Autor: Danas

Info
11.01.2019.
17:45 > 18:03
U prethodne tri godine račun Prvog osnovnog suda u Beogradu bio je u blokadi ukupno 1.091 dan, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.
  • Pera pisar

    15.01.2019 11:36
    Od tužilačkog oportuniteta prošle godine prikpljeno je 445 miliona dinara koji su uplaćeni na žiro račun Ministarstva pravde i podeljeni humanitarne svrhe raznim.
    Zašto ova sredstva nisu rasporedjena sudovima za plaćanje troškova?
    Gde su sredstva od sudskih taksi, od paušala u krivičnim postupcima i od novčanih kazni u krivičnim postupcima koje plaćaju okrivljeni?

  • Linea

    12.01.2019 15:23
    @Kojot
    Zaista se nadam da ćete jednog dana biti u poziciji da menjate tarifu, pa snizite na 1.000 dinara svaki izlazak na službenu odbranu i tako budete herojski zaštitnik budžeta. Onda ćete verovatno biti stariji advokat, pa će Vam mlađe kolege prigovarati da su im su im te dve-tri službene odbrane, koje imaju godišnje, mnogo značile jer su njima mogli da pokriju dobar deo doprinosa. "Brani se ćutanjem", nije epohalna odbrana i na moju žalost nijedan klijent mi se nije tako branio. Ali je epohalno kada većina osumnjičenih dobije nezaustavljivu želju da pričaju, pa brbljaju i šta treba i šta ne treba, a na vama je da im pomognete. Što se tiče pritvora ne bih ovde mnogo pisao, ali ljudima je zbog famoznog 194. st. 1 određivan pritvor i posle obične porodične svađe. Što se tiče starijih kolega, na nepravdu ćete morati da se naviknete. Niti nas oni vole, niti imaju razloga da nas vole. A ne voli nas ni narod pun predrasuda, iako pokušavamo da se časno bavimo ovom profesijom. Pozdrav od onog sa debljom kožom ;)
  • Antibot

    12.01.2019 14:43
    Mani ga mito,
    Ne vidim kakve veze tvoj komentar ima sa ovom vesti? Jesi dobio sendvič za skretanje teme sa sudova i tužilaštva na advokaturu i ove druge?
  • Slavija

    12.01.2019 14:29
    @Mani ga Mito
    Izvoli uzmi advokatsku Tarifu pa vidi da li je vršenje uvida u katastar kada advokat to radi predviđeno kao trošak ili nije. Notari i izvršitelji nisu državni službenici, već preuzetnici ne rade za državnu platu već za svoj džep. A te priče sa pranjem novca pričaj maloj deci... Izneo sam činjenice, koje kada već znaš da koristiš kompjuter možeš da proveriš. Nemoj da mi "uzvraćaš" ponavljanjem jedne te iste tirade što svi ponavljate iznova, a koja nema veze sa stvarnošću. Zbog takvih što sve znaju, država nam i propada.
  • Kojot

    12.01.2019 10:10
    @linea
    Po čemu ste zaključili da se ne razumem, i da sam neupućen? Po kritici zakona? Pa upravo taj čuveni novodoneti zakon za sprečavanje nasilja u porodici je i doneo to da se lako dobije zadržavanje, i u gorem slučaju pritvor. Pa ipak, koliko "službenjaka" čine odbrane po sl dužnosti za teške krađe, i koliko to (i ne samo to) advokati odrade statirajući, i ceo savet klijentu bude "brani se ćutanjem" i to košta državu 16.500 dinara (i to sa tih 50posto manje od tarife) za takvu epohalnu odbranu, a onda još gomila ročišta sa svedocima u istrazi, pa pred sudom. I to se plati, a angažman branioca u stvari od slučaja do slučaja, čast izuzecima. Ipak, jeste, ne sporim to je po zakonu. Ali, da li je to i"ekonomično". I oko pritvora, hm nije sporno, treba branilac, ali, ko pritvor dobije pa višestruki povratnik, ko se krije, ili otvoreno preti. A pojednostavio sam u prošlom postu zbog drugih čitalaca da im bude jasnije stanje stvari, nisu ovde svi pravnici. A u skupštini su solidnim brojem advokati poslanici, (ili bar u radnim grupama kad se pišu zakoni) pa su takvi i "advokatski" zakoni. I ovi zakoni "protiv" advokature, su u stvari u korist starijih advokata, koji mogu podneti nove namete dok mi mlađi advokati jedva preživljavamo. Tako se čistimo međusobno. Opet, po zakonu. Pozdrav od "neupućenog". ;)
  • /

    12.01.2019 09:09
    /
    a tek ja sto ne verujem mentalnom sklopu ovde nekih biciklista

    advokat nije tu zbog klijenta vec zbog para

  • Mani ga Mito

    12.01.2019 08:59
    @Slavija
    Ne razumem čemu stalna težnja za monopolom?
    Pa tu nema konkurencije ni kvaliteta, te one "sposobnije" uvlače u rupe prosečnosti i aljkavosti!
    Tako i advokati i njihovi "štićenici" stalno izmišljaju kako oni neće fiskalne kase zbog "zaštite građana"? Alo, koga lažete?
    "kod jednog advokata ugovor za stan 100 kod drugog 150, kod trećeg 50, već kod svih prema vrednosti stana"
    Kako sad možete imati različite cene, a kad budu fiskalne kase NE?!
    Hoćete da na tipski ugovor(copy-paste), sa jednom ili dve nule više, zaradite 100 puta više?
    "Nisi ni svestan koliko stvari se ljudima uradi besplatno i šta se sve ne naplaćuje, a moglo bi (npr. uvid u katastar 3.500 dinara). Advokatski bod je 30 dinara, bod izvršitelja je 120 dinara bez poreza, a notara 150 dinara bez poreza. "
    Uvid u katastar je besplatan, a ovo maštanje teško da prolazi osim ako nekome ne perete novac, pa izmišljate "usluge"!
    Izvršitelji i notari su državni službenici, i njihova primanja su "odokativno" procenjena, a sigurno će se smanjiti jer postoji i pritisak javnosti i ostvareni rezultati.
    Ali, dobro ste se poređali! Zbog takvog stava, spadate u istu grupu omraženih delatnosti kao nabrojane

  • Miloš

    12.01.2019 08:10
    Tužilaštvo?
    Tužilaštvo je, izgleda, najslabija karika našeg lošeg pravosuđa.
  • Radoja Domanovića

    11.01.2019 23:57
    Po komentarima i nerazumevanju situacije vidim na nismo ni blizu organizovanju protesta tipa žutih prsluka za bilo koje važno pitanje. Mi se u stvari nismo makli od '45 i prekih narodnih sudova gde je rulja u histeriji vikala: "na smrt!"
  • hah

    11.01.2019 23:46
    čitam ne verujem...
    @Aero casper svađalice mala... Advokat nastoji da oslobodi svog klijenta, jer mu je to posao. Da sudija i tužilac, rade njihov posao, neko ko je zaista kriv ne bi izašao na slobodu. Da li znaš da jedino u Novom Sadu su sud i tužilaštvo u istoj zgradi? Da li znaš koliko je država platila za neosnovan pritvor prošle godine? Znaš ko predlaže pritvor? Tužilac? Znaš ko određuje pritvor? Sudija! Ostavi se dece i studenata... idi komentariši Zadrugu
  • Tasic 1951

    11.01.2019 23:23
    Samo bezanija odavde deco
    “U zemlji slepih-jednooki je kralj.”
    (Erazmo Roterdamski,holandski knjizevnik iz 15-og veka).
  • Slavija

    11.01.2019 23:21
    @aero
    Nisam advokat, ali znam ih mnogo. Niko, ali niko ne beži od fiskalnih, većina ih priželjkuje. Jedini koji bi imali problem sa fiskalnim su klijenti advokata, jer više ne bi moglo upola cene, daću ti na rate ili odloženo, već sve i odmah kao kod notara i izvršitelja. Više ne bi bilo kod jednog advokata ugovor za stan 100 kod drugog 150, kod trećeg 50, već kod svih prema vrednosti stana. A osobama kao što si ti bi tada naplaćivali i satnicu da slušaju ovakve nebuloze i hejtove. Nisi ni svestan koliko stvari se ljudima uradi besplatno i šta se sve ne naplaćuje, a moglo bi (npr. uvid u katastar 3.500 dinara). Advokatski bod je 30 dinara, bod izvršitelja je 120 dinara bez poreza, a notara 150 dinara bez poreza. I o čemu ti sad pričaš?!
  • 11.01.2019 22:53
    Buhuhu, bas mi zao pravnika. Kao i medicinara. Mukice jadne. Da li je izvrsitelja bilo pri redovnim sudovima? Jedna te ista banda bez obzira na stranku, partiju, boju dresa....koja decenijama upropastava. Jesu, jesu, svi su isti.
  • Molim?

    11.01.2019 22:11
    pišete, a ne razumete se
    Nebojša, advokat nije "oslobođen" izdavanja računa. Račun advokata kao branioca po službenoj dužnosti je njegov troškovnik. Ukoliko ne podnese troškovnik, ne mogu mu biti isplaćene pare na tekući račun. Advokatski troškovnik je zbog donesene uredbe umanjen za 50%. Znači, ne dobija 30.000 ili do 65.000 za podnesak, već pola od toga. Ne znam odakle vam da su advokati oslobođeni od plaćanja poreza, kada plaćaju porez i doprinose i to u iznosu, koji se utvdrđuje na osnovu priliva novca na tekući račun. Ukoliko pređe određeni iznos, advokat ulazi u PDV. Ali šta vama to vredi objašnjavati.
  • Steve

    11.01.2019 21:42
    @Nebojsa
    Slažem se sa vama. Izmene Zakona o krivičnom postupku, kojim je istraga poverena tužilaštvu, a istražne sudije ukinute, su upropastile pravosuđe. Tužilaštvo je sada dužno da umesto istražnog sudije u istrazi utvrđuje i činjenice koje idu u prilog osumnjičenom, a na glavnom pretresu da zastupa optužbu i uspe da izdejstvuje osuđujuću presudu. Da li zaista neko misli da tužilaštvo utvrđuje olakšavajuće okolnosti za osumnjičenog? Neko nas sa ovakvim glupostima gura u anglosaksonski pravni sistem, gde nam nikada nije bilo mesto. Zašto se to radi? Pa pretpostavljam da se sistem upodobi stranim advokatskim firmama, koje čekaju da sa svojim kapitalom uđu kod nas. Da li neko misli da će tada pravosuđe biti bolje ili će na sudu pobeđivati imućniji? Ovo nije naučna fantastika, na Kosovu se to već dešava.
  • Aero casper

    11.01.2019 21:30
    @slavija
    Vidi ovog advokata kako se žali!!! A da ti platiš lepo pdv i izdaš fiskalni???
    I porez na dobit, kao svako normalno presuzeće!
    Ovako ne pričaj o zakidanjima od 50%!

    A drugo, gomila oslobadjajućih presuda??? Ko je tu kriv? Sudija, advokat, policija, apelacioni sud? Verovatno su za to krivi studenti, penzioneri, deca u zabavištu...
  • Uzas

    11.01.2019 21:27
    Bagra
    Najgori smo na celom svetu
  • Linea

    11.01.2019 21:24
    @Kojot
    Uz dužno poštovanje, ne pričajte o nečemu u šta se ne razumete i nemojte pojednostavljivati stvari. Zakonom su predviđeni slučajevi kada je obavezna odbrana po službenoj dužnosti. Težina kazne je samo jedan od slučajeva. Drugi i češći je kada se nekome odredi pritvor. Zamislite da se posvađate sa devojkom ili suprugom i ona u besu pozove policiju i kaže da ste pretili da ćete je tući. Vrlo je moguće da će Vam zbog njenog hira biti određen pritvor, ne zbog toga što je zaprećena visoka kazna, već zbog sumnje da ćete uraditi ono što ste joj navodno zapretili. Bez advokata biste verovatno proveli 30 dana u pritvoru. Advokat inače odbranu po služb. dužn. radi za 50% manje od iznosa predviđenog tarifom.
  • Dule

    11.01.2019 21:16
    Kaze sudovi kao i mnogi drugi imaju duple racune...Zamisli ti oni imaju dupli racun koji ne moze biti blokiran..I kako onda da sud sudi normalno ako taj isti sud nije isti pred zakonom kao i svi drugi subjekti..Meni ako je blokiran racun ja ne mogu da imam drugi jel su svi vezani za jedan PIB broj i odma su svi blokirani..Zato nam tako i ide drzava ima jedne zakone i pravila za sebe a druge za privredu.
  • i kod nas po zakonu

    11.01.2019 21:14
    a u praksi ne praksa ne mari
    sto reče jedan kolega iz Italije kod nas takve firme odmah zabrave. Pa i kod nas samo to ne vzi za privatnike zasticene od Zakona i Drzavu.oni sve rade po starom.
  • Adv

    11.01.2019 20:59
    Prvi put za 6 godina koliko radim, u decembru nije isplacen ni dinar za sluzbene odbrane. Inace sud obicno pla ca u junu i decembru. U pola cene, sa prosecnim kasnjenjem od 2 godine. Poklonise milijarde dinara taksi notarima pa sada nemaju za nista. Osim za plate, taj racun ne podleze blokadi.
  • Nebojša

    11.01.2019 19:43
    Tuzilastvo rak rana Srbije
    Sve je ovo zbog toga sto nemamo tuzilacki budzet pa da se na kraju hidi kako tuzioci rasipaju pare naroda i drzave i kako unistavaju predmete pa dolazi do oslobađajucih presuda.
    Drugi razlog su nerazumno visoki troskovi advokata od recimo za mali podnesak 33.000 dinara do cak 65.000 dinara.
    Uz to advokati su oslobodjeni izdavanja racuna i placanja poreza samim tim.
    Kada se sve ovo uplete i rkipa vestaka po potrebi i za potrebe a mimo svake logike rezultat je ocigledan i potrebno je HITNO da se napravi tuzilacki i sudijski budzet pa da se zna ko je unistio pare nestrucnoscu.
    Imate i sudija za prethodni postupak koji zajedno s tuziocima nametno unistavaju sve da kada dodje do sudjenja sve mora da padne jer su dokazi unisteni ili ih nema uopste.
  • Deki

    11.01.2019 19:29
    niko kao ja
    Kada je blokirana moja mala zanatska radnja, pre par godina. Knjigovodja me je pozvao i upozorio, da sam u problemu i ne radim dobro. Kaze on meni, ili slabo i lose radis ili trosis preko mere. Preracunaj se, kako ne bi morao da prekines posao.
  • Slavija

    11.01.2019 19:25
    Računi ne bi bili blokirani, da to neko ne želi. Ako ima para sa pevaljke na trgovima, novogodišnju rasvetu i sl. onda ima i para za finansiranje osnovnih stvari na kojima funkcioniše država. Jedan od razloga zašto su blokirani jeste taj da se ne bi advokatima isplaćivale odbrane po službenoj dužnosti. 1990ih Miloševićeva garnitura je odlučila da advokati zarađuju previše na odbranama po službenoj dužnosti, pa su doneli pravilnik da se advokatima isplaćuje 50% od iznosa predviđenog tarifom. Da li još neko u ovoj državi dobija 50% zarade ili penzije? Izvršitelji? Notari? Političari? Da stvar bude gora, sudovi i tužilaštvo su krenuli na svoju ruku da tumače Tarifu, pa sada i od tih 50% okrnje dobar deo. Istovremeno, ta ista država očekuje od advokata da redovno plaćaju porez. Da su sudovi i tužilaštvo kojim slučajem primorani da isplaćuju 100% troškova službenih odbrana, ne bi više trošili novac i procesuirali građane zbog gluposti, već bi se posvetili gonjenju pravih kriminalaca.
  • Nema ni s od sudstva

    11.01.2019 19:21
    Po zakonu
    Racun u blokadi vise od 1 god.automatski se ide u stečaj,a i netreba nam takvo korumpirano sudstvo
  • Joca

    11.01.2019 19:16
    sta radite bre
    Neko je sad skoro pricao, da je u zemlji zavlado red. Od kad su dosli ovi sto rade dnevno 26h.
  • Kojot

    11.01.2019 19:12
    Problem su galantni zakoni
    Problem je u zakonima, tako na primer ogroman trosak ide na odbrane po službenoj dužnosti za teske krađe, a teške su npr jer je ciglom razbio izlog i nešto ukrao, ništa složeno, al ti moraš da mu platiš branioca, jer zakon tako kaže, a osumnjičeni kaže da nema pare za svog. I takav je povratnik, i iznova košta državu. E tu je problem, jedan od većih
  • Vladan

    11.01.2019 18:22
    Nesposobnost SPS kadrova i modernih radikala. 30 godina su na vlasti ovi ljudi. Ko je kriv ako ne oni??
  • Cubi

    11.01.2019 18:18
    Raspad sistema..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna