Autor: RTS

Info
07.07.2018.
22:13 > 06:43
Više od hiljadu nastavnika u osnovnim i srednjim školama nije kvalifikovano za predmete koje predaju.
  • Inspektor Višekruna

    08.07.2018 12:05
    Stručnost
    Iskreno sa vlastitim detetom nisam radio matematiku kada je predavala osoba sa višom školom, nije bilo potrebe, žena pred penzijom i odličan predavač, ali sam se bogami naradio, kada su predavali, oni koji su po stepenu stručne spreme bili i prekvalifikovani.
    Inače slažem se sa većinom navedenog u tekstu, prilikom zapošljavanja u prosveti, kao i u čitavoj javnoj službi, kvalitet nije faktor.
  • Jaja

    08.07.2018 10:54
    Jesmo li i u tome lider u regionu? Garant Slovenija ima manje nego mi :)
  • -J-

    08.07.2018 10:26
    Mislim da bi mnogo bolje i važnije bilo da se pozabavimo sa time koliko su "stručni" svi oni koji su na nekim funkcijama. A posebno ko nam sedi u parlamentu! Samo jedan primer: Palma... A koliko ih samo ima.
  • Gladius et anus

    08.07.2018 10:05
    Maximus
    У заблуди сте ако их сматрате некомпетентним. Напротив, реч је о особама које су вешто искористиле време у коме живе јер су својим страначким, креветским или већ каквим активностима успеле да се запосле по школама у Србиленду.
    Где је начињен пропуст? Један од одговора јесте и тај да су били избори и да је већина гласала за овакав систем и начин живота...
  • Radojica

    08.07.2018 08:57
    Kvalifikacije
    A koje su kvalifikacije bile ispunjene kada su primljeni isti ovi na posao? Sada će biti "pojeo vuk magarca (ujeo je vuk kenjca)".... Direktori koji su potpisivali prijem u radni odnos su ti koji su ovde napravili brlju, ne nastavnici. Ko je jamio jamio...
  • lala ns plus

    08.07.2018 07:48
    Imate li iljadu nastavnika? Eee tesko cete vi to zaposliti.
  • taxxv

    08.07.2018 06:05
    u školu idem i dobar sam đak
    Ne znam da li će se nekad uraditi revizija svih diploma, jer ova naša situacija više nije ni tužna, sad je histerično smešna. Za veći broj "tih" diploma nikad čula, a ne znam ni za šta su "osposobljeni". U svakom pogledu, napredujemo.
  • profesor

    08.07.2018 00:46
    Problem
    Nije problem mala plata, već usitnjenost norme angažovanja. Jedan hemičar ,mora da predaje u pet seoskih škola da popuni normu. Ceo posao u seoskoj školi imaju učiteljice, srbisti i matematičari, a ostali moraju da putuju.
  • Nervirach

    08.07.2018 00:38
    I profesora. Sve struke dizajnerske vrste predaju ljudi koji ne bi imali sta da jedu da nema skole (i akademije). Najzalosnije je sto takvi uce druge.
  • Bole

    07.07.2018 23:58
    U Novom Sadu školovani prosvetari ne mogu nikako da dođu do posla, ali zato matematiku predaju sa privatnim menadžmentom, tehnolozi predaju hemiju itd. To su često deca zaposlenih u tim školama, ali ima i ovih "vladajućih", sve više i više. Ako već žele reformu, to je prvo što treba da raščiste.
  • Dr

    07.07.2018 23:32
    da li
    Zanaci li to da djacima iz tih skola ili krajeva ocene nisu validne a samim tim ni svedocanstva.Sada je jasno zasto uvek ima vise upisanih i na budzetu i studenata i djaka iz unutrasnjosti.Ne da se plagiraju DOKTORATI,kupuju DIPLOME kada kod nas NE VAZE ni srednje ni osnovno obrazovanje tj kod pojedinih nepostoji zakonski.
  • Hmm

    07.07.2018 23:16
    Ma sta nam napricaste
    Ako nece mladi da rade u skolama po selima zbog plata, kako to da u gradovima hoce za isti taj novac?

    Stvar je u tome sto po malim mestima rade komsijsko-rodbinsko-politicke veze i zaposljavaju se lokalci, cak i na mesta kojima ne pripadaju, kao sto je u tekstu i napisano.

    A mnogi bi iz grada rado presli u selo da rade, ali od gore navedenih ne mogu da dodju na red! Iz licnog iskustva pricam!
    Ili zato sto im se ne isplati da rade za malu normu i od nje jos placaju troskove prevoza ili stanovanja, posto im skola to ne obezbedjuje.

    Ono na cemu bi ministarstvo trebalo da poradi je privlacenje mladih u te skole kroz nadoknadu troskova prevoza ili stanovanja, a ne da nam decu obucavaju nestrucni, kao u srednjem veku!
  • Novosađanka

    07.07.2018 22:52
    Tjah
    To da nemamo školovanog kadra nije istina, takođe ni to da im plate ne odgovaraju. Nego prosvetari rade za 25000 u cvećarama i trafikama, a bagra je pozapošljavala svoj neškolovani kadar. Primera iz najbliže okoline imam nekoliko. Inače sam prosvetar, a moja drugarica koja je magistar književnosti sprema stan za 250 din na sat jednoj koja predaje tehničko u osnovnoj školi, s diplomom nekog menadznenta koju je "stekla" za godinu dana. Plate prosvetara jesu nikakve, ali baš nisam primetila da bi od tog prilično lagodnog posla iko pobegao u trafiku. A da su deca gluplja, to sam primetila. Ko im predaje, čudno da su i elementarno pismeni.
  • Arthur Dent

    07.07.2018 22:39
    Na desetine hiljada u javnim preduzećima i državnim ustanovama nisu kvalifikovani, niti sposobni za posao koji "obavljaju".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna