Autor: Tanjug

Info
05.02.2019.
05:59 > 07:00
Zvaničnici poljske vlade demantovali su da su bolesne krave završile u klanici zbog njihovog mesa, nakon što su istražitelji Evropske unije započeli jednonedeljnu inspekciju o navodima da je meso bolesnih krava izvezeno iz Poljske.
  • Обсарвер

    05.02.2019 18:57
    Одговор
    Видим да се овде развила полемика, па бих да одговорим укратко.
    Ја имам информације, као и сви други читаоци, али и искуство, да могу да тумачим ствари по том питању.
    Постоји десетак корака протокола, који се спроводе у кланицама. Постоји Правилник о прегледу животиња пре и после клања, као и поступак добробити на линији клања. Животиња и не може да дође на кланицу, док нису испоштовани претходни кораци, а то је; преглед на тбц и бруцелозу, клинички преглед, преглед картона терапије, преглед да није стеона. Када је то све у реду издаје се Уверење о здравственом стању. Код утовара, издаје се транспортно уверење и тек утовара у адекватно возило.. Службено лице дочекује транспорт и проверава стање животиње приликом истовара.
    Ако се ови кораци не испоштују, то је већ кривично дело! О томе се овде не говори, већ је прескочен корак о присуству ветеринара на линији клања. Зашто није био присутан не зна се. Следују кораци о процени полутки и изнутрица, као и остали кораци до доласка у продају, који су били испоштовани. Неке кланице, због тржишта имају трећу смену, како би месо на време било транспортовано
    .Важно је да месо није заражено и да нико није оболео. Потврда, тј Уверење о здравственом стању, није оправдање, за прескакање корака у протоколу и због тога гл. инспектор је није поменуо.
  • Panon

    05.02.2019 12:25
    @Обсарвер
    U tekstu piše : "Novinari ... su snimili kako se OBOLELE krave unose u jednu klanicu u poljskom gradu Ostrov Mazovjecka, gde ih radnici NOĆU kolju. Na licu mesta NIJE BIO PRISUTAN veterinar, što je obavezno u skladu sa poljskim zakonima."

    A vi kažete: "Краве су ВЕРОВАТНО прегледане пре утовара, од стране овлашћеног ветеринара и добиле писмену потврду да нису сумњиве на болест,"

    Na čemu zasnivate tu pretpostavku? Kako biste odgovorili na sledeća pitanja:
    1. Zbog čega ne možemo da vidimo pismenu potvrdu koju pominjete? Možda ćete reći da novinari neće da je objave radi sticanja profita, ali zašto onda glavni veterinarski inspektor nije pomenuo tu pismenu potvrdu?
    2. Zašto su krave utovarene i zaklane noću?
    3. Kažete da protokol nakon klanja nije ispoštovan. Zašto nije?
  • Nikola

    05.02.2019 09:01
    Brendovi
    Sada će naši popularni brendovi da za džabe otkupe ovu govedinu i videćete ekstra skupe goveđe kobasice po supermarketima.
  • Обсарвер

    05.02.2019 08:38
    Стручњаци
    Испоставило се да су новинари са предумишљајем и унапред смишљеном причом направили скандал и једини они и профитирали. Иначе су ширили лажне вести о зарази, како би ''вест'' добила на тежини. Исти би поступак био и да су били присутни инспектори. Краве су вероватно прегледане пре утовара, од стране овлашћеног ветеринара и добиле писмену потврду да нису сумњиве на болест, а овај корак је обавезан по протоколу, који даље није испоштован.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna