Autor: Tanjug, Novosti

Info
31.07.2018.
07:28 > 12:36
Vlada Srbije formiraće savet za srpski jezik čiji će posao biti da brine o poštovanju službene i javne upotrebe ćiriličnog pisma, pišu "Novosti".

Komentari 221

  • Trorog

    05.08.2018 21:35
    @Душан
    Okej, nismo latini.
    Ali, nismo ni grci pa da pisemo pismom koje su nam utrapili grcki monasi, a nismo ni hebreji pa da slavimo njihova bozanstva i dajemo deci njihova imena.
    Na zalost, nemamo ni nase izvorno pismo ni nase izvorne obicaje posto su se Nemanjici potrudili da uniste sve sto je pravo srpsko zarad vlasti i uvlacenja komsijama u... pod kozu.
    Kad je vec tako, eto, nekako smo se snasli pa pozajmili dva pisma i oba koristimo, i ne samo da koristimo nego ih jos i svojatamo.
    Ali, tesko je srBina opasuljiti da nije pocelo sve sa pravoslavljem.
    Sve dok je tako, imacemo talibane, inkviziciju i lingvisticke siledzije tj Душанe, trojerucice, Bulevare, G, Ikune i slicne individue.
  • V

    05.08.2018 08:03
    @Ана, Душан
    čitajući vaše komentare o tome kako se odbacuje pismo koje je karakteristika Srba, čovek bi u prvi mah pomislio da pišete o prognanoj srpskoj latinici, a ne ćirilici.

    Po kom osnovu je ćirilica ugroženo i odbačeno pismo?

    Pa milionske kazne se neće izricati za pisanje ćirilice nego latinice.

    Vi očito imate potpuno suprotni doživljaj realnosti od onoga kako stvarno jeste, odbacujete 1 od 2 pisma srpskog jezika koje ga karakteriše i govorite da je favorizovana i nametnuta ćirilica ugrožena.
  • Minhauzen

    04.08.2018 22:18
    Gotica
    A sta mislite zasto su nemci napustili goticu.Verovatno jer su previse glupi i primitivni
  • talibani @Сања

    03.08.2018 13:32
    ovo sto nazvrlja je primer cirilicne inkvizicije u pravoslavnom afganistanu, takve ko ti treba najuriti i poslati na posmatranje u ustanovu zatvorenog tipa
  • Душан

    03.08.2018 12:02
    молба свима
    Мање мржње молим ....

    Хвала свима пре нас вековима па можемо знати и ко смо и које је писмо наше.

    Порука онима што пљују по свом матичном писму - на ваш образ. Будите војвођани, писменији од других, лепши, паметнији, али не гадите ово писмо ако вам се не допада. Вашим коментарима против једног писма ( које припада људској цивилизацији) говорите о себи - а слика је тужна.

    Леп поздрав и чувајте ћирилицу јер је свуда око нас латинизација а ми нисмо латини
  • Ана

    03.08.2018 09:56
    Језик и писмо
    Читам коментаре и не верујем. Припадници неког народа ,(наравно не сви) оспоравају своје писмо??? Одбацују писмо као један од темеља народа и његових карактеристика. Поједини су толико понсни што не пуши мрском им ћирлицом,а неки "Шабан",име му не памтим ,није битан,хвали се како враћа судске дописе,јер су писани ћирилицом?! Е моји,ала би другачије певали да вам се наметну ти које толико призивате! Но,многи подрепаши би одмах и име променили,али џаба...Нико не цени изроде. Ко своје не цени,нико га не цени! А Б.Шо (надам се да знате ко је то) је оставио наградни фонд за оног ко успе да енглески језик поједностави за писање и читање слично српском језику! Он је знао,а ми не маримо...Нема нама спаса...
  • Neša

    02.08.2018 21:51
    Ah
    Uništavanje Srbije preko ćirilice je manje primetno.
  • Rajko

    02.08.2018 15:56
    Bato sud
    Ja sam za to da se za učinjeni zločin obavezno odgovara bez obzira što je čovek "naš". Ali ipak treba dobro razmisliti o tome sudu. Šljivančanin je osučenik za zločin iako nema pisane ni zvučne naredbe da se zločin izvrši. Kao nije sprečio zločin. Sa druge strane imamo video snimak drugog komandanta koji izdaje nalog svojim vojnicima "spasite sve što je neprijateljsko". Ovo neprijteleskop nosi ime protivnika naroda ali nije bitno za ovu priču. Ovom liku se ne sudi. Srobija je već dvadeset godina ponovo pd Turcima. Uskoro će da nam uvedu i pravo prve bračne noći. Sve u svemu nekih slavio Šljivančanin ali posle izdržale kazne treba ga pustiti da živi.
  • /

    02.08.2018 14:55
    /
    @sanja
    kome da se ostave radna mesta?
    nije vas dosta preotelo ista i jos ih prebukirali

    Ruski sistem mafijaske burazerologije u jp nece moci vecno da traje a vasi privatnici iako pisu cirilicom vas nece trepeti
  • Vojvosadjan

    02.08.2018 14:23
    Jako mi se sviđa ovoliki broj komentara što staju u odbranu (meni jednake) ćirilice a zapravo su u pitanju 3-4 lika što samo menjaju imena poput kakve Marine, Malene, Kurte, Murte.. Čim su počeli i ovde tako žustro da brane nešto što ničim nije napadnuto znači da se iza toga krije još jedan u nizu njihovih kvazipatriotskih interesa. Naravno zna se za koga rade.. A sve pod parolom, izdajnici, vukovarski domobrani, Mađari, autošovinisti. Odavno uigrana taktika i recept njihovog Poglavnika. A zašto mi se sviđa? Znači počela su govna polako da ulaze u usta.
  • Hm

    02.08.2018 13:46
    Сања 02.08.2018 • 11:16
    Tako je draga, a šta kažeš to će pomoći da se najure mamini i tatini sinovi iz Kliničkih centara, hahaahaaa. Možda i dijagnoze na latinskom da pišemo ćirilicom? Haahhahaah, čime se bavi ovaj narod reči nemam. Sad kad je ćirilica obavezna sigurno ćemo živeti bolje, imaćemo veće plate, modernije škole i bolnice, neće biti korupcije u pravosuđu... O čemu vi pričate ljudi, bavite se malo bitnim stvarima.

  • Piplfoks

    02.08.2018 13:20
    @dule

    Pa naravno, to ti je taj 'Mamić' sindrom. Svi su oni najveći Srbi/Hrvati dok ne krenu krivične prijave, a onda se sete babove kuće u plan'ni.
  • Domaći

    02.08.2018 13:05
    Aktuelna Vlast Srbije provodi sve vise politiku SAMOIZOLACIJE. Nema tu ni naznake evrointegracijama; Srbija od EU i SAD samo zeli pare - a da bude u savezu sa Rusijom. U svetu se Srbija i Srbi vec nazivaju "malim Rusima". To uopste nije kompliment. Vojvodjani moraju sve vise i aktivnije raditi na tome, da izadju iz ovakvog srbijanskog zagrljaja. Druge nema; a prijateljima na Zapadu se to mora objasniti.
  • Licemerje

    02.08.2018 12:48
    latinizatori=autošovinisti
    Najsmešnije je kad lice koje je lično pisalo kako je "ćirilica prevaziđena" i koje se predstavlja kao "Vojvođan" po nacionalnosti deli lekcije kako su dva pisma ta koja karakterišu Srbe i kako "moraju biti ravnopravna" iako je evidentno, osim izrazito glupima, da se ćiriličko pismo koristi u manjoj meri od latinice te stoga i zavređuje posebnu pažnju i zaštitu. Puna su mu usta "ravnopravnosti" dok naciji koje se odrekao govori kako treba da postupa sa svojim sopstvenim pismom, a istovremeno izjavljuje kako on govori "vojvođanskim" a ne srpskim jezikom. Lice koje je jednom izjavilo i da je više naroda u jednom trenutku odbacilo jedno pismo i prešlo na neko drugo pa nisu time izgubili nacionalnost i koje bi radije videlo da se ćirilica odbaci u korist latinice nego obrnuto. Lice koje čak ide i dotle da konstitutivnost naroda koristi kao argument u BiH a istu tu konstitutivnost negira proteranim državljanima Hrvatske srpske nacionalnosti jer mu tako odgovara. Lice koje je uvereno da je u pravu čak i kad mu citiram pasus iz klajnovog normativa i i dalje nastavlja da ponavlja kako baš po Klajnu grešim.
    Dok se šačica neofašista koja laje na sve što ima i prizvuk "srpsko" nije pojavila okupljena oko jedne političke partije beznačajnog udela u glasačkom telu, bio sam potpuno ravnodušan prema tome da li će državni organi koristiti jedno ili drugo pismo. Sada sam apsolutno za to da se koristi isključivo ćirilica!
  • Сања

    02.08.2018 11:16
    Било је и време
    Морају се одмах најурити из јавних предузећа и установа сви који се не служе ћирилицом и који је не користе у званичној комуникацији.
    Тако би се оставио простор у јавно комуналним предузећима, јавним предузећима, установама и институцијама за оне који поштују овај народ и државу, а уклонили сви они који би да се служе страним писмом, или већ служе странцима.
    На Ууниверзитетима и факултетима би се тако створи простор за стучњаке, јер би многи мамини и татини синови били најурени са посла, као и у клиничким центрима широм Србије.

    Ово треба да означи крај тзв. Латиничарске инквизиције, односно то би требало да значи крај 64 године дугог латиничарског терора у овој земљи.
    Латиничарење треба кажњавати на сваком кораку.
  • Деран

    02.08.2018 10:59
    @Tannhauser
    Као и сваки нормалан и цивилизован грађанин и ја чак и без пасоша поштујем устав и законе Мађарске, Немачке, Француске, Америке, Аустрије и Италије где боравим послом или као туриста.
    Шта је ту проблем?
    То само будале не поштују.
    Не поштујем законе ни устав тзв. Хрватске, Албаније, БиХ, јер ми се тако може.

    То нема везе са националним опредељењем појединца.
    Као Србин ратовао бих ако ме позову једино за Србију и Србе, евентуално за Русе (мада њима наша помоћ ни не треба), али никада за Мађарску, Хрватску, Америку, Француску, и сл.
  • dule

    02.08.2018 09:37
    Uh što obožavam ove patrijote koji imaju strane pasoše i naravno rezervne domovine ali su spremni da brane srBstvo do poslednjeg Srbina i da uređuju nama u Srbiji kako ćemo živeti. Naravno, sa sigurne udaljenosti iz raznih Mađarski i Nemački.


    Što bi rekli, glava (novčanik, stan, posao, porodica) u Nemačku/Mađarsku, al srce u SRBIJU!!!
  • #komisija

    02.08.2018 07:28
    ćirilična inkvizicija
  • ciril

    01.08.2018 22:10
    i metod
    ma pisacu noktima ako nam deca budu bolje zivela...

    lici mi na mini referendum..koji mi placamo a zamisli nove table pecate sve dok zamenimo koliko kosta... neko to od gore vidi sve- dodjoska
  • V

    01.08.2018 21:47
    sloboda izbora u Vojvodini
    sada bi Autonomna Pokrajina Vojvodina trebala opravdati svoje postojanje i, zbog opšte rasprostranjenosti i upotrebe latinice, doneti odluku da su ćirilica i latinica u Vojvodini ravnopravne i stvar izbora.
    Tj. to bi bilo normalno kada bi Vojvodina išta mogla/smela sama odlučiti, a što je uz sadašnju pokrajinsku vlast postalo još manje verovatno.
    Ako Vojvodina ni to ne može, šta onda može?
    A ako u Crnoj Gori, koja ima jednaku tradiciju ćirilice i latinice oba pisma mogu biti ravnopravna, što ne bi i u Srbiji ili bar Vojvodini?
    Samo je stvar političke odluke a kada se politika petlja u jezik to ne valja. O tome posebno nek porazmisle oni koji su se podsmevali Hrvatima zbog smišljanja i uvođenja novih "hrvatskijih" reči. Sad vi to radite isto, ne sa rečima nego čitavim pismom.
  • Tannhauser

    01.08.2018 19:21
    @Милош
    Miloše, Srbine pravoslavne vere, zakleo si se pre sedam godina:
    "Ja, Miloš, Srbin pravoslavne vere, zaklinjem se da ću Mađarsku smatrati svojom domovinom. Da ću biti odan državljanin Mađarske Republike. Poštovaću i pridržavaću se njenog Ustava i Zakona. Shodno svojim mogućnostima braniću i služiću svoju domovinu. Neka mi Bog u tome pomogne."

    Nije te sramota da ovde srbuješ a i ti i tvoja porodica ste se zakleli na lojalnost drugoj državi?
    Nije ni čudo da ljudi imaju odbojnost prema ćirilici kada vide kakvi ljudi je brane.
  • Wc

    01.08.2018 19:14
    Prvo naucite prostake redu
    Prvo uvedite zakon o obavezi pranja toaleta na pumpama i u lokalima i o zabrani plljuvanja na ulici.
    Ovde zive prostacine koje unistavaju sliku o nasem narodu.
  • V

    01.08.2018 18:19
    ćirilizatori=autošovinisti
    autošovinisti i srbomrsci nisu oni koji štite srpsku latinicu, nego oni koji je napadaju i ukidaju.

    Srbe i srpski jezik karakteriše ne ćirilica, nego ćirilica + latinica. Po tome se razlikuju od suseda. To je karakter Srba i srpskog jezika, a oni koji se predstavljaju patriotama zapravo mrze Srbe i srpski takve kakvi su, žele da ih menjaju u nešto što 100 godina nisu, prekrajaju, ukidaju čitavo 1 ustaljeno, standardizovano pismo.

    Pisma u jeziku propisuje Pravopis i on kaže da ih srpski ima 2, a Ustav je prolazan, donet od strane nacionalista iz političkih razloga i nije prošao u Vojvodini.

    Ovde par ostrašćenih šovinista menja nadimke, a neki čak koriste latinicu iako je mrze, ukidaju i zabranjuju.
    Možda je to zapravo sve samo 1 osoba sa puno alter-ega (ima takvih primera ovde - znaće dotični sveprisutni "komentator" da na njega mislim).
  • Милош

    01.08.2018 17:27
    @Piplfoks
    Ево и ја и жена имамо (због потреба приватног посла) мађарске пасоше (већ седам година), али се служимо ћириличнм писмом док пишемо на српском језику, баш као и сви наши преци, јер смо Срби, православне вере.
    Имамо и српске пасоше, а син је узео немачки пасош, јер тамо има фирму и живи на релацији Нови Сад - Ројтлинген.

    Какве има везе пасош и национално опредељење?
    Или држављнство и национално опредељење?
    Наравно, никакво, јер су ту у питању потпуно различити појмови (државанстви, пасош, нација).

    Можмо на пример добити држављанство и Кине ,или Јапана, па нећемо тим чином постати Кинези у националном смислу, ...или некакви Јапанци.
    Свако ко је пунолетан, и мало интелигентан и образован, зна да разликује те појмове.

    Аутошовинизм је у цивлизованом свету буквално дно дна, како морално, тако уопште и људско.
    Зато ми и негујемо традицију наших предака, који су латиницу знали да читају и пишу, кад су писали на латинском, немачком, мађарском, енглеском или француском језику, тј. језицима које су у неким периодима (у нашој прошлости) учили у школи, али не и када су писали на српском језику.
    То је одраз елементарне културе и самопоштовња.
    Наравно, има овде (и увек ће бити) разних локалних лодера, који пишу и тзв. "гајицом", јер мисле да су много паметни.
    За њих важи она народна: "Чега се паметан стиди, тиме се будала поноси!".
  • Piplfoks

    01.08.2018 15:52
    @Долма

    Koliko ja znam, u Vojvodini mađarske pasoše uzima i ko ide i ko ostaje, svi oni baš trče da srbuju s vama na ćirilici. Vajnih Srba nestaje iz zemlje oko 60 hiljada godišnje, a gologuzi ćiriličari koji ostaju su uglavnom uvaljeni u naprednjačke pore vlasti, ili crkavaju za proizvodnim trakama. A za Sirijce si sigurno u pravu – odlaze gde valja, ovde će ostati samo vaš talog da sriče ćirilicu i nas par koji radimo preko interneta da vam se smejemo.
  • talibani

    01.08.2018 15:02
    Nemojte se prepucavati sa ovih par besposlenih gibanicara sto menjaju nikove pa pisu komentare koji vrve od rasizma. Neka pisu cirilicom, ne brani im niko. Mogu samo da sanjaju o totalnoj zabrani ostalih pisama i jezika, a dozivotno ce biti okruzeni svim mogucim pismima i jezicima i strancima, tako da su dovoljna kazna sami sebi, ziveci u paranoji i ksenofobiji.
    Uzgred, nek pozdrave majcicu na istoku, nek joj se zahvale na milijaradama koje su ovde ulozili, na hiljadama firmi koje su ovde otvorili i na milionima ljudi koje su zaposlili.
  • msm ok

    01.08.2018 14:29
    Ukoliko moram da pišem ćirilicom kada pišem na srpskom, neću više pisati na srpskom. U Vojvodini je, između ostalih, hrvatski službeni jezik. Zamislite scenu u kojoj nekome u Vojvodini stigne kazna zato što mu je ime firme na hrvatskom. S T R A Z B U R
  • Svetlana NS

    01.08.2018 14:10
    Nekad bilo...
    @Gigi
    U grčkom alfabetu ima i latiničnih i ćiriličnih slova.

    Ako pogledate dokumenta iz 19. ili 20. veka u Vojvodini se poštovala i ćirilica i latnica. Pogledajte najobičniji račun neke radnje u NS između dva rata. Naziv radnji ide prvo srpskim jezikom (na ćirilici), pa hrvatskim jezikom (na latinici), a potom na mađarskom i nemačkom jeziku. Sve objave, plakati, proglasi (i pre i za vreme rata), isto tako, štampani su na 4 jezika i dva pisma. Objasnite kako sada toga nema.
  • kazi ,,ladja,,

    01.08.2018 13:03
    Prvo naucite sta znaci 1 i 0. Kod programera ne postoji drugo. Vasim kiomentarima pokazujete vas nivo.
  • Цоле

    01.08.2018 12:22
    где???
    Интересује ме само где то пише да је употребна равноправна?
    У уставу јасно пише Српски језик и ћирилица (латиница се чак ни не спомиње)
    У закону јасно пише ОБАВЕЗНА ћирилица и ако је потребно због, националних мањина или нешто друго, може и латиница поред ћирилице са десне стране или испод ћирилице али свакако ћирилица отаје.

    Ја не видим шта ту има нејасно и проблематично. Ко се не придржава закона лепо по џепу и тачка.

  • Долма

    01.08.2018 12:19
    @Piplfoks
    Ти изгледа живиш у неком паралелном свету (само теби знаном виртуелном свету)?

    Мађари су сви о'шли у своју матичну државу, а овде су само остале бабе и деде, а њива емиграција, тј. потомци/клинци само чекају да ови оду код чамџије, па да о'ма распродају све оно што је остало од овдашње породичне покретне и непокретне имовине (станове, куће и земљу).
    Ето са мном је студирало седам (бројем 7) Мађара, али су сви већ одавно у Мађарској, где су засновали и породице, а овде више не долазе чак ни да гласају.
    Тако да Мађари овде неће никада бити већина (џаба си се порадовао), као што никада ни раније нису то овде били.

    Сиријаца, Авганистанаца, и Иранаца скоро да више овде ни нема, а и оно што их има пали с времена на време у обећане земље Аустрију, Шведску и Немачку, а у задње време колико сам од њих чуо, бирају Шпанију као одредиште, јер су тамо нашли владу која их толерише и жели, ...мада је и та нова влада пред падом.

    Дакле, ћирилица ће овде да влада, и то суверено, као никада до сада, поготово после онога што ће се ускора овде десити.
  • Мићун Тићун Rajder

    01.08.2018 12:11
    Шифре и секте
    @Programerka

    Дјевојко штае ово овдје се прича о озбиљним темама од националног значаја и како да заштитимо ћирилицу и сва ова ситуација и КОСОВО хоће да нам узму а ти куцкараш неке цифре. Имаш још бројева од нула до 10, ел те учитељица ичему научила дијете драго ? ? ? .Администратори да провјере да нису неке секташке поруке.
  • ???

    01.08.2018 12:00
    Šta li je Bogu skrivila ćirilica da je ovakvi brane...
  • Деран

    01.08.2018 11:43
    За аутошовинисте
    Сви моји преци сигурно више од хиљаду година уназад за писање су користили само ћирилично писмо, па ћу тако наставити и ја. као што ће то чинити и сви моји потомци.
    Наравно нисам нити ћу икада бити конвертит, а ни неки полуписмени "гајичар", односно што би моја баба рекла ниси ваљда "Рват".
  • Програмер

    01.08.2018 11:38
    @Programerka
    А а Б б В в Г г Д д Ђ ђ Е е Ж ж З з И и Ј ј К к Л л Љ љ М м Н н Њ њ О о П п Р р С с Т т Ћ ћ У у Ф ф Х х Ц ц Ч ч Џ џ Ш ш



  • Piplfoks

    01.08.2018 11:32
    Mađarskim, sirijskim i ostalim državljanima koji će ovde za koju deceniju biti u većini će sigurno žešće pucati ona stvar za ćirilicu.
  • Марина

    01.08.2018 11:02
    Овде на сајту је 90% антисрпских шовиниста, у стварном животу обрнуто пропорционално, мада мислим да вас нема ни 5%, одумирете, исељавате се и хвала Богу на томе. Ћирилица, само и искључиво, јер је неупоредиво лепша и функционалнија, једноставно савршена. Latinica ужасно ружна, најружнија од свих писама на планети.
  • boky

    01.08.2018 10:16
    Nikad necu pisati cirilicom,ja sam vec dva puta vratio sudski poziv zato sto je napisan cirilicom
  • dule

    01.08.2018 10:03
    Неко
    31.07.2018 • 14:44
    @Dule
    ...

    Једном заувек да буде јасно не пише се на писму него на језику. Језик је српски и дела су написана на српском језику. Пример ти је инвалидан таман ко кад би ја рекао да сам управо прочитао Тома Сојера на ћирилици и сазнао да је Марк Твен у ствари стари лесковчанин пошто је дело на ћирилици.
    То су обичне глупости. Чувени писац, нобеловац, хрват, Иво Андрић је писао на српском језику а да ли је објављивано на ћирилици, латиници у кини на знаковном писму је потпуно небитно.
    Прво морамо да знамо о чему причамо па онда да лупетамо.

    И друга још важнија ствар Српска историја што би ти рекао на латиници је у последњих 50-так година а до тада је од Вука све било на ћирилици. Ако већ морамо да изгубимао неки део наше историје не постоји бољи период од тог за заборав у смислу српске нације и културе.


    1) Nemojte mi podmetati reči koje nisam napisao - ja nisam pisao o objavljivanju dela nego o pisanju dela. A ako latinica nije srpsko pismo onda ni dela NAPISANA latinicom ne mogu biti deo srpske kulturne baštine.

    2) Istorija se ne može izgubiti, istorije se samo možeš (deklarativno) odreći. Ako si fukara i izdajnik. Ja nisam i neću da je se odričem.
  • Novi Saд

    01.08.2018 09:58
    Прво су дошли по латиничаре. Ја се нисам бунио, јер нисам био латиничар ...
  • Autonomaš

    01.08.2018 09:43
    OK ćirilica
    Ekavica ili ijekavica
  • Liman3

    01.08.2018 09:16
    @PROGRAMERKA
    01000010 01010010 01000001 01010110 01001111 00100000 01000010 01010010 01000001 01010110 01001111 00100001 00100001
  • priznajem

    01.08.2018 09:09
    @Carls Tejlor

    Pisaćeš ti meni ćirilicom ko bela lala. živi bili pa videli.
  • Sada već stranci

    01.08.2018 08:59
    Umesto da AV misli malo kako ljudi da prezive u Srbiji, on izmišlja kako da ih kažnjava...
    Sva sreća otišli smo preko (trbuhom za kruhom) pa nećemo morati čitati i pisati ĆIRILICOM!!!
  • Lala bećar

    01.08.2018 08:19
    Ponos
    Kada strancima pričam o Srbiji, uvek sa ponosom objašnjavam kako imamo dva pisma i kako ga apsolutno ravnopravno koristimo. Sa velikim ponosom to govorim i obavezno napomenem da je malo ko toliko bogat kao mi, pa ima dva pisma.
  • Pera

    01.08.2018 06:57
    Zasto je onda cenjeni AV pravio postere na latinici
    morao je da stavi AB ali onda niko nebi zmao sta to znaci
  • V

    01.08.2018 06:25
    @Паор
    je l' vi i još neki namerno ili slučajno ne shvatate da su poređenja sa Rusijom, Belorusijom, Ukrajinom, Bugarskom... nemoguća?

    Njihovi jezici ne poznaju latinicu.
    Srpski ne samo da je poznaje, nego ima i standardizovanu latinicu koja je deo standardnog srpskog jezika i uči se u obaveznoj osnovnoj školi na časovima srpskog, a ne stranog jezika.

    Nazivi firmi se u Rusiji hipotetički mogu pisati ili ruskom ćirilicom ili tuđom latinicom, npr. engleskom.

    Pošto srpski ima 2 pisma, u Srbiji se ti natpisi mogu pisati srpskom ćirilicom, srpskom latinicom i npr. engleskom latinicom.

    Prestanite da nas poredite sa zemljama i jezicima koji imaju samo 1 pismo, to poređenje ne stoji.
  • JustinaNS

    01.08.2018 05:51
    Zar ovo više ne važi?
    PRAVOPIS SRPSKOGA JEZIKA, / Ekavsko izdanje. Priredili: Mitar PEŠIKAN, Jovan JERKOVIĆ, Mato PIŽURICA. Recenzenti: Pavle IVIĆ, Drago ĆUPIĆ. Štampanje Pravopisa pomogli Vlada Republike Srbije, Savezno ministarstvo za nauku, tehnologiju i razvoj, dobrotvori, darodavci, priložnici. Izdavač: Matica srpska, 1993.
    Strana 17, podnaslov 1. Nastanak i međusobni odnos evropskih pisama. Druga rečenica: "ĆIRILICA i LATINICA predstavljaju standardna pisma NAŠEG jezika..." Šta se otad promenilo? Isti anahroni politikanti vode državu, nismo više savezna država (ili, kako to debilno mnoga naša javnost ističe, "kad je Srbija stekla nezavisnost???" - valjda je tako i Rusija "stekla nezavisnost" kad su svi pobegli od nje). Samo se Matica srpska promenila, izgubila kompas i otišla udesno, pod dirigentskom palicom Matije Bećkovića
  • Sandra

    01.08.2018 02:44
    Daje se prednost ćirilici u odnosu na latinicu !!!
    A naplaćuje se kazna za nepostovanje?!
    Kakva je to kazna? Nepostovanje čega???
  • rutinski napredak

    01.08.2018 01:36
    & ma
    u pravu si, tako se ostvaruje dugoročan cilj
    http://www.mfub.bg.ac.rs/dotAsset/68532.pdf
  • .

    01.08.2018 01:08
    ćirilica, латиница, ijekavica, екавица, istočna, западна, ...
  • Carls Tejlor

    01.08.2018 00:59
    U tom slucaju radije cu placati kaznu nego pisati cirilicom. Pokusaj primitivnih da posrbljavaju samo zato sto im je polni organ disfunkcionalan.
  • Alo!

    01.08.2018 00:42
    Bitnija je opšta kultura!
    Seljačina može biti i onaj ko piše ćirilicom i onaj ko piše latinicom. Bolje vaspitavajte decu da posle 23h ne urlaju ispred stambenih zgrada gde bi ljudi rado zaspali kad bi mogli. Kad bi ta deca pravila takvu buku u nekoj drugoj zemlji bili bi sigurno privedeni.
    Ovde postoji nenormalan broj nevaspitanih, neotesanih i razularenih ljudi koji apsolutno nemaju elementarnu kulturu a potpuno je nebitno kojim pismom pišu. Maltretiraju ceo kvart! Horda tupana, od isti takvih roditelja verovatno.
    Ispred moje zgrade urla već dva sata 15-20 klinaca a komunalna policija kao da ne postoji. Da li oni obilaze dvorišta blokova zgrada? Da li sede u kafićima? Šta rade?
    Dragi roditelji, objasnite svojim derištima da se ne deru noću!!!!!! Kultivišite svoju decu ako ste već došli da živite u gradu. Kupite im BONTON za sledeći rođendan (to je knjiga o lepom ponašanju), da čitaju kad ih već vi niste naučili. Seljačina je seljačina, koje god pismo koristio.
  • Autonomaš

    01.08.2018 00:26
    da li je sada jasno
    Jogurt revolucija je bila buđenje Srpskog nacionalizma. Do sada su sve iscrpli što se moglo. Rat u Hrvatskoj i pobeda protiv ustaša u cilju spasenja naroda Srba u Vukovaru, Sisku, Kninu... Potom briljantna pobeda nad mudžahedinima u Bosni i Hercegovini i vanserijsko razbijanje Šiptara. I šta sad kad nema nikog da pokažu kako su pravi, veliki i pravoslavni Srbi. Sad je ostalo po onom delu Srba koji ne deli njihovo mišljenje, a kako vidimo i rukopis. E, to je taj problem. Oni se uporno trude da nas prisile da i mislimo k'o oni tj. fašisti, a izgleda da će se opet roditi otpor, ovaj put Vojvođanski.
  • Ленка

    01.08.2018 00:15
    Наравно, било је крајње време
    Ово би требало проширити и на интернет портале, као и на медије.
    Такође, све студенте који пишу латиницом треба (одмах) скинути са буџета, па нека онда, из свог џепа, плаћају ...своју (премалу) памет, ...или свој патолошки инат.
  • Vladar

    31.07.2018 23:50
    Istorije
    Evo leka pomirenja za sve : odjose dodjose autonomase i ostale manjine
    jel odjose niko ne pominje a odjose

    Imamo Vladara istorije pa novo pismo po njemu
    imace dva simbola A i V oba imaju dva znacenja
    A- aleksandar i DA
    V V....... i Ziveli

    milon kazna za one koji ne znaju pismo a 5 miliona koji ga ne koriste

    nove table novo sve posla za celu naciju

    A V
  • Toma

    31.07.2018 23:42
    1933
    Tako je počelo i tamo...
  • Суд

    31.07.2018 22:52
    @V
    ...XX век се десио...
    Док тако олако пролазите поред века који се јелте ето десио, где је вама, веома мало сметало шта се у њему дешавало (комплетно насиље над српским идентитетом!) да ли заиста заслужујете да вас ико брани од насиља враћања на вама неодговарајуће пређашње стање?
    @Tokmak: друг токмак је такође против изолационизма како каже али је ипак ипак одабрао да веома површно научи ћирилицу, како каже, мешао је нека слова, читаво школовање се некако провлачио све до факултета где се могао успешно сакрити. Да, ви сте очигледни анти изолациониста. Наставили сте и даље па сте такође у антиизолационистичком маниру проучили проблематику Казакхстанског писма кроз видео спот radio free europe, који су наравно најбољи.
  • Johny O.

    31.07.2018 22:43
    ćirilci
    Smrt ćirlici!! Živela latinica i odvajanje Vojvodine od sumanutih fašista!!
  • citalac

    31.07.2018 22:16
    pametan im uvek moze doskociti, osnujete firmu koja sadrzi slova koja se isto pisu i cirilicom i latinicom (stampanom)
  • Марко

    31.07.2018 22:13
    Одговор
    @Talac @V @Ne Putinu @Tokmak

    Као одговор вама, слажем се са вашим коментарима.

    Прво, ја нисам русофил. Напротив, мени су сумњиви Руси исто као и запад, ако не и више! Ја сам против русизације Србије у било ком облику. А што се тиче ‘антизападњаштва’, ипак морамо бити објективни и признати ко од нас тражи да што пре издамо своје у потрази ка некој “бољој, европској будућности”; западне сиве еминенције баш и желе да се прилагодимо нео-либералном западу, да не негујемо нашу прелепу културну ризницу.

    Друго, ја сматрам да је Српска политичка сцена 90их у великој мери уништила здраве односе између Срба и сопственог етно-културног бића. Због тога је тешко наћи здраве, паметне патриоте, који заиста ВОЛЕ И НЕГИЈИ СВОЈЕ, али ПОШТУЈУ ТУЂЕ! А да не говорим о осталом политичком мајмунаштву - одна, а и данас.

    Са историшког гледишта, ћирилица је писмо наших предака, и ми, као њихови потомци, смо дужни да то негујемо (или бар ја се тако осећам).

    Ја никог не мрзим - ми Срби смо већи и бољи од тога. Али, ја просто нећу, и сматрам да ми, као Срби и грађани Србије, не смемо да се прилагодимо западу, јер ће мо изгубити сами себе. Зашто не би могли у XXI век да учествујемо у свету, бранећи и неговати све оно што су нам претци оставили, и да то радимо зато што ми то искрено волимо, а не због неког напетог ‘ултра-патриотизма’ и неке мржње?

    Имати ћирилицу као једно једино писмо није симптом изолације, мржње, итд. Ја ћу српски да краја живота писати само ћирилицом. А остали, како им се нађе...
  • kurs

    31.07.2018 22:08
    cirilice
    patriote i svi koji zelite da postanete/ otvaramo skolu > Cirilica

    tu naucite sva pravila pisanja brojanja cak i malo kulture (gratis)

    cenovnik

    1. za nepismene 1000 ajro
    2. za pismene 900 ajro
    3. za Vojvodjane je besplatno jel su pismeni
    4. a za gastose 2000 ajro i poklon cd cece i lepog milosa
    za svakog polaznika obezbedjena kucaca masina - elektronac

    Vas citac vodomera

  • Паор

    31.07.2018 21:57
    Искрено
    Треба увести додатни порез од 10-15% за све фирме и локале са латиничним логом.

    Ако "Coca Cola" може у Русији, Белорусији, Украјини и Бугарској да се продаје са ћириличним називом, онда сигурно може и код нас.
    Исто тако она иде у продају у Јапану на јапанском писму, у Кини на кинеском, а у арапскм свету на арапском писму.

    Ово наравно треба да важи и за све наше новине, периодичне часописе и књиге, односно штампу која не излази на страним језицима или језицима националних мањина.

    Треба видети како то добро (по питању назива фирми) раде на пример Енглези.
  • Srba III

    31.07.2018 21:37
    Ćirilicom NIKAD više
    Do pre par godina sam pisao skoro isključivo ćirilicom, jer mi je, ko zna zašto, rukopis na tom pismu bio mnogo čitkiji nego latinicom. Ali, kako je počeo da raste sumanuti pritisak, tako ćirilicu upotrebljavam sve ređe. Jednostavno: pojavljuje se i podsvesni i sasvim svesni otpor besmislenom nametanju uz vrlo tanku argumentaciju. Pritom, nije teško shvatiti koja je stvarna potreba i cilj forsiranja ćirilice. No, da ne širimo ovog puta...
  • V

    31.07.2018 21:34
    @влкс
    skrenuvši sa teme pokazali ste ko ste zapravo.
    Odmah ste krenuli u optužbe za autonomaštvo (koje zapravo zaslužuje pohvale a ne optužbe) i još gore, ponavljate često ponavljanu laž - da manjine u Srbiji imaju nadcivilizacijska prava.
    To nije tačno i to ne samo zbog kontriranja Orbanu, nego zato što su ta prava više na papiru nego u praksi.
    Nejasno je što vam toliko smeta školovanje na jezicima nacionalnih zajednica. Učitelji i nastavnici koji predaju na tim jezicima primaju istu, a ne veću platu u odnosu na one koji predaju na srpskom, te to ne košta više. Ovo je zemlja svih, a ne samo Srba i svi moraju imati ista prava jer jednako doprinose državi.

    Ne skrećite sa teme, ovde se ne radi o drugim državama ni o manjinama, nego o nasilnoj promeni karaktera srpskog jezika i karakteristike koja ga izdvaja od ostalih susednih jezika. Ne može se biti nacionalista i patriota a mrzeti deo svog karaktera i odbacivati 1 od 2 standardizovana pisma svog jezika. Ako volite Srbe, srpstvo... morate voleti i srpsku latinicu, ili napravite vremeplov pa nazad u 19. vek.
  • ivan s

    31.07.2018 21:32
    A na čelu saveta će verovatno biti Milenko Jovanov.
  • Programerka ijopet

    31.07.2018 21:25
    Au, ni jedan bot još nije provalio šta sam napisala :D
    Pa vrh! Ni jednog minusa do sada!
    Ljudi dragi, pišite univerzalnim jezikom, dok botovi ne provale ima da se ispričamo :D
  • DA Putinu

    31.07.2018 21:22
    @Ne Putinu
    Samo kad su tvoji bombarderi dobri i kada će nas tvoje zapadnjaštvo spasiti...
    A sad, gledaj kako ode dolar u istoriju...
    To što ti misliš o Putinu, mi imamo ovde, ne treba nam gori od sadašnjeg koji misli da samo silom može da vlada.
    Kako ja kažem ili nikako....
  • ex Pezos

    31.07.2018 21:15
    Misljenje
    Mislim , a moguce i da ustvrdim da je OVIMA bitnija ta kazna od samog "cirilisanja" . Njihovom izmisljanju " tople vode " nikad kraja.
    Davne seset pete krenuh u prvi osnovne u Sr. Karlovcima , i prvo pismo koje sam ucio bila je cirilica.
    Odgovorno tvrdim da gomila ovih koji je forsiraju ne ume da se koristi njome.
    Da ih ne pominjem pojedinacno, svi su skolovani i pripremani za ovo sto rade , na VANCIRILICNIM podrucjima.
  • Ne Putinu

    31.07.2018 20:48
    crveno-crni užas
    Ovo je čisto nasilje, nasilna rusizacija kao izraz militantnog antizapadnjaštva crveno-crne hunte..Skovano u mračnim umovima crkve, služb (BIA; FSB)i, parapolitičkih organizacija , kvazi-intelektualaca..

    Ćirilica nije ničim ugrožena u Srbiji, osim svojim objektivnim zaostajanjem u digitalnoj eri. Nasilno je favorizovati u 2018. je čisti fašizam. Potpuno je očekivano da polupismeni nacionalisti i pseudopatriote na ovaj način "štite" jezik i "naciju"..
  • kazi ,,ladja,,

    31.07.2018 20:35
    Djuro, imas moje postovanje. Citas misli.
  • Programerka

    31.07.2018 20:28
    01010000 01101111 01110100 01110000 01110101 01101110 01101111 00100000 01101010 01100101 00100000 01110011 01110110 01100101 01101010 01100101 01100100 01101110 01101111 00100000 01101011 01101111 01101010 01101001 01101101 00100000 01110000 01101001 01110011 01101101 01101111 01101101 00100000 01110000 01101001 11000101 10100001 01100101 11000101 10100001 00100000 01100001 01101011 01101111 00100000 01101111 01101110 01100001 01101010 00100000 01101011 01101111 00100000 11000100 10001101 01101001 01110100 01100001 00100000 01101110 01100001 01110000 01101001 01110011 01100001 01101110 01101111 00100000 11000101 10111101 01000101 01001100 01001001 00100000 01100100 01100001 00100000 01110010 01100001 01111010 01110101 01101101 01100101 00101110 00100000 01010011 01110110 01100101 00100000 01110110 01100001 01110011 00100000 01110110 01101111 01101100 01101001 01101101 00101100 00100000 01100100 01110010 01100001 01100111 01101001 00100000 01101111 01110011 01110100 01110010 01100001 11000101 10100001 11000100 10000111 01100101 01101110 01101001 00100000 01101100 01101010 01110101 01100100 01101001 00101110
  • V

    31.07.2018 20:21
    @Марко
    Bugari, Rusi i Ukrajinci, a zaboravili ste Beloruse, Makedonce... mogu da koriste samo ćirilicu jer zaista i koriste samo ćirilicu.

    Vaše proglašavanje ćirilice za jedino srpsko pismo je upravo to - vaše proglašavanje, a vi niste stručnjak.

    XX vek se desio, latinica je ušla u srpski jezik i ostaće u njemu, a ovo je samo relativno prolazni nacionalizam koji će se zagovaračima obiti o glavu jer će srpska latinica opstati.
    Sloboda izbora a ne nametanje i velike novčane kazne. Ćirilica se ne čuva nametanjem i kaznama.
  • влкс

    31.07.2018 20:17
    Шта је корен аутономаштва? Мржња према српству, па се ту нађе држава, војска, православље, Црква, САНУ, слава, ћирилица итд. То није ништа ново, тако је пре 25 година покренута борба против Југославије у Хрватској, БиХ и ударен темељ данашњим Црногорцима. Ови наши су побачај, неуспели у зачетку. Остаје им само да на пар портала сеју мржњу, а што је више сеју то су даље од свог циља.
    Наравно да не постоји држава у нашем окружењу која је дала оволика права националним мањинама, па Орбанови министри нас хвале колика права овде уживају мањинске заједнице а сами неће никад дати исто то у својим државама. Каже господин Срби могу да уче свој језик у Немачкој иако нису аутохтони, али овде се ради о томе да се појединци у државном систему могу школовати у потпуности на мањинским језицима основна школа, средња школа, па су на реду и факултети са борбом да се не полаже пријемни на српском. На крају се запошљавају у државним институцијама, а да нису савладали неке основе. То нема нигде!
    После свега тога држава Србија се оптужује јер постоји неки предлог закона да се фаворизује прво писмо српског народа на уштрб латинице прилагођене српском језику, а сам Устав је рекао званични су српски језик и ћирилично писмо.
    То што се нешто напише на латиници не значи да ће свет ван пар земаља СФРЈ разумети, осим ако не уведете енглески или немачки као званичан језик.
    За оне који у овоме виде фашизам и нацизам, само да предочим да су нам окупатори са Запада прогонили ћирилицу.
  • Tokmak

    31.07.2018 20:14
    Neznalica
    Ne znam pisati ćirilicom, osim štampanim slovima. Ovo je još jedan potez izolacionizma. Umesto da se ponosimo što imamo dva pisma mi žestoko napredujemo ka opštoj ćirilizaciji. Nekada su i Rumuni pisali ćirilicom pa su uvideli da im je bolja latinica. a i dalje su ostali pravoslavci i po mom mišljenju veći od nas Srba, a nedavno i Kazahstan donese odluku da sa ćirilice pređe na latinicu, a tamo veliki deo stanovništva čine Rusi, nisam čuo da se zbog toga bune. Jedva čekam kada će Pink. Happy. Informer, Alo. Srpski telegraf i ini preći na ćirilicu. Verujte mi da mi to neće nimalo smetati. jer ih ni ovako niti gledam, niti čitam. Napominjem. školovao sam se u Beogradu i nikada nisam imao problema sa svojim nedovoljnim poznavanjem pisanja ćirilicom, osim što sam se u srednjoj školi mučio kada dođe na red da se pismeni iz srpskog jezika piće ćirilicom. često sam mešao slova. Na fakultetu nikada nisam dobio ni jednu primedbu zbog svoje latinice
  • Talac

    31.07.2018 20:12
    Za Marka i ostale iz dijaspore
    Nije rec o mrznji prema cirilici vec o istinskom gadjenju prema mentalnom sklopu koji nam je naneo toliko zla (svima, a ponajvise upravo Srbima) od 1988 pa na dalje. Ja sam povampirenje nacionalizma i sovinzma osetio direktno na standardu, na novcaniku. Na upropastenom zivotu i perspektivi. Trideset godina tavorimo pod fasistima. Ni rec ne bih rekao da nam je bruto proizvod kao svajcarski. Istrpeo bih malo cetnickog folklora. Ali Srbija nije Svajcarska i nece nikada ni biti jer samoizolacija nije put ka dobrom standardu. Imate srece sto ste rodjeni van Srbije pa vam se moze da sa bezbedne udaljenosti i udobnosti i konfora zivota na Zapadu srbujete. Nama ovde nije do sale. Previse smo zivota potrosili na budale. Zato sam alergican na ovakve budalastine.
  • Lala

    31.07.2018 20:07
    Dokumenta
    Da li predstavnici hrvatske/crnogorske/slovačke/mađarske manjine imaju pravo na dokumenta na latinici?
  • V

    31.07.2018 19:50
    2 pisma
    pošto se bilo šta što je napisano ćirilicom može napisati i latinicom, a da to i dalje bude srpski jezik i to standardni, srpski jezik ima 2 pisma.
    Sve ostalo su zlonamerne izmišljotine iz čisto političkih i nacionalističkih razloga, bez utemeljenja u lingvistici.
    Vreme je da se autoriteti za srpski jezik pobune protiv nasilnog nacionalističkog vraćanja jezika vremeplovom 100 godina unazad kao da se XX vek nije dogodio.
  • Sanja

    31.07.2018 19:41
    Pitanje
    Kod nas u firmi gazda odredio da se upotrebljava samo latinica. Da li je to u redu?
  • Марко

    31.07.2018 19:37
    Ко смо ми, заиста?
    Читајући сланак, искрено, радијем се, али ми је све једно. Али читајући коментаре - забринут сам.
    Прво и пре свега, ја сам рођен и живим у Чикагу, тако да било каква закона и какво управљање на свакодневном службеном (то јест, да кажемо, ‘државном’) нивоу ми не значи много.
    Моји су из Новог Сада, и ако смо далеко од матице (хвала Богу, имао сам прилике да долазим сваког лета, а и понекад преко зиме), моји су ме научили да говорим српски (да ме чујете, не би веровали да сам се родио ван Србије - и то још са војвођанским ‘лалинским’ нагласком!), а и да пишем ћирилицом.
    Што се тиче латинице у оквиру нашег језика, ја сам још од малих ногу знао да је српска латиница уведена заједно са ‘српскохрватским’ језиком; а да не заборавимо, нико у то време није тражио да се хрвати и словенци прилагоде нама, него смо ми морали да се прилагодимо њима, све ју име братсва и јединства.
    Историја и политика на страну, о чему је мој коментар, заправо?
    Да вас питам нешто: зашто ви толико мрзите ћирилицу? Нараво, има важнијих проблема о чему би требало да се расправљамо, али читајући коментаре, осећам једну страшну, забрињавајућу мржњу против ћириличног писма. Од кад је неко ‘фашиста’ или ‘православни талибанац’ ако жели да користи ћирилицу, а и да Србија званично прогласи ћирилицу као једино наше писмо?
    Како могу Бугари, Руси, Украјинци, итд.?
    Кад разговарам са хрватима преко интернета, користим латиницу, нормално. Али као србин, да ме неко пита, ћирилица је наше писмо.
  • Neko

    31.07.2018 19:37
    Konačno! Srbija je matična zemlja srpskog naroda i prirodno je da ćirilica, kao zvanično pismo srpskog jezika, maternjeg jezika srpskog naroda, bude službeno pismo u državi.To ne znači nikakvo podcenjivanje drugih pisama i jezika koji se koriste od strane nacionalnih manjina koje ovde žive i imaju veća prava nego što ih Srbi imaju u stranim zemljama.Jednostavno, kao zvanično pismo države Srbije treba da se poštuje ..ništa više nego što svih 200 miliona građana USA uredno poštuje engleski jezik i latinicu, iako su među njima mnogi Amerikanci kineskog, arapskog, hispano i dr.porekla...
    Čega se mi stidimo? Pročitajte Vinčansko pismo..mnoge stvari će vam biti jasnije..
  • Volim

    31.07.2018 19:30
    latinicu
    Volim latinicu!
  • Talac

    31.07.2018 18:50
    Kako ce se pisati u Srbiji - iskreno, nije me briga.
    A za Vojvodinu cemo se boriti da je izvucemo iz zagrljaja mrtvaca.
    I da, licna karta mi je ispisana latinicom, na licni zahtev.
  • Srpska Vojvodins

    31.07.2018 18:43
    Uvek je srpska Vojvodina. u okviru Srbije prednjacila u upotrebi cirilice,tako da ce ova mera imati vise efekta u uzoj Srbiji nego kod nas ovdi.To sto se par marginalaca ovdi buni nista ne znaci, zanemarljiva ali prilicno glasna i agresivna manjina koja ce htela ili ne morati da se povinuje zakonima drzave Srbije !
  • Hemicarka

    31.07.2018 18:28
    Molim
    Da se i Periodni sistem elemenata obavezno prilagodi cirilici, pa da neko moze da proglasi i da se ponosi da smo napravili svoj, srpski.. Sram vas sve bilo, cime se bavite!
  • Đura

    31.07.2018 18:19
    @marina@malena
    @marina@malena.
    Verovatno se radi o istoj osobi.Ti imaš prava da znaš ko je ko i kako razmišlja baš koliko i ja .Ja isto imam prava da znam poimence sa imenom i prezimenom kome smeta multinacionalna Vojvodina i to što nacionalne zajednice imaju ista prava kao i većinsko stanovništvo.Očekujem od države da mi to omogući.Nemaš pojma koliko mi je drago što pripadnici nacionalnih zajednica žive u ovolikom broju u Vojvodini i što uživaju u svojim pravima koja im po zakonu pripadaju.Zbog tahvih kao što si ti mi je još draže zbog toga.Mislim da će tvoje nezadovoljstvo biti sve veće i veće ali moraćeš da to držiš u sebi pošto sa tvojim razmišljanjima širiš međunacionalnu mržnju što je po zakonima Srbije najstrožije zabranjeno.Hahaha.Nemaš pojma koliko mi je drago zbog toga.Mogu da te zamislim kada čuješ da neko priča nekim drugim jezikom koji nije srpski.Mora da u tebi kuva tako punoj mržnje a ne možeš ništa.Baš mi je drago zbog toga.Zbog takvih kao ti naučiću mađarski,slovački i rumunski i u svakoj prilici gde mogu pričaću sa tim jezicima da vidim koliko tebi slični mogu nezadovoljstva da sakupljaju u sebi..Puknite od muke fašisti i šovinisti.Vojvodina je bila i biće multinacionalna regija,oblast,pokrajna kako god gde se ljudi cene po tome kakvi su a ne koje su nacionalnosti,kojim jezikom pričaju,koje pismo koriste i u kojoj su crkvi kršteni.Ostaće takva između ostalog i zbog inaćenja prema takvima kakva si ti.
  • Dusan

    31.07.2018 18:17
    Kriza identiteta a zasto?
    Samtram se bogatijim jer pisem oba pisma,sada trenutno nemam instaliranu cirilicu,inace bih njome pisao.Sve u svemu,vece bagre od naseg naroda nema!!!"Samo da nije nase,dobro je"!!!Pljujemo po amerima-sve njihovo najlosije prihvatili-od djank fuda,coca cole,cak amerikanizujemo i jezik...npr.:"spikamo,forvarduj mi,bas heavy,moj friend,itd,itd...
    Pa valjda imamo svoje pismo, zbog cega da ne prihvatimo,jel to toliko lose???
  • Dejan

    31.07.2018 18:13
    kirilo
    Nemojte slucajno da kukate na silne ateste koji su iskjljucivo na cirilici i vaze samo u srbistanu ! I da vam neko taj atest trazi izvan grane, nista ne bi razumeo ! Ovo je samo klin u papir da nikad necemo biti u eu !!! Ende
  • koka

    31.07.2018 17:56
    zasto uvek sve radimo ishitreno i u nekom ekstremnom, iskljucivom, obliku? igramo se nacije i mislimo kako zavaravanjem sebe i ostalih mozemo izgledati kao da znamo tacno ko smo i sta smo...a svaki ovakav i slicni koraci i odluke nas samo razdvajaju, podeljuju, cine slabijim i zbunjenijim narodom...
  • Vlada

    31.07.2018 17:54
    Bolje da se bavite zivotnim standardom svojih građana a ne ovim glupostima. Jad i beda na sve strane a vi pravite ove zakone koje ako bi mogao neko da mi objasni ce poboljsati moj bedni zivot ? Primetio sam posebno da građani Novog Sada zive svakim danom sve bolje i bolje otkad na autobusima pisu linije cirilicom.
  • Nedea

    31.07.2018 17:50
    Ja volim latinicu.
  • Micko

    31.07.2018 17:45
    Svakodnevno sam zahvalan Bogu sto sam imao mogucnost da se odselim iz Srbije,i iz grada mrznje i netolerancije. Vukla me nostalgija kad sam otisao,pa sam umesto na more dosao nazad u Srbiju na odmor. Od tad,evo vec 8-ma godina kako nisam bio,niti cu. Nista se nije promenilo koliko vidim,niti ce. Bezite ljudi odatle dok vas noge nose !
  • Mарина

    31.07.2018 16:44
    Не желим да као припадница већинског народа више будем дискриминисана ни по ком основу. Не желим да се од пореза који плаћам својој држави одваја новац за реконструисање родних кућа неких давних окупатора. Хоћу да моја држава направи регистар свих оних који навијају за неке туђе државе и притом усред Новог Сада јавно и несметано употребљавају њихове симболе и заставе које асоцирају на страдања Срба у протеклим ратовима и мировима. Имам права да знам ко је ко.
  • Konj Cvetko

    31.07.2018 16:32
    Ja ovde samo vidim masne honorare za članove saveta. Zakon koji reguliše ovu oblast već postoji.
  • Pićuka

    31.07.2018 16:28
    Sada će lekari morati da ispisuju dijagnoze, nalaze, recepte na ćirilici i latinici. Biće veoma zabavno.
  • Latinica ftw

    31.07.2018 16:25
    Latinica ftw
    Ma pisem na latinici, bitna je sustina a ne forma. Pisem tako da svi razumeju. Poyy
  • Vojvodinu

    31.07.2018 16:22
    Volim
    Vojvodina nije Srbija. Treba svako da pise ime firme,reklamu I sve ostalo na jeziku na kom hoce.Ja iz inata odavno pisem latinicom. Nekad sam pisao cirilicom ali sam se.zarekao nikad vise.
  • Eh

    31.07.2018 16:22
    Ako neko jos nije primetio sta se sve u poslednje vreme dogadja, evo malog podsecanja..
    Debate, politicke i kulturne emisije su gotovo u celosti nestale, fabrike dobijaju ogromne subvencije, a radnici 24-35 hiljada dinara plate, Kosovo je prakticno nezavisno, pola Beograda poklonjeno 'strancima', rijaliti programi skoro pa 24/7 na najgledanijim televizijama.
    Zabranjena skolska putovanja u inostranstvo, da slucajno ne vide kako se zivi 'preko', a sada se forsira cirilica.
    Ja buduce generacije vidim kao one u Bangladesu, samo sto smo mi blize Evropi, a time im je i jeftinije da uvoze od nas.
    Mozda je to ta promena mentaliteta o kojoj Vucic prica.
  • Ajatolah Smrdijancic

    31.07.2018 16:01
    Uskoro ce sve srBkinje morati da pokrivaju glave maramom, a udaja ce morati da se obavi pre navrsene 8 godine zivota. Svinja ce biti proglasena za svetu zivotinju i slobodnoce se kretati ulicama gradova.. ups, cekaj malo?!
  • VladaN

    31.07.2018 15:43
    @n Sad
    Em si funkcionalno nepismen na oba pisma em si ostrascen, em brukas svoj nick. Stvarno retko za videti.
  • Rusofil_IQ0

    31.07.2018 15:42
    Nakon 90-tih raste popularnost talibana i cilibara... promovise se mrznja prema svemu sto nije "nase" (iako NISTA ni nikad nije bilo samo nase!), ti ljudi su veoma zlobni i vecinski jako uskih svatanja, generalno za sve im je da ne prihvataju nikakve ideje koje nisu napisali isti kao oni, takozvano samo oni sto pisu cirilicom
    Za njih ako nisi istomisljenik ti si otpadnik i sve ce uradit da drutvo dovedu do svinja u kojem su navikli da obitavaju
    A vidim uspeva im...... ko je za to kriv, gde saka marve od
  • profesor

    31.07.2018 15:41
    Pitanje
    Добро, уведе се државном силом ћирилица; држава јака, може јој се. Та држава хоће у Европску унију, а у сваком случају сарађује са европским земљама. Издају се правним и физичким лицима разна документа - све на ћирилици. Онда се та документа (од пасоша па даље) употребљавају у Европи у преводу на латиницу? Запошљавају се преводиоци? Нудим се за тај посао: одлично владам и ћирилицом и латиницом, пензија ми и мала и умањена, у управне одборе ме не делегирају.
    Узгред, да још питам: колико људи зна да транскрибује страна (латинична) презимена на ћирилицу.
    Пишем приватно латиницом, а ово је доказ да владам ћирилицом, писмено.
  • VladaN

    31.07.2018 15:33
    @Stole
    A da prvo počnete da pišete komentare ćirilicom? Naravno tek pošto je savladate. Usput možete svoje roditelje koji su vas tako lepo vaspitali da nazivate fasistima. Vi i tamo neki @Zare a i tvorci ove odluke prvo pročitajte Ustav pa onda "vaskrsavajte".
  • Đura

    31.07.2018 15:25
    @malena
    @malena
    Pre svega niko nikome ne može da brani da kritikuje bilo šta pa i zakone i da nekog tera da voli te zakone.Druga stvar Vojvodina je teritorija koja postoji još od nastanka sveta a ne od proglašenja vojvodstva srpskog.Prema ustavu republike Srbije Srbija je država Srba i svih ostalih koji žive u njoj.Dakle država ne samo Srba.Pripadnici nacionalnih zajednica koji nisu Srbi u Vojvodini čine trećinu stanovništva.Plaćaju poreze i sve obaveze prema državi Srbiji kao i sami Srbi.Nemaju nikakve privilegije u odnosu na Srbe.Odnosno kakva prava imaju Srbi imaju i oni.U svetu,kada si ga već pomenula svi građani jedne države imaju ista prava.Čak i oni koji se dosele recimo u Nemačkoj imaju neka svoja prava vezana za njihovu nacionalnu zajednicu.Znam da srpska deca u Nemačkoj imaju svoju školu u kojoj se uči na srpskom jeziku iako Srbi čak i nisu autohtono stanovništvo u Nemačko za razliku od nacionalnih zajednica u Srbiji i Vojvodini.No ako ti se ne sviđa sve ovo i ustav Srbije i to što pored tebe žive i građani drugih nacionalnih zajednica koji imaju ista prava kao i ti i ako misliš da bi ti negde bilo bolje samo ću reći PUTUJ IGUMANKO, I NEBRINI ZA MANASTIR.
  • /

    31.07.2018 15:10
    /
    @g
    Zato radno vreme koristis za sirenje mrznje i lupetanja

    Nisi zasluzio to radno mesto
  • mrva

    31.07.2018 15:09
    Ja bih doneo zakon i dao ceo internet mora biti na glagoljici.
  • /

    31.07.2018 15:05
    /
    Aman bre
    Ko vas vise uci
    Cirilica nije starija od latinskog pisma

    Domaca crilica i latinica oko koje ratujete su nastale bukvalno u isto vreme

    Pitajte g ija ako ne verujete

    Problem je u zelji za manipulacijom ljudima 'sada ovako, sutra onako'

    Ponovicu latinicom me nije ucila geza ili edita vec milunka.
    Neka g ijeva rodbina
  • srpkinja

    31.07.2018 15:03
    U Srbiji su ravnopravna oba pisma i treba ostaviti građanima na volju da se služe pismom kojim žele.
    Ja pripadam generaciji koja na prvi pogled ne razlikuje ćirilicu od latinice, štampano pišem latinicom a pisano, ćirilicom !
    Na komjuteru koristim latinicu a potpisujem se ćirilicom.
  • Stole

    31.07.2018 14:56
    Latinica
    Živeo sam za ovaj dan da se vidi kako fašisti pod imenom Latinica, opruže jezičinu i pokažu svoj separatizam u državi u kojoj žive. Pod parolom pisma, čovek odvaja teritoriju. Ćorka, bajo, ili egzil, pa odvoji deo Mauritanije za svoju naciju. Ili Nemačke, neće oni vama svoja fašistička slova da nameću!
  • Жаре

    31.07.2018 14:44
    Браво
    Надам се да ћемо сви дочекати дан да и овај сајт буде у целости ћириличан а то значи и да нећете моћи више овде писати којешта латиницом него српском кирилицом, како је Бог драги дао и заповеда. Да васкрсне Србија!!!
  • Неко

    31.07.2018 14:44
    @Dule
    „Može i tako. Ali vi onda tvrdite sledeću stvar - ako latinica nije srpsko pismo onda sva kulturno istorijska dela iz prošlosti koja su napisana na latinici na ovim prostorima nisu kulturno nasleđe Srba već nekih drugih naroda - Hrvata, Muslimana (Bošnjaka), Crnogoraca,... Ja lično smatram da je osoba koja tvrdi tako nešto ignorant najblaže rečeno.....“


    Једном заувек да буде јасно не пише се на писму него на језику. Језик је српски и дела су написана на српском језику. Пример ти је инвалидан таман ко кад би ја рекао да сам управо прочитао Тома Сојера на ћирилици и сазнао да је Марк Твен у ствари стари лесковчанин пошто је дело на ћирилици.
    То су обичне глупости. Чувени писац, нобеловац, хрват, Иво Андрић је писао на српском језику а да ли је објављивано на ћирилици, латиници у кини на знаковном писму је потпуно небитно.
    Прво морамо да знамо о чему причамо па онда да лупетамо.

    И друга још важнија ствар Српска историја што би ти рекао на латиници је у последњих 50-так година а до тада је од Вука све било на ћирилици. Ако већ морамо да изгубимао неки део наше историје не постоји бољи период од тог за заборав у смислу српске нације и културе.
  • ćirilizator

    31.07.2018 14:42
    Ko ne prihvata da je bolje biti polupismen na ćirilici nego na latinici nije pravi Srbin!
  • Toliko

    31.07.2018 14:34
    Č I NJ E N I CA
    Država Izrael je pre nekih nedelju dana promenila svoj ustav tako da je to isključivo država Jevreja.
    U praksi to znači isključivo upotrebu hebrejskog jezika i pisma kao službenog, a ako neko želi bilo kakve natpise ili upotrebu svog jezika, mora da se obrati njihovom parlamentu i zatraži dozvolu za to.
    Nikom nije garantovano ostvarivanje nacionalnog prava, kao kod nas na primer.
    Naravno, sve to gleda takozvana međunarodna zajednica i potaman joj je.
  • Sir Nose

    31.07.2018 14:20
    Ovo je mali korak za Beograd a veliki za Vojvodinu.Konacno ce nase pare ostati u NS a oni neka se vrate klinastom pismu
  • G

    31.07.2018 14:18
    @Jovan - ako internet ne plaća već ga ima na poslu, odnosno svoje vreme u sred radnog dana na poslu koristi za širenje lažne patetike na internet vestima, možda bi trebao da objasni zbog čega mu je frižider prazan i zbog čega je gladan ako je u radnom odnosu? Ako je to zato što je malo plaćen, takođe bi bilo interesantno saznati zašto svoje vreme ne koristi za traženje drugog, bolje plaćenog posla naspram njegovog trošenja na internet vestima? Da je moj frižider prazan i da sam gladan kako je gospodin izjavio, a još sam i apsurdno u radnom odnosu, ni najmanje sumnje nema da bih svoje vreme trošio korisnije.
  • Malena

    31.07.2018 13:59
    Autoprojekcija
    Kao što kritikujte ove koji bi samo jedno pismo, tako biste ako niste licemeri trebali i ove pacimente koje kažu da je ćirilica prevaziđena. I još one koje daju prednost istoj positovećuju sa Talibanima, Nacistima, "Veliko -Srbima ".Autoprojekcija je opaka bolest. Služim se sa oba pisma, ali našem starijem pismu ćirilici dajem prednost na papiru itako i treba da bude.Dok u digitalnom svetu služim se sa tim bar pisma. A vi gospodo autonomaši ako niste zadovoljni zakonima u Republici Srbijii idite gde vam je bolje, mada ne verujem da još negde kao nacionalna manjina možete da se školujete na maternjem jeziku. Vojvodinu je osnovalo vojvodstvo srpsko, čiji vam potomci obezbeđuju privilegije koje nigde u svetu nemate. No, ako mislite da vam je negde drugde bolje, samo ću reći :"Putuj igumane, i ne brini za manastire. ".
  • Nidza

    31.07.2018 13:50
    tablice
    Dame i gospodo, najzad se neko setio da pokrene pitanje koje je trebalo odmah nakon osamostaljenja da se stavi na dnevni red.Mi smo jedina drzava u svetu koja ima cirilicno pismo a drzava stampa registarske tablice na latinici, ZASTO.Verme je da se tom skrnavljenju zvanicnog pisma stane na kraj. Hvala onom ko je pokrenuo to pitanje,pravi patriota.Abanzoglavci koji se javljaju i reklamiraju za ideju jednostavno neznaju svoje korene.
  • Jovan

    31.07.2018 13:49
    @G
    "predlažem da otkažete internet uslugu"

    Covek ne mora da ima internet kod kuce .
    Moj prijatelj nema internet kod kuce ali ga ima na poslu .
  • Vojvosadjan

    31.07.2018 13:47
    @N. Sad
    Nauči prvo gramatiku sopstvenog jezika pa onda nekome spočitavaj da li piše ćirilicom ili glagoljicom. A mogao bi i neke detaljnije zdravstvene preglede da obaviš pre svega.
  • Кинез

    31.07.2018 13:37
    我不會強迫我寫一個西里爾文
  • kazi ,,ladja,,

    31.07.2018 13:32
    Znaci, neko je manje gradjanjin i manje lojalan ovoj zemji ako koristi latinicu. A patriJote koje su iznele milione u Republiku Sumsku, Rusiju i privatne racune su potaman? Uvodite Moralnu policiju? Koji ste vi kreteni. Nego rodoljubi, dok vi svrsavate na ovakve vesti obratite paznju na Kosovo.
  • N.Sad

    31.07.2018 13:31
    Kao sto se moze videti iz komentara kao i u Hrvatskoj cirilica je na udaru. To su isti oni koji lupaju cirilicne table u Hrvatskoj tako da jedino sto preostaje narodu je da lupa latinicne table i tako sprovede doneti zakon a to bi bio samo pocetak.
  • Plavicc

    31.07.2018 13:30
    И би светло!
    Најзад!!! Требало је поодавно таргетирати дестинацију и рехабилитовати ову суштинску агенду!!! Светло на крају тунела!!!
    ПС
    А ... како се српски каже - становник Србије?
  • Rade

    31.07.2018 13:30
    Nista to nije cudno sve zemlje cuvaju svoju kulturu i jezik inace bi sve bilo amerikanizovano nemci su to davno uradili sa nihovim jezikom i zato je sve sinhronizovano kao i francuzi kao i spanci i mnogi drugi latinica nije zabranjena i dalje ce moci da se korissti samo sto ce sluzbena dokumenta biti na cirilici .Ovde su mnogi zapenili sa obe strane tako da ja u njihovom nacionalizmu i mrznji nevidim bas neku razliku .
  • N.Sad

    31.07.2018 13:26
    @ Vojvodjaner Pisaces ti cirilicom samo ako se ustraje na zakonu ite kako ces pisati. A vikendom mozes otici u Hrvatsku da se malo izivljavas nad cirilicnim tablama. Nema razlike izmedju tebe i njih.
  • mile

    31.07.2018 13:11
    Sad u inat necu pisati cirilicom I .
  • Suština stvari

    31.07.2018 13:10
    Србијо под шљивама
    Sada će "glavonje" iz politike da se voze БМВВ-ом, da slikaju selfije na svojim mukom zarađenim ИПХОНЕ telefonima, a partijski botovi moraju da pređu na ВВИНДОУС.
  • VOJVODJANER

    31.07.2018 13:10
    nikad
    Nikad necu pisati cirilicom.S...m va se na to kockasto pismo.Vreme je da VOJVODINA kaze "a sad adio".
  • G

    31.07.2018 13:08
    @Jgc - ako ste gladni i u frižideru nemate ničeg, predlažem da otkažete internet uslugu koji vam služi da u sred radnog dana širite lažnu patetiku na internet vestima i umesto toga kupite hranu.
  • Evil hell

    31.07.2018 13:04
    @Марина
    "Пријављујем, денунцирам, сведочим. Правило је, ко не воли ћирилицу, не воли ни Србе, Србију и српске земље. "

    Da li je sa vama sve u redu ?
  • Đura

    31.07.2018 12:58
    Kako je krenulo
    Kako je krenulo demografski i koliko se ljudi sele u zemlje gde se ne koristi ćirilica ovde će izgleda jadna ćirilica zadnja ostati da ugasi svetlo.
  • Đura

    31.07.2018 12:51
    Barvo Jasna
    Jasna svak čast na komentaru.Kao da si mene pitala.Uniformisanost je jedna od najvećih krivaca za slabljenje srpske nacije.Ta uniforma krojena od crkve,vladara,nacionalista,a nekada i od tzv.intelektualaca je dovela do toga da su se mnogi Srbi vremenom priključili drugim nacijama pošto se nisu kao pojedinci dobro osećali u toj uniformi koju su mu krojili drugi.Da je srpska nacija bila nacija pojednaca koja dozvoljava različitosti (u veri,pismu.običajima,tradiciji,narodnoj nošnji,prezimenima itd.) i gde bi za svakog pojedinaca bila krojena uniforma spram njega kao pojedinca srpka nacija bi bila daleko veća i naprednija nego sada.Dobar deo Srba u Vojvodini vekovima koristi latinicu kao svoje pismo.Po ovome ispada da njih država Srbija ne poštuje kao što poštuje Srbe iz recimo Šumadije.
  • Pustinjski banderas

    31.07.2018 12:48
    Ono kad
    Оно кад имаш само један Одбор за стандардизацију српског језика, па се сетиш да је неопходан и Савет за српски језик. Међутим, ту неће бити крај, дубоко сам убеђен да ће бити потребно формирати и бар једну комисију, као и Гадну ру.. овај радну групу. Након свега ће бити апсолутно неопходно формирати координациОНО (и не само ОНО, него и ДСЗ) тело... Све у свему, поприличан број државних службеника/ца ће надгледати да ли пишете, говорите, мислите и сањате на ћирилици, да ли сте довољно добар Србин или вас је, што рече песник, "захватила западњачка река".
    А онда изађеш из бирократског лавиринта и политичке виртуелне стварности у ову компјутерску виртуелну стварност и схватиш да су за промоцију ћирилице у новим технологијама највише учинили Мајкрософт и Гугл. Без казни, без Савета, Одбора, Комисија и Гадних ру... овај Радних група. Учинили су то јер смо им ми корисници, такорећи муштерије.
    Није никаква тајна да је циљ овог закона да се Србија још више изолује од Запада, да се још више приближи Русији. Инсистирање на "нашем" би било смешно да није жалосно. Недавно сам преводио неке документе на енглески. Преводилац је оставио све дијакритике, тзв. "квачице" у именима. Кад сам му објаснио да то Енглезима не значи ништа, да само збуњује, позвао се на закон. Надам се да ће и овај закон о ћирилици исто тако интернационално важити па ће коначно цео свет да нас разуме кад говоримо српски...
  • pan5er

    31.07.2018 12:37
    Radnicima u leskovačkoj Juri će biti mnogo lakše kad zamene pampers памперсом. Kapljice se mnogo bolje razlažu u ćiriličnim pelenama.
  • Jgc

    31.07.2018 12:37
    Gladan sam .
    Idem da uzmem cirilicu iz frizidera i da se najedem.
  • Слободан

    31.07.2018 12:26
    Ћирилица фор евер
    Тако и треба да се пише. И на екавици.
  • Pawlle

    31.07.2018 12:25
    Jebo cirilicu,to sto smrdite,mrzite,skole nemaju wc, ljudi se masovno iseljavaju zamislite u one zemlje gde niko ne zna cirilicu i cak im je tamo mnogo dobto vi ovde sviratr qrcu
  • Đura

    31.07.2018 12:25
    @ Marina
    Марина
    31.07.2018 • 11:43
    Пријављујем, денунцирам, сведочим. Правило је, ко не воли ћирилицу, не воли ни Србе, Србију и српске земље.

    Hahaha.Dokle to ide.Hahaha.Daleko ti ode.Tvoja logika je otprilike ovakva...Ko ne voli latinicu ne voli Mađare,Hrvate,Slovake,Rumune,Crnogorce,Bošnjake, itd.I oni žive u Srbiji pa prema tvojoj logici ispada da onaj ko ne voli latinicu ne voli Srbiju.Ima svi oni da obožavaju ćirilicu pa makar silom.Hahaha.Ja volim ćirilicu najviše na svetu.Ja je volim volim,volim,volim.Obožavam je.Ja kada vidim ćirilicu meni se jave leptirići u stomaku.Volim je više od mame i tate,od brata i od mog plišanog zeke.Hahaha.Lepo ja rekoh.Ovaj narod treba ..bati i to žestoko.Samo za neupućene i latinica je srpsko pismo.Srpsku latinicu je početkom 19. veka, zajedno sa srpskom ćirilicom, kodifikovao Vuk Karadžić.
  • Vandrokaš

    31.07.2018 12:24
    Jedan moj gari u srednjoj pisao diktat iz engleskog ćirilicom. Mi se smejali. A on prorok, j***te!
  • /

    31.07.2018 12:15
    /
    vidimo ko prima lovu iz budzeta

    fasistoidna drzava
    juce smo videli da prema fizicki hendikepiranima sprovodiultimativno resenje
    90ih je sprovodila paljenje knjiga brisuci trake rtsa koje nisu bile po volji mire markovic

    danas ovo
  • aero casper

    31.07.2018 12:12
    najgore
    je što za ovakve zakone glasaju oni koji kažu vazduplohov, mortadela, telepromtovanje... i oni će meni da kažu kako ću ja da govorim i pišem srpski... lepo, jednostavno, potrebno nam je vozilo koje transport vrši i ima onu ruku da prebacuje...
  • Salmonela

    31.07.2018 12:11
    @Marina
    Bolesna si u mozak. A uspela si da te ne volim.
  • Talac

    31.07.2018 11:58
    jadno, jadnije
    Nesto se mislim - onim raspalim autobusima bas i pristaje cirilica :)
  • Jasna

    31.07.2018 11:56
    Tako se i naša crkva odreka svih Srba katolika i muslimana pošto je zauzela stav da samo pravoslavci mogu biti Srbi. Sunarodnike kojih smo se odrekli je prihvatio neko drugi i ne može im se ništa zameriti. Nama posle nije bilo jasno šta se desilo i još uvek se pitamo zašto nas svi mrze a sami otpisujemo sunarodnike iz nacionalnog korpusa. Neophodno je shvatiti da vera i nacija nisu isto kao što ni pismo nije isto što i nacija ali to ovde ljudi odbijaju da shvate. Očekujem da sledeće bude kako je Srbin samo onaj ko piše ćiriliciom. Uvek smo se bezumno odricali svojih ljudi što traje i danas dok se mirno posmatra egzodus stanovništva u ekonomsku emigraciju. Glupostima kod nas nema kraja, sami sebi smo najveći neprijatelji a posle nam nije jasno zašto nemamo ni jednog saveznika u svetu.
    Inače ne pada mi na pamet da prestanem da koristim latinicu pošto je smatram našim pismom isto kao i ćirilicu. Kojim pismom će se neko služiti je stvar ličnog izbora a ne nacionalne pripadnosti. Problem je što ovde nikada nije postojala mogućnost ličnog izbora i slobodne volje. To je uzrok svih propasti koje su zadesile Srbe i Srbiju. Prinuda bez ikakve slobode i mogućnosti za lični napredak bez dozvole nadležnih koji u svemu imaju interes.
  • Марина

    31.07.2018 11:43
    Пријављујем, денунцирам, сведочим. Правило је, ко не воли ћирилицу, не воли ни Србе, Србију и српске земље.
  • O budalama

    31.07.2018 11:41
    Kultura se najpouzdanije širi i čuva nasiljem.

    I kaznama, naravno.
  • Đura

    31.07.2018 11:38
    Kosovo za ćirilicu
    Ma kakvo Kosovo dajte nam ćirilicu,ma kakva plata dajte nam ćirilicu,ma kakvo gradsko saobraćajno preduzeće dajte nam ćirilicu,ma kakva radnička prava dajte nam ćirilicuma nema veze što smo robovi dajte nam ćirilicu,,ma kakav godišnji odmor dajte nam ćirilicu,ma kakva tetka iz Kanade dajte nam ćirilicu,ma kakva 24 stana u Bugarskoj dajte nam ćirilicu..Ćirilicu nam dajte gladni smo ćirilice.Samo nam dajte ćirilicu i svi problemi su rešeni.Bićemo najsrećniji na svetu i živećemo u državi blagostanja koja je lider u regionu a po nekim parametrima i u Evropi.hahahaha.Kako reče jedan pametan čovek na Youtubu Ovaj narod treba ....ti.I to žestoko.
  • AVAV

    31.07.2018 11:32
    Meni je daleko vaznije da cemo uskoro imati puteve bolje od Nemacke .
  • Deran

    31.07.2018 11:24
    Čuvaj se čoveka koji je pročitao samo jednu knjigu i koji zna samo jedno pismo
  • Lemonhead

    31.07.2018 11:20
    Šerijatska policija Srbistana.
  • Славко

    31.07.2018 11:14
    Молио бих редакцију да испита где и на који начин ће грађани моћи да пријаве кршење ове одредбе. Једва чекам. Како чу се здушно бавити пријавама.
  • Antiseparatista

    31.07.2018 11:12
    E sad stvarno
    I corava koka ubode zrno. Apsolutno podrzavam napore drzave po ovom pitanju. Svi master i doktorski radovi ima da se pisu cirilicom. Svi pismeni sastavi iz srpskog jezika. Pa kad se nastavnica pravi pametna onda po dzepu da ne moze 10 godina da otplati.
    Alo Srbi, imamo svoje pismo i vama je muka da ga koristite. Sta bi Hrvati dali da imaju svoje pismo, bruke jedne.
  • Комша

    31.07.2018 11:10
    Најјачи аргументи против ћирилице су, како ће странци да се снађу. Еј бре па јел странци живе у Србији или Срби??? Како се странци сналазе у Грчкој, Бугарској, Кини или Русији??? Други говоре како је ћирилица застарела, а користе латиницу која је старија бар дупло ако не и више. Још пишу ошишаном латиницом тј. абецедом. Ово лудило двоазбучја мора да се заустави ако нам је уопште стало до идентитета и нашег јединог писма које је било забрањивано само од стране окупатора, усташа и комуниста.
  • једнорог

    31.07.2018 11:10
    Србија полако али сигурно престаје да буде Југославија, што је добро. Наравно: ко год жели може и даље да се осећа..., али то не мења на чињеници да Србија престаје да буде Југославија.
  • Bolja vremena....

    31.07.2018 11:09
    I cirilica i latinica
    Cime nas sve ne zamajavaju da bi prosle krupne,lose stvari o kojima usvajaju zakone svaki dan bez diskusije.Pa VECINA!
    Verujem da 90 % u Parlamentu ne bi proslo da im se brzo diktira tekst koji bi morali da napisu krasnopisom i na cirilici i na latinici.
    Bilo bi dobro to obaviti da vidite da vas nepismeni vode i donose odluke o vasim zivotima na svim "poljima" a vi samo cutite.
    Koliko je kod nas nepismenih,potpuno? koliko njih ne razume sta cita dok cita?To je vazno za jednu drzavu.
    U moje vreme smo morali znati oba pisma i rukopis je morao biti lep i ispisan,poput krasnopisa a i zarezi i tacke su morale biti tamo gde im je mesto.
    Danas pisu kao "svracijom" nogom a cak ni spikeri nemaju pravilne akcente.
    Voditelji raznih programa,posebno Pink....Tako lose izgovaraju reci i izgovaraju ulicne zargon reci,kao to je "u fazonu".Neprimereni recnik i ponasanje,recimo Pink zvezdice,pred decom,onako razvratno obuceni,nasminkani sa takvim recnikom,mnogi voditelji pa i neki iz komisije...vise lice na neke druge profesije,ulicne....to nije KULTURA!
    Nemas gde da naucis kako se pravilno pise i govori.Deca su nam nepismena!
    CAST RETKIM IZUZETCIMA I IZVINJENJE,na njih se ovaj tekst ne odnosi,naravno.
    Strasna vremena!
    A zivot nam prolazi......
  • Hm

    31.07.2018 11:08
    Svaki komentar pisan ćirilicom dobija minus.
  • nsweb

    31.07.2018 11:03
    A sta je srpska latinica nego srpska? Srbija ima dva pisma, ubijanje jednog zbog drugog je kulturni genocid i unizavanje kulturnog dobra, a ne "spas srbstva".
  • Jirecekova linija

    31.07.2018 11:00
    Pa nista, da se vratimo i na slovenske nazive za mesece? Sta, tu ne smeta latinizacija, tu je bolje biti latinizovan nego Hrvat? J
  • Marko

    31.07.2018 11:00
    ...
    "Ili pokaži zube, ili pokaži dupe."

    - Stara vojvođanska mudrost

  • dule

    31.07.2018 10:54
    Djoka
    31.07.2018 • 09:33
    Vrlo tanko...
    Ne vidim ni jedan jedini razlog da se Zakon ne sprovede u celosti i da svi pisani i elktronski mediji ne uvedu cirilicu!!!!
    U zemljama gde je cirilica sluzbeno pismo cak se i isticanje firme pise cirilicom.
    U Bugarskoj recimo cak su i nazivi stranih banaka na cirilici.



    Može i tako. Ali vi onda tvrdite sledeću stvar - ako latinica nije srpsko pismo onda sva kulturno istorijska dela iz prošlosti koja su napisana na latinici na ovim prostorima nisu kulturno nasleđe Srba već nekih drugih naroda - Hrvata, Muslimana (Bošnjaka), Crnogoraca,... Ja lično smatram da je osoba koja tvrdi tako nešto ignorant najblaže rečeno.

    E sad, tu dolazimo do problema - kad bi ja tako nešto izjavio većina ovih ćiriličara poput vas bi me optužila da sam izdajnik. I bili bi u pravu.

    Zaključak izvedite sami.
  • enes np

    31.07.2018 10:52
    Aman
    Interesuje me @predragg koji su to brojevi osim rimskih i arapskih? A ovaj sto predlaze neka pokaze prvo znanje iste.
  • G

    31.07.2018 10:50
    @Futog - i niko vam ne brani da pišete kako želite. Kad budete primali novac iz državnog budžeta ili zauzimali nacionalne frekvencije, onda ćete morati pratiti i pravila koja uz to dolaze naspram da radite šta vi hoćete.
  • Ne razumem

    31.07.2018 10:46
    Besposlen pop i jarice krsti. Pa oni ni padeze ne znaju kako treba, samo dizu ruku na zvonce, kao ovce.
  • Bender

    31.07.2018 10:45
    Ovo je apsolutno neustavno.
    Nadam se da će ovi uzeti u pamet, inače ćemo ih tužiti Evropskom Sudu za ljudska prava.
    Po ustavu je ćirilica "pismo u službenoj upotrebi", mada je i to neustavno, jer nemoguće da da Srbima, (a ustav kaže da je "Republika Srbija država srpskog naroda") država nameće jedno pismo (od dva standardna), a nacionalnim manjinama ne nameće, dakle neustavno je da odredjenim gradjanima nameće a a da drugoj klasi gradjana ne nameće (recimo madjarima ne odredjuje da će se pisati latinicom kada se piše madjarskim).

    Ali ovaj potez će biti još više neustavan, jer se ovde ne radi o "službenoj upotrebi", i ovakva nakaradna invazija u privatni život gradjana je jednostavno nemoguća.
  • Vesna

    31.07.2018 10:34
    "Kazna za preduzeće koje latinicom ispiše naziv robe i usluga, uputstvo za upotrebu". Pošto Kina, nacija stara milenijumima na svojim proizvodima sve piše na ENGLESKOM jeziku kako bi bolje prodala robu na zapad, interesuje me na koji način će ovo pomoći razvoju Srbije, stimulisanju u inovacijama i proizvodnji, te plasmanu robe u bogate zemlje Zapada?
  • Булевар

    31.07.2018 10:31
    Браво, сачувајмо свој национални индетитет!
  • Sava

    31.07.2018 10:22
    @Medjugorac
    Realno, sajt 021.rs bi u najmanju ruku trebalo da ima ćiriličnu verziju (uz latiničnu), ne znam zašto nemaju opciju.
  • trlababalan

    31.07.2018 10:22
    Uvek se setim onog genija koji je naredio da natpisi u autobusima GSP budu na ćirilici. Nije važno što je gradski prevoz u raspadu, važna je ćirilica:)
  • Mile

    31.07.2018 10:21
    Ma kakva plata, hoću ćirilicu
  • muve bez glave

    31.07.2018 10:19
    Nigde na svetu ne postoji jezik koji korisi dva pisma kao u srpski. Slažem se da je od početka to bilo glupo i bespotrebno i da su nas kroz celo školovanje terali da koristimo i latinicu i ćirilicu. Pošto smo u ovoj zemlji sludjivani od rodjenja zašto se sludjivanje nastavlja i dalje? Pustite već jednom ljude da žive nije narod kriv što država nikada i nigde nije imala jasan pravac i smer. Čas smo kraljevina, čas republika, čas Jugosloveni, čas Srbi, čas smo sekularni , čas vernici, čas komunisti, čas kapitalisti, malo smo gubernija, malo idemo u EU, malo pišemo ćirilicom, malo latinicom onda opet ćirilicom. Dokle će ovde trajati mentalno silovanje gradjanstva?
  • Trorog

    31.07.2018 10:18
    @Trojerucica
    Srbin sam, al nije bitno kao sto rekoste.
    Zao mi je sto niste shvatili moj sarkazam, pa ste sveli moj komentar na prosto psovanje i nipodastavanje cirilice umesto da ga primite onakvog kakav jeste: ismevanje primitivizma, siledzijstva, talibanizma i nacizma.


  • Predragg

    31.07.2018 10:08
    Naterati cemo ih da nas vole. Zameniti cemo i arapske brojeve svojim. Raditi cemo sve uzgurac i svi ce drugi biti krivi.Ali,barem cu biti ponosan.
  • Brus Vilis

    31.07.2018 10:07
    Najpre da se poslanicima da 10 rečenica koje će prepisati pisanomn ćirilicom. Ako napredni gulanferi uspeju to bez grešaka i bez mešanja azbuke i abecede može i taj njihov zakon. Mislim da se ova fora s pravopisom radi u 3. razredu, pa ne bi trebalo da bude problema.
  • Futog

    31.07.2018 10:03
    Ha ha
    Opet tiranija sns-a! Moje pravo je da pisem kako hocu!
  • Medjugorac

    31.07.2018 09:59
    Zivim za dan kada cu 021 citati na cirilici .
  • Andrija Šrek

    31.07.2018 09:58
    ...
    Eto, kad smo sve druge probleme u državi rešili i živimo u blagostanju, da i to dođe na red...
  • Latinica

    31.07.2018 09:37
    Srbi i dalje rade ono sto su vekovima cinili, posrbljavaju okolne narode silom. Vojvodina nije Srbija!
  • Djoka

    31.07.2018 09:33
    Vrlo tanko...
    Ne vidim ni jedan jedini razlog da se Zakon ne sprovede u celosti i da svi pisani i elktronski mediji ne uvedu cirilicu!!!!
    U zemljama gde je cirilica sluzbeno pismo cak se i isticanje firme pise cirilicom.
    U Bugarskoj recimo cak su i nazivi stranih banaka na cirilici.
  • ?

    31.07.2018 09:32
    A Tijanin zakon?
    Da li je to mnogo bitnije nego da se usvoji Tijanin zakon koji bi štitio našu decu?!?!
  • Dragan

    31.07.2018 09:27
    ...
    Eto jos jednog nacina da se preko novih kazni, a bice ih naravno, uzima novac od nasih taksi i poreza.
  • Čim

    31.07.2018 09:24
    Čim odsvečete detetu levu nogu da bi mu desna ojačala, i koncept jednog pisma u Srpskom će imati smisla. Nemojte sakatiti jedan od najbogatijih jezika sveta
  • ma

    31.07.2018 09:21
    Ne budite naivni, niti je ovo slučajno, niti je produkt patriotizma, niti uredjivanja zemlje, nije ni produkt gluposti. I ovo je jedna od mnogo stvari koja nepotrebno zalazi u lične izbore čoveka, oduzima pravo na izbor. Ovo je jedno u nizu silovanja. Svakodnevno silovanje svakog bića u ovoj zemlji ga iscrpljuje, čini ga umornim, potrošenim, stvara osećaj bespomoćnosti, osećaja nemoći i uzaludnosti svakog otpora. Tako se krote divlje životinje, slomi im se duh i onda se upregnu. Tako trgovci robljem, ljudima, slamaju svoje žrtve, pa se pitate naknadno gledajući sa strane zašto nije pobegla kad su bila otvorena vrata, ili udarila napadača kad je bila prilika. Zato što je slomljena. Eto to je poenta ćirilice, a ne očuvanje pisma. To je poenta silovanja donorstvom organa, a ne spašavanje života donorstvom. To je poenta silovanja vakcinama, a ne kolektivni imunitet i zdravlje naroda. Većina na žalost nema dovoljno mozga da to prepozna.
  • Koriolan

    31.07.2018 09:20
    Kirilica
    Da li velikoserbski plebs zna kako su imenovana slova u glagoljici, kad dva početna tvore reč AZBUKA? Az, Buki, Vede, Glagolji... " Ja, koji slova znam, govorim da je dobro živeti na zemlji..."
  • 021

    31.07.2018 09:20
    Коначно, добро су се сетили, изгледа да смо ми једини народ који не мари пуно за свој идентитет.
  • zoran

    31.07.2018 09:17
    Шта је ту новина
    Ја стварно не видим шта је овде новина. Обавеза писања ћирилицом у службеној коресподенцији је већ стара ствар. Непоштовање написанога (Устава, закона ...) је такође, стара ствар. Господо са свих нивоа власти и грађани радите како је то то прописано. Ако сви радимо као је то предвиђено онда ће и они који, а видим има их овде пуно, паметују - брзо од тога одустати. Иначе шта кога брига како ти пишеш у свом роковнику, у својим белешкама, али када се обраћаш јавно другима или када се државни органи, јавна предузећа и други државни органи и организације у комуникацији обраћају писаним путем то писмо је службено (зна се какво је).
  • nowave7

    31.07.2018 09:16
    Nekad bilo ovako:
    https://sr.wikipedia.org/wiki/Бечки_књижевни_договор
    A danas?
  • teča

    31.07.2018 09:15
    trnu mi oči od ćirilice.
  • Utopija

    31.07.2018 09:13
    Hoce li im naled i ostale nevladine organizacije prevesti sa engleskog na cirilicu zakone koje budu predlagali skupstini?
  • JovaNS

    31.07.2018 09:12
    Obaveštenje
    Koristim ovu priliku da sve obavestim da će se 6.-og oktobra u Beogradi održati pomen 5.-om oktobru. Pozivam sve gradjane kojima je taj 5. oktobar nešto značio (makar tračak nade) da izadju na ulice da u svečanoj atmosferi i tužnoj odeći obeležimo taj dan. Hvala.

    То, тако треба. Само ћирилица Србина спасава. Хвала!
  • Jacovitti

    31.07.2018 09:09
    Pардон: Јацовитти
    Odem pre par dana na livadu, kad tamo ovce urlaju:
    - БЕЕЕЕЕЕ!
    Tu ja kažem (shodno preporukama saveta za srpski jezik koji brine o poštovanju službene i javne upotrebe ćiriličnog pisma):
    - Е, до к*рца!
  • Koriolan

    31.07.2018 09:04
    Уукела
    ...Džukela iliti Уукела u verziji vojvođanskog javnog glasila zvanog "Dnevnik" na ćiriličnom pismu (pogledati jučerašnji izveštaj iz matičarskog zdanja o rođenima, venčanima i umrlima). Očito da dnevnikovci tekstove unose latinicom pa konvertuju u ćirilicu - ali faličan im program (Asurdžić / Асуруић, Kamdžijaš / Камуијаш, Samardžija / Самаруија). I tako godinama. I nikome to ne smeta. Dok se budemo nadgornjavali - ĆIRILICA ili LATINICA... karavan prolazi i odlazi.
  • marko

    31.07.2018 09:00
    "Ko ne uči istoriju, osuđen je da je ponavlja"

    Hajde da iskoristimo ovaj trenutak da se setimo da su, ne tako davno, srpska vlastela i crkva insistirala da se govori i piše slavjanosrpskim do te mere da su osuđivali Vuka Karadžića i njegovo "narodno pismo" i pokušavali da spreče nastajanje ćirilice kakvu danas koristimo.

    Argumenti su "slavjanosrbistima" tada bili isti kao i "ćirilizatorima" danas:

    - slavjanosrpski je naš "pravi" jezik, slavjanosrpski se mora sačuvati
    - to je deo našeg identiteta
    - ako budemo koristili strana slova postaćemo austrijanci (najozbiljnije, zato što u slavjanosrpskom nije bilo slova "j" a u ćirilicu ga je Vuk uveo iz nemačkog)
    - niko nas neće poštovati ako ne korisitimo "naš" jezik a zna se da je slavjanosrpski naš

    Eto dragi komentatori možete videti da jalovi pokušaji kontrole jezika traju već vekovima i nikad nisu uspeli, pa neće ni danas.

    Da ne bude da sam neki auto-šovinista ili tako nešto pomenuću da su takve jezičke gluposti u doba Vuka radili i ostali narodi ne samo mi, a danas i hrvati/bosanci/crnogorci imaju takvih kretena koji izmišljaju nove reči i pravila samo da bi bilo "nacionalno". Tužno!
  • ???

    31.07.2018 08:56
    Nemojte više
    Moraću da menjam saobraćajnu i tablice zbog "ć", i kada to odradim, potrošim lovu i živce, nekom će pasti napamet da uvede ćirilične tablice.
  • Trojerucica

    31.07.2018 08:56
    @Trorog

    Ne znam sta si po nacionalnosti, nebitno je sasvim ali definitivno si teska primitivcina!
  • Mira

    31.07.2018 08:48
    Najzad
    Hvala Bogu! Najzad da se uspostave normalni odnosi u društvu!
  • BulevarEvrope

    31.07.2018 08:48
    Mi, nas par desetina hiljada, okupljenih oko projekta Nezavisne Backe radosno pozdravljamo ovu vest.

    Nas sektor za multietnicko kulturolosko nasledje sastavljen od vise stotina eminentnih lingivsta uskoro ce izaci sa predlogom da pored cirilice bude uvedena i gotica (pitanje backih svaba naknadno pokrenuti) a danasnju latnicu postepeno ukidati.

    Backi lingvisticki eksperiment, u startu bice lokalnog karaktera i namenjen je sprecavanju pogubnog primitvistickog uticaja Sremaca i Banacana. U cvoristu vojvodjanske dekadencije Novom Sadu dovoljno je samo da odslusnete razgovor na ulici i da pokusate da dekodirate to mumlanje, slengove i raznorazne mutacije jezika. Cak i ovaj nacin verbalne zive komunikacije je u opadanju a u porastu je razmena poruka putem telekomunikacija. Tu preovladava instant razmena kratkih kodova, sifri i slicica. (Kod Banacana i Sremaca uglavnom se sve svodi na razmenu slika genitalija s potencijalnim polnim i/ili poslovnim izabranikom).

    Lingvistickom haosu je potrebno uspostavljanje kontrole a sada je najpogodniji trenutak.
  • više tisuća Ivana

    31.07.2018 08:46
    savetuje
    GLUPOIST JE NEUNIŠTIVA....i bezgranična
  • Vlada

    31.07.2018 08:44
    ---
    Vučićev Cabaret, "Tomorrow belongs to me"!
    https://www.youtube.com/watch?v=29Mg6Gfh9Co
  • НСХЦ

    31.07.2018 08:41
    Ћирилица из нот дед!
  • NS / НС

    31.07.2018 08:36
    nema nam spasa
    За ове тренутне на власти превише је да знају читају и пишу два писма. Они једва сричу и само ћирилицу. Кад видим колико неписмених ћириличара има, није чудно што инсистирају само на једном писму.
    Читајте и пишите писмо које вам се више допада, али не форсирајте само једно и не терајте писмене да се уназађују.

    Za ove trenutne na vlasti previše je da znaju čitaju i pišu dva pisma. Oni jedva sriču i samo ćirilicu. Kad vidim koliko nepismenih ćiriličara ima, nije čudno što insistiraju samo na jednom pismu. Čitajte i pišite pismo koje vam se više dopada, ali ne forsirajte samo jedno i ne terajte pismene da se unazađuju.

  • joj

    31.07.2018 08:33
    Kazna od milion dinara je do sada najveca novcana kazna.....pa se nesto setih....jesu li ono patriote pisale bivsoj ministarki engleski tekst na srpskom i jos cirilicom.....za nepismenu vlast ovo je odlican izvor zarade
  • sdragan

    31.07.2018 08:31
    Економски Тигар завија...
    Фала bogu... Достигли смо standard zapadnih земаља...све је u najboljem redu. Сада имамо vremena da se замлаћујемо са cirilcom i латиницом. Хвала великом vodji i rukovodstvu што мисле на нас нормалне gradjane!
  • Vojvođanka

    31.07.2018 08:25
    čekićem u glavu
    Nije pametno čekićem u glavu uterivati jezik i pismo, pogotovo ovako od dva praviti jedan, to vodi u siromaštvo i zatucanost. Šta fali maloj Malti koja je veličine ostrva Brač , a po broju stanovnika približno Novi sad sa okolnim naseljima (oko 450,000 stanovnika), Ta pomenuta Malta stara je preko 5ooo godina, i bila kolonija V.Britanije a zadržala dva službena jezika i dva službena pisma , malteški i engleski, bez straha i kompleksa, tako da dan danas može da udomi oko 30.000 Srba koji , zahvaljujući ovoj pomenutoj činjenici (engl. jezik kao službeni) uživaju gostoprimstvo male -velike Malte. Šta mislite da bi Srbi išli na Maltu da uče malteški jezik i pismo
  • Srbija do Tokija

    31.07.2018 08:25
    Liman do Milvokija
    Tečo, je l’ ti trnu oči? :D
  • Vuk Karadžić

    31.07.2018 08:25
    Intersenatno
    Од сада ће бити АВ а не AV, jel jasno!
  • ...

    31.07.2018 08:21
    Malo poklonim kosovo pa malo da budem mega patriota.... neuroticna politika, luda drzava a vodja blistav od zlata, mudrosti i fizicke lepote satkan ili bolesna vodnjava cosava luda smlata, izaberi sam po vlastitim mozdanim vijugama
  • Petar

    31.07.2018 08:18
    Ne ide na silu...
    Shvatite vec jednom da je jezik ziv i da se menja. Cirilica je prevazidjena i osudjena na nestanak....
    Batinom se nikad nista nije sacuvalo.
  • jatzans

    31.07.2018 08:17
    @Gigi
    Mađari i Grci nemaju mogućnost da koriste dva pisma u svojim jezicima. Lepota srpskog je, između ostalog, i u tome što se može iskazati na isti način; latinicom i ćirilicom.
    No, o ovome se pisalo već mnogo, mnogo i bez efekta.
    Ipak je zatucanost lepša.
  • Радован

    31.07.2018 08:14
    Ћирилична искошена слова
    Много година је прошло од када се говори о стандардизацији српске ћирилице а ми и даље константно виђамо текст написан на ћирилици, али на руској верзији а не на српској. Поготово је то изражено у искошеним словима. Виђамо овакав текст свугде. По књигама, Интернету па чак и у целокупној комуникацији државних органа и институција. О чему ми онда говоримо овде?...
  • Vojvosadjan

    31.07.2018 08:12
    Pišem uglavnom latinicom, kako sam kad raspoložen. Potpis mi je na ćirilici uvek ali ovi pravoslavni talibani me oduševljavaju.
  • Scotch Bonnet

    31.07.2018 08:07
    Kad naciju opismenjuju oni od ovaca.
  • papadubi

    31.07.2018 08:01
    ludiloooo
  • khm

    31.07.2018 07:57
    cime se mi zamlate bavimo
  • Budale

    31.07.2018 07:54
    Пардон, будале!
  • a

    31.07.2018 07:49
    Krucijalna stvar, bez ovoga lopovluk i javasluk nece stati.
  • toliko o ćirilici

    31.07.2018 07:49
    Kada sam bio na olimpijskim igrama u Sarajevu, gosti iz Kanada se me pitali gde se nalazi to mesto "Kapadžebo" (CAPAJEBO)
  • Podržavam

    31.07.2018 07:49
    Ne vezano za ćirilicu, ni za ove uhlebe u još jednom savetu, treba poštovati svoje, da bi nad poštovali drugi.
  • Trorog

    31.07.2018 07:49
    Ево, бришем дупе. Јесам ли сад бољи србин?
  • Stareboy

    31.07.2018 07:39
    Kraljevina Srbija
    To je jedino ispravno i konacno se neko setio za ovo resenje. Sto se pisma tice treba da nam uzor budu nasa pravoslavna braca Grci.
  • GIGI

    31.07.2018 07:39
    Pa?
    Ajd sad, cekam dezurne pljuvace...
    Idi u Madjarsku i vidi da li pisu cirilicom mozda? Idi u HRV i vidi da li pisu cirilicom mozda? Idi u Makedoniju, idi u Bugarsku, idi u Grcku i vidi da li pisu latinicom mozda?
    Normalna stvar da pises svojim pismom.
  • ns

    31.07.2018 07:31
    nazzi nazzi all over again

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna