Autor: Politika

Info
11.01.2018.
20:08 > 20:46
Ministarstvo pravde raspisalo je konkurs za 160 pripravnika, a Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika upozorava da to nije dovoljno i da nedostaje više od 200 sudija.
  • Ne bi bilo tako

    12.01.2018 12:22
    @ ima stručnih
    Da su se sudije do sada birale iz reda advokata sa 20 godina staža imali bi stručne, obrazovane i životno zrele sudije koje su obrazovanje i znanje stekli o SVOM TROŠKU obavljajući privatnu profesiju.
    Osim toga tako izabrane sudije imale bi rešen materijalni status, ne bi država morala da im kupuje stanove, plaća školovanje i obezbedjuje visoke plate da bi bili "materijalno nezavisni" (obrazloženje Društva sudija i DVT)
    Rad u advokaturi podrazumeva da se postupa u više materija ( i krivičnoj i obligacionoj) što znači da advokati u praksi rade širu pravnu materiju od sudija i sudijskih pomoćnika koji ceo radni vek provedu radeći jednu usku pravnu referadu.
    Tu svoju usku pravnu referadu sudije i sudijski pomoćnici rade za ocenu 2 kako ih je ocenila EU.
    Mladi pravnik sa pravosudnim ispitom bez obzira na nivo znanja koje poseduje pre svoje 45 godine života ne bi trebalo da bude biran na mesto sudije gde odlučuje u presudama o životima gradjana Srbije. Nema ni dovoljo staža ,ni radnog ,ni životnog iskustva za takvu odgovornost.
    Obezbedite se materijalno i postanirte nezavisni tokom rada u advokaturi , pa onda konkurišite za sudije..To je jedini način da dobijemo nezavisne i stručne sudije i nezavisno pravosudje. Biti sudija je ČAST i vrhunac pravne struke, nije to za početnike.


  • Hm

    12.01.2018 07:16
    Nedostaje nastavak naslova: ... a sudije uhapšeni.
  • @ima stručnih

    12.01.2018 05:17
    Kakvo je stanje
    Mogu da preuzmu i one sa 20 godina staža u "Lisju"...
  • Ima stručnih

    11.01.2018 21:22
    raspišite konkurs
    U Srbiji ima preko 11.000 advokata koji svi imaju položen pravosudni ispit,a neki i dug staž u struci.
    S obzirom da su plate sudija relativno visoke, a uslovi rada i zarade u advokatri loši, verujem da bi priličan broj advokata konkurisao za mesto sudije.
    Uostalom u velikom broju zemalja za radno mesto sudije traži se minimum 20 godina radnog staža u pravosudju koje kandidati uglavnom steknu baveći se advokaturom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna