Autor: Novosti

Info
26.07.2018.
07:39 > 08:33
Viši sud u Beogradu odbio je zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića, kolaboracionističkog premijera Srbije tokom Drugog svetskog rata.
  • V

    28.07.2018 10:46
    ne
    nije pitanje da li Nedića treba rehabilitovati (ne treba), nego da li treba rehabilitovati one koji su podneli inicijativu za njegovu rehabilitaciju.
  • Kaćanka

    27.07.2018 23:07
    Sramota sto se uopste o tome raspravljalo!!
    Ko braca na slici, tu sliku pamtim jos iz osnovne škole i uvek me je plašila, ni danas ne znam koji je gadniji...a tek posle pročitane knjige Kuca secanja i zaborava....sramota!!
  • BB

    26.07.2018 21:31
    @ svu ti familiju...
    Verujem da je Nedic taj metod 'naucio' od patrona nacistickih.
    Gledao sam BBC dokumentarnu seriju o Ausvicu. Preporucujem je koga zanima tema.
    Tamo je opisano koje su sve metode 'ciscenja' nacisti primenjivali pre nego sto su se odlucili za konc logore i gasne komore. Jedna od metoda je bila, strpaj zrtve u specijalnu sobu koja ima cev koja izlazi napolje. Na cev se prikaci auspuh kaminona. Dalje znate.
  • Svu ti familiju...

    26.07.2018 13:25
    Ostavio nam je u trajan amanet "dusegubke". Kamione kojima su vozili jevreje i neposlusne Srbe oko Beograda sa izduvnom cevi unutar heremeticki zatvorene cirade. Pobio je hiljade neduznih ljudi. Njegov izum.
  • Talac

    26.07.2018 12:25
    @bulevarevrope
    Pa izvolite - gajite svinje. Ali gibanicari nisu ni za to sposobni. Ovo je "bre" raspad od drustvene zajednice u svakom smislu. SFRJ je pocivala na jednoj jednostavnoj ideologiji - ravnopravnost svih ljudi, bez obzira na naciju i socijalni status. Ideologija EU pre EU. sto se tice spoljnog duga - samo uporedi dug za vreme 45 godina SFRJ i dug koji su napravili gibanicari od raspada SFRJ do danas. Neuporedivo u svakom smislu. Pre svega u visini iznosa. A onda u trosenju sredstava. Za vreme SFRJ se novac ulagao u razvoj a danas pozajmice idu bukvalno u zadnjice. Posto ti ne vredi crtati a ne zelis da slusas price starijih kako je nekad bilo, skokni do Slovenije i vidi kako izgleda danas. Oni su samo nastavili razvoj iz SFRJ. Tako bi isto izgledala i Vojvodina da nije pala pod gibanicarsku vlast. Ili da je nekim slucajem SFRJ prezivela cetnike i ustase.
  • kazi ,,ladja,,

    26.07.2018 12:17
    Slika sa pajtosom sve govori.
  • Piško

    26.07.2018 11:25
    ...
    Ko ne može po džepovima, taj kopa po istoriji.

    Iza ovih sudskih procesa stoje ozbiljni novci i samim tim ozbiljni interesi, nema tu nikakvog domoljublja. Nisu oni to radili da bi ispravili neku istorijsku nepravdu, nego da bi uzeli još koji dinar iz zajedničke kase. Prekopaće i najmanju razvalinu istorije ne bi pokrali taj narod u čije ime se busaju i udaraju rukama o grudi. Dokle to ide najbolje govori činjenica da su spremni da izađu pred sud ustaju u odbranu časti čoveka koji je nemo ćutao dok su odvodili 300.000 građana Srbije u pećnice i dušegupke.
  • Komunista

    26.07.2018 11:07
    Evo, suze ronim. Neutešan sam.
  • BulevarEvrope

    26.07.2018 10:53
    @Talac
    ne znam sta fali uzgoju svinja? Bolje ziveti od svinjarstva nego od stranih investicija, pozjamnica, kredita, duznickog ropstva ili kako se to vec kaze, na osnovu kojih je i stvorena SFRJ sa komplet infrastrukturom sa sve jakom JNA i ekonomijom odrzavanom na aparatima. A u SFRJ se toliko dobro zivelo da je bas za vreme Tita otvorena granica (uz dogovor sa Nemcima oko poravnanja na osnovu ratne odstete, mos mislit dogovor sa smrtnim neprijateljima) i narod masovno i dobrovoljno pevajuci isao na rad u taj Rajh (bas za vreme tzv komunjara). Koliki je spoljni dug sa sve kamatama koje su tzv. komunjare napravile i koliko ga budze ovi maskirani post-komunisti i kako ce se to refundirati je mracna nepoznanica.
    I da nije tih spoljnih dugova sa sve suludim ideologijama i kojekakvim sledbenicima sto naivcinama sto zlikovcima odavno bi se ovde dobro zivelo.
    I to sto neko ili mnogi imaju potrebu za 'magicnim pomagacem' u vidu neke autoritativne muske figure je vec patologija koja zahteva dodtatna savetovanja i/ili eventualna lecenja.
  • lala u izgnanstvu

    26.07.2018 10:10
    @Marko

    Sto se onda ne bi vratili u 1390 i svi uzeli Islam? Bilo bi nam mnogo lakse. Ili jos bolje, umesto "bolje rat nego pakt" docekali nemce cvecem kao vecina suseda... ma sto ne bsimo svi usli u sns i velicali vodju, on bi to bas voleo? A mogli bosmo da udjemo u Nato pa sa i mu malo krljamo sledeceg neprijatelja covecanstva!
    Ironicno, odgovor na sva ova pitanje je isto: NE jer je pogresno

    Sta bi bilo da su Rusi pustili Hitlera bez borbe da a udje u Moskvu? On bi rekao sve ok svi smo isti. Tesko! Ne bi nas bilo danas ( procitaj malo kakve planove je Hitler imao sa Slovenima). Mi danas postojimo na zahvaljijici nedicima nego njegovim protivnicima
  • Mile

    26.07.2018 10:07
    Sve čestitke Sudu, sudijama i Zdravom razumu.
  • Dejan

    26.07.2018 09:54
    serb
    Eto da hipoteticki nije bilo Nedica, sigurno bi jos bilo vise zrtava jer su srbi po naravi uvek teraju inat a sto se swabovima nije svidelo, posle su ih englezi nagovorili da izadju na ulice i vicu zna se sta, pa je sledio pozdrav od gore ! Sad posle 7-8 decenija kasnije, isti ti srbi srljaju u narucuje istih tih swabova radeci svakojake poslove a jos cudnije je kad na oglasima prodaju nesto, obavezno naglase da je iz nemacke, srbi kad igraju igrice ratovanja, uvek biraju ulogu nemaca i biraju nemacka oruzija za ratovanje ! Sto to govori, poremecena nacija sa blagim oblikom sizofrenije, prevrtljiv narod, pa odavde je proizisla izreka ,,kupljen za tepsiju ribe,, !!
  • AleksaBukovac

    26.07.2018 09:45
    Istina
    @BulevarEvrope

    Druže evo ti odgovor, pre neki dan preminuo je poslednji preživeli iz gulaga, a preživelih iz konc-logora ima još podosta, još uzmeš u obzir da su logori nestali 1945 a gulazi godinama posle možemo izvući zaključak da je bilo mnogo više logoraša u koncentracionim nego u gulazima , prosta logika.
  • Talac

    26.07.2018 09:39
    Za sve vas koji fekalisete i imate problem sa komunjarama reci cu samo jedno: da nije bilo komunjara, verovatno biste danas gajili svinje u vasim dvoristima po Sumadiji, jer bi to bio jedini srpski izvozni artikal kao u vreme Milosa Obrenovica i to pod uslovom da niste odredjeni za rad u nekom rudniku u Rajhu. Sve sto imate od infrastrukture danas, 60 godina posle, dugujete komunjarama. Svi nacosi koji su dosli posle (pocev od Milosevica) samo su rastakali ono sto su komunjare stvorile. I samo u jednom mogu da se slozim sa vama, fasistima: ponekad stvarno mislim da je steta sto Hitler nije pobedio, jer bi takvi kao vi danas u njegovom Rajhu bili obicno roblje. Svoje zivote bukvalno dugujete Titu i komunistima. Tesko da ce to ikada uci u vase plitke umove, zatrovane nacionalizmom.
  • Đura

    26.07.2018 09:34
    Ako je ovo konačna odluka suda ...bravo za sud.Ne može neko biti rehabilitovan ko je bio uz najmračniju ideologiju dvadesetog veka koja je iza sebe ostavila na milione žrtava i razrušenu Evropu i Svet.Dok je on uživao u svojoj kancelariji za to vreme drugi su krvarili po šumama i po logorima.Nedić je itekako krivac za ubijanje Jevreja u Beogradu i za ubijanje rodoljuba koji su streljani u logoru za koje je između ostalih i on bio odgovoran.On je itekako pomogao da se Beograd proglasi od strane Nemaca za prvi grad u Evropi koji je očišćen od Jevreja tj.Judenfraj.Ne može se takav čovek rehabilitovati.Treba da bude osuđen i svako onaj koji ga veliča i pokušava da opravda njegove postupke.
  • Kikan

    26.07.2018 09:16
    Nije trebao da pomaže skojevcima. Te bitange je trebalo u korenu saseći.
  • Петровград

    26.07.2018 09:06
    Шеста личка и седма банијска су ипак преовладале. Лаку ноћ, Србијо.
  • BulevarEvrope

    26.07.2018 09:01
    ne bih da kenjam ali:
    Mene licno ne frustiraju niti mrzim osobe suprotnih misljenja i idieologija. Ali treba biti realan, objektivan, zdravorazuman i pre svega human pa osuditi svaka zla koja ta mislenja i ideologije prouzrokuju.
    Doticnu dvojicu sa slike ne bih puno da komentarisem, jer i nisam bas potkovan sa tim politicko istorijskim detaljcicima. Jedan je eto politicar koji se zatekao u bas nezavidnoj poziciji i nije se bas najbolje snasao. A drugi samo jedan u nizu mnogobrojnih vojskovodja iz istorije nase civilizacije koji je eto izgubio rat koji je zapoceo. Covek nista mnogo bolji niti gori od svojih protivnika, niti mnogo razlicitiji od ostalih mnogobrojnih vojskovodja iz istorije ljudskog roda tj istorije ratovanja.

    Elem, posto je tema Drugi svetski rat tj komunisti vs fasisti. Zanima me, posto rekoh vec, nisam bas najbolji sa istroijskim podacima, koji je broj zrtava komunisticke a koji fasisticke ideologije? Izvrsiti grubu racunicu, dozvoljene sve matematicke funkcije nad krajnjim zbirem. Dozvoljeno i preuvelicavanje i umanjivanje i negiranje i licitiranje zrtava i jednih i drugih. Nakon zavrsenog zadatka po zelji uzvikviati ili pisati pobednicke parole odgovarajuce ideologije.
  • Millos

    26.07.2018 08:46
    Zlocinci
    95% ucesca u bilo kom ratu je zlocin.
    Ipak ekipa koja je od 1934 cekala Hitlerovu vojsku ima posebno mesto ispred ladnog zida. Radi se o ljudima koji su organizovali dolazak okupatora i zlocine koji su se desili po dolasku, u sta spada industrijsko zatiranje ljudi po verskoj, nacionalnoj i rasnoj osnovi.
    Ostavite vi dva paketa humanitarne pomoci koje je on licno spakovao ravnogorcima i kontakt koji je obezbedio izmedju zaracenih frakcija. Radi se o coveku koji je marionetski vladao Srbijom koja je svedena na Beogradski pasaluk u totalnoj okupaciji. Za to bi ga i danasnji neonacionalisti i Velikosrbi obesili.
  • Millos

    26.07.2018 08:39
    Pavelicka
    Domaci fasisti, bas nisu voleli zulufe.
  • SiNiša

    26.07.2018 08:39
    Bruka
    Марко, свака част на коментару!
    А осталима само прослеђујем линк министарства ове септичке јаме од државе, где се види колики су геноцид над Србима (само после рата) учиниле комуњаре, који су злочинци и народни непријатељи а под вођством им "маршала" и његових слугу Ранковића, Поповића и других и уз помоћ геџована и празилуковића који су унаказили Србију оставивши је и без Ћирилице и без Срба...
    http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.mpravde.gov.rs
  • Петровград

    26.07.2018 08:26
    Можда је и боље овако. Недић свакако има посебно место у срцима свих Срба.

    Marko
    Управо тако.
  • lala u izgnanstvu

    26.07.2018 08:03
    Smrt fasizmu, sloboda narodu! Sramota je barem malo ublazena
  • Marko

    26.07.2018 08:03
    Ne znam šta da mislim... Valjda nije potrebno da kao praunuk prvoborca stradalog od italijanskih fašista u CG posebno naglašavam da se grozim fašizma. Al' opet, s druge strane, teško da me iko može ubediti da je ovaj čovek bio više kolaboracionista i manje nezavisan u donošenju odluka od svih vlasti u poslednjih 20-ak godina, a naročito aktuelne. To što su okolnosti drugačije, pa se Srbija ne ubija u logorima nego u fabrikama sa pelenama, suštinski ne menja mnogo.
    Da je bio cvećka, naravno da nije (pobogu, pričamo o političaru), da je prvo gledao lični interes i svoju guzicu, te da mu je vlast bila mila (ma od koga dobijena) u to ne treba sumnjati. Ali isto tako ja zaista verujem da se Nedić u datim okolnostima i istorijskom trenutku zaista trudio da olakša položaj srpskog naroda i pomogne tamo gde može i koliko može. Prosto eto verujem u priču da je stvarno kukao i moljakao kod Švaba, da je pokušavao da spase što više ljudi iz NDH, itd. E sad, da li je moralno uopšte šurovati sa đavolom, ili je rezon svi u šume pa nek' streljaju 100 civila za jednog vojnika, to je već drugo pitanje. Ako je odgovor ovo drugo, zašto onda ne idemo svi dole s puškama da vratimo Kosovo?
  • Posmatrač

    26.07.2018 07:55
    Ako je ovo konačna odluka suda... neka bude nauk svim pokušajima rehabilitacije kolaboracionista, nacionalnih izdajnika i ratnih zločinaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna