Autor: Blic

Info
06.12.2017.
07:43
Kada bi se na svaku prodatu paklicu cigareta naplaćivao samo po jedan dinar, sakupilo bi se oko milijardu dinara, što je jednako budžetu koji je u 2017. godini izdvojen za lečenje retkih bolesti u Srbiji.
  • Mikas

    07.12.2017 00:56
    Akcize
    Nisam skoro proveravao, ali kolicina novca koji se prikupi samo od akciza na duvanske proizvode (ne PDV, samo akciza) na godisnjem nivou je vrlo slicna kompletnom budzetu za zdravstvo.
    Prema tome, nemojte da kritikujete pusace, posto se svi mi lecimo na njihov racun.
  • Goran

    06.12.2017 15:18
    Za Komsu
    A zasto bih trebao da placam vise za osiguranje? Tom logikom bi trebao i ti da placas vise osiguranje ako jedes cvarke i slaninicu, veci ti je rizik ok srcanog udara. Ili ako vozis automobil pa tvoji izduvni gasovi truju ljude oko tebe.
    Ili ako radis posao koji ne volis, pa si slabo placen. Stres je to, srcka te strefi. Bam, placaj vece osigranje. Ili nadji bolji posao.
    Ja kao pusac imam isto pravo da placam osiguranje kao i ti. Zasto bi ti bio u povlastenom polozaju u odnosu na mene?
  • Комша

    06.12.2017 14:33
    Пушачима увести дупло скупље здравствено осигурање. Кад сами не брину о свом здрављу, зашто други да их лече?
  • DonJuan

    06.12.2017 13:25
    A da razmotrite zabranu pusenja u ugostiteljskim objektima? To ne znate, jer nije profitabilno, a ni na ruku kriminalcinama koje diktiraju zakone.
  • Da, da...

    06.12.2017 12:40
    Ko je iza svega?
    Lepa priča, kao priča.
    A sad, malo u stvarnost.
    Neko bi mesečno skupio neki novac na neki račun.
    Naravno, na tom računu bi išla kamata, neko bi imao prava da usmerava i koristi taj novac.
    I to pre nego što se bilo ko sa retkom bolešću pojavi.
    I pre nego što taj dobije neku dozvolu, licencu od nekog, da se leči.
    A u međuvremenu bi neko koristio novac, i to ne bi bilo baš u žiži javnosti.
    Kao što novac za Kosovo nije u žiži javnosti a svašata se dešava.
    Dakle, neko se setio ove priče.
    Nije kod nas problem priča ni zakon.
    Problem je sprovođenje nekada izrečenog.
  • n

    06.12.2017 11:51
    ako
    Neka uvedu i 10 dinara.
    Ako ce taj novac otici za navedeno, nemam nista protiv (uzgred, ja sam pusac)
  • Nisam pušač ali

    06.12.2017 11:28
    Hajlender
    06.12.2017 • 08:30
    Ja sam za..
    Može i dva dinara. Cigarete nisu osnovna namirnica pa ko voli nek izvoli. Još truju okolinu i izazivaju razne boleštine za čije lečenje se potom izdvajaju sredstva od svih poreskih obveznka.

    Da nije tih trovača, budžet bi bio prazan u roku od 24 sata. Ne pušim, ne dotiče me ovo uopšte, ali malo realnosti nije na odmet. Oko 80 dianra po paklici cigareta je porez, akciza i porez na akcizu. Oko 80 dinara po litru benzina i dizela i 40 po litru plina je porez, akciza i porez na akcizu na gorivo.
  • Hm

    06.12.2017 10:49
    Ali zato dajmo narkomanima Metadon besplatno dozivotno za sve pare
  • Strumf

    06.12.2017 10:05
    Kada da bi samo malo jace lupili po dzepu sirotinju koja ionako krpi kraj s krajem i pusi od nervoze i pije da lakse podnese... Ja imam bolji predlog. Kada bi samo prihodi i rashodi za Republiku, Pokrajinu, opstine, mesne zajednice i sva sa njima povezana preduzeca u javnom vlasnistvu i agencije imale svoje sajtove i na njima iz meseca u mesec morale napisati (i necenzurisanom dokumentacijom potkrepiti) koliko dobijaju para, na osnovu cega, na sta tacno trose te pare, po kojim ugovorima, po kojim kriterijumima je ocenjeno da su ti troskovi potrebni i bas u toj meri, zasto ih je dobio bas taj ko ih je dobio i sl. Kada bi uveli nesto sto se zove "transparentno raspolaganje narodnim parama" Ustede bi bile tolike da bi mogli da smanjite porez, a da ostane za lecenje bolesnih, privremeno pomaganje licima bez posla, trajno pomaganje invalidima, za besplatne knjige, vrtice, prevoz do skole i sl. A ova mera moze da se uvede bukvalno preko noci. Potrebno je samo cuvena "politicka volja". Dakle rajo dok ne izlglasas nekog sa "politickom voljom". Placaj dinar po dinar i cuti, jer si sama kriva, i na svakim izborima do sada si bila saucesnik.
  • Peca

    06.12.2017 09:29
    A ono?
    A sta je sa izmenom Zakona o zastiti od duvanskog dima, onoj opstoj zabrani i u kafanama i restoranima itd... ? Ne da mafija? Ne da lobi duvanske industrije? Zasto se odlaze tako dugo najavljivani zakon, a Ministarstvo zdravlja cuti? Neko ce faliti para?
  • mislim da

    06.12.2017 09:00
    nije loša ideja ali...
    Ovo u biti uopšte nije loša ideja ali...
    Da ne bi došlo do zloupotrebe ovakvog priliva novca moralo bi se unapred precizno definisati gde će te pare ići. Npr. da se zna da ide u fond za lečenje "tih i tih" bolesti ili u zdravstveni fond generalno, fondove za izgradnju škola/vrtića/domova zdravalj/infrastrukture uopšteno...
    Moralo bi biti tako da te pare uopšte ne ide u budžet nego na tačno predviđeno mesto. čak i tako bi muljatori probali da potroše i te pare ali je sigurno teže opravdati i izmisliti neku "nabavku".
  • Sns

    06.12.2017 08:59
    Sramota
    Taman da se nakupi do sledecih izbora da bude i za stranacki dinar tj dinar za sendvic
    MOZE VAMO JEDAN SENDVIC
  • av

    06.12.2017 08:56
    av
    a da odbijete po dinar sa poslanicke plate..pa npr.ministarski dinar,pa stranacki dinar,pa pink dinar,rijaliti dinar...auuuu cela nacija bi bila zdrava do nove godine ko dren
  • VP

    06.12.2017 08:51
    65
    Vec je akciza 65 dinara po pakli, ako se ne varam, pa jos PDV, nakupi se tu novca. Ista je stvar sa alkoholom. Bilo je tu prostora za retke bolesti odavno, samo sto nas vode bolesnici koji ne daju novac za lecenje. Decu lecimo SMS-ovima, sramota.
  • Hajlender

    06.12.2017 08:30
    Ja sam za..
    Može i dva dinara. Cigarete nisu osnovna namirnica pa ko voli nek izvoli. Još truju okolinu i izazivaju razne boleštine za čije lečenje se potom izdvajaju sredstva od svih poreskih obveznka.
  • Slider

    06.12.2017 08:26
    Mozda gresim, ali cini mi se da vec postoji izvesna, apsurdna, kolicina dinara koja se naplacuje po paklici cigareta od strane drzhave, i zove se akciza.
  • Jovan

    06.12.2017 08:24
    Bez obzira sto ne podrzavam poresku politiku aktuelne vlasti,slazem se da se uvede ova vrsta poreza i da se sredstva u celini usmere na lecenje tesko obolele dece i retkih bolesti.
  • mick

    06.12.2017 08:18
    Šta će da bude
    Kada svi prestanu da puše ?
    Pa poumiraće svi od retkih bolesti.
    Zato treba preduprediti i uvesti i ovaj pivski, ali i čokoladni, čvaračni (oslobođenje ako su čvarci od mangulice), povrtni (ako nije organska proizvodnja), svakako i političarski (njima 1000 dindži minimum, oni su najveći zagađivači). Ma na sve uvesti po još koji dinar !!!
    Pa zar se za te potrebe ne uzima i sada, kroz poreze i akcize i to previše, bando lopovska, kada će vam biti dosta !!!!
  • khm

    06.12.2017 08:17
    A naci ce se i za koji autobus za sledece izbore...
  • :/

    06.12.2017 08:15
    -
    A da odbiju dinar od PDVa koji uzmu ili akciza?

    Nemojte me pogresno razumeti, nisam pusac i smatram da pusenje nije dobro, ali koliko ce proci pre nego sto se sete "Stambenog dinara", "Vocnog dinara", "Mlecnog dinara" i slicnih gluposti.

    Na sve vec uzimaju porez i planiraju da uvodjenjem dodatnog poreza u vidu "duvanskog dinara" finansiraju nesto sto je vec trebalo da bude finansirano.

    Po ko zna koji put, pljacka gradjana...
  • Stra od mra

    06.12.2017 08:15
    Kako se lepo drzava otvara iz tudjeg dzepa. Treba svaki prozivod i sve usluge dinar da se uvede.
  • Goran

    06.12.2017 08:14
    Hmmm.. A zasto se npr ne bi uveo politički dinar? Ili pak JP/JKP dinar? Ili tenderski dinar? Pušač sam, plaćam sam doprinose za zdravstvo i boli me **** da još dajem. Ionako me nećete lečiti, sve ste oterali. Plaćam sebi privatno osiguranje i lečiću se kod privatnika. .i.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna