Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Info
14.12.2018.
12:45 > 14:33
Iako je obrazovanje u Srbiji načelno besplatno, nemaju sva deca jednaka prava da ga iskoriste, što je posledica velikih nejednakosti u društvu i rasprostranjenog siromaštva.
  • Bob Rock

    15.12.2018 20:07
    Jadni smo. Ovako kvalitetan tekst, a ovako mlaka reakcija na njega. Tako isto bude i kad je tekst o najavi naplaćivanja lekarskog pregleda u držvanom domu zdravlja. Otreznite se. Za vašu decu ili unuke, odnosno za vaše roditelje ili babe i dede, ali i za vas same zbog budućnosti.

    @javlja se prosvetnik
    Da li si ti dobro pročitao ovaj tekst? Sa razumevanjem? A ako si dobro pročitao sve, onda UŽAS!

    Škola nije socijalna ustanova, ali je škola nešto za šta plaćaju svi građani - da im se deca obrazuju. Ne očekuje se od nastavnika da rade iz svog entuzijazma, i u tom smislu sva kritika ide na račun države. Strašno je ružno reći "pa šta, neka radi on to za džabe, on to voli", a i obije se takav stav društvu o glavu.

    Država mora da obezbedi kvalitetnije obrazovanje našoj deci, nevezano od toga ko gde živi, da li je neko na selu ili u gradu. Država mora da obezbedi građanima kvalitetniju zdravstvenu zaštitu, i to ne tako da onaj iz Beograda ili Novog Sada ima sreće jer ne živi u Zrenjaninu. Država mora da obezbedi efikasnije čišćenje ulica od snega. Sve to, i još mnogo toga.
  • Inspektor Višekruna

    15.12.2018 09:17
    @,@ i @.
    @javlja se prosvetnik hvala što ste se javili. Problem su i porodica i škola. Nikada đaci nisu bili jednaki zbog svog porekla, slažem se. Ali svrha škole je da ublaži tu nejednakost, a ne da je potencira. A porodice prosvetara? Po mom iskustvu, većina pri vrhu što se tiče nameštanja uspeha, opraštanja izgreda.
    @Mama Kontrolni i pismeni stvar ministarstva. U ovoj zemlji đaci će uskoro imati duplo više časova od svojih nastavnika, ako nastave ovim tempom. Previše časova za decu, a opet premalo za planirano gradivo.
    @eksterna 4 Ta škola je katastrofa. Ali ne znam da li ste svesni jedne stvari, matematika za osmi je daleko najlakša u OŠ, ali pod uslovom da je dete savladalo gradivo iz prethodnih godina. Slab uspeh u osmom je samo indikacija nerada prethodnih godina.
  • Mama

    15.12.2018 07:45
    Školstvo
    Školstvo užas. Dositejeva škola kontrolni, kontrolni, kontrolni, kontrolni, pismeni, kontrolni.....To je naše školstvo!
  • Nora

    15.12.2018 05:59
    Olos
    Koji smo mi olos od malih nogu, pa ja to ne mogu da verujem.Cuj koju odecu nosis na i osnovu toga si faca ili nisi.Kao dete sam nosila jeftinu odecu samo jer mi nosenje odece sa markom ili bez bila i ostala glupava stvarnost i jeste maltretirali su me u skoli.Danas ta deca koja su.me maltretirala zbog jeftine odece su odrasli i sramota me je da ih vidim koji su paraziti i neradnici, to je sramota gledati, grebu se od mame i tate da kupe auto da kupe patike...Danas mogu da priustim sebi skupu garderobu ali i dalje mi je to zaista glupavo ,necu jer su mi oduvek kvalitet bili: opsta kultura,obrazovanje, kvalitet u sportu i kvalitetan rad. Onaj ko ima u odeci nema u glavi, tako vaspitavam i svoju decu. Onaj ko maltretira je olos koji se grebe za novce, onaj ko se spolja pokazuje je olos jer se iz aviona bidi sta mu je cilj i bitno u zivotu...samo skupe patike?kapa ili jakna?
  • eksterna 4

    15.12.2018 00:14
    strahota
    A da Tozin sef izdaje salu za fizicko a deca nemaju redovne casove fizickog. Lo ima da plati nek upise sportsku skolu. A o matematici da ne pricamo osmi razred kontrolni ni jedna 5 ili 4. Toliko o kadru ni kontrolni ne postave kako treba. Sreca privatnih casova pa deca imaju znanje. Nastavnica najbolja jer su svi ucenici platili skolski dinar. Cuva nju direktor kao najvrednijeg radnika.
  • Bob Rock

    14.12.2018 23:52
    Nije mi jasno zašto je siromašnijoj deci teže da dođu do doma? Inače je tekst veoma dobro napisan, samo što u ovom detalju vidim rupu. Mada je poteškoća u tome što je na prvim godinama studija teže doći do doma, mnoge moje kolege su tokom prve godine bile u domu da bi tek od druge godine upale dom. E za tu prvu godinu se apsolutno slažem da nije laka siromašnijima, ta prva godina može da im bude nepremostiva barijera.

    Druga stvar vezano za dom, a i za stipendije - one se kod nas dobijaju tek nekoliko meseci nakon upisa, što je užas. Ko u inostranstvo ide da studira i dobija stipendiju, on dobija smeštaj i stipendiju za sve vreme studiranja, a ne da se snađe prvih par meseci.

    Što se osnovne škole tiče, i primera sa đacima iz sela. Dodao bih da su ta deca još diskriminisanija jer se za njih daleko manje vodi računa koliko kvalitetni nastavnici će sa njima raditi. Matematiku širom Vojvodine u manjim mestima predaju nastavnici koji su završili ko zna šta, ako su i završili fakultet. (Sa time smatram da pod ruku ide i manjak talenta kod tih nastavnika.)

    @Katarina Maric
    Moguće da je ovo problem koji bi trebalo da probate da rešite sa nastavnikom matematike. To kažem za slučaj da nastavnik nesvesno radi svoj posao ne znajući da toliko đaka ide na privatne, pa nije svestan da je prestrog. Videti da li on prosto traži previše, ili je uzrok problema negde druge - ako su deca previše nevaspitana, i ometaju čas, a ne može da ih dovede u red. (Za to mu treba pomoć razrednog starešine.)
  • javlja se prosvetnik

    14.12.2018 23:33
    "sramota"
    Uvek je skolovanje kostalo i nikad nije bilo besplatno. Nismo svi jednako radili, znaci nismo jednako ni zaradili.Skola je vaspitnoobrazovna, a ne socijalna ustanova i ne moze stici da pruzi roditeljsko staranje. Nije samo u prosveti problem, problem je globalno svuda oko nas, u zdravstvu, pravosudju,bukvalno svuda na svakom nivou..
    Najveci problem je u porodici, jer ona je temelj svega. Novi svetski poredak je nametnuo klimave temelje. Prosvetni radnik radi iskljucivo iz ljubavi prema deci, ne sigurno samo za platu.
    Da je samo zbog plate, sigurno ne bi radio u prosveti, koja je oduvek bila mala.
  • Inspektor Višekruna

    14.12.2018 21:37
    Sramota
    Mnoga deca uticajnih roditelja i prosvetnih radnika su uništena nameštanjem uspeha. Pre ili kasnije neznanje se pokaže, samo je pitanje kad. Najgore u tome što su mnoga vredna deca oštećena.
    Na ovu temu prosvetari se neće javljati, javljaju se samo kada se traže plate!
  • Katarina Maric

    14.12.2018 20:48
    Casovi
    Imamo situaciju da od 29 ucenika svi idu na privatne casove matematike. Nemocni smo da promenimo jednog nastavnika koji nece da prenese znanje. U prosveti neki primaju platu a da je ne zarade. Kadar u " Tozinoj " za dobro cesljanje inspekcije. Deca diskriminisana direktor decu odvaja prema tome ko placa skolski dinar i obezbedjenje. Dodatne knjige trazi svaki nastavnik i svi zaradjuju na deci. A ne pruzaju osnovno obrazovanje.
  • /

    14.12.2018 20:26
    /
    jes bas obrazovni kadar brine
    jos 90ih su uciteljice u os nikola tesla pravile reviju u razredu ko ima najlepse patike

    juce u marketu blizu te skole klinac daje svoju torbu drugom uz: ti si moj pomocnik. kupicu ti /nisam razumeo sta/ sutra, necu danas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna