Autor: RTS, 021

Info
25.03.2018.
08:57 > 09:54
Đačke ekskurzije bi u ubuduće trebalo da budu jeftinije, najavila je pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.
  • Kao nekad

    30.03.2018 10:02
    @ Mika
    Beč, Budimpešta itd nisu DALJE destinacije od Paralije i Čanja u odnosu na NS, a što se tiče lepote destinacije i o tome možemo diskutovati.Cena smeštaja zavisi od samog smeštaja i njegovog kvaliteta, a ne od destinacije. Hrana se svakako dokupljuje i na letovanju u Paraliji i na djačkoj ekskurziji u Beču ili Budimpešti (ima samo doručak).
    Cene djačkih ekskurzija su previsoke ako uzmemo u obzir da bi agencije morale da daju popust za grupu i ako ih uporedimo sa cenama tih istih agencija koje vode na te iste destinacije druge grupe koje nisu djačke ekskurzije.DOKAZ: ponude agencija za iste destinacije sa istim programom i nivoom usluge na sajtovima
    Prijatan dan Miko.
  • Mika

    29.03.2018 13:19
    @kao nekad
    Može ali u Čanj ili Paraliju ali neke lepše i dalje destinanicije ne.Kako god okrenemo jadni smo u svakom pogledu. Nadam se da će nam nekad biti bolje tj. bar našoj deci.
  • Kao nekad

    29.03.2018 11:12
    @ Mika
    Može letovanje za porodicu sa prevozom za 400 eur, a hrana da se dodatno kupuje. Hrana se dodatno kupuje i na ekskurzijama u inostranstvu od 400 eur na koje ide jedno dete. Ni na ekskurzijama na koje idu današnja deca ,nema pun pansion, ponekad eventualno neki mršav i jadan doručak.
  • Mika

    29.03.2018 07:39
    @kao nekad
    Ponude za inostranstvo za ekskurzije ne znam, osim one gde se obidje par drzava i kosta malo jače od 400 e i obično je to maturantska. Što se tiče poseti Budimpešti, Beču, Pragu cene se po redovnim agencijama kreću od 59 e ( zavisi koji je period godine, februar je najjeftiniji) po osobi i isto toliko traju jer se ide busom. Godisnji odmori se uglavnom uzimaju kad deca odu na raspust tako da evo ne znam kako cela porodica moze da ode na letovanje za 400 e sa hranom, prevozom i ostalom stavkama? Što se fakultativne tiče plaća se svuda, bez obzira jel škola ili sopstvena režija. Ali mi je i strašno Kladovo za 15000 dinara 3 noćenja, eto tamo moje dete nisam htela da pošaljem. Isto tako u Budimpeštu za porodicu ispod 400e ne idem, a pričam o vikendu, skroz skromnom ali u sopstvenoj režiji, a obiđemo sve što možemo.
  • Kao nekad

    28.03.2018 07:42
    @ Mika
    Opet niste u pravu Miko kada kažete da neko može samo dete da pošalje na ekskurziju jer za dodatni put (valjda porodični ) nema i to im je to.
    Za cenu jedne ekskurzije po inostranstvu od 5 dana na koje ide jedno dete može da letuje cela porodica od 4 člana ili da otputuje u privatnoj režiji.
    DOKAZ : ponude turističkih agencija za izlete od 4-5 dana za Beč, Budimpešru, Milano, Pariz i sl.
    Ekskurzije od 4-5 dana se za JEDNO DETE nude po cenama od 250-450 eur i to sa 2-3 prenoćišta na bazi polupansiona.Višak dana dobija se preko boravka dece u putu tj autobus 1 dan odlazak + dugi dan povratak. Naravno sve ulaznice se dodatno plaćaju.
  • Luna

    28.03.2018 02:20
    Smesno
    Rade ti si skoro pa jedini dao tacan odgovor, deca vani neidu na izlete i tacka, taj zakon treba da se ukine jer pravi razliku izmedu dece, sta koga vani briga koga ti hoces da upoznas ili ne, samo u privatnoj reziji sibaj gde hoces, drugo kod njih deca imaju jednodnevne ili dvodnevne izlete sa ucenjem ali tu se obilazi regia u kojoj zive ili zavisi od teme sta uce u odredenom momentu i to imaju deca od prvog do petog osnovno obrazovanje i od sestog do osmog ili devetog srednja zavisi od drzave, sredina sa diplomom isto deca neidu nikud osi od skole koju si izabrao ako su recimo jezici onda dete moze da se prijavi da ide u englesku ili spaniju ali u porodice koje promaju tako da to nekosta skoro nista a dete mora da ide u skolu u tom gradu gde je otislo, ovi zakoni na zapadu ne prolaze diskriminacija dece i tacka, od cetiri razreda samo jedan ide a tri ne o kakvom mi ekskurziji pricamo
  • /

    27.03.2018 20:27
    /
    Mika
    nismo bas toliki pljuvaci
    postoji skola u gradu koja organizuje izlete u rs
    profesor koji organizuje tada skokne do kuce /po njegovoj izjavi/

    sleduje muljacina i sa ekskurzijama po srbiji i rs
    autobusi ce tek sada biti bez tehnickog pregleda
  • Mika

    27.03.2018 20:00
    @kao nekad
    Tačno je da nisam baš na ekskurzijama spavala kod drugara nego kad sam išla na takmičenja a ekskurzije veselih 90 tih mi bas nisu bile dostupne nažalost. A isto tako znam da ni jedno putovanje nije jeftino i da neko moze dete samo da pošalje na ekskurziju jer za dodatni put nemaju. I to im je to.
  • Kao nekad

    27.03.2018 18:33
    @ Mika
    Ne znam koliko Vi imate godina Miko, Ja imam 56 godina i ne pamtim da sam na ekskurziji spavao u domaćoj radinosti ili kod drugara iz drugih gradova, već isključivo po hotelima, dećijim odmaralištima kampovima i slično.
    U moje vreme profesori nisu dobijali dnevnice u visini dve svoje plate od agencija ,pa je cena ekskurzija bila pristupačnija.
  • marie

    27.03.2018 13:13
    Ljudi, prestanite vise sa vojvodjanima, srbijancima i sl!!! MI zivimo u SRBIJI, ne u Madjarskoj, Hrvatskoj.. Da, deca treba da obidju zemlju u kojoj zive, pa tek onda da obilaze druge zemlje. Srbija je prelepa zemlja, toliko planina, vodopada.. svega ima. Problem su roditelji kojima je lakse da vaspitavaju decu po trznim centrima nego u prirodi. O skolama da ne govorimo. Ekskurzije su uvek bile papreno skupe i to je problem koji ova banana drzava treba da resi.
  • Mika

    27.03.2018 12:21
    Pljuvači po Bosancima samo da vam razjasni, Republika Srpska je jako mali deo Bosne i Hercegovine i nema ni 5 razvijenih gradova gde bi se i moglo otici na duže. Pola vas ode u Stanišić i Bijeljinu pa malo i pazarite ako ništa drugo onda gorivo koje je jeftinije nego kod nas. I rado bih dete poslala da vidi i taj deo jer tu ima i tekako istorije i to one zajedničlke a s druge strane naša deca su tamo dobrodošla sto se sa susednom Hrvatskom ne bih složila. No što je neko dole napisao ekskurzije su u prosveti najmanji problem. Svakako nisu prioritet.
  • Mile

    27.03.2018 10:17
    Pamtrimo i gora vremena, kada smo u okviru Jugoslavije bili hermetički zatvoreni a u inostranstvo (van Jugoslavije) mogli su samo odabrani. E sad može se u Srbiju a i u Republiku Srpsku. Odlično za zaklanjanje vidika mladim ljudima.
  • Mika

    27.03.2018 08:47
    Da dodam
    Zaista bi moglo da se oživi kao nekad, da deca ne spavaju po hotelima nego kod svojih drugara iz drugih gradova. Mislim da je to mnogo lepše i donosi veće iskustvo nego spavanje u hotelu u Kladovu za 15000 din 3 noćenja.
  • Mika

    27.03.2018 08:19
    Ministarko pa jeste li upoznati sa programom i gde se deca vode? Odlazak u Beograd bez obroka je 3000 dinara! Ne zamajavajte nas da će biti jeftinije išta. Sa druge strane te ekskurzije zvane zavoli Srbiju onda subvencionišite svim đacima pa mirna Bačka. Moja porodica voli da putuje i upoznajemo i dete sa okolinom, što bližom tako i daljom. Ali obavezno i vid nešto preko grane da bude svestan da tamo negde kultura ponašanja postoji i da se red zna. Inostrane ekskurzije su kao i domaće po ceni i jako je važan shopping a kako i neće kad su ta deca naučena da bleje po tržnim centrima i da se selfišu gde stignu, ali to je druga tema. A agencije koje apliciraju za ponude, treba da ponude i iskusnog turističkih radnika koji će im pružiti puno korisnih informacija jer je to njihov posao a nastavnici, učitelji i mi roditelji trebamo drugi deo zadatka da odradimo. Naravno da će nastavnik uzeti dnevnicu, to ne sporim. Pa pobogu oni su zaduženi za našu decu. Evo ja prva za tu dnevnicu ne bih vodila razred da uvedu da roditelj ima tu opciju. A ostali komentatori ispljuvaste Republiku Srpsku kao da o njoj sve znate u baš vam je to zasmetalo, pa baš lepo. Toliko ste zatvorenog uma, da bolje dalje od Novog Sada i ne mrdate.
  • Deks

    26.03.2018 23:23
    Skandalozno na taj način se na mala vrata uvodi "ujedinjenje svih srpskih zemalja" i šalje poruka da je ustvari "Republika Srpska" deo naše zemlje iako je to jedan entitet u BiH. Ovim se vrše prve institucionalne pripreme za ostvarenje velikosrpske ideje.
  • @odgovor

    26.03.2018 18:25
    Jaooo da, veoma veliku odgovornost ima nastavnik koji se zaista potrudi da organizuje pravu edukativnu ekskurziju. Znate koliko je takvih? U najboljem slucaju 5% . Ostali decu vode tako sto im obezbede vodica (kojeg roditelji plate), ili animatora, a oni pijuckaju kafu i uzivaju u blagodetima evropskih gradova i jos se vrate sa zaradom od 500evra. Ne budite licemerni. Budite realni i iskreni! Zasto ne vodite decu na neke divne aktivnosti od kulturnog znacaja koje se desavaju u nasem gradu??? A da, pa tu nema dnevnice. Evo, cista sramota da je samo 4 ucenika, predstavnika srednjih skola, trcalo trku u njihovoj kategoriji na novosadskom maratonu. Cetiri ucenika od svih srednjih skola!!!! Pa gde su ti profesori fizickog, razredne staresine da motovisu tu decu da se malo bave sportom, isprate neko lepo desavanje u svom gradu??? Sramota!!!
    Naravno da moje dete ne ide na tu vrstu ekskurzija. Cim ekskurzije postanu edukativne i budu primer dobre prakse, vrlo rado cu svoje dete pustiti.
  • haha

    26.03.2018 17:35
    A najbolji su mi ovi patrijote veseljaci sto klicu kako ce konacno ekskurzije biti jeftine jer nece biti u inostranstvu nego ovde. Pa mozes dve nedelje letovati u inostranstvu i kupati se u cistom moru za pare za koje mozes smrdeti na nekoj lokalnoj planincugi. Mozes obici pola Evrope za novce za koje imas neki izmisljeni pansion u nekoj sprskoj zabiti.
  • Za Lelu, Igg i

    26.03.2018 15:41
    slične. Pa jednostavno nemojte dozvoliti svom detetu da ide na ekskurziju, ako vas toliko boli što nastavnik ima neke koristi od ekskurzije (pored naravno obaveza, koje vas ne interesuju kakve su i kolike). Ili npr. možete vi ili vas nekoliko roditelja da budete vođe ekskurzije, bez da povedete nastavnike. Zašto su vam uvek drugi krivi za sopstvenu nesposobnost i pasivnost?
  • Vlada

    26.03.2018 09:05
    Kakvo ludilo, šta ima deca po Bosni da putuju kao da ima neke veze s ovom državom?
  • gari

    25.03.2018 23:00
    @Bačvanin
    Kažeš da si Bačvanin. Dakle, Vojvođanin. Ne moraš da smatraš da si to po nacionalnosti, ali jesi Vojvođanin, i definitivno nisi Srbijanac. Možda si Srbin. O tome je ovde bila reč, pošto je drugi jedan komentator Novosađane oslovio sa Srbijanci. Srbijanci su južno od Save i Dunava.

    Vojvođani postoje prosto iz razloga što je Vojvodina naseljena, ali mi se čini da bi mnoge ovde i to tako rečeno mnogo svrbelo. :)

    Ali zaista, vrlo mali broj ljudi se po nacionalnosti izjašnjava kao Vojvođanin. A i od onih koji se osećaju kao Vojvođani, nije tu u pitanju separatizam kojeg se neki toliko plaše, i vide ga gde ga i nema, nego svest o tome da su nam preci pripadali raznim nacijama. Srbi, Hrvati, Mađari, Slovaci, Nemci, i mnogi drugi.

    Pa i ako je nekome jedan roditelj mađarske nacionalnosti, a drugi srpske, zašto je on onda više Srbin nego Mađar? Nije ni jedno od ta dva, on je i jedno i drugo. Njemu su roditelji od malena bili primer kako nije bitno ko pripada kojoj naciji već kako je ko vaspitan. A kome su kakvi preci, to je nebitno kao i boja kose.
  • Cikabo

    25.03.2018 19:49
    Vojvodjani nek obilaze SAMO Vojvodinu. Ni o njoj ne znaju ništa,puno bi im bilo da upoznaju ostale prostore na kojima žive Srbi. Toliko su "široki"da bi radije bili Mađari,Hrvati itd.nego ono što jesu. Stide se sami sebe,zato nek se vozaju isključivo po Vojvodini. Zao mi je, dragi Vojvodjani, ali gografsko poreklo ne znači automatski naciju. To prvo naučite. Džaba vama ekskurzije po Evropi." Magarac u Rim,dva iz Rima"
  • Lela

    25.03.2018 18:09
    Ekskurzije
    Nije problem destinacija, vec organizacija. Naputovala se lepo nasa razredna u srednjoj skoli. Obisla je s decom, za cetiri godine, deo Evrope, a sta su deca videla, jos vaznije naucila, pa to sad nije bilo u planu puta a zapravo nije ni vazno.
    Mislim da ekskurzije treba da budu edukativnog karaktera prevashodno. Koja srednja skola je svoje putovanje prilagodila uzrastu dece, povezala ih sa skolama u tim zemljama, izbegla "soping turu", omogucila deci da shvate kulturni i istoriski znacaj zemlje koju posecuju??? To jednostavno nije bitno. Nama na ponudama pise - slobodno vreme za soping!!! Umesto da se kroz ekskurzije obrazovanje podigne na visi nivo, da deca ambijentalno nesto nauce, iskoriste prednosti obrazovnog sistema evropskih gradova oni idu tamo da se selfiraju i sopinguju. Zasto ne mogu da spavaju u domacinstvima zemlje koju posecuju? Evo Svajcarci sa pedagoske akademije svake godine dolaze u NS i spavaju kod porodice domacina, a znamo da imaju mnogo vise mogucnosti od nas.
    Ovaj novi zakon je cista budalastina i smejurija. Svi vec znaju da se deca vode kao grupa slobodnih gradjana tokom raspusta, skola nema nikakvu odgovornost. Tako ce i ostati. Divlja zemlja.
  • Bačvanin

    25.03.2018 18:00
    @ mrva

    Šta ste to Vi odnosno mi ? Vojvodjani ? E pa neće biti...možete pisati i govoriti samo u jednini i u svoje ime. Ja sam Srbin, Bačvanin, tako se osećam i izjašnjavam a Vama po volji, što se mene tiče možete biti i "vojvodjanka" i marsovka, ne tiče me se, kako se Vi "osobno" izjašnjavate, sve dok ne pokušate da me, odnosno da nas kolektivno uterate u taj Vaš imaginarni vojvodjanersko-šovinistički tor. Neće moći. Bačvanin, Srbin, nikad vojvodjanin...
  • OPET JA

    25.03.2018 17:58
    VOJVODJANER
    Pas Vama je daleko i do Futoga sa opdeet toliko je ovde zaostao narod da ni NS ne poznaje a zive generacijama u udzericama...Jadni set RS je bre za Vas metropola doneli smo Vam civilizaciju u ovaj skrnavi grad
  • B54

    25.03.2018 17:51
    '''
    Otkad je tzv. republika srpska "moja" država ??
  • @RS

    25.03.2018 17:27
    Pogledaj dom svoj andjele ...
    Prezirem vasu nezahvalnost i samozivost, ali i ne volim sto ti vidis nepravdu prema vama. Ne znam da li postoji uredba RS ministarstva da dolazite na eskurzije u Srbiju, ali bih voleo da ona ne postoji. Bunim se sto u Sebiju studirate besplatno, a ne sto studirate u Srbiji. Kvalitetni, radno sposobni su dobro dosli u svaku zemlju, naravno i Bosanci u Srbiju. Asocijacija: Gologuzi starci, neki penzioneri a vecinom ne, idu u inostranstvo da zive, ima samo dva resenja? To su: Bosanci i Licani idu u Srbiju. I vi ste krivi za shebani zdravstveni sistem u Srbiji. Da li ti je to jasno? Dodji u Srbiju, pogotovo u Novi Sad, otidi u bilo koji dom zdravlja, sve drcni Bosanci, koji uzgred pljuju po Srbiji jer je odgovorna za guzve koje oni prave. Sta fali Bosancima penzionerima u Banja Luci? Borili su se za RS i sada cao. Sta ih mami, osim dzabalucina? Shvatite da vas niko ne mrzi, ali sjasite vec jednom. Sko trideset godina, ejjjj, trideset godina.
  • ja to tako shvatam

    25.03.2018 17:17
    dokle vise guranja ove zemlje u izolaciju?
  • mrva

    25.03.2018 17:00
    @RS

    hajde malo realnije. đaci/studenti iz BiH mnogo više dobiju nego što ovde ostave. Za početak to je solidno obrazovanje o kojem u BiH mogu samo da sanjaju. O drugim pozitivnim aspektima dolaska u veću i razvijeniju sredinu da ne govorim. A ovde ostaju ne da ih mi ekspoatišemo već jer im Novi Sad dodje nešto poput Diznilenda i mnogo im se ovde svidi (nemam ništa protiv da me ne razumeš pogrešno). Navodim pre svega Novi Sad jer je to nekako vaše omiljeno mesto kada dolazite ovamo, ravno, pitomo, relativno sređeno, blizu. I mi nismo Srbijanci već Vojvođani.
  • deo demosa

    25.03.2018 16:51
    tuga
    Niko ovde od komentatora nije srećan. Valjda nemaju svoj život pa... a vid' mene, pa i ja komentarišem.
  • Bora

    25.03.2018 16:30
    Ugradjivanje direktora, dnevnice profesora i masne provizije agencija ostaju. To je realizacija "naredbe vrhovnog komandanta" da pare ostanu u Srbiji. Mislim da je jasno šta će se desiti: deca neće hteti na te šuplje novokomponovane ekskurzije u Tršić, Andrićgrad i Drvengrad, nisu pali sa kruške. Tako da će uništiti i institut ekskurzija, ako što su i sve ostalo.
  • Igg

    25.03.2018 16:05
    Dnevnica za ucitelje,vaspitace
    Ali se predpostavlja da ce i dalje moci vaspitaci, ucitelji, nastavnici profesori itd , moci da naplaciju 500 din po detetu po danu !!! A svima ostalima je propisana dnevnica od 150din !!! Samo bez toga i bice jeftinije za decu !!!
  • Srbija može

    25.03.2018 15:49
    Nije dosta što brđani studiraju kod nas za dž, sada još i u turističke posete daim idemo i novce ostavljamo.
  • RS

    25.03.2018 15:21
    A kad naši đaci dolaze u Srbiju i troše novac, tada nemate ništa protiv, pogotovo što kasnije dolaze kao studenti i radna snaga koju vi eksploatišete. Šta mi to imamo zajedničko sa Srbijom ako vi nemate ništa sa nama? Klasično srbijansko licemjerstvo!
  • Željko

    25.03.2018 15:16
    Bolji predlog
    A da vi nama kao i pre dok ste bili na vlasti uvedete taksu na izlaz iz zemlje od recimo 300E? Neko će reći puno je, a ja kažem da je i onda taksa bila jednaka prosečnoj mesečnoj plati od 10DM. Šta od vas može bolje da se očekuje? Pre su nam iz sveta uvodili sankcije, sad ih izgleda uvodimo sami sebi. Primeri su eto 3 u 3 dana: rukomer, džudo, ekskurzije. Dakle samoizolacija. Izgleda da je EU put završen, ne može se sedeti na dve stolice pa smo izabrali onu koju bi rado uključili u ponudu za ekskurziju ali ne može, daleko je.
  • korupcija je problem

    25.03.2018 15:09
    Dok se direktori i nastavnici ugrađuju u dečije ekskurzije, biće skupe za roditelje bez obzira da li su u Srbiji ili Republici Srpskoj. Problem je korupcija !!
  • Terminologija

    25.03.2018 15:06
    @čisto tehnički
    Nije to privatna režija: to je već javno privatno partnerstvo.
    Profesor je svoje djake upoznao u javnoj ustanovi, tj školi, a ne privatno.
    Ima i elemenata korupcije, ako baš insistiramo...
  • Djoko

    25.03.2018 15:02
    Kodjo
    Ekskurzije po Srbiji do osmog razreda su u redu (ne u BiH),u srednjoj skoli ekskurzije samo preko granice (Madjarska,Ceska,Slovacka,Italija,itd).Nemojte od dece da pravite debile,to vam ni jedan roditelj nece dozvoliti.Ta deca treba da se socijalizuju od najranijeg doba,da vide i cuju razlicite jezike i kulturu,samo tako ce se izbeci situacije asocijalnog ponasanja i tragedije tipa one sto su se desile u Grckoj prosle godine.Autoprevoznici moraju da obezbede potpuno ispravna vozila,gde god da vrse prevoz putnika(dece),a ne da se za jednu crvenu (ili 10KM) mogu "dogovoriti" sa "nasima".Za takve prevoznike je opasniji i taj put kroz "nase krajeve",nego put kroz EU zemlje,gde uz same puteve postoje telefoni za komunikaciju sa njihovim AMS u slucaju kvarova i sl.Glupa je pomisao da turizam u BiH moze da parira jednoj Budimpesti,Becu ili Pragu.Druga je stvar ako neku unutar ministarstva obrazovanja ima neke svoje ljude sa kojima ima dogovor o prevozu i smestaju dece,pa tu svi imaju neku korist(ovo je samo licna pretpostavka bez upiranja prsta u bilo koga).Srbija ima lepu prirodu i stvarno je treba obici,to nije sporno,ali deci srednjoskolskog uzrasta (prvi,drugi,treci i cetvrti razred srednje skole) ne pruziti mogucnost da vide i van granica Srbije,tih par dana,je stvarno za svaku osudu.Ekskurzije po Srbiji su se i ovako cenovno dosta priblizile ekskurzijama u inostranstvu,pa ce se naci neki dinar vise da se plati,da deca malo vide i sveta.Pozdrav svim normalnim ljudima.
  • Mama

    25.03.2018 15:01
    @čisto tehnički
    Čisto tehnički poslodavac (škola tj direktor) može da zabrani profesoru da u PRIVATNOJ režiji na ekskurzije vodi djake koje nije upoznao po privatnoj osnovi već službeno u ŠKOLI od koje prima platu .
    U privatnoj režiji profesor može do mile volje u SLOBODNO VREME da vodi u obilazak svoj komšiluk ili neku drugu grupu i plati POREZ kao svaki drugi TURISTIČKI VODIČ.
  • gari

    25.03.2018 14:27
    Deca treba da vide i nešto van Srbije. Ne zato da bi odlazili, nego zato da bi videli da se ne mora ovako kako radimo mi. Kako gradovi mogu da budu uredni i čisti, kako narod može da bude pristojan. Mada ne znam koliko bi to pomagalo, poznato je da naši umeju da budu fini preko, a ovde se transformišu u stoku. Ali ne smeju biti uskraćeni. Neka idu na četiri dana, na četiri dana.

    Što se cena tiče, to jeste problem. Ali će biti preskupo i ovako, i ovako će Kurta i Murta da se ugrađuje, a deca neće videti mnogo toga novog.

    I da ne pominjem onu priču i o tome kako su se neke agencije stavljale u položaj takav da ucenjuju da za ekskurziju uzimaju samo njihove aranžmane. Karlovačka gimnazija je onomad imala tako problem sa jednom agencijom. A ne kažem da su i u školama cvećke...

    Trebao bi ovaj problem drugačije da se rešava, a ne zabranom ekskurzija u inostranstvo. Mada nije ovo zbog novca već iz drugih razloga.
  • leeloo

    25.03.2018 14:13
    @ne,nikako
    e nisam se ovako nasmejala odavno
  • Vojvodjan

    25.03.2018 14:10
    Deca iz Vojvodine - prvo da upoznaju svoju Vojvodinu. Kad to zavrse, onda moze i ostalo. A ovo je diktatura prema roditeljima - da im iz politickih razloga salju decu kojekuda; da bi nekim namestili pare. A od nas, roditelja. BOJKOTOVATI!
  • ПатриЈот

    25.03.2018 14:03
    Шта је ту лоше?
    Нек дјеца виде одакле потичу њихови преци.
  • čisto tehnički...

    25.03.2018 13:41
    @mama

    Potpuno ste u pravu.
    Ko može da zabrani da, naprimer, za vreme raspusta ili dužeg praznika neko (nastavnik ili bilo ko) povede decu na tzv "privatnoj" osnovi na ekskurziju GDE GOD RODITELJI POŽELE i daju pismenu saglasnost.
    Jednostavno, ne postoji zakonski osnov da se tako nešto zabrani.
    A ograničiti na Srbiju i Republiku Srpsku (zašto ne Federaciju BiH, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju, Bugarsku, Crnu Goru, Makedoniju - i to su susedne zemlje?) je - budalaština.
    A o novcu... e, to je druga priča.
    PS: Deci iz Subotice, naprimer, je bliže i JEFTINIJE da odu u Segedin, Sent Andreju, Temišvar ili Budimpeštu nego, naprimer, u Vranje.


  • Alo Bre

    25.03.2018 13:35
    Sta je sad ovo? Molim da ukljucite i KOSOVO! Sve autobuse sa decom lepo na Kosovo jer Kosovo je nase, jel. Nase nama. Nama nase niko oduzti nece. Bravo naprednjaci bravo. Samo napred volidi glupi.
  • Serbia

    25.03.2018 13:20
    U Evropu ne damo, a Rusija daleko - naprdna naredba! Jednom, ne tako davno, bile ekskurzije studenata geografije po Srbiji. Vraća se moje dete i priča kako su im doručak servirali na listu toalet papira, jer su neki posetioci pre njih odneli deo escajga i inventara, pa da se ne ponovi! O vaškama kojima su se neki "pohvalili" posle spavanja u turističkom srbijanskom smeštaju ne treba pomena. Grozim se gledajući ovo ruglo od države.
  • VOJVODJANER

    25.03.2018 13:18
    Deca
    Deca iz Vojvodine treba da obilaze Vojvodinu.
  • Demagogija

    25.03.2018 13:14
    @ emigrant
    Deca upoznaju druge kulture i kada putuju sa roditeljima.
    Upoznavanje drugih kultura putem djačkih ekskurzija je 3- 4 puta skuplje, nego kada vodi roditelj.
    To je problem. Naduvane cene djačkih ekskurzija., zbog zarada turističkih agencija i deviznih dnevnica profesora koji ih vode.
    Vi ste verovatno jedan od profesora koji o trošku djaka upoznaje strane kulture svake godine na drugoj destinaciji i usput se vrati sa dnevnicama u visini svoje mesečne BRUTO PLATE?
  • sale novosadjanin

    25.03.2018 13:04
    dete ne bih pustio u tzv rs...takva vukohebina,bez puteva,prljava,neljubazni...a bogme ni u cg..
  • Nale

    25.03.2018 13:02
    Opet mržnja i autošovinizam u komentarima. Ako ostavimo po strani činjenicu da je Srbija prelepa i itekako ima šta važno i značajni da se obilazi i razgleda, pitanje je da li vi ostrašćeni komentatori uopšte imate decu u školi! Osnovci i srednjoškolci u inostranstvo na ekskurziju mogu da idu samo po nerealno skupim cenama koje najveći broj roditelja ne može da podnese. Pa onda od 7 odeljenja skupe jedan autobus onih koji putuju a ostali ne idu nigde! Ako vam je stalo da vaše dete vidi "sveta",onda ću vas obavestiti da ga možete vi sami uzeti za ruku i odvesti u npr. Temišvar za 1.000 (hiljadu) dinara! Segedin isto! Pa osim što će dete videti i drugi grad,provešće jedan kvalitetan dan sa svojim ocem ili majkom a poneko srećno dete sa oboje! Takva ekskurzija u režiji cenjenih nastavnika ne košta manje od 15.000 dinara. Pa još ako imate dvoje dece...računajte! Ali u tom slučaju vajni roditelj ne može da merka devojke u Zmaj Jovinoj ili da se razvlaci po buticima i solarijumima nego mora da se posveti detetu i možda slučajno da ga vaspita. Od Palića preko Kikinde u Sremsku Mitrovicu,malo do Zaječara i Bora pa u Čačak i na Taru i Kopaonik do Kuršumlije..imaju gde ići i šta videti,družiti se i upoznavati.
  • Ili Voša ili Zapad

    25.03.2018 12:45
    Gde je R Srpska?
    Šta kukate? Svi želite na Zapad! Pa kud ćete veći i bliži Zapad od Rep. Srpske? Zar mi (oni) s Istoka ne teže Zapadu? Kladim se da će deca biti zloupotrebljena obilaskom srpskih stratišta u ratu koji nije vođen. Ali posetiti SRE... neće! Što neko reče, ne moramo mi u Bosnu, "cijela" Bosna se seli ovamo. Dokle, ako Boga znate!?
  • Ja

    25.03.2018 12:42
    Neću ni da čitam komentare ali smatram da je odluka u jednu ruku ispravna jer je zaista potrebno mnogo novca da se ode na KVALITETNO putovanje. Svedoci smo da deca kreću u poluispravnim autobusima na put, vozači koji zamenjuju umorne se kupe negde usput, deca odsedaju u prljavim hostelima a nestanu im SVI pasoši koji se "čuvaju" u praznom autobusu.
    Ostalo ne želim da pominjem - čitajte crnu hroniku, tamo su "utisci sa putovanja".

    Ali...

    Organizacija putovanja u Srbiji je po principu "JEL MOGU DA SE UGRADIM"? Deca iz Novog Sada krenu u Beograd - jednodnevni izlet. Bez ručka. I roditelji za to plate 3000 dinara !!!!!!

    Nadam se da razumete.
  • He he he

    25.03.2018 12:34
    Potpuno podržavam ovu ideju. Ne iz razloga što deca ne treba da vide druge kulture i obidju druge zemlje, već što nam se to "obilaženje" natura po PAPRENIM CENAMA.
    Oni roditelji koji mogu da isfinansiraju djačke ekskurzije po inostranstvu i izdvoje za to zadovoljstvo (sa džeparcem) 600-700 eur , mogu da svoju decu odvedu i u privatnoj režiji da deca vide više sveta za manje novaca.
    Deca onih roditelja koji ne mogu da obezbede 600-700' eut za ekskurzije po inostranstvu- na ekskurzije i ne idu.
    Djačke ekskurzije po inostranstvu su pre svega izvor zarade za turističke agencije i prosvetne radnike ( koji proputuju za dž i dobiju dnevnice), a ne jedinstven način da deca vide i upoznaju nove kulture. Deca putuju po inostranstvu i sa roditeljima.
  • Nervirach

    25.03.2018 12:33
    Ajd i ja da odgvorim Cani, treba da vide Dubrovnik, Omis, Split, Pulu, Ston, Opatiju...Paralija nije Sredozemlje a ni Jadran. Ja nisam bio autonomas (uvek sam za vecu teritoriju i vece trziste), vi ste me napravili. Kao u braku kada vidis da veza ne valja. Da je na vreme jos bi se postovali a ne ovako.
  • emigrant

    25.03.2018 12:20
    ko li smislja ove nebuloze... umesto da se uradi nesto po pitanju poboljsanja kvaliteta zivota oni smisljaju idiotske slogane, sad deci ogranicavaju pogled na svet, pa valjda treba i druge kulture upoznati... tuzna je ova nasa "drzava"
  • Milan

    25.03.2018 12:17
    Zgranut sam kolicinom negativnih komentara pojedinaca iz kojih provejava prezir prema sopstvenoj domovini! Kakva je da je, a lepa jeste ako se otvore oci, nasa je! I deca treba da je upoznaju uz druzenje. To je i jedna od obrazovnih funkcija skole . Price o upoznavanju sveta i td ovde ne stoje jer to niko ne brani i svako moze privatno putovati gde zeli.
  • Bane

    25.03.2018 12:09
    @Cana
    Naravno da deca iz Vojvodine treba da vide Slavoniju, Madjarsku Backu, Madjarsku Baranju, Congrad, Rumunski Banat kao i sve ostale regije sto cine Panonsku oblast.

    To sto vi pali na to da je ceo nas komsiluk nas najveci neprijatelj pa su vama svi krivi od Hrvata, Muslimana i Albanaca samo u zavisnosti od perioda to je samo do toga koliko ste emotivno lakoverni pa vas sa lakocom napujdaju na jeftin sovinizam da bi oni silom malo napravili sive zone i da bi mogli da zarade dok koriste druge ljude kao topovsko meso.
  • Variola Vera

    25.03.2018 12:08
    Mozda je Iznogud dobio memo iz EU da zadrzi decu u svojoj prciji jer tako nevakcinisani mogu da donesu bolesti koje su davno iskorenjene?
  • nora

    25.03.2018 11:59
    ovo je diktatura
  • roditelj

    25.03.2018 11:55
    Naravno da treba da što ranije i što bolje upoznaju Srbiju da bi iz nje pobegli čim im se ukaže prva prilika.
  • NS49

    25.03.2018 11:47
    Možda i ima nekog razloga da đaci obilaze samo svoju državu ali sam kao student išao u SSSR malo duže nego što se sada ide što mi je kasnije veoma mnogo pomoglo u poslu jer sam zapazio neke njihove tadašnje osobine u radu i ponašanju.
  • V

    25.03.2018 11:37
    užas
    može li jedan dan neka normalna vest?
    Pogubno je što životni standard onemogućava mnogima da bar jednom izađu i vide život van ove države.
    Još je gore što se tzv. republika srpska tretira kao domaća teritorija. To je strana država.
    Ako može tzv. republika srpska, može i neka druga susedna zemlja.
    Sem toga, ovde žive i drugi narodi, zašto i deca pripadnici tih naroda da budu ograničena na tzv. republiku srpsku? Njih ništa ne vezuje za tu tvorevinu (a i mnoge Srbe).
  • Neko

    25.03.2018 11:24
    Primer
    Secam se kad mi je klinac sa klubom bio u Segedinu na turniru, pa me pitao a kako tamo nema grafita svuda kao kod nas. Sigurno je lakse ugasiti svetlo i drzati nas u mraku nego se suociti sa problemima.
  • ?

    25.03.2018 11:12
    Koliko znam deci je bas sve jedno gde idu bitno im je da su zajedno ..a brizni roditelji ako vam je bitno da se deca upoznaju sa evropskom kulturom zamenite 10 dana przenja na sunzu i decu za rucice...
  • Lala

    25.03.2018 11:12
    Svaka čast. Sve se komercijalizuje, samo gledaju kako roditeljima da izbiju novac. Ovako pare ostaju u Srbiji a sva deca će moći to sebi da priušte za razliku od ekskurzija od 500 evra svake godine gde se pravi razlika među decom.
  • Zanovetalo

    25.03.2018 11:11
    Nema problema. Moja deca nece ici na ekskurzije. Sam cu sesti sa njima na avion i autobus i pokazati im svet, a ne ove rupe iz kojih svi beze.
  • Srebrenko

    25.03.2018 11:10
    I treba da naša deca idu u Republiku Srpsku da se upoznaju malo sa istorijom i istorijskim, herojskim pobedama Vojske Republike Srpske u poslednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu.
  • Tea

    25.03.2018 11:08
    @ Cana
    A da još jedno tri puta pročitate šta ste napisali i zaključite ima li ikavog smisla .Inače xašto u republiku srpsku?Ako u Srbiju onda samo u Srbiju.
  • mama

    25.03.2018 11:06
    no problemo
    resenje smo vec isprobali kad se banda inatila i obarala tender
    nisu isli preko skole
    vodila ih je razredna preko agencije koju su roditelji izabrali ( a nekome to nije odgovaralo) i tako...
  • xexexe

    25.03.2018 10:56
    Stvarno mi žao ovih prosvetnih radnika...ubiše se pišući negativne komentare ovdi...
  • ne, nikako

    25.03.2018 10:51
    Moje dete će ići u R.Šumsku na ekskurziju kada Mileee Dodik bude izložen kao eksponat preživelog pećinskog čoveka u nekom prirodnjačkom muzeju gde mu je i mesto.
  • Bulevarac

    25.03.2018 10:44
    Slažem se da đaci osnovnih škola ne bi trebali da idu van Srbije, pošto za kraće ekskurzije u Srbiji ima puno toga zanimljivog da se vidi. Međutim, mnogim mladim ljudima je ekskurzija retka mogućnost da upoznaju i svet preko granice, vide Budimpeštu, Beč, Prag, Solun, Atinu, Veneciju...ova odluka mi se čini kao način da se mladima ne dozvoli da vide da ima sveta i van Srbije, kako bi verovali u to da smo mi ipak šampioni u svemu. Na kraju, tako i Severnokorejska deca ne idu u inostranstvo na ekskurzije, a tamo veruju da njihovi predsednici ne vrše nuždu jer su superljudi (što mi to poznato...)
  • Rade

    25.03.2018 10:42
    Posle se cudite zasto su vam deca debi...li kad porastu PA ZATO STO IM DOZVOLJAVATE DA ODLUCUJU SAMI GDE CE I STA CE U TOM UZRASTU .Raspitajte se malo kako to funkcionise sa exurzijama u tim zapadnim zemljama za koje smatrate da su savrsene jednostavno ih nema u tom uzrastu ljudi ne zele da prave razlike izmedju dece koja imaju bogate roditelje i onie koja su iz radnicke klase.A vi gospodo nastavite da lecite komplekse sa sela iz kog ste dosli .
  • Tanja

    25.03.2018 10:41
    Koliko ja znam ,a možda ne znam škola nema veze sa ekskurzijom.Ako profesor želi da vodi decu ne znam zašto deci nametnuti destinacije po Srbiji ako oni žele da vide zemlje van granica Srbije.
    Savet roditelja donosi odluku za destinaciju, pa ako oni žele da im deca idu u inostranstvo, a profesor je voljan ne vidim prepreku.Osnovci su možda mali za to, ali srednjoškolci sigurno nisu.Ne možete silom terati decu da obilaze Srbiju ako to ne žele.Osim toga ekskurzije u inostranstvo su prilika da deca vide svet koji možda nikad u životu neće više videti, a Srbija je naša zemlja kad tad će je upoznati.
  • profesorka

    25.03.2018 10:27
    Osnovna ideja
    Osnovna ideja ovog i svih drugih propisa i zakona jeste: sve staviti pod kontrolu (AV) administracije.
    Zašto deca ne bi mogla da odu do Segedina ili Pečuja ili Temišvara?
    Nije daleko a videli bi čiste i uređene gradove.
    Ili to nije vaspitno da ne bi pali u iskušenje da porede?
  • Napoleon

    25.03.2018 10:23
    Za osnovnu skolu mogu da razumem, treba da obidju i vide, ali za srednju skolu ne razumem. Nismo mi velika zemlja pa nam treba 10 godina da je obidjemo. Drugo, treba ici i u inostrane zemlje i videti njihove kulturne spomenike i upoznati kulturu, nas narod ionako nigde ne putuje osim na letovanje. I da, Republika Srpska je inostrana zemlja svidelo se to nama ili ne, tako da ne razumem logiku, ne idu u inostranstvo ali idu tamo.
  • Nervirach

    25.03.2018 10:23
    Svako kome je lepo ovde je krivac. Kako deca da vide Prag, Veneciju, Budimpestu...? Mozda im je ovo jedina prilika. Inace, Paralija nije jedina u Grckoj. I ja sam bio nadobudni klinac dok nisam otisao na eskurziju i video koliko je cisto da me je bilo sramota da pljunem i bacim pikavac. Od tada ni ovde. Hocu i ode ao da bude mada sa vama stokom ne moze. Deca moraju videti da na svetu jos neso postoji a svoje ce imati priliku da vide jer ipak je ovo zemlja koju mozes preci uzduz za 5-6 sati. Slobisti ponovo jasu.
  • Ns

    25.03.2018 10:08
    Sto bi u Bosnu isli kad je Bosna u Ns? mogu i ovde da je upoznaju.
  • Gusztav

    25.03.2018 10:07
    @Nada
    "Zaboravili su Rusiju i Belorusiju."
    Ja bih jos dodao Severnu Koreju, to bi bila prava egzotika.
  • Gradjanka ovdašnja

    25.03.2018 09:53
    Opet devedesete
    Devedesetih nismo mogli da idemo na ekskurzije van zemlje, jer nismo mogli da napustimo zemlju, sada ne idemo jer nećemo!
    Ideja je sasvim na mestu, pogotovo u predskolskom i osnovnoškolskom uzrastu, treba upoznati Srbiju, treba obići sve što ova zemlja nudi, ali se treba i zapitati ko će da rukovodi monopolom i ko će da odredjuje i garantuje kvalitet.
    I opet unatraške - ekskurzije i izleti su gorući problem u školstvu te se moramo odmah sa njima uhvatiti u koštac! Samo sistemske promene! Učenici, udzbenici, nastavnici, programi, plate, uslovi....to sada nije bitno...
  • Cana

    25.03.2018 09:52
    I za autonomaše obavezna ekskurzija u Hrvatsku ....
  • CooLeR

    25.03.2018 09:48
    Čitam komentare i ne verujem. Pa da li je moguće da odrasli misle da deca u osnovnoj školi treba da putuju u inostranstvo!? Nije ni čudo što onda svi znamo i najmanju rupu pored jeftinih letovališta, a o sopstvenoj zemlji i nekim atrakcijama na 100km od mesta prebivališta mnogi nisu ni čuli (ja sam bio jedan od takvih). Potpuno podržavam ovo. U osnovnoj školi neka nauče sopstvenu zemlju, a posle kada obiđu okolinu neka obilaze okolne zemlje. Na ekskurziji je i onako najbitnije druženje....
    Kakav smo mi to narod? Uvek nam je tuđe g**no lepše od sopstvene pite.
  • zivkovic

    25.03.2018 09:48
    Taj slogan "upoznaj da bi zavoleo" u praksi daje suprotan efekat. Bolje da su sto duze "nesvesni okruzenja".
  • Nana

    25.03.2018 09:32
    Šta je po struci ministarka Nedeljković? Obzirom na to da radm u turističkoj agenciji a i majka sam deteta koje odlazi na ekskurzije, sigurna sam da će ovo teško da joj prođe. Kako da se smanje troškovi kad svako od nastavnika ili učitelja uzme svoju, ne baš malu dnevnicu, na ruke, bez poreza. Ako pokašate da im predočite da bi to trebalo preko računa ( a onda ide i porez) neće odabrati vašu, nego neku drugu agenciju za izvodjenje svojih ekskurtzija i onda ostajete i bez škola i bilo kakve zarade.. Bilo bi joj bolje da se to reguliše zakonom a ovo ostalo je sve lako.. Ne vidim ni razlog da država nameće destinacije.Zaš to se to radi? Ograničava se sloboda izbora. Kažete,da se bolje upozna svoja država.. da, naravno... Ali Republika Srpska nije naša država, ona je u Bosni, imaju drugi pasaoš, drugo državljanstvo. I da ne širim dalje priču, ministarka Nedeljković bi trebala da malo više "zagrebe" u veliku problematiku vezanu za djački turizam...
  • Nada

    25.03.2018 09:17
    Sram ih bilo
    Zaboravili su Rusiju i Belorusiju.
  • /

    25.03.2018 09:17
    /
    e ovo je signal za opstu bezaniju

  • /

    25.03.2018 09:14
    /
    bolje onda da ne idu na ekskurzije
  • Šone

    25.03.2018 09:13
    Protiv ove odlične odluke i mere ministarstva prosvete biće jedino prosvetni radnici. Sad će da krenu njihovi negativni komentari, oglasiće se i famozni sindikat..
  • Nervirach

    25.03.2018 09:12
    Zabraniti. Deca MORAJU videti zivot sa one strane granice. Ovaj mulj nije jedino sto postoji. Da ovo nema veze sa onim raspalim autobusom sto je dvaput iskljucen iz saobracaja u ozbiljnoj drzavi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna