Autor: RTS

Info
01.09.2018.
21:10
Hmelj je jedna od četiri biljaka koje se koriste u proizvodnji piva. Sredinom prošlog veka uzgajao se na nepreglednim poljima – danas samo na dvadesetak hektara u Bačkom Petrovcu.
  • Mario

    02.09.2018 23:39
    Domaći hmelj...
    Da pojasnimo i to da su se u Vojvodini gajile 2-3 domaće vrste hmelja koje su se koristile u tadašnjoj proizvodnji domaćeg piva, ali koje (možda me neko ispravi) nisu inače nešto kotirane koliko mogu da shvatim. Lav, Jelen i ostali neće nikada koristiti te vrste, niti se mogu koristiti u proizvodnji zanataskih piva kojima toliko raste popularnost. Za te vrste piva idu vrlo specifične vrste hmelja koja se mahom uvoze. Pretpostavka je da će domaći hmeljari morati da počnu da gaje te vrste - Cascade, Chinnook, Centennial itd.
  • Светозар Милетић

    02.09.2018 21:35
    @ da ali
    Пажљиво читајте зато јер губите суштину и написах зато на крају учити, читати, размишљати ...
  • Laloš

    02.09.2018 13:09
    Sećam se da sam kao dete gledao hmeljarnike na izlazu iz Novog Sada posle GRASa, tamo negde krajem sedamdesetih godina kada me je ćale vodio na pljeskavicu u Kurjak.
  • Teča

    02.09.2018 10:31
    Kupujem samo hajneken 0.0% alkohola jer jedini ima ukus piva, sve domaće je smeće...
  • da ali

    02.09.2018 09:35
    @Светозар Милетић
    Izvrcete sustinu.
    Domaca industrijska piva koja se prodaju ovde ne sadrze ni hmelj ni jecmeni slad, i to nije pivo niti bilo gde moze da se izveze i prodaje kao pivo. Napitak od kukuruza nije pivo.
  • /

    02.09.2018 07:40
    /
    e kada krenete sa 'kakav povrsan i pausalan odgovoron' odmah se zna sta je

    bio sam prisutan kada su srbi videvsi ceske cokote hmelja rekli /barem da su cutali/ da je to grozdje
  • Светозар Милетић

    02.09.2018 01:18
    @ Да али
    Какав паушалан и површан одговор. Па хмељ није главни састојак пива. Хмељ се користи само као зачин. Главни састојци су вода (око 90-95%) и јечам (јечмени слад). Квасац се користи као стартер култура а хмељ као "зачин" и даје горчину. А кукуруз који спомињете се ставља уместо јечма а не уместо хмеља јер хмељ се не ставља због скроба (даје после ROH) већ као што написах због горчине. Свугде онда пише кукурузна крупица а нема јечма тј. не користи се јечмени слад. Учити, читати, размишљати ...
  • Lala

    01.09.2018 23:01
    Crnjak
    Srbijanska tzv piva su potencionalni kandidati za punjenje plinskih boca,od njih covek moze da prdi i podriguje. Svestan sam da je zemlja bedna i da narod nema para,ali to go..o koje se prodaje kao pivo je sramota za pivsku industriju. Za izvoz se prave normalna piva a za domacu potrebu cista pomija.
  • Novosadjanin

    01.09.2018 22:50
    ...doneli svoje hmeljove.... bre brte
  • kazi ,,ladja,,

    01.09.2018 22:35
    Strasno, sve su zasrali.
  • Dejan

    01.09.2018 21:54
    Voj
    Hmelj se dodaje u pivu po potrebi odnosno samo u ,,pils,, piva koja zahtevaju da budu gorka ! Hmelj nije obavezno dodavati u pivo u toku proizvodnje !!! Dodaje je 2--4grama na 100 litara ! Naravno, lakse je kupiti uvezeno i gotovo na tacni nego proizvesti domace, ista pica kao i sa pasuljem ! Uvozimo oljusteni suncokret iz bugarske a sa domacim ne znamo sta cemo, naravno treba ga oljustiti al nema ko da uradi, odnosno ne sme niko jer iz bgd kazu da ne moze, tako to i ovde !!!
  • da ali

    01.09.2018 21:37
    Ni jedno domace industrijsko pivo koje se prodaje u Srbiji ne sadrzi hmelj.
    Izvolite do prvog marketa pa procitajte deklaracije. Umesto hmelja koriste kukuruz.
    To uopste nije pivo i zato ljudi kupuju slovenacka i ceska piva koja zaista to i jesu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna