Autor: Beta

Info
28.08.2018.
07:10
Predsedništvo Mađarskog pokreta zatražilo je danas od gradonačelnika Subotice Bogdana Labana i predsednika Skupštine grada Tivadara Bunforda da saopšte ko je odgovoran za zamenu višejezičnih tabli sa nazivima Subotice i Palića, sa kojih je nestao naziv tih mesta na mađarskom jeziku, a ostao samo naziv ispisan ćirilicom i latinicom.
  • apropo tabli

    30.08.2018 06:15
    U NS nema tabli sa nazivima ulica trebalo bi da su na svakom uglu.
  • //

    29.08.2018 23:07
    Cu gde su table na madjarskom....pa tamo gde i cela vojvodina...u kanti za smece, u istoriji, bilo nekad.
  • Pedja

    29.08.2018 22:49
    Iskreno,Srbi u Vojvodini su od Madjara kroz istoriju naucili o kulturi i vrednoci,oni su od nas nesto drugo,ali ovo prvo je fakat.Madjari su vredniji i kulturniji narod od Srba.
  • V

    29.08.2018 20:34
    promašena tema
    potpuno mi je neshvatljivo da toliko komentatora (ili je to samo 1 sa više nadimaka) toliko zamera (konkretno Mađarima) nepoznavanje srpskog jezika ili njegovo nekorišćenje.

    Apsolutno vas niko ne tera da komunicirate ili imate bilo kakvu interakciju sa tim ljudima.

    Niko nikog ne može i ne sme terati da koristi ovaj ili onaj jezik.

    Mađarski je u Vojvodini jezik u službenoj upotrebi, dakle Mađari koji pričaju mađarski u tom momentu govore zvaničnim jezikom Vojvodine.

    Umesto toga (a u pitanju nije nikakav problem nego vaše frustracije i mržnja), trebalo bi da vam smeta što država krši svoje propise i što među nama žive pojedinci koji idu i verovatno pod velom noći sprejom preškrabaju nazive mesta na jezicima osim srpskog.

    Ponavljam, ako gledate Hrvatsku, ugledajte se na dobar primer Istre, a ne loš primer Vukovara.
  • dzoni

    29.08.2018 17:43
    @Beli

    Jedini koji lupa si ti.Radio sam 6 godina u Minhenu i to sa svim našim ex-yugovićima,albancima,talijanima,turcima,kurdima itd.
    Ni jednog Turčina nisam upoznao a da nije znao barem sastaviti rečenicu na lošem nemačkom jer hteo on ne hteo MORA znati barem osnove komunikacije da bi opstao tamo,koliko god živeo u maloj Galati(turska četvrt) međ svojim Turcima.

    Zakon o tablama je jasan svaka nacionalna manjima ako u nekom mestu čini najmanje 15% stanovništva ima pravo na nazive mesta,ulica i instirucija na svom pismu(tj. jeziku)Dakle ako je ovo istina u Subotici i Paliću onda se mora postaviti naziv i na Mađarskom.

    S druge strane interesantno kako se gospodin nije bunio što recimo na ulazu u Novi Sad svuda piše i Ujvidek iako Mađara u Novom Sadu nema ni 5% tačnije 3,9% (popis st. 2011.) dakle zar i to nije kršenje zakona?Uživati prava za koje nije ispunjena norma?Nemam ništa protiv samo ukazujem na licemernost i dvostruke aršine.

    A što se tiče pominjanja Hrvatske i Vukovara u kontekstu prava Srba.Samo da podsetim drage velikovojvođane i autonomaše koji kad se pomene Hrvatska listom skaču u odbranu iste,isti gore pomenuti zakon kaže da je u HR cenzus za ostvarenje prava 33% dakle duplo veći.I šta se desi?Popis 2011. Srba 35% ali od tabli ništa one koje su i postavljene polupane su u stilu SA odreda u Naci Nemačkoj 1930-ih.
    Toliko o tome kakva je Srbija a kakva jedna članica EU i kome se šta vraća i na koji način.
  • Beli

    29.08.2018 15:52
    Ajde ne lupajte kada pojma nemate. U Americi imate čitave četvrti, gde Kinezi kao Američki državljani ne znaju reč engleski. U Nemačkoj imate čitava naselja turaka gde za 20 godina nisu naučili tri reči na nemačkom, a rođeni su u Nemačkoj. Imate bezbroj takvih primera širom sveta. Nigde ih se ne kažnjava kao mađare što kažnjavate u srbiji. A tu ste našli lažima da pravdate zlo koje činite. Ovo što radite u Srbiji, nema nigde u svetu. Znate kako se kaže. Ono što ne želite vama da se čini, ne činite ni drugima.
  • Vladan

    29.08.2018 14:14
    Zašto
    I kakva je korist Vučiću da se zamera Madjarima?Vi mi recite, ja sam iz centralne Srbije, ali koliko znam, sa Madjarima smo dobri, bar mnogo bolji od Hrvata ili raznih muslimana u okruženju.Ja mislim da čika Vucic voli da diže tenzije i da nas zakopava u blato gde god može BRŽE, JAČE, BOLJE...
  • Pera

    29.08.2018 12:04
    za@Vojvođanski Srbin
    Kao autor komentara na temu namernog pričanja mađarskog jezika u mešovitom društvu gde svi akteri isti ne razumeju..skidam vam kapu na komentaru i opservacijama..svaka reč Vam je na mestu i to nažalost znam iz vlastitiog iskustva.
    "To nema veze sa netolerancijom većinskog stanovništva, to ima veze sa odsustvom zdravog razuma, i popriličnom mržnjom od strane tih ljudi, jer nije uopšte lako ostati potpuno gluv i slep za svoje okruženje. Ako malo razmislite, to nije nimalo lako ostvariti, prirodno pa se desi, potrebno je aktivno činjenje svakodnevno, potreban je žestok napor uložiti kroz godine odrastanja da ti detetu ne udju osnovne reči konverzacije u glavu, potrebno je praktično zabraniti komunikaciju sa srpskim stanovništvom, zabraniti tv kanale, radio, čak i kad imaju zanimljive sadržaje, zabraniti sve što ima veze sa srpskim, u sred Srbije."
    Svaku Vašu reč ja sam proživeo i proživljavam sa svojim detetom iz prvog ( mešovitog ) braka...
    Da,nažalost..potrebna je mržnja..ljudi,nemate pojma koliko je ona velika..
    Iza njihove savršeno urađene fasade krije se nešto sasvim drugo..i kada sam želeo da nešto učinim u ime zdravog razuma bivao sam optužen za nacionalizam i ugnjetavanje..samo zato što sam u istom društvu želeo da pričamo jezikom koji svi razumemo..
    Hvala Vam za ovo...
  • Bob Rock

    29.08.2018 11:05
    Skretanje sa teme
    Pretpostavljam da je tačno da ima onih koji iz nekih svojih ubeđenja ne žele da govore srpski, ali pre svega to nije razlog da se sklanjaju natpisi na Mađarskom. Bogatstvo Vojvodine je u različitosti, ali sad postoji težnja da se sve homogenizuje. OK, to u principu dolazi i prirodno nastajanjem mešovitih brakova, ali ne treba to veštački ubrzavati. Treba da se pokazujemo koliko nas ima različitih, i time da ističemo kako su u ovoj sredini narodi različitih nacija složni.

    E sad, jasno mi je da ima onih što im smeta što je neko nešto drugo. O njima ne mislim dobro.

    A za Mađare što pričaju među sobom na Mađarskom. Da, to je nekultura. Ali i naši isto to rade pred strancima, osim ako hoće da im se uvlače, pa onda paze da ih uključe u svaku konverzaciju. Ili ako su pristojni. No činjenica je da je njima često lakše da se izraze na mađarskom nego na srpskom, i tome sam svedočio hiljadu puta: Pričamo, hoće neko nešto da kaže, samo momenat, između sebe kratko prodiskutuju kako mesto da se kaže na srpskom, kažu i meni, i nastavimo razgovor.

    To bih uporedio sa našim poznavanjem engleskog. Mnogi ga znamo dovoljno dobro da pratimo sve na TV-u, ali u životu je potrebno znati mnogo više reči. Pogledajte u svom stanu ili kući šta sve imate oko sebe, brzo ćete naći nešto što ne znate kako se kaže na engleskom. Dakle nije odbijanje da se nauči srpski, nego su odrasli u okruženju gde se govori pretežno mađarski.

    A neko ko podržava različitosti u Vojvodini ne može biti fašista, gospodo.
  • :)

    29.08.2018 10:35
    СНС на делу...
    Тако је то, када се са СНС прави неприродна коалиција....
  • LOL

    29.08.2018 10:11
    za @Vojvođanski Srbin
    Apsolutno se slazem sa ovom konstatacijom. Ja sam madjar rodjen u NS, zavrsio sam srpsku osnovnu i srednju i zahvalan sam mojim roditeljima na tom izboru. Madjarski sam naucio savrseno kod kuce i na casovima madjarskog. Moje drustvo je izmesano i prosarano raznim nacionalnostima . Madjarski pricamo samo ukoliko u drustvu nema nekog ko ne razume madjarski , to je prosto opsta kultura i ljude koji ne rade tako smatram primitivnim i nekulturnim. Imao sam i ja par takvih prijatelja(rodjenih novosadjana)koji su jedva pricali srpski a u drustvu sa srbima su iskljucivo i namerno koristili madjarski, brzo sam raskrstio sa takvim primitivizmom.Moje dete ide u srpsku osnovnu skolu i uci madjarski fakultativno. Na zalost ucenje manjinskog jezika je svedeno na katastrofalan nivo gde se sa decom radio kao sa decom koja imaju poteskoca u razvoju pa u trecem osnovne rade sa slikovnicama(uzas). Prijatelji su svoje dete upisali u madjarsku osnovnu skolu(otac i majka su srbi) isli su sa logikom da u madjarskim odeljenjima ima jako malo dece i da se sa tom decom radi prakticno kao da ste u privatnoj skoli. Kolko sam ja razgovarao sa klincem on je prezadovoljan jer zamislite sta sve moze da se ostvari kada jedna uciteljica radi sa 7 dece dok u razredu mog klinca ima 30 dece a uciteljica prakticno svu paznju mora da pokloni jednom detetu sa specijalnim potrebama.
  • Dejan

    29.08.2018 09:50
    huni
    Madjari su u Vojvodini jos od oko 840godine, znaci jos jako jako davno !!! Ovo sto su trazili najvise smeta ovim srbima preko drine koji ne znaju ni za kakvu promenu u zivotu, sve sto im nije srbsko to ne valja i sklanjaj, to im je glavni moto u zivotu !
  • Voldi

    29.08.2018 08:36
    Koliko fašizma od strane Vojvođana ima u ovim kometarima, čovek da ne poveruje.
  • @Vojvođanski Srbin

    29.08.2018 07:58
    Jel vi stvarno i iskreno verujete da je normalno da neko ne govori i ne razume ni jednu reč jezika zemlje u kojoj je rodjen i odrastao? Ne govorimo da li imaju prava na to, a i znamo da imaju, ne govorimo ni da li mi za to imamo toleranciju, a očigledno da imamo i više nego veliku. Ali vama je njihov način života normalan? Pri tome nije na 1000 km od stanovništva koje govori srpski, nego na 10. To nema veze sa netolerancijom većinskog stanovništva, to ima veze sa odsustvom zdravog razuma, i popriličnom mržnjom od strane tih ljudi, jer nije uopšte lako ostati potpuno gluv i slep za svoje okruženje. Ako malo razmislite, to nije nimalo lako ostvariti, prirodno pa se desi, potrebno je aktivno činjenje svakodnevno, potreban je žestok napor uložiti kroz godine odrastanja da ti detetu ne udju osnovne reči konverzacije u glavu, potrebno je praktično zabraniti komunikaciju sa srpskim stanovništvom, zabraniti tv kanale, radio, čak i kad imaju zanimljive sadržaje, zabraniti sve što ima veze sa srpskim, u sred Srbije. Mozak osobe koja to uradi svom detetu nije zdrav, a neće biti ni njegovog deteta. Ko se susreo poslom s tim ljudima, izgledaju kao autistični, a to u ovom slučaju nije zbog jezičke barijere, nego bukvalno zbog života u izolaciji od okline. Ok, po zakonu je, ali hajde da ne govorimo da je normalno. Zakon je na njihovu štetu, a ovako ograničiti svoje dete u izborima se graniči sa zlostavljanjem.
  • V

    29.08.2018 06:21
    @Skupo
    Skupo da, ali nije glupo.

    Još skuplje bi bilo da državne tj. lokalne institucije pogaze svoju obavezu i ne prevode sve dokumente na druge službene jezike.

    Gde bi onda postojali drugi službeni jezici? I ovako ih skoro nigde nema.

    Nađite vi neki drugi primer suludog trošenja novca (ima ih bezbroj) umesto što ste se zlonamerno, u želji da ukinete i ovo malo višejezičnosti, okomili da prevođenje dokumenata na mađarski i hrvatski.

    Višejezičnost je manje-više samo deklarativna, služi samo da "lepo" zvuči, da Orban (u međusobnom dogovoru) malo pohvali i pomazi i to je to. Osim toga, nema je više. Uništena je, kao i sama Vojvodina.
  • Skupo

    28.08.2018 21:56
    Skupo a glupo
    Da li znate da se sva dokimenta (sednice, sastanci...) u gradskoj upravi u Subotici prevode na Madjarski I Hrvatski. Sve zvanicno. Znate li koji je troska za grad. Umesti da se investira taj novac na skole I bolnice, prevodi se nesto sami iz hira.
  • Novosađanka

    28.08.2018 20:04
    Da li to pitaju oni kji svoju decu uče da ne uče srpski jeziik i koji decu u školama upućuju da se ne druže sa srskom decom, a ne shvataju da taako sakate svoju decu, prave od njih hendikepirana bića. Srpska manjina u Mđarskoj govori mađarski boljeod srpskog,decanašh gastarbajteera bolje govore nemačkinego srpski... Svakakomislim da treba da stoje natpisi na oba jezika.
  • Dan

    28.08.2018 19:18
    De za vu
    Tako su počeli i u bivšim republikama, pa su ih oterali. Sada kukaju kada im Hrvati skidaju čirilicu. A isto to rade mađarima u Vojvodini. Licemeri teški.
  • V

    28.08.2018 18:13
    višejezičnost?
    onaj što bi oduzimao državljanstvo svima koji ne govore srpski je teško poremećena osoba koja zloupotrebljava slobodu govora na 021. Znanje jezika nije uslov za državljanstvo Srbije (kada ste u njoj rođeni).

    Neki su promašili temu, pa krenuli optuživati Mađare da tobož govore na mađarskom u mešovitom društvu. Ako takvih ima, nemojte se sa njima družiti...

    Ali to nema nikakve veze s tim da u Vojvodini i u vojvođanskim mestima, gde su u službenoj upotrebi različiti jezici, ta službena upotreba je svedena samo na formu. Od višejezičnosti nije ostalo ništa.
    I onda se zgražavate nad lošim primerima Vukovara...
    Ako već gledate Hrvatsku, što se ne ugledate na dobar primer Istre, koja ima mnoge paralele sa Vojvodinom?

    Srbija gazi svoje propise i prava svojih građana, te nema prava da bilo koga drugog osuđuje.
  • @Robert

    28.08.2018 17:52
    Nije to za neko cudjenje, obicno manjine izvan svoje matice znaju da zastrane, odu u neku krajnost nacionalizma i preterivanja, pa sramote i iritiraju svoju maticu, kao i sugradjane. Pa tako i nasi temerinski madjari nisu bas ponos madjara u matici, ko je bio okolo Vrbasa, Crnu Goru ne zeli ni da vidi, a svi znamo sta o kosovskim albancima misle pravi albanci (ne mnogo bolje nego sto mi mislimo). Takvih primera je bezbroj.
  • Vojvođanski Srbin

    28.08.2018 17:31
    Mađari su ovde starosedeoci i u mnogim mestima čine značajan procenat stanovništva, kao npr. u Subotici, te je normalno da nazivi takvih naselja budu ispisani i na mađarskom jeziku. Osim toga, to je i zakonom regulisano, te nema mesta filozofiranju i ličnim kreativnim tumačenjima.

    A svim velikosrbima koji kažu da bi "svim manjinama koji ne znaju Srpski trebalo oduzeti državljanstvo" i slično, bih samo poručio da prvo oni nauče svoj maternji jezik, jer se reč "srpski" ne piše s velikim "S".

    Vojvodina je multinacionalna bila oduvek, srpski jezik nikada u njoj nije bio jedini jezik u upotrebi te zato nacionalisti - smanjite malo doživljaj.
  • nn lice

    28.08.2018 17:14
    odmah će svima biti duplo veće plate čim se stave napisi na mađarskom, kao što su odmah uduplane plate u zrenjaninu čim su prefarbali table na mađarskom i slovačkom
  • Evropljanin

    28.08.2018 17:05
    Vratite višejezične table
    Čemu služi ova provokacija kada želimo da se priključimo EU?
  • Prle

    28.08.2018 16:05
    Ahaha
    Eno ih u Madjarskoj !
  • @Robert

    28.08.2018 14:09
    Ne znam odakle ti pada na pamet da pokušaš u Novom Sadu, gde svako zna po nekog Mađara, da proturiš takvu laž i da se tako praviš lud. Međusobna netrpeljivost vojvođanskih Mađara i onih iz matice je nadaleko poznata stvar.
  • @stranac

    28.08.2018 14:06
    Dobro zapažanje. Slažem se da treba ispred Subotice staviti naziv na Nemačkom!
  • LOL

    28.08.2018 13:53
    ZA XYZ
    To tvoje pitanje bi bilo validno samo u slucaju kada bi znali da je recimo deo Madjarske nekada pripadao Srbiji u slucaju Vojvodine je malko drugacije ona jeste bila teritorija Austrougarske i zato su u pojedinim mestima vecinsko stanovnistvo i bili madjari i nemci. Manje vise sto su neki oterani a neki nasilno asimilirani pa im je danasnji broj mnogo manji ali u navedenim mestima ukoliko bi stanovnistvo smelo javno bez bojazni da se izjasni i dalje bi vecina pripadala "manjinskoj"zajednici.Po meni mislim da je sramota ukidati natpise na madjarskom u takvim mestima. Isto kao sto mislim da je kranje glupo sto su natpisi na manjinskim jezicima u NS zamenjeni natpisima na engleskom jeziku.
  • @stranac

    28.08.2018 13:46
    Lazes, oni kad bi to postovali, pisalo bi "Bec, bolan".
  • @Robert

    28.08.2018 13:40
    Pitajte mamu ili baku kako su ih zvali, istorija nije juče nastala.
  • stranac

    28.08.2018 13:32
    evo baš se vraćam iz austrije i lepo ispod table Wien,na ćirilici piše Beč!
    Dobri neki ljudi...
  • ja

    28.08.2018 12:44
    oduzeti drzavljanstvo
    prvo svim manjinama koji ne znaju Srpski treba oduzeti drzavljanstvo a sve table u NS sa jezicia manjina poskidati jer ih nema 15...
  • /

    28.08.2018 12:09
    /
    sta je, nesto otkazujete klicanje orbanu

    vec sam vam kucao da ga ne ljutite bas mlogo
  • Robert

    28.08.2018 12:07
    @ne treba
    Prvi put cujem za "juzne cigane" a cesto sam u Madjarskoj - tvoja izmisljotina.
    Govorilo se da nas ovde zovu cetnicima, mada je i to glupost jer generalno imaju pozitivan stav o vojvodjanskim Madjarima.
  • Znam Srpski, hvala

    28.08.2018 10:50
    ne treba
    Minorni pokret koji zna da dospe do javnosti samo nekim šokantnim izjavama za dnevno političku upotrebu. Znam da čitam i pišem ćirilicom iako mi je mađarski maternji jezik. A mađarski najviše volim da koristim upravo u Mađarskoj, da nerviram one koji Mađare u Srbijii zovu južni cigani.
  • Xyz

    28.08.2018 10:36
    Zemljo..
    Koliko tabli ima u Madjarskoj naziva mesta u kojima ima srpskog zivlja ispisano barem latinicom na Srpskom jeziku?Cak i u Srpskoj gimnaziji mora da se uci Madjarski jezik -toliko o pravima nacionalnih manjina u Madjarskoj.Ja sam za reciprotitet u svakom pogledu
  • kazi ,,ladja,,

    28.08.2018 10:04
    Licemeri, na Kosovu vam je velikim slovima pisalo Ferizaj pa tek onda manjim Urosevac, jos pre 40 godina.
  • Pera

    28.08.2018 09:44
    Kompleksi
    Gotovi svi mađari rođeni u Srbiji koji inače pričaju srpski,neki lošije..neki bolje kada se nalaze u društvu ljudi koji mađarski ne govore i ne razumeju ne libe se da konverzaciju između sebe u tom istom društvu uredno vode na mađarskom jeziku. Krajnje nekulturno i nekorektno. Ukoliko im nešto još i kažete na tu temu,sa punim pravom rekao bih..okrenuće čitavu stvar na njihovu vodenicu sa optužbama kako ih ugnjetavate. Ne gospodo,niko vas ne ugnjetava..to je stvar kulture odn. u vašem slučaju nekulture!!! Pričati jezikom koji neko u društvu ne razume je nekulturno!!! Mađari su izuzetno netolerantna nacija kada su u pitanju prava drugih nacija tako da bilo koja inicijativa sa nihove strane na ovu temu je zaista licemerna..
  • Novosadista

    28.08.2018 09:41
    A latinica?
    I ja pitam gde nestadoše latinični nazivi linija sa gradskih autobusa? Ovo nasilno uvođenje ćiriličnog pisma neće ništa doprineti poboljšanju pismenosti i kulture.
  • Zivan

    28.08.2018 08:45
    Nije u pitanju samo izostanak table sa napisom na mađarskom jeziku, kreira se okruženje u kome će srpski jezik dominirati, čak i u Subotici, gde je tradicionalno, do poslednjih decenija, bio maternji jezik manje zajednice.
  • Nagy

    28.08.2018 08:09
    Kikinda
    Treba pitati i Milenka Jovanova, on je svojevremeno osnivao jezičke patrole ...
  • Millos

    28.08.2018 07:35
    Treba jos
    I za Budimpestu i Beograd.
  • Jaja

    28.08.2018 07:35
    Nikad necemo postati EU zemlja ovim ritmom... treba da se ugledamo na susednu nam Hrvatsku i da vidimo kako oni postavljaju dvojezicne table po sremu...

    Unutar EU ima mnogo pozitivnih primera, kao na primer 40% stanovnika Letonije nema pravo glasa jer imaju rusko poreklo, a slicna je situacija i u Estoniji...

    Mislim da ni sami Madjari nisu preterano otvoreni za druge kulture i nacije, syo mozemo videti na primeru Asothaloma...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna