Autor: Tanjug

Info
08.04.2018.
10:41
Agata Kristi neće ući u lektiru za prvi razred gimnazije, jer je taj predlog stručne komisije povučen zbog negativnih komentara u javnosti i primedbi brojnih profesora književnosti, kaže Dejana Milijić Subić, rukovodilac Centra za razvoj programa i udžbenika u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.
  • Blade

    10.04.2018 09:54
    I da i ne
    @White Power: Druze,za vecinu se stvari slazem ali za Tihi Don nikako,procitao sam je kad je bila lektira i mogu ti reci da je jedna od najboljih knjiga koje sam procitao...
  • @Bata

    08.04.2018 21:17
    Hahaha ali batice, da li si realan? Pa ti spadas u tih 90% sramotnih neznalica, kao i ovi sto ti dadose plus. Jedno od najgrubljih nepoznavanja pravopisa je pogresno koriscenje znakova interpunkcije. ZNAK INTERPUNKCIJE MORA DA STOJI NEPOSREDNO UZ REC KOJA MU PRETHODI, A ODVOJEN PRAZNIM MESTOM OD RECI KOJA GA SLEDI, to ne moze biti proizvoljno, to je PRAVILO.
  • Vlada

    08.04.2018 21:12
    Agata Kristi je jedan od pionira krimi romana, ali reći da je najbolji pisac tog žanra, pa čak i u samom vrhu, potpuno je urnebesno. Za razliku od Poa ili Dojla, koji su izdržali test vremena, njene knjige danas deluju komično i detinjasto. Sasvim je u redu ostaviti je u lektiri, da deca vide kako je to izgledalo dok je žanr bio u povoju, ali i ako je izbace nije neka naročita šteta.
  • Milos

    08.04.2018 20:02
    Samo konstatacija
    Agata Kristi je ubedljivo najbolji pisac krimi romana na svetu. To potvrdjuju I brojni filmovi I prevodi ove autorke. Svaka ko pise da je to sund literature nema blage veze sa zivotom. E sad da li je treba uvrstiti u lektiru drugo je pitanje..inace procitao sam sve njena dela I neka se granice sa genijalnoscu, zaplet, opis likova...
  • ffs

    08.04.2018 16:09
    @Polihistor

    Nisu svi produkti incesta fizicki osakaceni niti mentalno retardirani. Konkretan primer su deca/unuci Jozefa Fricla.
  • Žarko Munižaba

    08.04.2018 15:36
    @Polihistor
    Omaši poentu za metar.
  • Očaj

    08.04.2018 15:34
    @Bata
    Slažem se; još bih samo dodao da mnogi ne umeju ni pomoćne glagole da pravilno koriste. Sve češće se mogu naći primeri poput: "on JE posle toga došao JE tamo", "pa SU narednih dana SU obavestili nadležne" i slične katastrofe. Užas...
  • Skankhunt42

    08.04.2018 15:32
    Knjige Agate Kristi, kao i pregrst slicnih autora, predstavljaju drugorazredni detektivski zanr i nista drugo do stivo za plazu.
  • Dule

    08.04.2018 15:26
    Zaostali smo totalno
    Mislim da smo zaostali u shvatanju savremenog sveta. Moje preporuke za lektiru:"Damari", "Buđenje", "Zašto se niste ubili ? "...Knjige i škola kao institucija, trebalo bi da podstaknu na razmišljanje o životnim temama, idejama i vrednostima.
  • Novosadjan

    08.04.2018 14:24
    Jaki profesori jos jaceg predmeta zabraniti i latinicu za svaki slucaj
  • Polihistor

    08.04.2018 14:22
    @Doktor za nadimanje
    Što se tiče "Antigone", smatram da đaci treba da je čitaju sa dosta kritičkog duha. Pomenuta Antigona je kći Edipa i Jokaste. Pošto je Jokasta bila Edipova majka, sledi da je Antigona produkt incestuoznog braka. Sa biološkog aspekta, Antigona bi, sasvim sigurno, bila teško genetski opterećena - što bi podrazumevalo fizičku osakaćenost i/ili mentalnu retardiranost. Posmatrano sa ovog aspekta, teško da bi takvo dete bilo sposobno da se iole smisleno izražava, a kamoli da mudruje o ljubavi prema bratu i o suprotstavljanju nesuđenom svekru Kreontu. Toliko o ovoj, vrlo napornoj temi...
  • jopeja

    08.04.2018 14:15
    Branko Ćopić: "Jutra plavog sljeza" Je l' to "Bašta sljezove boje"?
  • Zanovetalo

    08.04.2018 14:13
    Stice se utisak da sve sto se radi je bez ikakvog smisla. Prvo i osnovno, navika i ljubav prema citanju usadjuje se od strane roditelja, kasnije bi trebalo da nastave da je neguju uciteljica i nastavnici. Sa druge strane, koju god knjigu ubacili i koliko god izbor stiva osavremenili deca jednostavno nece citati jer celokupni sistem ne funkcionise. Onaj ko ne procita niti jednu lektiru na kraju ce opet dobiti prolaznu ocenu. Takodje sam koncept nastave gde se od deteta tratzi da izdeklamuje i interpretira procitano delo, a da na ne da nikvo svoje zapazanje ili stav po pitanju materijala je na samom pocetku osudjen na propast. Kada sam bio u osnovnoj skoli citao sam sve lektire preko letnjeg raspusta kod babe i dede na selu, s jedne strane zato sto sam voleo da citam i Pop Ciru i Pop Spiru sam zaiata sa uzivanjem procitao. Ipak bilo je i dela koja su mi bila potpuno strana i koja ni dan danas ne bih uzeo da procitam
  • izdrzaobezfunkcije

    08.04.2018 13:44
    Agata Kristi je morbidnija od detaljnog opisa nabijanja na kolac?
  • Lala

    08.04.2018 13:34
    Crnjak
    Ubaciti u obaveznu lektiru sabrane misli velikog vodje, mudre izreke Nebojse iz blejograda i sanovnik Voline.
  • Rock

    08.04.2018 13:19
    Danasnjim osnovcima treba uvesti slikovnice sa malo propratnim tekstom, eventualno i neke nalepnice za lepljenje da imaju da im docara pricu.
    Da im uvedu da citaju nesto sto vole i mladji i stariji i sto je filmski/serijski ekranizovano (Gospodari prstenova, Pesma leda i vatre,...) kladim se da ni to ne bi citali.
  • Komšija Živan

    08.04.2018 13:13
    F451
    Škole u naprednoj Srbiji treba da organizuju praktičnu nastavu, školu u prirodi
    za svu decu, gde bi spaljivali papirne knjige, to snimali i postavljali odmah na YT
    i fejs. Ko dobije najviše lajkova, odmah 5 u dnevnik.
    Stručna komisija da odabere naslove koji se prvi spaljuju, kad dođu sa televizije da snimaju spot. Posle spaliti sve ostalo.
  • Bata

    08.04.2018 13:07
    Da bi čitali knjige,prvo moraju da nauče slova,izgovor i gramatiku pisanja.Oni to,definitivno,nisu naučili.Pogledajte samo postove i komentare na društvenim mrežama.Nigde tačke,zareza,itd.Pogledajte samo korišćenje superlativa NAJ.Većina njih,bar 90%,ne znaju kako se koristi.Tuga...
  • Čitalac

    08.04.2018 12:33
    Deca čitanjem i diskusijom treba da razvijaju vokabular, razmišljanje, otkrivanje nepoznatog i drugačijeg. Nikada nisam voleo obavezne lektire, pogotovo umarajuće ruske klasike, ali sam knjige doslovce gutao. Žao mi je što imam sve manje vremena za to.
  • Peradjoka

    08.04.2018 12:22
    Danasnji klinci NE CITAJU KNJIGE! Nadju sinopsise i skracene verzije po kioscima. Citaju po internetu. E, to je tragedija.
  • White Power

    08.04.2018 12:17
    Zemlja budala
    Aktuelni program nije samo zastareo, nego je i neadekvatan, a na momente se cini da je napravljen tako da decu i mlade odvikne od citanja.
    Jel kako drugacije objasniti visedecenijsku gnjavazu osnovaca predkosovskim, kosovskim i pokosovskim ciklusom, na primer. Kukavno stivo koje falsifikuje istoriju i uz koje bi od dosade svisnuo i najtvrdokorniji patriJota.
    Pomenuta Antigona sasvim sigurno nije prilagodjena uzrastu od 15 godina, kao ni Dekameron, Danteov pakao, Homerovi epovi ili Ep o Gilgamesu. Kada detetu u ruke tutnete knjizurinu od 2kg hartije, poput Dekamerona, u startu ste ga osudili na nepismenost i neznanje. Ruski "klasici" su posebna prica. Solohovljev Tihi Don moze da posluzi pre kao kazna, kada treba one cigle doneti iz biblioteke ili ih vracati nazad.
    Mada, mislim da je Cosic i Vreme Smrti (moze i Koreni!) apsolutni sampion dosade.
    Prvo Zmaj, Jaksic, V. Ilic i Radicevic, onda Sterija, Domanovic i Glisic, potom Ducic, Santic, a za kraj Njegos, Andric, Krleza i Selimovic.
    U medjuvremenu, Balzak, Gete, Mopasan i obavezno Servantesov Don, da ne izrastu u kilonje.
    Sasvim dovoljno za srednje obrazovanje i zdrav rezon buducih akademaca.
  • Dusan Savic

    08.04.2018 11:46
    Ja bih izbacio Anu Karenjinu.
    Lav Tolstoj koji ju je napisao , nije od jednom izdao celu knjigu nego je svake nedelje izdavao u Ruskom glasniku od 1873. do 1877. godine po jedan deo, a to su obožavale da čitaju ruske grofice, i zbog toga je zaradio gomilu novca. Samo da spomenemo njegovu vikendicu od 50 hektara ????
    A što se tiče knjige čista glupost pogotovu glavni lik Ana Karenjina, Ja sam izjavio na toj lektiri da je ona prostituka da ne kažem goru reč na slovo K . A profesorica mi je dala 1. kako neko ko vara muža može da bude normalan. mislim na obostrano ni muž ženu nikada ne treba da vara.
  • Davor

    08.04.2018 11:41
    Zašto onda uopšte uče decu da čitaju i pišu? Izbacili Žila Verna, bokte... Antigonu ne čitaju celu, valjda im je preobimna, a i koj' će im razumevanje strukture grčke drame/tragedije... Koj' će im i bukvar, izbacite i njega.
  • me

    08.04.2018 11:35
    Agata Kristi je šund literatura.
  • Doktor za nadimanje

    08.04.2018 11:29
    Padanje na pamet
    "Antigonu" obavezno izbaciti iz lektire. Zaplet ove tragedije je pobuna protiv tiranije i to đaci nikako ne smeju da čitaju... Ko zna šta im padne na pamet! Najbolje je komisijski spaliti te knjige. Zapravo, spalite SVE knjige. Dosta im fejsbuka i tvitera za čitanje...
  • V

    08.04.2018 11:18
    Jedan od osnovnih zadataka vrtića i škole je da neguje jezik i kulturu, a ukidanjem i skraćivanjem obaveznog čitanja, pospešićemo broj nepismenih. Zašto bi čitala deca kad ne moraju ili kad nije na kompu sažvakano?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna