Autor: RTS

Info
31.12.2017.
07:00 > 06:19
Nova pravila za 80.000 učitelja, nastavnika i profesora - i njihov rad će se ocenjivati i nagrađivati.
  • Ko je

    01.01.2018 12:13
    @ Inspektore Visekruna
    Zao mi je sto ste imali takvo iskustvo. Moja iskustva su zaista lepsa.
  • Titikaka

    31.12.2017 20:07
    /@/
    Menjas teze,ali migranti su samo deo " scenografije" ove dirigovane vlasti.
    Usput su ispoklanjali i zemlju i izvore vode i rudnike i elektrodistribuciju i ratne reparacije i telekom...biblioteke, muzeji, kulturna dobra, vojska, policija, skolstvo, zdravstvo... sve sistematicno i dirigovano unistavaju.
    Sektor po sektor.
    Slucajno? Pa niko nije toliko glup da poveruje da je slucajno!
    Cak ni ovi turbofolkeri i reality zgubidani nisu toliko plitki.
    Madjari dele drzavljanstva. Slucajno?
    I ako se narod ne opasulji, bice asimilovan upravo od strane siptsra i migranata.
  • Teror

    31.12.2017 15:16
    Ima li ista normalno u ovoj parodiji od drzave ?
  • /

    31.12.2017 15:12
    /
    @titikaka
    koliko znam,
    iseljavanje iz srbije nije pocelo zbog tih migranata


  • LALA

    31.12.2017 14:59
    samo u Smrdiji
    Od dva nastavnika jedan je clan vladajuce stranke a drugi nije .
    Koji ce biti bolje ocenjen ?
  • Titikaka

    31.12.2017 14:29
    /@/
    Idi do Ade, Mola, N.Knezevca, Subotice... jma minimum 50-60000 migranata. Ne pustaju ih u Madjarsku, ni u Hrvatsku, ni u Rumuniju... mislis da ce ikada otici odavde?
    Pogledaj jug Srbije, Frusku Giru, Letenu... nigranata barem 100000. Ulaze h kuce i pljackaju. Eno ih u Beogradu, na Kalimegdanu, po napustenim fabrikama i zgradama... ima ih barem 30000... saberi, proslo ih je ovuda barem dva miliona.
    Ko to hrani ? TI! I JA! I od nase dece i njihovih usta se odvaja za njoh, kojima je " vladajuca" politicka banda izdajnika Srbije dozvolila da se nasele u NASOJ Srbiji, koja ce uskoro postati NJIHOVA jer mi se ISELJAVAMO a njih ima 30000 i bice ih 200000 za 5 godina.
    KO JE OVDE SLEP da ne vidi da to izdajnici politicari potpisuju i prodaju nas za sitne $
  • Kim Dzong Un

    31.12.2017 12:28
    strogoca
    Severna Koreja , Sirija , Mjanmar , ... Srbija ,..
  • neko

    31.12.2017 12:01
    Odlika losih sistema je da stalno nesto ogranicavaju , kaznjavaju , ocenjuju , sputavaju , primoravaju , ...
    Tamo gde si sputavan po bilo kom osnovu tamo nema ni normalnog zivota.
  • Ma Daj

    31.12.2017 11:57
    Bb
    A da uvedete obavezan test inteligencije i za nastavnike,ucitelje pa i za direktore.Ali nesto po MENSA standardima a ne da M.Rističević sastavlja test i posle da nam objasnjava da je sve bilo po zakonu.Jednostavno ko je idiot ne moze da vaspitava decu niti da upravlja ustanovom.
  • gari

    31.12.2017 11:39
    Samo da dodam
    Neko je napisao "kad je đak talentovan, profesor nema ništa s njegovim uspehom". I talentovan đak je mlad, i ako ima lošeg nastavnika koji ga kažnjava jer ne rešava zadatke baš kako mu on pokazuje, to ipak može da ga obeshrabri, i da ipak ne iskoristi taj svoj talenat u životu. Loši nastavnici su posebno opasni za talentovana učenike! Da ne pričam o spremanju za takmičenje... Ne može učenik samo na osnovu talenta da postigne uspeh!

    Drugo sam hteo reći vezano za testove. Kada učenike spremate za neki test, onda to nikako nije dobro. Uzmite za primer auto školu koja Vas uči da položite, a ne da samostalno vozite... Tako da ni korišćenje testova za vrednovanje rada nastavnika ne bi bilo baš OK.

    Ne kažem da je nemoguće vrednovati nastavnika, ali to je ozbiljan posao, a u kome ne bih očekivao da ovi naši uspeju s obzirom na njihov dosadašnji učinak. Jer ako uzmete bilo koji jednostavan metod, manu mu je kako naći.
  • Inspektor Višekruna

    31.12.2017 11:21
    @ Ko je U kompet....
    Ma nemoj!
    Kupuješ u bilo kojoj pekari, mesari ili negde gde si zadovoljan uslugom?
    Znači vrednuješ njihov rad!
    Pogledaj moje primere, nisu lupetanja, nego nego ono što sam doživeo kao roditelj. Sramota je da neko ko savesno radi svoj posao ima platu kao navedeni prosvetari.
  • Ode sve u ocin!

    31.12.2017 11:20
    Da
    31.12.2017 • 09:41
    @Posmatrač
    Tesko da će me privući nazad kad imam €50 satnicu tj €400 svakodnevnu dnevnicu.

    Ako ti nastavnici smatraju da su dobri nek oforme privatnu školu, sa platama nezavisnim od (ove) države.


    HAHAHAHAHA.... dobar fazon.
    Molim Vas da potrazite na google-u "ministar prosvete Srbije", zatim da pogledate njegove intervjue i cime se on nezvanicno bavi. Kao i njegove drske odgovore na odlicna i mudro postavljena pitanja.

    On i "ortaci" drze privatne skole, jer su se prvo nakrali... ovaj, mislim naradili i zaradili. Zatim pootvarali razne "fensi", nasminkane, sa prestiznim nazivom skole. Zatim sada uzimaju novac i pokusavaju da verovatno sebe pozicioniraju kao jedine kvalitetne na trzistu.

    Hajde da se kladimo na cete tesko da se ubacite u njihov posao, pogotovo sto za tako nesto trebaju velika novcana sredstva.

    Ne bih se ni slozio da je u pitanju sabotaza zapada. Verovatno su neki kombinovani faktori, jer je u pitajnu slatka zarada lokalnih bahatih ljigavaca. Nije samo zli zapad kriv.

    Ali, radite sta hocete i imate pravo da mislite sta hocete.

    Cinjenica je da su deca uzasno bahata, nastavnici i prosvetari malo placeni, a uslovi slabi.

    Sta dalje... ne znam.

    Zelim svima lep provod za novu godinu i predstojece praznike.

  • Jelena

    31.12.2017 10:48
    Sta ako dete koje je procenjeno da moze biti vrlodobro bude dovoljno, jer npr. kod kuce mu je haos i ne moze da uci?! Da li znate da se mnogim nastavnicima naredjuje koje ocene da zakljuce, jer je npr. otac kum skole i daje donacije?! Kako je onda nastavnik odgovoran?
  • /

    31.12.2017 10:43
    /
    sta podrazumevate pod 'ovde naseljavaju migrante'?

    ni jednog iz sirije nisam video u mom kraju
  • Ko je

    31.12.2017 10:22
    U kompetenciji???
    U procenjivanju rada prosvetnog radnika , koji je sate i sate, morao biti prisutan, slusajuci i tolerisajuci, ponekad zaiste bespotrebne i besmislene seminare, koji , vise nego, ne mogu da se primene i ostvare u praksi, a sve u cilju, toga, da bi pojedinci punili svoje dzepove? Da li je ikad prosvetni radnik, kao akademski gradjanin sebi dozvolio da procenjuje rad djackih roditelja na svojim poslovima? Sigurna sam da nije, jer tako nisko ne moze da padne. To mu ne dozvoljava kultura i obrazovanje. Neumesno je da nastavnik, profesionalac procenjeje rad padnika u privredi. Pravi prosvetni radnik sebi nece dozvoliti da ulazi u kompetencije rada pekara, mlekara, ,,,,mesara,,,,stolara, bravara... pa ni u rad visiko kvalifikovanih lekara i naucnih radnika
  • Profesor engleskog

    31.12.2017 09:58
    Nedavno su mi smanjili fond casova na 10%. I cujem kako engleski moze preko skajpa da se predaje kinezima. Krenem lagano to da radim i posle mesec dana zaradjujem vise od te plate za 10% fonda. Kad se dovoljno razvije posao sa manje rada cu zaradjivati vise od kolega sa punim fondom. Prednost je i rad od kuce ili sa bilo kog mesta gde ima interneta. Radno vreme sam planiram kako mi odgovara. Uskoro sledi moj otkaz u skoli. A sta ce drzava uraditi ako svi mi sto predajemo engleski prestanemo da radimo za tu bednu platu? Sta ce ako svi lekari odu u Nemacku? Ako svi vozaci gsp odu? Kolaps lagano nastaje...
  • Da

    31.12.2017 09:41
    @Posmatrač
    Tesko da će me privući nazad kad imam €50 satnicu tj €400 svakodnevnu dnevnicu.

    Ako ti nastavnici smatraju da su dobri nek oforme privatnu školu, sa platama nezavisnim od (ove) države.
  • dr Petrovic

    31.12.2017 09:39
    To i jeste cilj!
    Isterati najbolje, intelektualce: da ne iznedre jos nove mlade pameti.
    Ovde naseljavaju migrante. Ostavljaju IQ sto nizi.
    Tako ce:
    a.) politicari ostati vodje
    b.) prodace zemlju sa resursima za sitne jadne novce

    A MI NE REAGUJEMO !!!

  • Inspektor Višekruna

    31.12.2017 09:38
    Skidaj platu
    Ako u jednom razredu postoji dete koje do kraja godine ima prosek oko 3, pa završi sa zaključenom 5, a istovremeno dete sa 4,2 ostane sa zaključenom četvorkom, jako je teško utvrditi da profesor ima različite kriterijume i da treba da dobije smanjenu platu.
    Ako neki profesor zaključi prosečno oko 4,5 a deca na maloj maturi prosečno tačno urade 25% zadataka, iz njegovog predmeta, treba biti genije da se zaključi kako dotični radi!
    A verujte takvi profesori su najglasniji protiv vrednovanja rada.
    Što da ne promovišemo dobar rad većim plata, i da kažnjavamo loš?
  • marko

    31.12.2017 08:55
    "...posebno oformljene komisije.."
    JUPIIIIIIIII
    jos komisija, agencija, savetnika, menadzera, clanova.....samo za clanove biblioteke
    a ostali crknite
  • SteVan

    31.12.2017 08:55
    Tako i treba
    Kada cute treba ih i jasiti. Podrzavam! Ja bih im jos i smanjio plate. Sta ce uraditi? Strajk upozorenja? Skraceni casovi jedan dan?
  • Posmatrač

    31.12.2017 08:44
    Ako je ideja da se podigne kvalitet "pedagoške usluge" (a tako je i u drugim sličnim delatnostima) ima jedna bolja stvar od ocenjivanja, a to je da se podigne nivo zarade/plate. To će privući vredne, pametne i odgovorne u tu delatnost, pa će i rezulatti biti najbolji mogući.

    U suprotnom, da li neko može da zamisli kako bi izgledalo da plata lekara zavisi od uspeha izlečenja pacijenta ili, za one što teže shvataju: da li ministar prihvata da plate u njegovom ministarstvu zavise ranga naših đaka na PISA testu?
  • sns

    31.12.2017 08:37
    av
    a procenu ce raditi polupismeni i nepismeni naprednjacki kadar sa vkv zvanjem grobara,keramicara,starlete i botovi kao i skupljkaci glasova...fuj
  • Бранко

    31.12.2017 08:37
    ДИСКРИМИНАЦИЈА
    ТУЖИОЦЕ И СУДИЈЕ "НИКО НЕ ОЦЕЊУЈЕ" - раде шта им је воља и нико им ништа не може овде у Србији! Имају имунитет, слободно уверење ( које нигде у свету не постоји)!
    За њихов лош рад нема санкције - за злочине у дискотеци "Контраст" и "Лаунџ" ОСЛОБОДИЛИ ЗЛОЧИНЦЕ!
    Па ко је онда донео одлуку да се просвета оцењује и да Вам се лиценце уводе!
    Уведите лиценце и одговорност за све државне службенике или исто УКИНИТЕ!
  • profesor

    31.12.2017 08:36
    Ministar kaže

    "Ministar kaže da je reč o veoma ozbiljnom poslu"

    Koliko je posao ozbiljan vidimo i po izmenjenom školskom kalendaru u pokrajini Vojvodini. Donesu jedan kalendar, a onda ga polovinom decembra menjaju.

    Ni jedan završni ispit u osmom razredu nije prošao bez problema. Pogrešan kalendar ispita, greške u testovima, pogrešan ključ za ispravljanje testova, krađa testova...

    I svake godine isto.
  • Predviđen

    31.12.2017 08:04
    Uspeh
    Ko predviđa kome uspeh???
    Dete ne uči, greška nastavnika.
    Dete talenat, nagradi nastavnika koji s tim nema veze...
  • jatzans

    31.12.2017 07:50
    Ako je novinar/ka tačno preneo (prenela) ono što je gospodin Šarčević rekao, onda se jasno vidi koliko časova dopunske nastave ministar prosvete NIJE imao tokom svog školovanja. Potpuno nepismen čovek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna