Autor: Mondo

Info
26.07.2017.
08:15 > 08:17
Sindikat zaposlenih policije predložio je zakon o zaštiti privatne svojine po ugledu na onaj koji postoji u SAD - ako vam neko provali u posed možete da se odbranite a da ne odgovarate.
  • Podbarac

    31.07.2017 12:49
    Potpisao
    Tolko.
  • Loco

    28.07.2017 15:37
    Ovo ce da bude prihvaceno, ali juče. Npr u drzavi Colorado u toj truloj americi je dozvljeno nositi pištolj za pojasom, a pride mozete imati i pun džep trave. Kada bi to kod nas bilo dozvoljeno mi bi se poubijali preko noci. Nemamo mi taj mentalitet i za nas je samo kandžija.
  • "Vegan"

    28.07.2017 14:39
    Juu
    Po svim komentarima najbolje je da lopova ponudimo organskim voćem koje je samo otpalo i da ga ubedimo da će pozitivna energija voća da mu odagna psihopatske misli. U Americi taj koncept važi preko 200god od usvajanja 2. Amandmana. Oni žive sa tim. Kod nas je držanje oružja za odbranu ukunuto krajem XIX veka ukazom kralja Milana i od tad nemamo naviku da čuvamo svojinu. Zatim od 45. komunisti su uveli da je ljudski život svetinja i da ne postoji opravdanje za oduzimanje sem kod države koja je jedina nosilac sile. I sad posle svih tih lutanja hoćete pravo na odbranu? Cvrc, nema ništa od toga jer bi se to pravo zloupotrebljavalo jer se suštinski ne razume jer se ne koristi. Lepa ideja ali tupavi korisnici iste pa će od toga biti haos
  • ahahah

    28.07.2017 13:48
    pa naša policija zaista previše gleda američke filmove. pozdrav od pravnika.
  • ich

    28.07.2017 10:09
    A cime da ga ubijem? Da mu pricam masne viceve?
  • Marko

    27.07.2017 17:50
    Ovo je ipak loše. Možda bi bilo bolje da kopiramo Ameriku po nekim drugim stvarima a ne ovome. Zamišljam komotno situaciju u kojoj osoba A želi da se reši (čitaj ubije) osobu B pozove je u svoj stan na čašicu razgovora upuca je ili ubije na koji god način i stavi joj npr nož u ruku i kaže posle eto bila je samoodbrana. Objasnite mi kojim magičnim stručnim veštačenjem će se dokazati da nije bilo upada u stan? Može i to da namesti prosto sam obije svoj stan npr. A svi znamo kako sudovi rade posao ovde.
  • goran

    27.07.2017 11:12
    @Deks
    Zapravo po našem zakonu baš i nemaš pravo da se braniš. Treba da se skloniš i pozoveš policiju koja će doći za sat ili dva, a za to vreme žrtva će biti opljačkana, možda će neko i nastradati... U koliko se odvažiš i pokušaš sam da se braniš i recimo pri tome usmrtiš napadača sledi ti sudski spor, medicinski veštaci, troškovi ... itd.
  • Ovo

    27.07.2017 11:04
    bi
    Ovaj predlog bi bio odličan npr. za Izvršioce koji postupaju suprotno Zakonu, a tona ih je.
  • White Power

    27.07.2017 09:14
    Bagra
    Država mora pronaći način da stane na put sveopštoj propasti, ili će i sama postati žrtva revolta građana.
    Pre ili kasnije, ali ne piše joj/im se dobro ako nastave da se prave plišani medvedi.
    U tom smislu je ovaj predlog dobar i treba da bude samo početak korenitih promena zakona koji već decenijama neposredno štite najgori šljam i bagru.
    Kakvo crno "prekoračenje samoodbrane" i ostale budalaštine.
    Uvesti doživotnu kaznu za sva teža krivična dela, privatnu svojinu zaštititi i liberalizovati proceduru nabavke i nošenja oružja za lica koja imaju čist dosije.
    Preporodili bi se.
    A ne ovako da svaka fuksa vitla NELEGALNIM oružjem, jer zna da mu niko ne može ništa, jer niko nije naoružan, a pride ako ga i uhapse-kretenski zakon ga oslobodi.
    Ovako, ako krene da šenluči, pa još naoružan-samo zvekete, i pozoveš policiju na uviđaj.
  • Deks

    26.07.2017 22:53
    Apsolutno sam protiv ovog predloga, a inače da bi bilo jasnije o tome od koga potiče ovaj predlog treba samo navesti izvore koji ga poslednjih nekoliko godina protažiraju poput lista "Informer" i sličnih. Zašto ovaj predlog nikad ne može biti donet kod nas - zato što se u prvom redu protivi našem Ustavu a zatim i zakonodavstvu Evropske Unije, dakle ovaj predlog je direktno protiv članstva naše zemlje u EU. Mi smo evropska zemlja i treba da se ugledamo na evropske zemlje a ne da pokušavama da kopiramo SAD koje imaju specifične zakone neprimenjive u evropskom zakonodavstvu. Kako to da od svih zakona koje ta zemlja ima samo ovaj "ekstremni" neki kod nas žele da primene? Sem toga svako i po sadašnjem zakonu ima pravo da se brani od napadača.
  • Terješkova

    26.07.2017 17:37
    @PeTejac
    Majko moja koliko komentara si ti napisao... jesi li ti pričao sa nekim ovih dana....ili si i uživo dosadan-pametnjaković!
  • bar 1 sigurno mesto

    26.07.2017 15:38
    Bravo za predlog
    Policija i vojska treba da brinu o narodu jer je prepušten predatorima koje štiti zakon. U istom smo sosu.Ne bi se baš svako usudio da predje krajnju zonu bezbednosti gradjanina.
  • Dr Kajlich

    26.07.2017 15:08
    Sačekaš ženu da dovede švalera u stan, a onda ga upucaš u glavu jer ti je povalio ženu i provalio u stan .
  • Trt

    26.07.2017 15:08
    @/

    Ne vidim da se ljudi nešto naročito bune, tek poneko ističe da nije njegov posao da savladava razbojnike - sa druge strane, ti lečiš svoje frustracije kao i obično.

    Ove nedelje su ti banderaši dušmani, sledeće valjda đubretari, pa onda opet biciklisti...
  • Иван Грозни

    26.07.2017 14:23
    Onaj ko uđe u tuđi stan ili kuću s namerom da izvrši pljačku sigurno nema dobre namere. Privatna svojina je svetinja, a život lopova nije. U našem zakonu postoji glupa odredba da ako te lopov udari pesnicom, ne smeš da ga upucaš, zato što si primenio nesrazmernu silu i time prekršio nužnu samoodbranu. Prema tome potrebno je učiniti život lopova bezvrednim, a građane koji se odbrane od nasilnika odlikovati.
  • /

    26.07.2017 14:19
    /
    kao i kod uvodjenja kontrole u skolama-bune se pocinioci krivicnih dela

    ja bih dodao i da mozemo pretiti oruzjem radnicima na banderama koji prouzrokuji prekide signala internetu
  • maka

    26.07.2017 14:04
    peticija
    Pa sta cekate ? Raspisujte da potpisujemo :) Dojadilo mi da cistim revolver i placam porez za dz :)
  • Strelac

    26.07.2017 13:50
    Svi imaju pravo na sigurnost
    (1) Pozdravljam predlog Sindikata MUP-a.

    (2) Kopiranje američkih zakona koji se tiču odbrane lica, porodice i imovine predlagao sam,
    u zadnje 3-4 godine, više puta i u više medija.

    (3) Ovaj predlog, a bilo bi jako dobro da se usvoji, mora da povuče promenu, preciznije
    liberalizaciju, sadašnjeg zakona o oružju i municiji, naročito one članove koji se tiču
    nabavke, držanja pa i nošenja ličnog kratkocevnog naoružanja i municije za njega.
    Promena mora da obuhvati (čitaj: da ukine) i ono famozno "prekoračenje nužne odbra-
    ne".
    Zašto - pa u zadnje 2-3 godine traje kampanja "razoružavanja" građana pod raznim
    izgovorima. S jedne strane će ljudima možda biti dozvoljena upotreba ličnog vatrenog
    oružja a sa druge strane se stalno pooštravaju kriterijumi za njegovu nabavku, držanje i
    nošenje.
  • Savetnik

    26.07.2017 13:43
    Genijalci
    Predlog zakona koji će omogućiti presuđivanje na licu mesta je genijalan i predstavlja prvi korak ka velikim uštedama za hapšenje, sudjenje i zatvaranje kriminalaca. Istim aktom se smanjuje i broj „od ranije poznatih policiji” i broj nezaposlenih.
    Ovo je prvi korak, a sledeći bi mogao biti dozvola za presuđivanje džeparošima u autobusu, pešacima koji prelaze ulicu van pešačkog ili na crveno... Ovde bi zbog moguće neprijateljske reakcije ostalih džeparoša i pešaka mogli uvesti status službenih lica za putnike u autobusu, vozače koji gaze pešake i sve druge koji rade u interesu naše policije i pravosuđa.
    Treba naoružati i sve radnike supermarketa koji bi na licu mesta mogli trajno da odviknu počinioce krađa sa polica...
    Čekam šta će smisliti Sindikat zaposlenih vodovoda i kanalizacije pa da kompletiram utisak.
  • VP

    26.07.2017 13:29
    ©Marko
    Policija je daleko manji problem od sudstva i tužilaštva!
    Zamislite da nekoga hapsite i privodite više puta za istu stvar, i on uvek ponovo na slobodi i radi isto. Šta bi pomislili? Da li sam ja ovde konj? I ko koga ovde zajebava? Usput, taj koga privodite vam se u brk smeje. Zna da mu ništa ne možete (e lepa nekadašnja marisana!) i da će nesposobnošću sudstva i tužilaštva ponovo biti na slobodi. Na kraju bi se, kao Policajac, okrenuli nečemu drugom, profitabilnijem od šetnje lopurdi.
    Pročitah jednom ovde:
    Pitaju Cigu šta bi radio kada bi slomio ruku na tri mesta?
    - Paaaaa, B'ate, ne bi' više iš'o na ta tri mesta!
  • stajsha

    26.07.2017 13:20
    Tako se varaju mala deca
    Prikriveni motiv ove inicijative nije bezbednost gradjana i imovine (nikad nije ni bila), vec da bi se nesposobna drzava i njena ne manje nesposobna policija nadomestila korisnim idiotima koji bi cak i ubijali umesto nje.
  • dule

    26.07.2017 13:11
    @PeTejac

    Gde se dede deo četiri?
  • Konj Cvetko

    26.07.2017 13:09
    @Marko
    I šta kada povećaju platu policajcima? Da li to znači da oni više neće biti korumpirani i da će raditi svoj posao? Koliko košta da se bude pošten?
  • Marko

    26.07.2017 12:26
    lenstine
    Oce da prebace loptu na gradjane,da se ubijaju sa kriminalcima.Ako ovakav zakon uvedes ocekuj da ce kriminalci ici u akciju mnogo bolje naoruzani i utrenirani. Naterajte vi policajce da rade svoj posao i povecajte im plate. Napravite javnu kontrolu internetom , postupanja po krivicnim prijavama tuzilastava i sudova,pa da vidis brale kako onda nece moci da se muti. Ovako je sada sve uvijeno u tajne spise kao boze moj zastita licnosti a u stvari zastita trgovine sa kriminalcima. Javna je tajna da se nanognica i uslov dobijaju uz pomoc suski.
  • Sin komun. lopova

    26.07.2017 12:23
    ©Dusanovski
    I sam sâm sin jednog od Vaših komunističkih lopova.
    Komunista je postao još 1943. godine. Dakle pristupio je komunističkoj partiji. Malo se to izgleda razlikovalo od sadašnjih uključivanja u partiju – tada se zbog toga glava gubila!
    Živeli smo u zgradi sa ostalim radnicima firme gde je radio i moj otac. Školovao se tokom rada (nije to bilo brzopotezno kao sada) dugo se spremajući za ispite. I prvo rano mesto mu nije bilo savetnik direktora (kao što je to danas normalo), nego je išao stepenicu po stepenicu, a trajeeeeeee… I svi u zgradi (4 ulaza sa po 6 stanova) imali su već televizore, a mi smo ga zadnji kupili početkom 60-ih. Da, komunistički lopov je dogurao do mesta direktora i tek par godina kasnije, kupio je i kola (sredinom 70-ih), kada su kola (i po dvoja) već skoro svi u zgradi imali. Ta komunističa lopovčuga mi je je*ala sve po spisku kada bih imao neopravdane u školi ili loše ocene, umesto da kao pošten i normalan čovek ode u školu i sve to sredi! Platu je donosio kući na sto pa se raspoređivalo. Ovoliko za račune, ovoliko za ovo, ovoliko za ono. Vikendicu nikada imali nismo, samo je pred kraj života i pred odlazak u penziju kupio u Pizdićima neko parče zemlje. Komunistički lopov je za sebe, mene i komšije imala leju luka i leju salate i umesto da se obogati barem od toga – delio je svima! Poslednja penzija mu nije pokrila sahranu, niti je šta, osim 102 metra kvadratna zemlje u Pizdićima ostavio. Ma u pravu ste, komunistički lopov!
    Barem da je po kućama pljačkao…
  • Dusanovski

    26.07.2017 11:37
    odbrana komunista
    Prvo da mi vratite sve sto su mi komunisticki lopovi od 1945 do pocetka primene ovog zakona pokrali ukljucujuci i nekada moje a sada njihove zemlje, kuce, druge objekte, dragocenosti i pokretnu imovinu a lopove da pozatvarate, mene da adekvatno naoruzate pravim metcima i ispravnim naoruzanjem pa moze. Ovako ispada da stitite komunisticke lopove koji su mene pokrali pa se prokapitalisali odnosno progospodili i progazili sa od mene otetom imovinom od nove "sirotinje" tj. komunistickih lopova koji su shvatili kod koga se sada nalaze pare I dragocenosti.
  • PeTejac

    26.07.2017 11:35
    Peti deo
    I na kraju, najvažnije.
    Vi niste obučen i utreniran protivterorista, niste upoznati sa procedurama i niste ih trenirali, u smislu šta i kako - ako. Kao u padobranstvu. Nemate vremena da razmišljate šta i kako, nego konstatacija šta je (otkaz, inverzija…) i bez razmišljanja pristup utreniranoj proceduri (odbacivanje, otvaranje rezerve…). Ako razmišljate, mrtvi ste.
    Možda ste se upravo prenuli iz dubokog sna i našli oči u oči sa nekim nepoznatim. Verovatno je mrak, a iza vas su Vaši! Jasno je da nećete „imati vremena“, a ni „znanja“ da gledate šta je Vašem „teroristi“ u rukama.
    E tu je ona protivteroristička maksima: Prvo pucaj, a posle ćemo da vidimo šta i kako.
    Dakle pucanj! Nikako leđa, nikako dva puta. U stvari da. Dva puta, ali brojte do tri i drugi pucanj u plafon.
    Sada razmišljajte! Ako je napadač bio naoružan, sve je OK. Ako nije, „naoružajte“ ga. Imate neko pogodno „oružje“ u kući. Nož, šrafciger, sekirica, pepeljara, tanjir, viljuška… E, to „oružje“ u ruku napadača tako da ostanu njegovi otisci.
    Rezime. Šta je bilo? Napao me, video sam da ima nešto u ruci, opomenuo sam ga i pucao sam u plafon da ga uplašim. Nije stao i nastavio je, pa sam pucao u njega…

    Ovo nije savet da postanete ubice i da to nosite na duši ceo život. Ovo je prezentacija jedne doktrine (modifikovana), koja je realno postojeća i nije javna, a na Vama je šta i kako. Pogotovo, ako je Vaša porodica za vašim leđima!
  • Vlada

    26.07.2017 11:28
    Potpuno se slažem da se pravo na nužnu odbranu mora u nekoj meri proširiti, ali mene zanima jedna mnogo bitnija tema: ko je i kada dao sindikatu policije pravo da se bavi ovakvim i sličnim temama? Svi ste imali priliku da na televiziji vidite izjave raznih policijskih 'stručnjaka' i da se ne lažemo - među njima nema eksperata ni psihologije, ni medicine, ni zakonodavstva, pa da imaju i mrvicu autoriteta da se bave proširenjem nužne odbrane, dekriminalizacijom i legalizacijom lakih droga, nekakvim imaginarnim sektama ili bilo čime sličnim. Posao policijskog sindikata je da se brine o zaštiti prava vezanih za rad zaposlenih u policiji i ćao.
  • Logo

    26.07.2017 11:28
    Dali će usvojiti?
    Manite te priče kako će sada i lopov poneti oružje. Lopovi su uvek nosili neko oružje, Nisu ljudi stradali od provalnika zbog straha jer su videli provalnika.I ta priča kako su američki zakoni primitivni. Ali zahvaljujući takvim zakonima u Americi sto puta bezbednije u kuću nego u Srbiji. jer tamo lopovi provaljuju samo kada sto posta znaju da nema nikog u kuću, jer znaju kako bi prošli kada bi nekog bilo u kući. I ta priča je isto glupa kako naša država puno oružja pa ne smemo da se branimo od lopova. Nema veze koliko jedna država ima oružje, jer kriminal prave kriminalci. I njima je sve jedno dali u državi ima puno ili malo oružja, i dali je legalizovano ili nije, Ako hoće da ubiju nekog, bilo gde mogu naći oružje za sitne pare, pa ih neće sprečiti nikakva zabrana držanja oružja ili manjak oružja u državi. Pa zato nije reč koliko oružja imaju građani, već dali građani smeju da se brane pa time smanje broj nevinih žrtava, ili da zabrane da se građani brane pa da povećaju broj nevinih žrtava.Lopovu nije briga dali si ti naoružan, ubit će te da bi te opljačkao.Pa bio je slučaj da su na smrt pretukli 90 godišnjaka da ga opljačkaju. Zato to, da ne smemo da se branimo, samo će lopova ohrabriti u tome da nesmetano provaljuje u kuće i ubija. Zato treba usvojiti ovaj zakon. Ali od toga ništa neće biti jer u ovoj zemlji nikada nisu usvojili ono što je normalno. Već samo ono što je na štetu građana. Tako je bilo, i tako će i biti.
  • Napoleon

    26.07.2017 11:27
    E ovo bi stvarno bilo pametno. Pa da posle vidim nekog da se usudi da provali u kucu ili stan
  • PeTejac

    26.07.2017 11:07
    Treći deo
    Budete li imali blizak kontakt sa nekim bitangom koja je na sve spremna, pa takva i upala na Vaš posed, danima nećete spavati, razmišljate šta je sve moglo i trebalo da bude, zašto nisam ovako, ili onako…
    Još ako „koknete“ ili samo „opamrčite“ tog stvora, nikada, verujte nikada sabrati se nećete! Pa još ako budete i oštetu eventualno preživelom kriminalcu morali plaćati…
    Zato saveti:
    1. Nikada, ama baš nikada ne pucajte u leđa! Kao pokušao da beži, a Vi pucali. To više nije nužna odbrana, nego nešto drugo.
    2. Samo jedan metak, dva metka mogu biti prekoraćenje nužne odbrane. Iako se u protivterorizmu obavezno puca u serijama po dva metka, sve dok se ne bude načisto da vatra neće biti uzvraćena. Praktično, dok protivnik nije onesvešćen, mrtav, ranjen u tolikoj meri da ne može nikoga ugroziti ili razoružan (ispustio je oružje), kućna provala nije protivterorizam!
    3. U principu je potrebno pogoditi mesto koje će apsorbovati najviše kinetičke energije zrna i omogućiti da se prenese energija na telo u potpunosti (kod zaustavljanja metka u telu) ili u što većem delu (kod prostrela), te izazivanjem šoka, ispolji zaustavnu moć.
    4. Centar grudi predstavlja veliku metu, laku za pogađanje, a zrno ima dovoljno vitalnih organa i ostalih prepreka da prenese kinetičku energiju na telo protivnika.
    Na “izboru” su srce, pluća, grudna kost, rebra, kičma (kičmena moždina), a nešto ispod su jetra i slezina, zatim bubrezi.
  • serif

    26.07.2017 11:07
    divlji zapad
    U zemlji medj sljivama ni jedan zakon ne funkcionise kako treba pa ne bi ni ovaj i desavale bi se razne zloupotrebe.
    Amerikanci su naoruzani do zuba. A mi? Sa cime da se branimo, zubima? (Nelegalno se ne racuna)
    Glupost je reci kako bi bilo manje provala jer bi se kriminalci plasili. Ja mislim da bi bili jos okrutniji pa bi pored imovine stradali i zivoti.
  • Oružje

    26.07.2017 11:06
    @Podbarac Original
    Postoji tu i jedan "mali" problem, vezano za naoružavanje građana. Generalno, sve je lakše nabaviti oružje i dozvolu, oružje je sve jeftinije i dostupnije, ali niko ne vrši nikakvu psihološku procenu ljudi koji žele da ga poseduju(počev od pripadnika policije do građana). Oružje je "đavo" u rukama, vrši svoj uticaj na ljude, može izazvati neočekivane reakcije kod labilnih osoba, koje se osećaju gospodarima raznih situacija samo zato što ih kontrolišu skriveni iza oružja. Ionako je mnogo nasilja u porodicama, sve više ubistava nevinih i nezaštićenih, dece, žena, treba malo razmisliti i o tome. Što je osoba inferiornija, psihički labilnija, to joj treba više spoljne zaštite koja joj uliva osećaj važnosti i moći da kontroliše okolnosti i događaje kao i živote svoje okoline. Ukoliko se potpuno liberalizuje posedovanje oružja, realno su velike šanse da se pretvorimo u Teksas, da svako malo poteče krv pločnicima, i da to postane uobičajen način rešavanja bilo kog problema. A znamo da su kod nas ljudi iznjakani i izmaltretirani decenijama od strane države i njenih institucija, da su na ivici živaca i da treba samo mali povod, neki "kvrc" u glavi, pa da strada neko nedužan. Uglavnom nedužan, jer se niko ne usuđuje da se pobuni protiv onog-onih koji su nas sve doveli dovde gde jesmo, pa se ljudi iskaljuju na onima koji su im najbliži i koji su u tom momentu nemoćni i potpuno nedužni. Sve ima svoje lice i naličje, jedno bez drugog ne postoji, tako da treba to imati u vidu.
  • Naoružan

    26.07.2017 11:01
    Dobar predlog policije!
    Sve se to rešava sa 2 pištolja, legalnim i nelegalnim.
    Legalnim ubiješ, nelegalni krpom gurneš u ruke, da bi imao opravdanje.
    I zašto odna ne doneti zakon i obezbediti srpskom građaninu da bude svoj na svome.
    A to, zvanje ljubavnika, prijatelja, komšija na ubistvo, sve to rešavaju inspektori.
    Treba objasniti ubistvo nekog koga si zvao u 22h, a došao je sam, ako postoji bilo kakva veza poznavanja.
    A tu su i kamere.
    Mislim da je na ovim prostorima bilo dosta i previše zaštite kriminalaca i njihovih ljudskih prava.
    Već ih štite prepaid advokati i sudovi Srbije.
  • apokalipto

    26.07.2017 10:57
    Jos samo da pokrenu peticiju za dozvoljeno skriveno nosenje oruzija.Dzaba ovaj zakon posto provalnici uglavnom nose neku vrstu oruzija
  • PeTejac

    26.07.2017 10:54
    Drugi deo
    Nisu svi ljudi spremni, odnosno sposobni da se brane od provalnika. Ima tu straha i svega ostalog, a niko (osim profesionalaca) u principu se ne sprema ili obučava za tako nešto. No, ipak imamo primere gde su se ljudi mahinalno i iz straha (strah je istovremeno i veliki pokretač akcije!) odlučili da pruže otpor, a onda na Sudu bili predmet proganjanja i maltretiranja, u najmanju ruku kao da su oni sami otišli nekome u kuću i napali ga!
    PeTejci (protivteroristi) su obučeni da prepoznaju nameru napadača. Između ostalog, prvo se gledaju ruke. Da li su vidljive i šta je u njima? Da li su iza leđa ili u džepu? Kao što su vidljive ruke sa oružjem direktna opasnost, opasnost su i nevidljive ruke. Da objasnim: Kada je u pitanju protivteroristička borba, traži se trenutno onesposobljavanje protivnika u smislu da on nikako ne može nastaviti borbu i na bilo koji način predstavljati daljnu opasnost. Zbog toga se koriste borbene tehnike, oružje i municija kojoj nije za cilj (kao u ratu) da rani protivnika, nego da ga trenutno onesposobi!
    Sada se probajte staviti u ulogu policajca, verovatno isto porodičnog čoveka kao što ste i Vi. Mora da Vas hapsi i privodi, te primeni identičan tretman kao i onome što Vas je došao kod Vas, a sa, nesumnjivo nekorektnim namerama! I on sam bi postupio verovatno isto kao i Vi, a istovremeno zna da će lopovčuga ponovo na slobodu i ponovo isto uraditi, jer njega to ne dotiče. A Vi? Danima nećete spavati, razmišljate šta je sve moglo i trebalo da bude...
  • :/

    26.07.2017 10:51
    -
    @del

    Sve mi je jasno sada kada si napisao "oružija"...
  • provalnik i divljac

    26.07.2017 10:32
    Super. Sace domacini zvati komsije, prijatelje i poznanike u goste kad budu hteli da ih roknu. Kao nekad (a prica se i sad) kad se zvalo u lov...
  • del

    26.07.2017 10:13
    Uvesti takav zakon u zemlji koja je druga u svetu po broju vatrenog oruzja po glavi stanovnika je potpuno suludo. Amerika jeste razvijena zemlja, ali njeni zakoni su izuzetno primitivni i ne treba ih kopirati. Dovoljno je reci da su oni jedna o 3 zemlje u svetu koja trudnicama ne placa trudnicko bolovanje i jedna od retkih u kojoj je dozvoljeno deci izricati dozivotnu kaznu zatvora. Samo treba procitati ove komentare jadnih isfrustriranih pacenika i pogledati broj pluseva i vrlo lako je zakljuciti koliko bi se tako jedan problematican zakon u zemlji punoj oruzija iskoristio za raznorazne obracune i ubijanja. Nasi zakoni nisu problem, problem je sto se isti ne primenjuju.
  • Miodrag

    26.07.2017 10:10
    ....
    Zaživeće ovaj predlog u linburgu mesecu u zemlji Nedođiji !!!
  • Salamander

    26.07.2017 10:10
    Vise je nego jasno!
    Nase vlade id 1989 pa nadalje, rade po direktivi demonskih korporacija, u cilju satiranja srpskog bica, zarad materijalnog blaga na ovom tlu. Ljudi, Srbi, zateceni ovde se posmatraju samo kao resurs: jeftina radna snaga!

    Zato, ustajte Srbi, dok nas jos ima, da se odbranimo od ove zle politicke gamadi!
  • Ns

    26.07.2017 09:48
    Bravo
    Konacno da se nesto ucini po pitanju prve i osnovne odredbe slobode gradjana - a to je licna bezbednost!!! Nemam profil na fejsbuku ali zbog ovoga cu ga otvoriti da podrzim predlog. Predlazem da na jos neki nacin omoguce gradjanima potpisivanje peticije.
  • mile

    26.07.2017 09:48
    prvo policiju u zatvor
    Ovo ce samo da dovede do toga da provalnici ponesu pistolj za svaki slucaj. Korumpirani policajci, mars u zatvor, prvo uhapsite sebe pa tek onda druge. Ima jedna carobna rec, zove se: Kosmajac. Ni Vucko nije mogao da ga otera u zatvor zbog korumpiranih policajaca.
  • Joka

    26.07.2017 09:42
    Podrška predlogu.
  • Realno

    26.07.2017 09:33
    Ovo bi podržalo preko 90% građana. Dozvolite nam da branimo svoju porodicu, imovinu, svoj dom! Ne može policajac biti u svakoj ulici. Ne bi Amer to imao u svom zakonodavstvu da je loše. Pet puta bi se zamislili pre nego što kroče u tuđu kuću da pljačkaju.
  • nss

    26.07.2017 09:30
    da
    bravo
  • PrTejac

    26.07.2017 09:14
    Prvi deo
    Ajmo da stvar posmatramo ovako:
    Čoveka koji je upao u Vaš posed (kuću, stan…), ladno možete smatrati teroristom. Nije to sve tako jednostavno po definicijama terorizma, ali uprošćeno, za Vas je on – terorista!
    Ako se zna da se proklamuju stavovi pojedinih vlada (negde je to prećutno) da SA TERORISTIMA NEMA PREGOVARANJA, onda treba znati akcije protivterorističkih jedinica gotovo po pravilu vrlo brutalne i obično imaju za posledicu likvidaciju svih terorista, čak i onih koji se predaju! Više je razloga za ovo, ali ovaj je važan:
    - Jednostavnijom likvidacijom terorista se, između ostalog, izbegavaju visoki zatvorski i sudski troškovi.
    Primer je: Po zvaničnim svetskim podacima prosečna kazna izrečena teroristima, kada je i došlo do suđenja, iznosila je 18 meseci! Specijalna sudnica za suđenje jezgru grupe “BADER-MAJNHOF” koštala je bonsku vladu preko ondašnjih 6 miliona dolara!
    Imajući u vidu naše sadašnje stanje, svima nama je jasno da će se lopov, koji je upao u Vaš posed i ugrozio (na ovaj ili onaj način) Vašu porodicu i (ili) Vas, skoro pa sigurno izvući sa blagom kaznom ili bez nje, onda je jasan ovakav stav sindikata Policije. Oni (Policija) to najbolje znaju. Hapse kriminalci svih fela, neko ih tamo oslobađa ili blago kažnjava, opet hapsiš te iste, pa opet te iste… Ljudima sve sve to zgadilo!

    Ako i prođe ovo kod moderatora, ono što sledi u nastavku - siguno neće. Surovo je!
  • Dusan

    26.07.2017 08:56
    .
    Postojeci zakon je apsolutno na strani provalnika.Dokazivanje nuzne odbrane je takvo da je provalnik apsolutno u priviligovanom polozaju ,naravno ako je ostao ziv. U ostalom, u ovoj zemlji su svi bolje zasticeni nego posteni i odgovorni gradjani.
  • perica

    26.07.2017 08:38
    Bravo
    Najzad nesto pametno u ovoj drzavi! Privatni posed da je apsolutan. Ako te nisam pozvao unutra onda nema sta da trazis tu, a ako sam te i pozvao pa se predomislio i onda ima da napustis. Stoj pucacu! da bude na kapijama umesto opasan pas.
    I za kradju isto tako. Ako mi lopov ukrade biciklo od 20eura ili od 2000eura da se isti lopov nadje, sankcionise a meni vrati biciklo. Ovako ima neka regulativa da ako je vrednost ispod xx dinara onda se jednostavno ne bave sa slucajem. E pa meni je i ta mala vrednost velika ili sentimentalna. A ovako ispada da lopov i nije lopov ako radi na sitno, tj kraducka sto kazu neki vidjeniji politicari.
  • Radivoje Rokvić

    26.07.2017 08:33
    Podrška
    Bilo bi mi daleko draže da prepisujemo zakone skandinavskih zemalja ali nažalost oni se ovde ne bi "primili" ili bi bili maksimalno zloupotrebljeni u praksi (naravno može i ovaj ali je više u skladu sa našim mentalitetom). Po načinu razmišljanja smo daleko bliži prosečnom stanovniku Teksasa, tako da podrška za predlog.
  • Podbarac Original

    26.07.2017 08:27
    Bravo
    Kakav blistav zahtev,prosto ne verujem ?Ovo je trazeno na sednici Skupstine Srbije jos pre 15-16 godina od narodnih poslanika da izmene zakon o oruzju i stepenu krivice u samoodbrani ili nuznoj odbrani a Policijskom sindikatu je trebalo 15 godina da reaguje i to tek kada su ucestali napadi na njih.Ponavljam,i sada ostajem pri stavu da gradjane treba naoruzavati i dati im pravo da se brane a kriminalce kaznjavati.,sto znaci da ako mene naoadne kriminalac ja se branim i mogu i da pucam u njega a da na odgovaram kao da sam ja njega napao.Do sada je bilo ovako:kriminalac te opljacka i biva oslobodjen a ako ti uzvratis ti ides u zatvor.To ima samo u SRBIJI i nigde vise.Ali tako je vec od 1991.godine,razmislite zasto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna