Autor: Nedeljnik.rs

Info
09.05.2017.
07:56 > 08:00
Na petnaestogodišnjicu raspada Jugoslavije, u januaru 2007. godine bivši predsednik Makedonije Kiro Gligorov govorio je o tome kako je rat mogao da bude izbegnut da nije bilo sujete i ličnih ambicija lidera Srbije i Hrvatske Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana.
  • Nemanja NS

    09.05.2017 14:02
    Nema nevinih
    Nema jednostavnih odgovora na slozena pitanja. Od 1918. do 1992. Juga je prosla put od monarhije do republike, od kapitalizma do komunizma, od unitarne do federalne drzave. Sve smo probali. Ali od pocetka do kraja, vecina Hrvata, SLovenaca i Albanaca su je smatrali prelaznim resenjem ka nezavisnosti. Srbi i Crnogorci su je smatrali trajnim resenjem. Makednoci i Bosnjaci su cekali da vide sta ce drugi da se (ne) dogovore. Govorim o politickim elitama ovih naroda a ne o narodima kao celinama.
    ,,Rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije zelela" rece Tudjman, ,,zrtvovali smo mir za suverenu Bosnu" rece Alija. Konstitutivnost u BiH je postojala da se ne bi desilo da dva naroda preglasaju treceg oko kljucnih pitanja. A to se upravo desilo kad su Hrvati i Bosnjaci izglasali nezavisnost 1992. bez saglasnosti Srba. Kao sto u Belgiji sami Flamanci cine 60 posto stanovnistva ali u svakoj vladi mora da sedi jednak broj Flamanaca i Valonaca. I nema jednostranih poteza.
    Naravno, Srebrenicu, Dubrovnik, Vukovar niko ne sme i ne moze da pravda, tu su se srpske vojske i srpsko rukovodstvo poprilicno kompromitovali i okrvavili svoje ruke. Nazalost, u ratu pametan zasuti, budala progovori a fukara se obogati, da parafraziram Andrica. Ali uzroke rata treba traziti u unitrasnim i spoljnim faktorima kumulativno, nema tu nevinih, a ocigledno je da je nacionalna drzava jos uvek kljucni oblik politickog organizovanja. Ne kazem da j e to dobro ili lose, ali je tako.
  • Мунгос

    09.05.2017 13:03
    @ Helix,
    Шта причаш без везе, као да не знаш да када су Европљани понудили 5,5 милијарди, сам Туђман је изјавио: „Југославија није на продају“, и онда послао Месића да то потврди на делу.
  • @Helix

    09.05.2017 12:50
    Vest kaže: da je odmah bilo po njihovom, ne bi moralo biti rata pre nego što na kraju sve bude po njihovom. Kako to ne ide u prilog nekome ko tvrdi da je sve bilo - i jeste - po njihovom?
  • Helix

    09.05.2017 11:33
    Uuuu ... ova vest bas ne ide u prilog raznim Mungosima i patriJotama koji zdusno pljuju po Zapadu a sami ignorisu cinjenice da se se za sav ovaj svinjac ratovima i haosom dogovorili upravo bas Tudjman i Slobodan. Ovo je inace opste poznata stvar samo se sbog medijskog mraka nikad nije objavljivala u novinama ili bilo kom informativnom servisu.
  • Joca

    09.05.2017 11:29
    ko je Srbija
    Zna vecina Srba u Srbiji, ko nas je upropastio ratujici.No nije problem toliko velik ni u AV, koliko u onom delu Srba koji nista ne razume, ali konstantno glasa za put u ambis.
  • Petar

    09.05.2017 10:55
    Ovi što pričaju kako ne može informacija da se proveri jer Gligorov nije živ – intervju zbog kojeg se o ovome ponovo priča je iz 2007. Gligorov je umro pet godina nakon toga. Imali ste pregršt vremena da proveravate. Ako nije relevantan izvor onaj koji je sedeo za tim stolom, ne znam šta jeste. Dakle, čak i ako nije bilo u detalj kako je on prepričao – ta ponuda je u nekom obliku postojala, a to je potvrđeno iz više različitih izvora. Nije Gligorov prvi ni poslednji koji je izneo podatak. Nego nama je uvek više odgovaralo da kreiramo besmislene teorije, nego da se suočimo sa sopstvenom glupošću i odgovornošću.
  • Novosađanka

    09.05.2017 10:14
    Jedan čovek
    Na stranu stavovi o EU, o Jugi, o bilo kakvim stranama... Ovo je samo još jedan dokaz da demokratije nema odavno, da nam je jedan čovek, i to čovek koji je dozvolio rušenje mostova, pogibiju radnika televizije, pogibiju malog nedužnog deteta, iskrojio sudbinu i da se sve to uvek svede na lične interese jednog čoveka. Na dobrom smo putu da nam se desi isto, ako ne zalajemo malo brže, jače i bolje...
  • Piplfoks

    09.05.2017 09:56
    Kažem ja, NATO je trebalo da rokne barem deset puta onoliko Slobinih pristalica.
  • Pop nad popom

    09.05.2017 09:05
    Мунгос, ok shvatili smo - imaš mišljenje o svemu i ne ustežeš se da ga napišeš. Ako već moraš da sipaš svoje naci/klerofašističke/četničke fazone, bar se opismeni malo. Evropska unija: "E" - veliko, "u" - malo. Nauči bar da napišeš ono što toliko mrziš.
  • ex chapman

    09.05.2017 09:03
    svi generali...
    ...posle bitke. ne zaboravite da je političarima laž profesionalna deformacija. kiro (i ostali) i da hoće, sad više ne može da kaže istinu. i tako: jedan laže ovo, drugi laže ono - laž na laž i na kraju je istina toliko zatrpana naslagama laži da će vekovima istoričari uzalud istraživati i uvek nailaziti samo na nove laži.
  • Marko

    09.05.2017 08:57
    ovo je odavno poznata stvar nažalost nedovoljno ponavljana
  • Ekonomski Tigar

    09.05.2017 08:50
    Šta je pet milijardi u poređenu s 250 milijardi ukupne jugoslovenske privrede koju još uvek, ni nakon 25 godina, ne mogu da rasprcaju? Toliko o tome da su nam drugi rasturili državu. Sami smo to uradili. Džiberčine.
  • Мунгос

    09.05.2017 08:36
    Такви смо ми, чак смо 27. марта одбили и Хитлерову понуду да приступимо у Европску Унију.
    Мада ми се све чини да је ово Киро испричао у стилу Турчина „Пустио бих ја њега, али неће он мене“.
  • mile

    09.05.2017 08:25
    eh, ...
    koji su to idioti bili !!!??neeee, ovako je bolje ispalo !! braca se enormno obogatila , pljackom ovih sludjenih naroda i sad smo tu !! imamo ove na vlasti , koji su zdusno rat prizivali , jer, kako bi drugacije, oni bili na vlast ?! i , sad niko evropljanin , kao oni !!??e moj narode serbski ..dobro smo i prosli , moglo je i nikako !!..mada i to nije iskljuceno.. !sa ovima .....
  • Ha, ha ,ha

    09.05.2017 08:02
    Ako je to rekao Kiro, onda mora da je tačno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna