Autor: Kamatica

Info
20.03.2018.
10:22
Nije retkost, naročito u velikim stambenim zgradama gde se mnoge komšije i ne poznaju, da neki od njih ne žele da učestvuju u plaćanju zajedničkih troškova održavanja zgrade.
  • Mila

    16.12.2019 17:56
    naplata
    Mislim da je krajnje nekorektno donet ovaj zakon. U napred se znalo da svi stanari nece da placaju troskove i to ste ostavili skupstini stanara da podnosi tuzbu. Utopija i bezobrazluk.Dobro znate sudsku proceduru,a to i kosta.Ovaj zakon o Skupstini stanara po ovom principu je neizvodljiv .Ima li ova drzava zakon iza koga ce da stoji i zastiti postene gradjane ,ako ne ,onda necemo uopste da placamo.Onda ce te da pretite,opet onima koji zele i ispunjavaju svoje obaveze!!!
  • Ivona

    21.03.2018 14:56
    Hvala na odgovoru ali stvarno ne znam samo kako ste pomislili da je trosak za fasadu 8 evra JEDNOKRATNO???
    Nije mi fasada 8 E jednokratno nego 1000rsd x 24meseci. Jasnije? I internet ne placam 30 E, ako cemo u detalje...
  • BB

    20.03.2018 20:51
    Vlasnik stana u zgradi
    Ako zivis u zgradi onda, za zajednicke probleme, glasas.
    Ako si u vecini, odlicno, uspeo si. Ako si u manjini, steta nisi uspeo ali se PRIDRZAVAS odluke vecine. Ako se ne pridrzavas, predsednistvo kucnog saveta ti razreze kaznu.
    Mozes da ostanes a mozes I da prodas pa odes.
    Ako imas 3 stana u zgradi, onda imas 3 glasa. Pa si malo jaci.
    Pozdrav iz bela sveta
  • @Anonimus

    20.03.2018 16:41
    Ne moze da zavisi kako gledamo, jer svako gleda drugacije, zato i postoje pravila. Ako tebi ne treba kamera ili brava, mozda onima dole treba jer njima svi pored vrata prolaze. Njima ne smeta prokisnjavanje gore. Njima ne treba hidrofor, sta ce im na drugom spratu, dovoljan je potisak iz vodovoda, ovima gore ne smeta poplava, tebi ne treba lift sa brojacem spratova, iako to liftu dodaje 2% na cenu, neko smatra da je to isplativa i jeftina investicija. Zato je najsigurnije imati neka osnovna pravila, a za stotine sitnih pravila koja naidju, najrazumenije je voditi se pravilom vecine. Postoji skupstina stanara, i odluke skupstine stanara treba da budu zakonom zasticene uz obavezu za sve stanare i ozbiljne i efikasne kazne za izbegavanje placanja. Cak ni od svog stana ne mozes da pravis svinjac ako ugozava druge, a kamoli od zajednickih prostora. Ako si pustahija koja ne shvata o cemu govorim, odseli se na neku planinu pa tamo sedi na verandi sa puskom i nameci svoja pravila medjedima i vukovima (dok i njima ne dosadis tako pust).
  • Sabahudin

    20.03.2018 15:57
    Odgovor
    Odgovor na komentar Obezbedjenom. Taj neko ko jedva sastavlja kraj sa krajem , ne radi treba da proda stan i kupi negde kucu na selu ima bastu sadi povrce i nece biti gladan. Svi hoce u zgradu, misle da su bogom dani da drugi cisti za njih, popravlja za njih.... kaze onaj iz prizemlja ja necu ucestvovati ubpopravci krova i lifta meni ne treba. Odlicno nece ni oni sa visih spratova ucestvovati u popravci kanalizacije i vode kada se izlije u prizemlje, kod njih je suvo. ....
  • Pupi

    20.03.2018 15:55
    Batine su izasle iz raja...
  • /

    20.03.2018 15:09
    /
    @Ivona
    da li bi ti zastaklio ivoninu terasu?
  • @stanar

    20.03.2018 14:55
    Jedva čekam zakon po kom će odbor na čelu sa "hausfirerom" odlučivati ko može da se useli u našu zgradu. I dan danas idem kao svedok na suđenje čoveku koji je mlatio ženu i terorirsao čitav komšiluk svojim svađama i katastrofalnim muzičkim ukusom.
  • Brus Vilis

    20.03.2018 13:44
    Moja kućica, moja slobodica.
  • Stanar

    20.03.2018 13:38
    Ne sumnjajte
    Postoji razlog zašto je država izmislila - prepisala hausfirere.
    Ovo je uvod u separaciju stanara.
    Hausfirer će uz pomoć nekolicine stanara formirati odbor za ovo ili ono.
    Pa će taj odbor da odlučuje, ukoliko im se ne sviđa vaša vera, pas koga držite, glasnoća muzike koju puštate ili jednostavno vrsta - dakle da vam preporuči d akupite stan u nekom drugom delu grada.
    Kao na zapadu, vašem čuvenom, demokratskom, voljenom i sanjanom.
    Ne možete kupiti stan u zgradi ukoliko se sve u vezi vas ne dopadne hausfireru i Odboru stanara.
    Polako, i takav zakon ćemo dobiti, po kome će moći Sud da vam naloži iseljenje, zbog spora sa Odborom.
    Ne sumnjajte
  • @Ivona

    20.03.2018 12:54
    Konekcija sa internetom vas mesečno staje najmanje 30€. Fasada vam je 8€...... poražavajuć koliko ste licemerni i glumatate sirotinju.
  • Anonimus

    20.03.2018 12:37
    Ovo je tek pocetak
    Zavisi kako gledamo. Ako je redovno odrzavanje tipa hidrofor,lift,prokisnjavanje itd. treba svi da učestvuju. Ali ako pojedini novokomponovani zele video interfon ili digitalnu lift tablu na svakom spratu ili ljubicastu boju zidova u tom slucaju me niko nece naterarati. Interfon je dobar i bez ekrana, bela boja zida je dobra, vise je svetlosti u hodniku a lift ce doci pritiskom na dugme kad,tad ne moram znati njegovu putanju. Pametan svet napusta kolektivno stanovanje i zivi po obodima ili van grada kako on hoce. Kolektivno stanovanje ce vremenom postati a negde vec jeste steciste dilera,prostitutki,novokomponovanih pridoslica i naravno prenociste zaposlenih u fabrikama.
  • @obezbeđen

    20.03.2018 12:21
    Nek prodaju stan, pređu u manji, a od viška koji im ostane pokrenu mali biznis. Tada nek počnu da ravnopravno učestvuju u stambenoj zajednici, videćete kako se empatija lako širi kada se ponašate normalno i plaćate uredno svoje troškove.
  • NN

    20.03.2018 12:09
    Gledam zgrade na Limanu IV, svako za sebe stavlja izolaciju, lepo se vidi npr. 3. i 4. sprat izolovani, pa 7. i 8. i to ne svi stanovi. Primer naše nesloge i neorganizovanosti. Vlasnici su otkupili te stanove za smešne pare, radili po jakim firmama i ustanovama, a kad treba uložiti u nešto što će njima doneti direktnu korist (topliji stan zimi a hladniji leti) e onda nikoga to ne zanima. Bog me ubio ako ima više od 20m2 po svakom stanu da se izoluje, jedna strana sa prozorima i jedna bočna sa zidom, to nije ni 350e sa sve fasadom. Svake godine toliko struje potroše zimi na dogrevanje, a leti na hlađenje. Toliko godina se izdvaja za troškove skupštine stanara i nakupe se značajna sredstva ali niko ne zna domaćinski da raspolaže sa tim novcem nego se svuda gleda lična korist. Kada bi zgrada imala već neka sredstva na računu verujem da bi razlika koju stanari treba da doplate za održavanje bila minimalna. U pojedinim zapadnim zemljama obavezno je krečenje fasade svakih 10 godina.
  • Zla...

    20.03.2018 11:58
    Razlika je
    Razlika je izmedju "ne želi" i "ne može". Ne poznajem nikoga ko NE ŽELI da mu u zgradi funkcioniše lift, da je fasada okrečena, da je stepenište čisto.... Ali, poznajem mnogo njih u današnje vreme, ko i pored želje, NE MOŽE da izmiruje ravnopravno svoje obaveze iako živi u zajednici. Prosto dodju komšije u situaciju ( a u današnje vreme je to : danas ja- sutra ti) da izgube posao, da se razbole.... i onda još na sve to i sramota što ne mogu. Zato treba razlikovati, niko se ne inati u svojoj nemaštini.
  • Ivona

    20.03.2018 11:48
    Pa evo pitanja.... Zasto bih ja i moja porodica placali popravku fasade zdrade koju su unistili stanari tako sto su nelegalno zastakljivali terase? I to firmi koju je odabrao upravnik zgrade. Mi niti smo zastakljivali terase, niti nam je fasada unistena. Eto, sta mislite o tome? A na racun ce mi stizati preko informatike. I ja cu sve placati a necu placati taj trosoak niti cu placati proviziju Informatici. I sta onda? Onda ce parazitsko preduzece informatika da mi posalje izvrsitelje jer nisam htela da placam fasadu komsijama koji su je sami unistili. Jel to pravedno? Jednostavno nemam jos 1000 dinara mesecno da to platim. NEMAM! PItam ja Vas...
  • ggg

    20.03.2018 10:55
    obično oni koji ne plaćaju svoje obaveze prema zgradi su isti oni koji ne plaćaju ni informatiku, tako da ako informatika utera dug zbog sebe, automatski će ljudi platiti i ostale troškove( struja, spremanje, upravnik zgrade itd)
  • Obezbeđen

    20.03.2018 10:42
    Nema vode u kamenu
    Ovo pitanje bi moglo da se proširi.
    Zamislimo porodicu koja jedva opstaje, je rniko nema posao.
    Povremeno rade gde stignu, da bi jedva platili stanarinu.
    Znači, nisu na ulici. Ne traže socijalnu pomoć. Nisu na teretu državi.
    I sad neko hoće da ravnopravno učestvuju u svim troškovima - ili da im se natovari sud na vrat, d aim se oduzme stan, da se isteraju na ulicu, da svi razgrabe njihovu imovinu, d aim deca postanu kriminalci koji će te iste ljude kasnije napadati na ulici ili im paliti kola.
    Možete to i tako posmatrati.
    Jer to ova držva često upravo tako radi.
    Igra se zapada. Digla žaba nogu.
    Cedi vodu iz kamena.
    Trebalo bi u osnovnim školama formirati predmet Empatija.
    Zbog obrazovanja budućih motača kablova na ovim prostorima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna