Autor: Danas

Info
21.11.2018.
08:42 > 10:59
Naspram uverenju da je odliv mozgova podstaknut niskim platama i lošim uslovima rada, priče mladih intelektualaca ukazuju na dublje probleme i sasvim drugačije motive zbog kojih napuštaju Srbiju.
  • Zora

    25.11.2018 22:03
    Za Magistru
    Postovana, Vas komentar treba uramiti jer je u njemu toliko jasno i detaljno oslikano stanje u nasem zdravstvu.
  • Zorka

    25.11.2018 03:44
    Magistra
    Isto je I na Stomatoloskom u Novom Sadu. Deca lekara I stomatologa samo se prosetaju kroz fakultet, zavrse na vreme sa visokim prosekom I ostaju na fakultetu. Oni su istrazivaci, asistenti... Putuju po svetu, kongresima, pisu radove I uzivaju.
    Od sirotinje deca odlaze u inostranstvo.
  • Mladen

    23.11.2018 15:29
    Bravo za ove mlade i obrazovane devojke !! Podrska za sve koji slicno razmisljaju i kome iste stvari smetaju ! Vidimo se negde u Evropi :)
  • Odavno poznato

    23.11.2018 11:09
    Tuga
    Moja žena je bila student generacije Medicinskog fakulteta ali nije mogla da se zaposli kao asistent (primljena je druga sa debelo nižim prosekom - bez obrazloženja), niti da dobije mentora za doktorske studije pa da nastavi sa usavršavanjem, kao najbolja, niti da se zaposli za stalno bilo kom domu zdravllja - ništa! I tako prođoše godine u ovom bolesnom i napaćenom društvu.
  • magistra

    22.11.2018 22:58
    istina
    i sama sam volontirala u bolničkoj apoteci i gledala kako se ispijaju kafe, ne dolazi na posao jer se izmišljaju razna bolovanja - bolesno dete ili ukočila sam se. ni putni troškovi, ni topli obrok mi nisu bili plaćeni, a kamoli plata, penziono, osiguranja i nikom ništa. kcv, izjzv, izzzdov, iok, ikvbv, ipbv... tj sve klinike i instituti su samo za decu lekara, decu poznatih ljudi, ostali mogu da crknu od gladi, mogu da se obese, mogu da skoče u dunav. volontiraj do beskonačnosti niko te neće poslati. deca lekara se samo prošetaju kroz mf, odmah potom upišu i doktorske i specijalizaciju, potom i užu spec... mentori su mame i tate i njihive kolege, pacijenti se šalju u naše privatne poliklinike, uzimaju se ogromne pare, radimo i na fakultetu i u bolnici i privatno... uvukli smo svoju decu, za ostale nas baš briga... pacijent ako hoće da živi neka dođe kod mene privatno, ali oni ni privatno ne odrade kako treba - nego sve se vrti oko PARA VRTI GDE BURGIJA NEĆE. pogledajte liste studenata na mfns, svi imaju prosek 9,5; a znanje nigde na vidiku, tuga... plači srbijo zemljo idiota...
  • Ptica trkačica

    22.11.2018 21:34
    @Pera Kojot
    A tek dve glavne sestre u dečijoj bolnici NS samo što ne tuku ostale zaposlene. Statistika je porazna koliko je osoblja napustilo ustanovu za poslednje dve godine zbog bahatosti rukovodstva, sve proverljivo i niko od nadležnih ne reaguje, nego ih još nagradiše produžetkom mandata. Važno je da se sin dotične vd uhlebio i prima i lekarsku platu i platu sa fakulteta. Zovu ih institut za majku i dete po pitanju zapošljavanja.
  • /

    22.11.2018 17:36
    /
    @Nema
    pa i nemci koji su ostali u srbiji vise ne postoje a imovina im je data vama

    zalim sto nisam otisao.

    bez'te deco, od ovakvih rodoljuba moze biti samo gore.
    za mene je kasno. boricu se kol'ko mogu protiv vakih
  • Za Nsns

    22.11.2018 17:14
    i dokle
    Da nastavim Vas niz:
    4. Neko, ko je bio poslednji na listi za doktorske studije i nije bilo sanse da ih upise ikada, sada dr nauka.
    5. Isti ti su i asistenti sada i traze od studenata da uce :), a oni ne umaju i ne znaju nista da objasne.
  • Nsns

    22.11.2018 11:48
    Dokle
    1. Dr sa slabim poznavanjem medicine, ne znam kako je uopste i dosao u posed fakultetske diplome i koje, za veliku gresku i krsenje algoritma u postupku sa pacijentom, umesto opomene i kazne, javno je pohvaljen i nagradjen. A sad jos i postavljen na mesto gde po sistematizaciji trazi se specijalista sa dugogodisnjim iskustvom. ALI on je clan SNS....tj. tasta mu glavna
    2. Oboren konkurs za prijem iskusnih specijalista jer jedna dr nije ispunjavala uslov oko staza, a direktor je drugar muzu doticne.... kasnije primljene iste sa i bez konkursa. Sad tamo nista ne funkcionise, treba raditi ali nedostatak iskustva koci pa misle sa drskoscu ce resiti sve ....
    3. Lekarska slava i organizovan bal je uvek samo za odredjene face od dr koji su u SNS i podobni a oni vode sa sobom celu porodicu sve sa maloletnom doteranom decicom. A na ciji racun zna se LK i DLV sto svi lekari placaju,,,
  • Komifo

    22.11.2018 11:28
    @Nema

    I neka je dezerterstvo, s razlogom se beži iz loše vojske i iz loše države. Niko ne treba ovoj nezahvalnoj rupčagi od zemlje da da više nego što mora.
  • Nema

    22.11.2018 10:04
    Dezerteri
    Nije to odlazak to je dezerterstvo. Kažu ovde nikad neće biti bolje, pa neće, ko će da se bori da bude bolje ,ako oni koji su obrazovani i u pravim godinama odu. Društvo vas je školovalo da se borite za sebe a time i za ostale, a ne da bežite na gotovo. Gde bi išli da se negde neki nisu borili za sebe i napravili uslove, da su , ne primer nemci posle katastrofalnog rata, rekli, ma ovde nikad neće biti bolje, svi nas mrze.
    Ovde ste se školovali i sticali iskustvo i sad kad treba da se izborite sa problemima ,bežanija.
  • Stevan M

    22.11.2018 06:37
    Sve je tacno...
    @sluzbenik:
    * potpuno si u pravu za ovo sto si naveo;
    * na taj nacin se stite "kadrovi" bivseg DOS (prvenstveno oni iz G17 i DS) koji su pre 6 godina zateceni na direktorskim pozicijama i koji su na njima jos uvek;
  • Inspektor Višekruna

    21.11.2018 20:54
    Volontiranje
    Volontiranje se zloupotrebljava naveliko ne samo u zdravstvu. Iskoriste naivne i očajne. I na kraju volonteri ne dobiju posao.
  • Za Sanju

    21.11.2018 18:57
    I sve ostale
    Bot si i pises po intrukciji. Kod mene u firmu svaki mesec dodje 30 novih sns-ovaca
    Kad idun miting u firmi prazno svi otisli da tapsu i daju deo plate u keshu nekom na ruke sta radite s tim parama znate i sami
    Ucenjuju ljude prete im tretiraju ih kao stoku
    Obrazovsnih se sns najvise boji
  • -*-

    21.11.2018 16:50
    @ Dino Danoni
    Primer ima veze sa temom i dokazuje da nisu zarade za lekare u inostranstvu uvek veće, što se može zaključiti iz vašeg prvog komentara.
    Neki više zarade ovde.
  • Sanja

    21.11.2018 16:48
    politika
    Znaci ako neko dobije posao to je stranacki a ako ga ne dobije opet je stranacki odstranjen..to su gluposti to i malo dete zna koliko ja znam posao dobijaju i pozicija i opozicija a znam puno primera to sto neko ide je zato sto smatra da bi u inostranstvu bolje ziveo sto je u vecinim slucajevima velika zabluda
  • Djordjije

    21.11.2018 16:45
    Nazalost ko nam se pita u drzavi,danas je popularnije biti navijac,makro i narkodiler nego doktor.Ali ta tri profila mogu u svakom momentu da donesu glasove sto je najvaznije vladajucoj vlasti.Pola ljudi na polozajima je nepismeno,zavrsilo vecernje skole ili kupilo diplome.
  • Alan

    21.11.2018 15:43
    Auuuu
    Naslov i sred mete.Tekst nije ni trebao,apsolutno jasno
  • Pacijenti

    21.11.2018 15:38
    @@ _*_
    Pitanje lečenja pacijenata nikada nije teme.Tema je da lekari zaradjuju koliko im treba.
    Zašto pacijenti plaćaju obavezne doprinose za zdravstvo RFZO, kada nas lekari upućuju na lečenje sa državnih klinika na svoje privatne klinike kao da nismo zdravstveno osigurani?
  • 21.11.2018 15:36
    Zorane, dobio si minuse od ,,elite,, koja pre podne treba da je sa pacijentima. Slazem se sa misljenjem. Kasta koja misli da je iznad svih a ciji clanovi su odabral taj posao ne zbog humanosti nego da bi se grebala na tudjoj muci. Mediciari su u rangu advokata. Jebes elitu kada udjes u ordinaciju a sa Youtube-a se cuje turbo folk. Da, neka Ceca, ne slusam djubre pa su za mene to sve Cece, pici ordinacijom. E to je nivo srpskog medicinara. Danasnji slucaj
  • Seka Persa

    21.11.2018 15:20
    @Sapun

    Kolega, očito ste u pogrešnom zanimanju.

    Pozdrav s’ zapada i AirFreshner-om na stolu.
  • hm

    21.11.2018 15:19
    Ja sam u državnu firmu primljen preko veze. Kad sam pogledao profil ostalih zaposlenih shvatio sam da sam ja JEDINI tu sa prikladnom strukom i diplomom. Ostao sam 2 godine samo zbog radnog iskustva - koje kasnije niko nije proveravao - i preselio se daleko, daleko. U početku nije bilo lako, ali je vredelo truda. Neke stvari treba ostaviti, zaobići i one će da odumru. Isto tako sa ljudima.
  • Sluzbenik

    21.11.2018 15:13
    Ima mnogo primera
    @Pera kojot
    - "to joj je već ko zna koji VD mandat po redu, a zakon kaže 2 puta po 6 meseci možeš biti VD direktora"
    - Evo ti jos jedan primer (za VD mandat), proverljiv u Sluzbenim glasnicima - gomila direktora raznih uprava i sl. je u VD statusu jos od 2014.
    - Takodje, opet proverljivo u istom listu, raznim pomocnicima direktora po upravama i ministarstvima sa mandati produzavaju **bez** javnog konkursa - na 5 godina. Em su dovedeni i postavljeni bez konkursa, em im se i mandat produzava na isti nacin - bez konkursa.
    - Ko ne veruje neka pogleda SlGl u zadnje 2-3 nedelje - isti dan i razresenje i novo postavljenje a konkursa nigde, ni internog ni javnog.
  • Pokojni Čika Franja

    21.11.2018 14:23
    uskoro nikog, svi odosmo...
    Ovoj zemlji ni revolucija ne bi pomogla... e, da znaju stari za šta su ginuli, mislim da bi se i oni zaputili na zapad...
  • /

    21.11.2018 14:22
    /
    e to je negativna selekcija
  • @-*-

    21.11.2018 14:16
    Istini za volju, taj tako zaradi upravo ono sto i treba da zaradi osoba njegovog nivoa skolovanja i znanja (da, nikako nije primereno da je osoba koju ste opisali sa ukupnim primanjima 700-900 eura, nego upravo nekoliko hiljada eura), ali to nije tema ovde.
  • Licemeri

    21.11.2018 14:13
    E kad je konobar iz Zmajeva oterao vrsnog lekara sa Instituta u Kamenici onda je to bio vrhunac reformi i demokratije.
  • Dino Dinoni

    21.11.2018 14:06
    _*_
    Ne razumem zasto ste izvukli primer koji ste napisali i nema veze sa temom. Naravno da to sto ste napisali jeste strasno i da nije za branjenje nego za svaku osudu. Ovde se radi o velikom broju gradjana koji odlaze zbog deprimirajuce situacije a ne koliko zarade nacelnici klinika svojim bahatim ponasanjem. To je tema za sebe koja svakako zasluzuje prostor u medijima.
  • C-3PO

    21.11.2018 13:47
    Odlazak
    @mrk
    Selimo se u Ameriku, a izvuceni smo zena i ja na nagradnoj igri...
  • Nestranacki

    21.11.2018 13:41
    Covek drugog reda
    Elektro inženjer sam, nikad nisam bio u stranci (ni u KPJ), i nikad nisam u ovoj državi dobio pravu šansu. Imam preko 50 godina i sada se pitam da li sam pogrešio, ali ni u jedan čopor ne ulazim, to je sigurno.
  • dr Petrović

    21.11.2018 13:26
    upravo tako
    gledaš iz dana u dan, da se lečenjem bave oni koji siluju medicinu u ime partije !

    TUGA !


  • mrk

    21.11.2018 13:25
    @Odlazak

    na koji nacin i gde ste otisli?
  • Natalija

    21.11.2018 13:23
    Apsolutno su u pravu
    I to ne samo u medicini, nego i u svim prirodnim i tehničkim naukama koji su traženi u svetu. Nestručnost, nepotizam, stranke, su rak rana ovog društva.
    KCV je očigledan primer takvog zapošljavanja. npr. Klinika za urologiju, deca specijaliziraju kod roditelja, dalje, specijalizanta iz hirurgije proganjaju da napusti KCV da bi se pripremio teren za dete upravnika
  • -*-

    21.11.2018 13:16
    @ Dino Dinoni
    Saberite koliko ukupno zaradi kod nas jedan profesor Medicinskog fakulteta koji je istovremeno i načelnik klinike, lekar specijalista na istoj i plus zaradjuje u svojoj privatnoj klinici u koju šalje pacijente sa državne klinike koji usled nedostajućih kapaciteta ne mogu na stignu na red za lečenje o trošku RFZO za više meseci,a imaju para ili pozajme pare da se leče u privatnim klinikama, jer zdravlje nema cenu?
    Budimo realni, takvi kod nas zaradjuju mnogo više nego što bi zaradili u inostranstvu.
  • Simonida

    21.11.2018 13:11
    Ćerka
    Na Visokoj poslovnoj školo strukovnih studija u Novom Sadu otpustili su 15 dugogodišnjih zaposlenih, a zaposlilin 24 novih.
  • neko

    21.11.2018 13:10
    nazalost
    Odličan tekst. Otkriva kakvi su zaista razlozi onih koji odlaze. Oni drugi su pobedili.
  • @Pera Kojot

    21.11.2018 13:07
    A gle, u našoj ustanovi data šansa mladima - pored raznih starijih odgovornih lekara, stručnih u svom poslu, a koji poznaju samu ustanovu u dušu, što je ipak plus kad se treba neka služba voditi, šansu je dobila, i s obrazom ko djon i članskom karticom u džepu - i prihvatila jedna mladjana kosovka devojka. I lepo joj je, mnogo se ne stresira i ne meša se u svoj posao.
  • Sapun

    21.11.2018 13:03
    Najveci neprijatelj smrdova
    Ja sam otisao zbog smrada. Niko se ne tusira, ne peru zube, ordinacija smrdi na znoj beli luk i rakiju na kraju radnog vremena.
  • Mile

    21.11.2018 12:52
    Prosečan glasač
    Prosečan glasač vam ovaj tekst nikada neće razumeti.

    Zato se ništa neće ni promeniti...
  • Dr

    21.11.2018 12:43
    Dr
    Novinarima hvala za ovakav tekst,čist,tačan I ne cenzurisan!
  • sestra

    21.11.2018 12:27
    KCV
    veoma je lako se zbuniti kad Vam treba neki dr u Klinickom.............ISTA prezimena a druge klinike.
  • Mila

    21.11.2018 11:48
    Istina
    Strasno i u ostalim sferama slicno..zato i odlazimo.
    Nigde nije obecano ali vise ne moram sa masterom da se javljam na biro, dok mi poslodavci govore da sam prekvalifikovana..
    Zelim da zivim, da radim, da stvaram, a ne da se vecito borim sa vetrenjacama.
  • V

    21.11.2018 11:46
    Naslov tacan.
    Moj brat upravo iz tog razloga ode.
    Šest godina ga zamajavali sa specujalizacijom, bilo cega, nije birao; samo je zeleo da idem dalje. I nekako, uvek u poslednji cas se ucuri ispred njega neciji “mali/mala”.
  • C-3PO

    21.11.2018 11:41
    Odlazak
    Zena i ja odlazimo u Januaru. Ovde smo imali donekle solidne poslove a i platu. Zakljucili smo (kako tekst navodi), da mi vise nismo za zivot ovde. Puno mahinacija, prevara, nepotizma itd. dovelo je do toga da se odlucimo da odemo odavde. Jednostavno ovakav sistem rada i zivota nije za nas a i necemo da se navikavamo. Svima zelim puno srece!!!
  • Zoran

    21.11.2018 11:39
    S jedne strane podržavam lekare. Sa druge, kao neko ko ima isto škole kao i oni, ne vidim baš uvek razog potenciranja njihovog posla kao najodgovornijeg. Tačno je da brinete o našem zdravlju i hvala na tome, ali da se podsetimo, Vi ste birali taj poziv. zamislite da svi mi drugi od kojih Vi i vaša struka zavise,: biohemija, mašinstvo, elektronika, programiranje i ostale struke, postavimo sebe na taj nivo koji Vi potencirate. Istina je da ne biste imali sa čime da radite.
    Još jednom velika podrška medicinskom osoblju, ali ne stavljajte ljudske živote kao osnov za pregovore. To nije dostojno Hipokrata
  • ex chapman

    21.11.2018 11:35
    to vam govorim
    beže ljudi od smrada a ne zato što su "alavi" na pare! ja sam tu ostavio 3 stana i vikendicu, da bih ovde prvo bio podstanar a sad otplaćivao mortgage koja mi "pojede" pola plate! cenen nekretnina su ovde astronosmke! ali sam ovde čovek - iako sam imigrant - a ne podanik, kao u Stradiji!
  • Kokakole

    21.11.2018 11:33
    Krezubi poltron koji se zaposlio preko stranke za 25 soma: "izdajnici, niđe bolje zemlje negove".
  • Pera Kojot

    21.11.2018 11:27
    šta radi inspekcija
    Ovih dana u dečijoj bolnici za VD direktora postavljena dr koja je trebala da ide u penziju po zakonu (napunila 65 godina života) ali ne... njoj produžen mandat, a mladih stručnjaka u toj istoj bolnici koliko hoćeš. To ima samo kod nas...mladima se ne daje šansa, gleda se suvi interes. Ko zna koga je čime zadužila za to produženje. I da...to joj je već ko zna koji VD mandat po redu, a zakon kaže 2 puta po 6 meseci možeš biti VD direktora.
  • Laloš

    21.11.2018 11:24
    Mi smo postali moralni,stručni i politički anus mundi. Ako sutra krenemo da radimo sve kako treba dve ili tri generacije neće moći da isprave ovo šta smo uradili sa zemljom zadnjih 30 godina. Zato deco bež'te koliko vas noge nose!
  • Dino Dinoni

    21.11.2018 11:23
    Pravda.
    Verujem u ovo sto stoji u naslovu. U inostranstvu jesu vece zarade ali svi znamo da to nije proporcionalno kvalitetu zivota. Citao sam i u vezi masovnog iseljavanja iz susedne Hrvatske. Niske zarade su na 5-6 mestu. Prvi razlozi su oni koji svakog coveka ubijaju u pojam: partokratija, nepotizam, slabe institucije sistema, mediokriteti na vlasti.. I svest da se to za dugo vremena nece promeniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna