Autor: Danas

Info
09.05.2017.
09:20 > 10:03
Banke pronalaze različite nazive za troškove kojim prikrivaju nelegalno naplaćivanje novca od građana.
  • Limanac

    09.05.2017 14:45
    Bankar je potpuno u pravu.
    Postoji tržište na kome je preko 30 banaka.
    Postoji konkurencija, za razliku od većine drugih delatnosti.
    Naslov i tema teksta nemaju veze sa trenutnom situacijom na tržištu i to je jedina istina.
    Niko nikoga ne lupa po ušima da uzme kredit niti ga tera da ne pročita ugovor. Pročitaš lepo ugovor, pa ako ti se ne svidjaju uslovi, odeš u drugu banku.

    Ili odeš kod zelenaša, pa uzmeš pare pod mnogo gorim uslovima.
    Ajmo sada lupajte minuse i bojkotujte sledeći put izbore, jer "Ionako su svi isti".
  • bankar

    09.05.2017 13:06
    @zekonja
    o strukturi troškova i zbog čega je trošak 1% za sve, moraćeš sa bankarima...mada ovaj momenat oko istog % nije samo kod banaka, jer ista je stvar recimo i kod poreza....
    ono što je meni fascinantno je da svi kukaju na banke, kao da je uzimanje kredita nešto bez čega se ne može, kao da morate da uzmete kredit...izvinite, ali ako vam se ne sviđaju uslovi, zašto onda potpisujete takve ugovore?! razumeo bih da je u pitanju kupovina hleba ili placanje struje ili neka potreba bez koje se ne može živeti, ali kredit i saradnja sa bankom nije nešto što se mora, to je stvar slobodne volje...
    ali tu dolazimo do pitanja plate i da li je ona dovolja za zadovoljavanja osnovnih potreba, pa onda imamo situacija da ljudi placaju mleko i hleb na odlozeno 270 dana...
    da citiram Pescanik ..." ako vam je dobro, onda, nista"...pozdrav za onih 55% koji su se oglasili 02.04.2017.
  • zekonja

    09.05.2017 12:22
    @bankar
    E bas lepo sto si se javio. Mozda je to po zakonu kao sto kazes ali objasni ti nama sledece: Vecina banaka uzima 1% za takozvani trosak obrade kredita. Ako ja imam kredit od 25.000e meni je ta naknada 250 e. A onaj ko uzima 100 hiljada njemu je 1000e. Razlika nije mala a trosak je isti. I koji je to trosak uopste koji ima banka? Za ovaj od 100 hiljdada ce potrositi vise struje, papira, spajalica i fascikli? Ma ajde molim te ... derikoze i lopovi nista drugo vi niste, i jos se javio da brani banke. Botina jedna.
  • dDdD

    09.05.2017 11:15
    ....
    ""Ako bi građani krenuli masovno da tuže banke zbog ovako naplaćene provizije, banke bi mogle da se nađu u ozbiljnom problemu, jer skoro svi krediti sa sobom nose neku proviziju. ""

    A ako bi slucajno ova drzava imala nekog ili neki aparat koji bi stitio gradjane od ovakvih derikoza, a ne mi sami da se stitimo. Ne vidim nikakvu razliku u ovoj prevari, i recimo nekoj prevari sa SMS porukama gde se gradjanima izvlaci novac. I kada sud presudi u korist gradjana on samo nalozi banci da vrati novac, a da neko odgovara za prevaru i nezakonito uzimanje para?? Bas mi se isplati da se tuzim sa bankom za 260 evra koje su mi uzeli za obradu stambenog.. a dobro bi mi dosao taj novac sada...
  • bankar

    09.05.2017 11:05
    jos jedan članak gde se naslovom privlači pažnja, bez da se ulazi u detalje...ovaj slučaj iz Sombora je verovatno za neki kredit koji je isplaćen pre jedno 10 godina. Trenutno je situacija takva da banke imaju zakonsku obavezu iskazivanja efektivne kamatne stope u kojoj su sadržane sve te provizije, sadržan je čak I trošak menice itd...sviđalo se to nama ili ne to je u skladu sa zakonom koji kaže da svi troškovi moraju biti iskazani kroz godišnju kamatnu stopu.
    E sad to nije postojalo 2006 ili 2007 pa je tu možda rupa u zakonu na koju se pozvao sud, ali pisati o tome kako svi isplaćeni krediti u Srbiji imaju ovakve "rupe" naprosto nije tačno...I onda još pozvati I "stručnjaka" Gavrlovića da to komentariše...
  • Sve pravo u...

    09.05.2017 10:19
    E, da su samo banke...
    Nezakonito naplaćivanje. Počevši od trgovaca koji na rafovima objavljuju dvocifrene cene, a psole saznate da je to u stvari umesto 89 din. - 89,99din.
    Poreska služba koja šalje na deobnu kuću 100% poreza svakom vlasniku.
    Vodovod, ElektroDistribucija, Toplana , Informatika.... greške koje moraju da se plate, pa, vratiće to oni...
    Osiguranja vozila i mahinacije sa tim i pregledima, porezi prilikom prodaje.
    Carine, nekad ok, a vrlo često i nerealno procenjene.
    Cene hrane, napumpane samo za nas i naše područje.
    A uvek se u člancima provuku banke.
    Lajmo na banke, a ostale ne gledajmo.
    Nezakonita naplata je svuda oko nas, na svakom ćošku.
    Inače bi mi lako izbegli banke, da su samo one.
    Ako radnik dobije 200 eura platu, i iz neke ušteđevine proda još 200 da bi preživeo, to znači da je za njegov pošten, lojalan, korektan rad plata trebalo da bude 400 a da je njegovih 200 prodatih neko planirao da ukrade i sproveo to preko domaćih vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna