Autor: Tanjug, Blic

Info
05.03.2018.
17:08 > 17:12
U zajedničkoj akciji Vojnobezbednosne agencije, Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Vojne policije, uhapšen je potpukovnik B. R, lekar na Vojnomedicinskoj akademiji, zbog sumnje da je duže vreme zloupotrebljavao svoj položaj.
  • Iznuda

    06.03.2018 10:51
    @ Liste čekanja
    Iznuda je prava reč.
    Korupcija za pacijenta sa dušom u nosu, nekako dobrovoljno zvuči...
    PS. Za 15.000 "časti"ubacuju preko reda na državnoj listi, to je veća zarada, ne habaju svoje privatne resurse, 2 u jedan o našem trošku.
    Ako jedan samrtnik sa dušom u nosu ne skupi 15.000 , skupiće sledeći.
  • Liste čekanja

    06.03.2018 06:08
    ...su poziv na korupciju.Nekom kome je duša u nosu zakazujete pregled za mesec dana.E ako nećeš dođi popodne i donesi npr 15000 za pregled u privatnoj klinici.To je sistem, a ko će danas da apsi sistem, zato nam je zdravstvo na zadnjem mestu na svetu.
  • Da pogodim

    05.03.2018 23:12
    @ Mile
    Ti si doktor? Nema drugog objašnjenja za tvoj komentar. Lajkovali svi sa odeljenja, zar ne?
  • P.Eng.

    05.03.2018 22:00
    @@ Iznuda
    Ovo nije tacno: "ne postoji ni jedno zanimanje niti profesija u ovoj zemlji, a isto je i u svim drugim zemljama na svetu, gde je nekom zabranjeno da to isto radi dodatno privatno u ogranicenom broju sati".
    Radim blizu 2 decenije kao inzenjer sa licencom (odgovorni inzenjer) u Kanadi. Prema propisima nase inzenjerske komore, a I mnoge firme tako zahtevaju, mogu da radim drugi inzenjerski posao ("moonlighting") ako prvo dobijem dozvolu od svog sefa (iz prve firme). Jos nisam pitao, ali ocekujem da bi on prvo postavljao detaljna pitanja da bude siguran da ne bi doslo do povrede interesa nase firme radeci drugi posao. Drugim recima da nema konflikta interesa. Ili prosto: da ne koristim vreme, znanje I sredstva (materijalna, copyright, itd) da bi radio slican posao sa strane. Ako bi honorarni posao (na primer projektovanje stambenih kuca) bio sasvim drugaciji od mog osnovnog (npr. rafinerije nafte), verujem da bih dobio dozvolu da radim honorarno kao inzenjer. Sustina je: nema grebanja NIKAKVOG od osnovne firme. Pozdrav iz bela sveta.
  • Pacijent

    05.03.2018 21:48
    @ Analitičar
    Nije Vam računica dobra.
    Privatniku država ne kupuje prostor - zgradu, ne plaća komunalije, telefone, opremu, potrošni materijal,ne plaća sestre, čistačice, obezbedjenje, seminare i druga stručna usavršavanj itd. To sve extra košta., Tako da će biti para za više od dva pregleda.
    Osim toga, laboratoriju, uz, magnetnu i ostalo, pregled specijiste VEĆ PLAĆAMO PRIVATNO, jer nikada nismo na redu kod državnog doktora u razumnom roku za lečenje.
    Zdravstvena knjižica i doprinos za zdravstvo uopšte ne garantuju da ćemo dočekati naš red za lečenje i da ćemo uopšte biti lečeni besplatno u državnom zdravstvu. Naprotiv!
    Leče se vezisti i oni koji plate dodatno .Od naših doprinosa za zdravstvo. .
    Sa knjižicom kod privatnog doktora značilo bi za pacijenta da će biti bar delimično lečen.
  • Tihi

    05.03.2018 21:41
    News
    Ovaj je nekome Zasmetao garantovano 100%
  • Nostrifikacija

    05.03.2018 21:36
    @Laki
    Prvo nek provere tamo gde idu da li im diplomu uopšte priznaju.
    Inače će raditi kao negovatelji u gerontološkom centru, a ne kao lekari
  • Analiticar

    05.03.2018 20:42
    I ja sam za to da se omoguci odlazak za zdravstvenom knjizicom u privatnu ordinaciju. Ali matematika je takva da na osnovu prosecnog mesecnog izdvajanja od plate za zdravstveno osiguranje, to je dovoljno za maksimum 2 pregleda u privatnoj ordinaciji. dalje onda vise nema ni u drzavnoj ni u privatnoj ustanovi. A sta ako treba dodatni lekarski pregledi, laboratorija... da ne spominjem koliko tamo kostaju neke slozenije intervencije.
  • Zoran

    05.03.2018 20:30
    Da li to znaci da ce ici u zatvor ?
  • Svako

    05.03.2018 20:22
    ko je imao posla sa njima lekarima osetio je bar jednom čistu iznudu na svojoj koži-ne dao vam Bog da se ozbiljno razbolite u ovoj zemlji! Lično iskustvo! Jedino rešenje zaista JESTE ZABRANA ISTOVREMENOG RADA U DRZAVNOJ USTANOVI I PRIVATNO! Oni kojima je malo para MOGU slobodno da kdu tamo gdd će ih više platiti.Problem je što ih niko neće, jer svi koji su vredeli i nesto znali su ODAVNO otišli! Ostao je TALOG ! Vi koji ste zdravi prdpoznaćete ih po komentarima, mi koji nismo VEC IH SUVISE DOBRO POZNAJEMO!
  • Iznuda

    05.03.2018 20:00
    @@ Iznuda
    Pacijenti svakog meseca izdvajaju 10,5% od svoje neto plate na ime obaveznog doprinosa za za zdravstvo da bi se LEČILI. Od tih uplata lekar dobija redovnu platu, obnavlja svoju licencu i ima logistiku da tog istog pacijenta preusmeri u svoju privatnu praksu, da PONOVO plati lečenje koje je platio.
    Isto to bi radili i sestre i lekari i da im je plata pet puta veća, para nikad dosta zar ne?
    Tako da povećanje plata državnim lekarima nije rešenje.
    Zdravstveni sistem treba reformisati i omogućiti ili sa knjižicom kod privatnog lekara ili ukinuti obavezne doprinose za zdravstvo.
    Ako se u privatnoj praksi 3-4 puta više zaradi zašto lekari i sestre ne daju otkaz u "neisplativoj" državnoj praksi ? Odgovor je jednostavan: državna praksa je isplativa jer je to logistika za prikupljanje pacijenata u preusmeravanje u sopstvenu privatnu praksu. Taj rad mešano državno-privatni je nelojalna konkurencija i lekarima koji nemaju protekcije da rade u državnoj službi,već rade samo privatno .
    I još nešto: ni jednoj drugoj profesiji u Srbiji ne plaća se obavezan doprinos svakog meseca za mačku u džaku.! Ko od države prima platu ne može istovremeno i privatno da radi.Neka izabere.
  • Nervirach

    05.03.2018 19:36
    Genijeiz kenije, ko vam je kriv. Niko vas ne tera. Ocekujte da vam neko i odgovori.
  • Ruzno iskustvo

    05.03.2018 19:33
    Veci problem je sto ne znaju da lece...ni privatni ni drzavni..
  • @Iznuda

    05.03.2018 19:06
    Kad bi lekarima plate bile razumne za posao koji obavljaju, ne bi imali potrebe da rade na dva mesta. Jel vi stvarno mislite da neko voli da zavrsi jedan posao pa da ide na drugi, da nema privatni zivot, da bi skupio za prosecan zivot? Zarada lekara u prvatnoj praksi je oko 3-4 puta veca od zarade drzavnog, sto je otprilike realna cena rada tog nivoa vestine i znanja i drugih okolnosti koje uticu na cenu rada. Kad bi se omogucilo da se jednako ide kod privatnog kao i kod drzavnog od standardnog osiguranja, da li mislite da bi iko radio u drzavnoj sluzbi? I na kraju, ne postoji ni jedno zanimanje niti profesija u ovoj zemlji, a isto je i u svim drugim zemljama na svetu, gde je nekom zabranjeno da to isto radi dodatno privatno u ogranicenom broju sati, kako mislis da je opravdano da se to zabrani lekarima?
  • T

    05.03.2018 18:57
    T
    A institut u Kamenici?
  • Genijeiz kenije

    05.03.2018 18:47
    Nervirac
    Vec si dosadio i bogu i ljudima sa KCV. Lične frustracije leči na drugom mestu.
  • Laki

    05.03.2018 18:43
    Samo hapsi
    Sad će i ovi lekari kojima je inače bilo dobro u Srbiji da razmisle o odlasku.
  • Mile

    05.03.2018 18:29
    Ma idi...
    Nema toga na svetu, ko može da mi zabrani da častim doktora ili sestru,onog ko mi pomogne u najtežoj situaciji!!! Ostavite vi doktore i sestre na miru! Idite malo u katastar, PIO fond, Poresku upravu, agencije za sve i svašta,... Tamo su najkorumpiraniji !.
  • mile

    05.03.2018 18:25
    Jos kad sam isao na pregled na VMA pa mi je lekar na pregledu otvoreno ponudio da me operise privatno za cenu koja bi izasla skoro tri puta skuplje nego sto sam licno platio operaciju na VMA. Stekao sam utisak da tamo svaki lekar i privatno radi po klinikama dok im je VMA samo za setanje, seminare i licence.
  • Marko

    05.03.2018 18:00
    Znamo gde živimo
    Verovatno nije hteo da glasa za SNS, pa je to razlog, a ostali mogu da nastave.
  • Iznuda

    05.03.2018 17:54
    Kada bi lekarima zabranili istovremeni rad u privatnoj praksi i otvorili mogućnost da se sa knjižicom može otići kod privatnog doktora, stanje bi bilo bolje za pacijenta.
    Sve dok postoje liste čekanja i dok se pregledi zakazuju u nerazumnim rokovima, ovo će se dešavati
    I pitanje je da li je ovo korupcija. Meni više liči na krivično delo iznude, jer bolesnik i familija i nemaju drugi izbor- nego da plate, ako hoće adekvatnu lekarsku pomoć u adekvatnom vremenu.
    Ne daju pacijenti novac zato što hoće, već zbog toga što moraju, jer su život i zdravlje u pitanju.
  • Nervirach

    05.03.2018 17:17
    Pih, samo jedan. Kada bi hapsili sve u KCV-u ne bi bilo zaposlenih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna