Autor: Beta

Info
06.04.2018.
13:30 > 14:14
Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da se Zakon o visokom obrazovanju neće menjati i da stari studenti imaju rok do 30. septembra da završe studije.
  • Mina

    07.04.2018 15:45
    skolujemo lezilebovice
    Ne znam kako svakoj normalnoj osobi ne smeta da skoluje vec matore ljude, a jos uvek studente. Te pare koje odvajaju za njih od nasih plata mogu da se iskoriste da izgradnju bolnica, domova za nezbrinutu decu, a ne da se ulazu u parazite. Ko nije bio u stanju da za tri puta vise vremena od predvidjenog zavrsi studije, ne treba ni da ih zavrsava. Samo degradira diplome nas ostalih koji smo vredno ucili, a ne sedeli po kaficima po ceo dan i kafenisali, a onda uvece glumili po kafanama ribe i frajere.
  • neko

    07.04.2018 01:01
    svi sve
    Kao i svugde svi se u sve razumeju. Istina je da svi plaćamo studiranje "večitih studenata". Ono što studenti plate nije dovoljno za plate profesora, asistenata, administracije, čistačica, materijala, struje.... tu razliku plaća država, odnosno svi mi.
    Kvalitet nastave je odavno potonuo, ali to ne opravdava studiranje od 12 i više godina.
  • Pravda za večite

    06.04.2018 21:15
    Ja se izvinjavam ali šta koga briga ko će koliko da studira?!! Svako zna svoj razlog zašto je razvukao , ali je to sve uredno plaćao. I da napomenem da kad se tada upisivalo nije postojao krajnji rok za završetak, tako da to što rade nije po zakonu ...pa ako žele hiljade tužbi nije problem...
  • Jadranka74

    06.04.2018 20:38
    veciti "studenti"
    Citam komentare na komentar Vojina i cini mi se da je sve pisala ista osoba, najverovatnije isto tako neki "veciti student". Da budem preciznija ne da mi se cini, vec sam ubedjena. Ti koji tesko zive nekako i nadju nacin da zavrse fakultet ne bi li poboljsali svoju situaciju i ne treba im dve decenije da urade to. I ja znam njih nekoliko koji isto tako imaju status "studenta", evo smesno mi i da napisem..."studenti" .... Jos kako imaju povlastice bez obzira sto gaze petu deceniju. Sve bih ih obavezala da ostanu bar 10 godina posle studija da rade u zemlji, a ne da se ovde skoluju za male pare pa onda zaradjuju preko. Posteno bi bilo da im onda mamice i tatice plate fakultet u inostranstvu ako oni i deca im zele vec tamo da budu gospoda doktori i inzenjeri.
  • Milan

    06.04.2018 17:00
    Postovani Veseline.
    Mnogi studenti su pored studiranja morali raditi da bih mogli preziveti.
    A rad i ucenje uvek ide tesko, cast izuzecima.
    Mali je broj ljudi kojima su roditelji mogli sve placati i da su bez ikakvih drugih obaveza mogli samo da uce.
    Sto se tice tog vaseg finansiranje, ne razumem Vas, jer svaki student dobro plati za izlazak na ispit kao i za obnovu godine...
    Tako da se razumemo, nista Vi njima ne placate.
    To da li ce neko otici iz zemlje ili ne, nije Vas problem, svako se snalazi kako ume i kako zna.
    Idite i Vi slobodno, niko Vam ne brani.
    Kada ovde budu bolja vremena svi ce ostajati.
    Nikakve povlastice oni nemaju, prvo nisu dozvolili da obnove godinu, gurali ih samo dalje i uzimali pare a sada kada su privel kraju uz opet navodim posao da bih mogli da prezive i placaju obnove godina na fakultetima i ispite i dobrr pare uzeli za to e sada je kraj, sada su odlucili da prekidaju jer su pokupili lep kajmak...
    Mada su sada nasli jos bolji nacin za uzimanje para, dodatak ispita....
  • Nikola

    06.04.2018 16:31
    Za Veselina
    Gospodine Veseline, ne brinite, nije sa vasih plata ni jedan dinar otisao na nas vecite studente. Niko od nas sto dugo studiramo nije na budzetu, nema pravo na dom, nema pravo na studentske povlastice posle 26 godine. Zivim u stanu koji sam placam, hranu takodje sam kupujem, skolarinu placam debelo i da bih sve to platio, gle cuda, moram da radim. A vi dodjite i studirajte medicinu na ovakav nacin, pa da vidimo koliko ce vama vremena trebati da je zavrsite. O kvalitetu skupo placene nastave ne bih sada...
  • student

    06.04.2018 16:25
    @Veselin
    joj... ne finansirate vi ništa, svi stari studenti koji sada studiraju su odavno na samofinansiranju. fakultet od njih redovno ubira keš kojim se pokrivaju i troškovi koje stari studenti ne prave. stari studenti ne idu na predavanja, vežbe, prakse, ne troše struju na fakultetu, vodu itd. stari studenti plate od svog novca 200+ eura godišnje i oko 10 eura po prijavi ispita. godišnje ostave fakultetu po 400 eura minimum. fakultetski "trošak" je da profesor koji već dolazi na ispit, pita još par ljudi... ako se pojave. ako ne, dobio je keš, a nije se ni oznojio. bonus je pritisak okruženja i "podrška" u vidu stigmatizacije i jahanja po grbači, valjda će to pomoći.
  • @Veselin

    06.04.2018 16:03
    Šta Vi finansirate, kad svako ko obnovi godinu određen broj puta pada na samofinansiranje? I šta Vama smeta koliko je dugo neko studirao ako ne znate kakve su ih finansijske i životne okolnosti sprečavale da završe u roku? Pa čak i da ih je jednostavno mrzelo i da su neradnici, kako to tačno utiče na Vaš život, ako plaćaju iz svog džepa?
  • Veselin

    06.04.2018 15:50
    Sramota
    ko nije bio u stanju da za 12 godina zavrsi fakultet, ni ne treba da ga zavrsava. Znam jednu koja je upisala jos '96-te i jos uvek "studira"!!! Naravno bas tu famoznu medicinu i naravno uveliko pravi planove da ode u Nemacku cim se profesori "smiluju" da je puste da zavrsi. Ovo mi finansiramo od nasih plata, to da neradnici vise decenija budu studenti prakticno besplatno, a onda svoje "znanje" unovce preko grane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna