Autor: Tanjug

Info
06.12.2018.
17:20
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević formirao je tri radne grupe, među kojima i za izradu Nacrta zakona o osiguranju od povreda na radu radi naknade štete, kojim bi po prvi po prvi put bilo uvedeno obavezno osiguranje od povreda na radu.
  • It s me again

    07.12.2018 04:21
    Hoće li najzad biti pomaka?
    Prvo da se primoraju poslodavci da prijave radnike, jer ma koliko da zaživi naplata štete nastale na radnom mestu, povređeni, neprijavljeni radniciod toga neće imati koristi.
    Umesto da pijuckaju po kafićima sa investitorima, inspektori bi trebalo da zatvaraju gradilišta na kojima rade neprijavljeni radnici bez osiguranja ili bez zaštitne opreme.
    U Nemačkoj se redovno vrše provere na gradilištima. Prvo detektivi snime sva lica koja ulaze na gradilište, posle čega policija opkoljava gradilište i legitimiše svakog zaposlenog.
    Zbog neprijavljivanja radnika ide se automatski u zatvor, kako gazda, tako i neprijavljeni radnik.
    Zakon poštuje i većina zaposlenih u administraciji, a na njih se zakon i odnosi...što svakako nije slučaj kod nas. Naš je paradoks što haotična administracija tera u red privatnike, a sami nekažnjeno krše sva propisana prava i zakone.
  • mač sa dve oštrice

    07.12.2018 01:53
    kod nas je to jako opsano. Treba istog casa tuziti osiguravajucu kucu pre no sto insajderi u medicini prebace povredjenog u jeftiniju drupu da osiguravajuca kuca manju odstetu isplati
  • Niko

    07.12.2018 00:39
    "Finansijska sredstva padaju na teret poslodavca" i obično se utvrđuju u iznosu od "sve će to narod pozlatiti" do 150-300 k dinara ako je poslodavac široke ruke.
    Povreda na radu se radniku ne isplati, naročito ako je sa smrtnim ishodom.
    Da je drugačije, bilo bi manje povreda (Profit-Max bi zahtevao Safety-First umesto Posao-First).
    Sumnjam da je to cilj politike koja reklamira jeftinu radnu snagu.
  • Zorule

    07.12.2018 00:03
    Nema sankcije
    @W

    Zakonodavac je rekao svoje, osiguranje radnika je obavezno ali, nigde posle nije navedeno koje sankcije i kazne trpi poslodavac ako ne osigura radnike, u tome je problem. Oni moraju ali nema sankcija ako to ne urade i onda opet je na slobodnoj volji poslodavca.

    Ima i nekih koji ne znaju kako funkcioniše ta stvar. Odštete ne plaća poslodavac već osiguravajuća kompanija a poslodavac plaća osiguranje, on može svojim aktom i da skine sa plate radniku celu ili deo sume za koju je platio osiguranje.
  • Peki

    06.12.2018 23:37
    Glupost
    Pa bilo je i do sada obavezno.

    Samo ministar slabo cita zakone.
  • kukulele

    06.12.2018 22:05
    narode
    "Radnici koji pretrpe povredu na radu, svoja prava u vezi sa naknadom štete mogu da ostvare samo pokretanjem dugotrajnih sudskih postupaka, a porodice smrtno stradalih radnika su teško, a često uopšte nisu ostvarivale ova prava".
    Na koji smo mi nivo spali kada nam 50 godina od ratifikacije konvencije 121 o naknadama za slučaj povreda na radu (Employment Injury Benefits Convention, 1964) jedan ministar rada tako govori.
    U praksi, kod poslodavaca kod kojih je povreda sa smrtnim ishodom nastala, porodice ostvaruju i pravo na novčanu naknadu prema polisi kolektivnog osiguranja zaposlenih, a neretko u slučaju njenog lošeg materijalnog položaja uživaju i pravo na zaposlenje člana porodice.
    Doduše, nepoznato je kakva je situacija kod stranih poslodavaca, zbog kojih se u današnje vreme predlaže uvođenje detektivskih agencija za kontrolu bolovanja.
    https://www.ilo.org/dyn/normlex/en/f?p=1000:11200:0::NO:11200:P11200_COUNTRY_ID:102839
    http://pt.uninp.edu.rs/wp-content/uploads/2014/01/KOLEKTIVNO-OSIGURANJE-ZAPOSLENIH-POJAM-NASTANAK-POTREBA-ZAKLJUCIVANJA-I-TENDENCIJE-U-BUDUCNOSTI.pdf

  • W

    06.12.2018 20:32
    Najpre procitati zakon
    Neka ministar pogleda član 53 Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu:

    Poslodavac je dužan da zaposlene osigura od povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom, radi obezbeđivanja naknade štete.

    Finansijska sredstva za osiguranje iz stava 1. ovog člana padaju na teret poslodavca, a određuju se u zavisnosti od nivoa rizika od povređivanja, profesionalnog oboljenja ili oboljenja u vezi sa radom na radnom mestu i radnoj okolini.

    Uslovi i postupci osiguranja od povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom zaposlenih uređuju se zakonom.
  • Ispala Đorđević

    06.12.2018 20:17
    makar šta
    izvin"te, a kad to osiguranje nije bilo obavezno? nije bilo obavezno samo za poslodavce da isplate štete, pa su zaposleni po pravilu utuživali preduzeća, ali da nije bilo obavezno da radnici budu osigurani je apsolutno netačno.
  • Joca

    06.12.2018 19:16
    dokon pop jarice krsti
    Cemu opet nov namet po radniku, svi znamo kako se naplacuje od osiguranja i jasno nam je da ovo nije briga za radnika, vec da se stvori jos jedna kasa iz koje ce politika da muze. Postoji obaveyan vid ydravstvenog osiguranja,postoji dodatno osiguranje,postoje jasni propisi. Sad se pametnjakovici setili da pronadju rupu na saksiji. Sta vredi osiguranje ako se radnik alkoholisan penje na visinu a nema pritom odobrenje za rad na visini.
  • Baten

    06.12.2018 19:12
    Srbija je ovo...
    Pročitani ste!
    Ovo se radi da bi se privatnim osiguravajućim kućama obezbedio siguran dobitak! Šta oni ima da traže na takvim sastancima? Očigledno Mita je to uredno obavio!
    Građane Srbije olako prodaju i nameću robovske uslove.
    Kakav to narod živi ovde?
    I volovima nekad jaram dojadi, pa ga zbace i polome...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna