Autor: Blic

Info
02.11.2017.
08:27 > 08:38
Paušalni porez za advokate će biti smanjen, a takav predlog naći će se ovih dana pred Vladom Srbije.
  • Mufte

    06.11.2017 15:01
    @ //
    Najviše je mufte kada te država upošljava. Svakih 15 dana stiže plata, porezi i doprinosi redovno servisirani, regres, topli obrok, jubilarna nagrada, plaćen godišnji, plaćeni seminari i doškolavanje, paketić za dete za NG, kasa uzajamne pomoći, sindikat, sva prava po osnovu rada zagarantovana, kao da je Tito živ, za slučaj otkaza ( samo pred penziju) dobiješ otpremninu i sledećeg meseca sačeka te penzija....Odgovorn ost za rad i rezultate rada NE POSTOJI!
    Sve država plaća!
    Plus kada država najavi da će da ti poveća platu, ti odmah komentare od koga uzeti: od privatnika, nevezano dal su knjigaši ili paušalci-svi uplaćuju za tvoju sigurnu platu.Treba im oteti, da bi za tebe bilo.
  • cure

    05.11.2017 14:57
    znači
    licimuri bejogradski dabogda vam turci na vrata pokucali
  • Nisi toliko platila

    05.11.2017 12:54
    @ Tom Tom
    Znači ipak, nisi platila advokatu ni za sastav žalbe, ni za pravni savet, jer si "odustala",
  • Tom Tom

    05.11.2017 10:20
    Za Nisi toliko platila
    Ako si advokat, moraces malo da reviziras gradivo! Kada sam htela uloziti zalbu vrhovnom sudu, trazena mi je taksa od 1200e, a advokat je bio spreman da se nagodimo, samo, od ovog ljigavog pravosudnog sistema mi je muka. Da sam mogla da platim, isla bih do Strazburga, a tamo vecina dobija parnice, jer se presude donose u skladu sa zakonom. Osim toga, u Strazburgu nema sudskih troskova. Sudski troskovi su srpski izum,, koji omogucava sudijama da imaju plate po 3000e, zbog cega se uostalom sudjenja odugovlace. Nece sudije da seku gtranu na kojoj sede.
  • Ih bre

    05.11.2017 05:01
    @Tom Tom
    Otkucaš lepo sama te dve stranice žalbe i nemaš trošak.
    Ja recimo nisam imala da platim letovanje , pa nisam išla.
  • Nisi toliko platila

    05.11.2017 00:19
    @Tom Tom
    Za ishod ti ne garantuju ni lekari, plaćaš i kad ti ne garantuju ozdravljenje, poboljšanje zdravlja i sl.
    Taj iznos od 800 eur (ako si zaista platila, mada iskreno sumnjam ) plaća se IZUZETNO i to je NAJSKUPLJI iznos za žalbe na presudu za najteža krivična dela ili za zalbu u parnici gde je vrednost spora veća od 300.000.000 dinara (tristamiliona) dinara, ili postupci pred Ustavnim sudom, medjunarodnim sudom i slično!To je BRUTO iznos sa svim porezima i troškovima.
    Uzged, koliki si ti porez platila ako se sporiš oko imovine vredne 300 miliona dinara? Nije šala, tolika imovina......
    I šta bi ti? Da platiš 800 eur žalbu i da ti se da garancija da ćeš dobiti parnicu vrednu 300 miliona, uspeti pred Ustavnim sudom ili medjunarodnim sudom ili da te oslobode za ubistvo? Pa ne ide to...
  • Tom Tom

    04.11.2017 20:39
    Mora da se sale
    Muka mi je kad cvidim da se advokati zale da ne zaradjuju! Za pisanje zalbe sam platila advokatu, za dve stranice teksta 800e, koliko sam otprilike platila i za sudske troskove. Muzu nas ili bolje receno cede nas, a nicim ne opravdavaju tolike honorare. Za konsultaciju od 20 minuta, platila sam 3000 din. U kom svetu oni zive? Ko sem njih moze da se pohvali da ne garantuje za rezultat? A o onima koji se pre rocista dogovaraju o isdu parnica da ne govorim. Zalosno je sto su pravdu pretvorili u cirkus u koji narod vise nema poverenja.
  • Objašnjenje

    03.11.2017 07:38
    Za Svetu
    Upis u Advokatsku komoru je slobodan i AK upisuje sve pravnike sa položenim pravosudnim ispitom koji plate upisninu.
    Notar ili sudija ne može biti svako ko to želi- sudije bira Skupština Srbije, a notare Ministar pravde.
    Za tvoju informaciju plate sudija i nisu baš tako male: sudija Osnovnog suda ima startnu neto platu 80.000 dinara na koje se dodaju godine staža.To je bruto cca 136.000 dinara bruto, plata sudije Višeg suda je oko 130.000 neto plus staž, bruto oko 221.000 dinara, sudije Apelacionog imaju oko 300.000 neto,bruto oko 500.000 dinara, a sudije Vrhodnog kasaciong suda i Ustavnog suda imaju platu 600.000 NETO, a ti sam izračunaj bruto Ovim platama dodaj regrese, jubilarne nagrade plaćene seminare i savetovanja u toku godine (kotizacija po seminaru je oko 600 eur) itd...
    Notara ima oko 150 u Srbiji, a advokata 11.000 !!!!
    Ovo znači da je notarima država garantovala siguran posao i sigurnu naplatu (sada rade i ostavine!!!!)
    Tako da je u Srbiji daleko isplativije biti notar ili sudija nego advokat. Zbog toga su se nereizabrane sudije i bunile i tužile da se vrate na posao. Nisu baš bili srećni da odu u advokaturu i "obogate se". Nije teško zaključiti zašto .Zato što sudijsku platu u advokaturi zaraditi ne mogu.
  • Sveta

    02.11.2017 21:31
    Jadnici
    Gledam listu nezaposlenih u nacionalnoj službi za zapošljavanje i gle čuda: svaki treći je advokat. Tamo gde se deli socijalna pomoć za preživljavanje 50% abonenata su advokati. Nijedan advokat nije postao sudija jer sudije imaju normalnu platu a advokati paušalnu.
    Nijedan advokat nije postao notar jer notari delju stanovništvo a advokatima je to zabranjeno. Ja bih predložio da advokati se stave na nacionalnu listu za nacionalne penzije jer su od nacionalnog interesa i imaju zasluge za opstanak nacije.....
  • Realista

    02.11.2017 21:11
    @Poreznik
    Knjigaši mogu da se prijave na veću osnovicu,ali to u praksi ne rade.
    Da hoće da plaćaju poreze i doprinose na veću osnovicu, bili bi paušalci.
    Država gubi velike prihode na ime poreza i doprinosa od knjigaša na minimalcu.
    .Od tih istih knjigaša država je daleko više novca na ime poreza i doprinosa je naplaćivala dok su bili paušalci.
    Od knjigaša zaradjuju knjigovodje,a država gubi prihode.
  • Paušalac privatnik

    02.11.2017 20:37
    @Poreznik
    Ajde druže porezniče dajte otkaz u PU i otvorite neku paušalnu delatnost, obogatite se!
    Nećete?
    Naravno da nećete.Redovna državna neto plata 60.000 dinara mesečno plus porezi i doprinosi 68% (56.000) tako da je to ukupno 116.000 iz državne kase SVAKOG MESECA na ime Vaše bruto plate .Naravno dodajte tu i plus topli obrok , prevoz, regres za godišnji odmor, seminari plaćeni, benzin i službeni auto fraj, plus sve to i za mesec i po dana godišnjeg odmora ne radite, a para iz državne kase kaplje-dobijate platu i kada ste na godišnjem, jel te.....
    E onda ne trošite ni materijal: papir, toneri, komp, štamšpač, telefonski razgovi i sva režija fraj dok ste na poslu....država plaća
    Naravno, Vaše efektivno radno vreme je 3 sata, uglavnom ispijate kafe i birate šta ćete da kupite na popust i rate preko sindikata...donose Vam na razgledanje po kancelarijama...
    Nisam advokat, ali ih podržavam. Paušali su ogromni i nama i advokatima.
  • Нећемо се лагати

    02.11.2017 19:48
    за Порезника
    Ако сте порезник или сте правник или економиста
    Што не отворите адвокатску канцеларију или књиговодствену агенцију и не обогатите се?
    Што радите привезани на државне јасле? Будите адвокат или књиговоођа одмах паре капљу и све како описујете....
  • Порезник

    02.11.2017 19:11
    Нећемо се лагати 2
    Ово није Суд нити одбрана криминалаца, те не морамо лагати и претеривати.
    Да појаснимо грађанима:
    1. И књигаши могу да плаћају доприносе веће од минималца, тј. колико сами одреде, те не лажите да су сви на минималцу. Али они НЕ МОГУ као паушалци да слободно располажу средствима са жиро рачуна. Зато паушалци(адвокати) имају промет преко рачуна скоро до лимита од 6 милиона, а адвокати на књигама једва прелазе 1 милион????
    2. Трошкови пословања обућара, којег сте навели, су далеко већи него адвоката. Обућар нуди услугу са материјалом а адвокати ???
    3. Адвокати имају разлога да крију готовинске наплате, јер би тиме прешли границу од 6 милиона и изгубили статус паушалца. Просто је невероватно да у свом раду не наплате ниједну услугу у готовом??? Па ко још верује у то?
    4. Уз свако решење о паушалу долази и обрачун увећања или умањења основице, те ако сте адвокат паушалац, окачите на нету утврђену коначну основицу????
    Ви сви тежите бити театрални као адвокати у америчким филмовима, и тако се и понашате у пореској управи, као и овде на форуму . Тешко лагање, као да се сви закопчавамо наопачке!
  • Adv

    02.11.2017 16:32
    Počeli ljudi masovno da prelaze na vođenje knjiga, pa kao šalili smo se.Meni je knjigovođa smor, moram i njega da platim, moram bar jednom mesečno i da odem do njega, zato sam još uvek na paušalu, ali ako preterate, odoh i ja.Kada platim poreze , doprinose i ostale troškove, dobro da za 'ladnu vodu imam.
  • Paušalac

    02.11.2017 15:07
    @ Nervirach
    Paušal mu dodje nešto ovako:
    1. Plati više državi da bi imao jednog dana veću penziju od čistačice iz javnog sektora (jer toliko će penzija biti ako vodiš knjige pi prijavljuješ se na minimalac)
    2.Bolje plati više državi nego da plaćaš knjigovodju i da se maltretiraš svaki čas oko umarajuće papirologije.
  • Нећемо се лагати

    02.11.2017 14:48
    за Порезника
    Адвокати, као и сви остали паушалци осим увећања 120% на просечну зараду у НС (она је око 67.000 дин. звучи невероватно,али ПУ тако каже), имају и ПЛУС ДОДАТНА УВЕЋАЊА на године стажа, пословно име, седиште канц, репутацију ,а СМАЊЕЊА се дају изузетно (инвалиди са потврдом од РФЗО ио утврђеном степену инвалидитета), самохране мајке и сл).
    Да си стварно порезник, знао би, али ниси. Ти си или бот или неко окачен на државне јасле са редовном платом који се прави да не зна да га плаћају БРУТО (нето+68% на нето порези и доприноси на зараду) што све сервисира држава из прикупљених пореза малих предузетника укљзучујући и адвокате.
    Крајње је време да почну да се јавно исказују БРУТО ПЛАТЕ СВИХ да утврдимо ко је колико плаћен и ко колико зарађује!
  • Нећемо се лагати

    02.11.2017 14:39
    за Порезника
    1. Књигаши плаћају мањи порез у односу на паушалце, ако се међусобно упореди једна те иста делатност. Књигаши су пријаваљени на минималац
    2.Промет и приход на рачуну нису исто. 20% од 6 милиона је 300.000. Дакле, паушалац који има промеет од 300.000 на рачуну годишње (како ти наводиш да имају обућари) од тог промета може само да плати годишњи паушал, а да не плати остале трошкове пословања и да ради без икакве своје нето плате.
    3.Већина паушалаца адвоката (а и осталих) НЕ ПРЕЛАЗИ годишњи промет од 6.милиона на рачуну. 6 милиона је ПРЕТПОСТАВЉЕНИ МАКСИМАЛНИ ПРОМЕТ на рачуну по претпоставци ПУ за који обрачунава паушал.
    4.Нема никавог разлога да адвокати узимају у кешу и избегавају промет на рачуну када радили не радили плаћају као да ИМАЈУ ПРОМЕТ на рачуну.
    5.Да си порезник, знао би.
  • Deran

    02.11.2017 13:37
    Dajte neki SMS broj da svojim uplatama pomognemo sirotim advokatima. Evo baš pokušavam da se nekako ražalostim zbog njih, ali mi ne ide.
  • Nervirach

    02.11.2017 13:35
    U knjigovodstvo se ne razumem al narave prokljuvim. Pausal mu dodje neko provlacenje t.j. zajebi nekog, jel?
  • Zoki

    02.11.2017 13:23
    Umanjenje poreza
    Valjda će se jednom setiti i običnih građana i smanjiti porez na imovinu...
  • Sale

    02.11.2017 13:11
    Odlicna ideja
    Ova ideja je fantasticna! Moramo da se brinemo o ugrozenim slojevima drustva. Socijalna politika vredna hvale.
  • /

    02.11.2017 12:22
    /
    Istina
    bas naprotiv ali ne prizeljkujem da crkne komsijina krava

    pogledaj logiku komentara : ti uzmi pausal ako ti se ne svidjaju knjige ali daj ti meni pausal ali da pausal bude manji od sadasnjeg
    po cemu si bolji od onoga koji se zali na knjige?

    pa jos si gori od njega
    ti hoces i dalje mufte
  • Порезник

    02.11.2017 11:33
    Ако ћемо се лагати
    Јесте полазна основица 20% већа од просека, али, али...
    СВИ адвокати имају умањење по основу "елемената за умањење" на основу којих се коригује основица, тако да они реално плаћају мање од просечне основице тј. скоро као чистачи и обућари.
    Њихов остварени годишњи приход и промет преко рачуна, је до 6 милиона динара, а чистача и обућара 20 пута мањи!!! Где је на то још и наплата у готовини коју не приказују?
    Реално, ту се врши прање новца али "држава" жмури на то!
  • Zoolok

    02.11.2017 11:12
    @Objektivan
    To nije kako procenti rade :D
  • Istina

    02.11.2017 11:06
    @ //
    Znači u pravu sam. Knjigovodja ste, želite da se ukine paušal svima da bi zaradili od vodjenja knjiga.
    Baš Vas briga što bi država imala manje prihode po osnovu poreza i doprinosa, jer su svi korisnici Vaših usluga prijavljeni na minimalac, po Vašem savetu.
    Treba i te prijave na minimalne zarade dooooobro ispitati.
  • /

    02.11.2017 10:59
    /
    @Istina
    a ti si jajara sa pijace
    kudite druge a ponasate se kao pijacari.
  • Objektivan

    02.11.2017 10:58
    @Zoolok

    Pre tog uvećanja od 85% programeri su imali 85% MANJE PAUŠALE od ADVOKATA.
    A advokatima hoće još da uvećaju , pa Vi računajte koliko je to veći advokatski paušal od propgramerskog
  • Jaja

    02.11.2017 10:50
    Dokle ce bre pravosudje i svi vezani za njega da imaju povlastice a nista da ne rade... Kakvih 95%, sramota... Ja kad zovnem advokata, konsultacije nije ispod 100evra... Znaci da on samo 4 sata mesecno treba da radi da bi isplatio pausal...

    Sramota... Mulj od ljudi, najgora zemlja na svetu...
  • Zoolok

    02.11.2017 10:42
    A zato je programerima porez podignut 85%... :D
  • Istina

    02.11.2017 10:39
    @ Aleksandar
    Prosečan advokat kada plati zakup prostora, članarinu komori, plati kancelarijski materijal, telefone i ostale troškove i poreze i doprinose ostane mu manje nego da ga država upošljava u jednom finom JP ili organu uprave ili sudu, Na žalost.
    Advokata ima 1.100 u Novom Sadu (prosečna zarada u Novom Sadu je 68.000!!!, veća od republičkog proseka)
    I da znate medju ovih 1.100 advokata ima dosta MLADIH koji nisu mogli da dobiju posao kod države.
    Oni neće da beže, oni hoće manje poreze, da žive kao ljudi.
    Osim toga, prosečna stranka koja dolazi kod advokata- nema novaca, teško i neredovno plaća.Da ste u privatnom poslu , znali bi.
  • Istina

    02.11.2017 10:32
    @ //
    Ti si sigurno neki knjigovopdja kome odgovara da svi vode knjige i da se ukine paušal?
    Pa one koji su te angažovali sve prijaviš na minimalac, oni manje plaćaju državi nego što su plaćali dok su bili paušalci, ali zato plaćaju TEBI.
    Mesečno, redovno, nije šala knjigovoodjo....
  • /

    02.11.2017 10:21
    /
    kao 'vodi knjige, ako ti je puno uzmi pausal, ali: aj jel moze ipak manji pausal'
    ...nije sija ili pijacarr
  • Iju

    02.11.2017 10:15
    @Djavolji advokati
    Ja sam angažovala advokata da me zastupa.
    Nisam Djavo, već poštena Novosadjanka. Ko si ti? Neki bot koji u životu nije platio nikakav porez državi?
  • Paušalac privatnik

    02.11.2017 09:56
    @Luka
    Advokati su u pravu 100%. Paušali su ogromni i neplativi.
  • Aleksandar

    02.11.2017 09:52
    To znači da država smatra da prosečan advokat zaradjuje manje od prosečne plate u Srbiji? 48.212 din za semtembar mesec? Tek nešto više od 400 evra? Strašno, deco, bežite iz ove zemlje.
  • Odgovor

    02.11.2017 09:51
    @ Goran
    Najveći kupci nekretnina po gradu su zaposleni u JAVNOM SEKTORU (redovne i velike BRUTO PLATE) i lica bez prijavljenih prihoda kojima tetke pozajme novac.
    Proverite u bilo kojoj Agenciji za promet nekretnina.
  • Ma ne

    02.11.2017 09:47
    @ Mile
    Treba im SVAKE GODINE povećati poreze i doprinose za 10% da bi "radnici" javnog sektora i pezosi dobili povećanje.
    I advokatima i svim paušalcima. Naterati ih da celokupnu zaradu uplaćuju u budžet da bi "radnička klasa" iz javnog sektora neometano uživala sve privilegije kao da je Tito još uvek živ:
    Plaćaš li ti porez MIle? Ili samo UZIMAŠ apanažu iz budžeta?
  • Isti par opanaka

    02.11.2017 09:43
    @ Obućar
    1. Oućari plaćaju DUPLO MANJI PAUŠALNI POREZ od advokata, jer su u grupi gde se poreska osnovica UMANJUJE,a kod ADVOKATA se povećava za 120% u startu.Tako da Vaših 10% uvećanja na UMANJENU osnovicu je mnogo manje nego 10% uvećanja na duplo veću osnovicu koju plaćaju advokati.
    2. Vodite knjige, niko Vam ne brani ako mislite da će Vam biti isplativije. Naravno, plaćaćete MANJE POREZE i DOPRINOSE (jer se svi knjigaši prijavljuju na minimalac), država će biti u gubitku, zaradiće knjigovodje.
    3. Paušal treba da ostane, pre svega zato što oni koji posao obavljaju ličnim radom ( i obućari i advokati) ne mogu da urade neograničen beoj poslova, već ograničen, sve i kada bi hteli ne bi stigli. Tako da je paušal dobar i za obveznika ( ne gnjavi se oko papirologije) a država više dobija prihoda- nego od prijave na minimalac kod knjigaša
    4. Paušali su veliki svima i treba ih SMANJITI. Paušali su veliki zbog velikih poreza i doprinosa na zaradu (68% na neto). Paušalci za koje PU donosi rešenja nisu prijavljeni na minimalac i objektivno mnogo plaćaju svi
    5.Advokati bi podržali obućare da im se smanji paušal. Ne znam zašto Vi ne podržavate advokate? U istom ste problemu. Advokati mnogo više plaćaju od obućara , jer im PU obračunava paušal na duplo i trodiuplo veću osnovicu od Vaše kao obućara. Proverite u PU:
  • Goran

    02.11.2017 09:41
    Superhik na delu. Te ne trebaju fiskalne kase za advokate, te manji porez... Jadni oni. A da mi je znati koja branša je najveći kupac nekretnina po gradu?!
  • Đavolji advokati

    02.11.2017 09:39
    Kada je đavo birao svog saradnika odabrao je advokata.Kad bi ih upoređivali sa faunom najbliži su karakteru lešinara.Kad se usmere na žrtvu ne puštaju je dok je skroz ne iscede i unište.

    Ukinuti paušal, uvesti zakonom knjige za advokate, a poslati kontrolore provokatore koji će im davati ono što ovi traže, keš bez evidencije, a onda poslati tamo gde im je mesto.
  • Luka

    02.11.2017 09:20
    Može im se
    @obućar
    U prvu si potpuno. Međutim, niko od paušalaca ne može zaustaviti sistem. Samo advokati mogu blokirati rad sudova i zato im država prašta sve..
  • Obućar

    02.11.2017 09:06
    Odvratno
    Važno je da su obućarima povećali za više od 10%. Gadovi!
    Sa jedne strane otvaraju "rupe" za pranje novca, a sa druge upropašćavaju kompletno zanatstvo koje jedva preživljava.
    Treba u potpunosti UKINUTI PAUŠAL!
  • mile

    02.11.2017 08:56
    Sramota, bas su jadni ajd da skupljamo pomoc za njih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna