Autor: Tanjug, 021

Info
18.02.2019.
11:08 > 11:15
Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije zatražio je danas od Vlade Srbije da, posle produžetka raspusta za školsku decu, kaže koje će mere biti preduzete na dodatnoj zaštiti od gripa u vrtićima.
  • prečanin

    21.02.2019 12:23
    Malo asertivnbosti
    Boro, Elena, Tanja i ostali, baš ste se lepo nalupetali o funkciji porodice i vrtića u odrastanju deteta.
  • Tanja

    19.02.2019 19:26
    za gospodina Boru
    I dalje stojim iza svog mišljenja da ste besni i treba da radite na sebi. Toliko nezadovoljstvo jedino možete rešiti konstruktivnom komunikacijom sa izvorom Vašeg besa. Svako dobro Vam želim.
  • Bora

    19.02.2019 14:23
    Tanji
    Zaključili ste kako su deca divna, a porodice problematične. Vi, veliki pedagog u svojim očima!
    Bes u meni vidite Vi, jer svako vidi ono što želi. A ja nikoga pojedinačno ne diram, samo kažem šta vidim u vrtićima, već nekih desetak godina. I to sam vrlo jasno napisao.. I zato sam mogao pročitati kojekakve generalizovane gluposti, da biste mene proglasili besnim, punim mržnje isl. a samo da se skrene tema sa onog o čemu se ovde govori. Nemojte mi pisati hvalospeve o sebi, već radite ono za šta ste plaćeni, a to je 8 sati sa decom uz pola sata pauze, kao i svi mi. Ne 4 sata, sa pola sata pauze, kako ste vi to lukavo smislili.
  • Tanja

    19.02.2019 11:55
    Za gospodina Boru
    Gospodine Boro,niko nije rekao da je porodica loša. Ovo ste sami zaključili. Naprotiv,porodica je stub društa,neko bez koga dete nije potpuna ličnost. Moj predlog Vama je da upišete kurs asertivne komunikacije, može i joga,jer ovakvim natpisima samo zaključujem da ste jako isfrustrirani i besni. Bes na ljude je ozbiljna stvar i treba da poradite na tome. Bes može da šteti samo Vama.
  • Bora

    19.02.2019 11:15
    @Ja i Ahaha
    Škole su obavezne, predškolska ustanova samo poslednju godinu. Ja sam moje predškolsko dete sklonio, a verujem da to mnogi čine. No, postoje roditelji koji nemaju mogućnosti da sklone svoje dete i normalno je da vrtići rade- Grupa od dvadesetak dece ima zvanično DVA vaspitača, ali ste vi odlučili da po jedan dežura 4 sata, totalno nelegalno. To je suština, kao i da zaklanjajući se sa brigom o deci vi bi da ne radite. A zahvaljujem na ponudi da se prekvalifikujem, ali imam sjajan i vrlo kreativan posao, za šta sam se vrlo ozbiljno školovao. Ne bih da komentarišem one gluposti šta mala deca treba da rade, kako se moja deca zabavljaju kod kuće i kada da ih upišem na fakultet, to su potcenjivačke priče, kao da su preslikane od ove vlasti. Očigledno da istinu doživljavate kao uvredu, pa onda izvrćete stvari. Tipično.
  • Ahaha

    19.02.2019 07:38
    Bora i elena
    Sta ce tv u sobi...pa sta ce malom detetu ceo vikend tablet i telefon u ruci i ograju igrice...deca to pricaju...znaci crtani film nije za dete a ratovanje u igricama jeste....i Boro vaspitaci ne drze cas a ako niste znali vrtic je za drcu i tamo se igra i peva a vi vase upisite odmah na fakultet pa ce ceo dN imati nastavu
  • Vaspitac

    19.02.2019 06:56
    Iskreno
    Na porodiljskom sam a treba da odem u vrtic na 15-20min. da sklonim neke stvari. Odlazem vec 3 nedelje zbog gripa. Cuvam sebe i svoju porodicu. Pametnome dosta.
  • Anonimus

    18.02.2019 23:42
    Mutirani
    Kada je na nivou naše velike države onda pričamo o mutiranim virusima I nekim istim takvim pojedincima!koliko nam je um mutiran,sezona gripa postoji I u susednim razvijenim zemljama...ali kada se susretnemo sa epidemijama šarlaha,impetiga,zaušaka,malih boginja,svake godine, ne zatvaramo škole I obdaništa već oči,pa šta nam Bog da!pomenute bolesti su iskorenjene u razvijenom svetu kao I karijes mlečnih zuba!!!
  • Ja

    18.02.2019 23:40
    @Bora @Elena
    Sve mi više ličite na vozove vlasti koji po svaku cenu pljuju po poštenim radnicima. Objasnite nam kako to da vas ne boli to što su školska deca na raspustu? Stručnjaci kažu da su deca do četiri godine starosti najpodložnija gripu. Pa ta deca su u vrtićima. Nemojte poricati da je više od 50 procenata roditelja neodgovorno i šalju zalečenu pa i bolesnu decu koja su pod terapijom u vrtić. E, od te dece se razbole druga deca, a od njih i vaspitači. Onda se vi pitate zašto spajaju grupe, zašto je samo jedna vaspitačica u grupi, zašto se ništa ne radi... Dragi moji, da li vaspitačica sa tridesetoro dece u grupi može da uspe da: obuče, presvuče, uradi radnu aktivnost, postavi doručak, užinu, ručak. A onda na kraju smene dođe ljutiti roditelj koji pita zašto mu dete ima mokar rukav na majici??? Treba istrpeti poniženje, bahatost pojedinih roditelja (nikako svih, jer hvala Bogu većina ima zdrav razum). A vama ako mislite da vaspitači ne rade dovoljno, evo možete da se prekvalifikujete, postanete vaspitači i ne radite ništa! Imaćete 4 do 5 meseci raspusta godišnje, radićete sat vremena dnevno, imaćete 5 kafe pauza i svi zadovoljni. Pozdrav.
  • Elena

    18.02.2019 21:06
    Vaspitači
    I šta će u svakoj sobi televizor? Jaki ste mi vi vaspitači kada im samo puštate crtaće čitav dan i još tražite od nas roditelja da vam kupimo noviji.
  • Elena

    18.02.2019 20:50
    Prodaja mesta
    Kad već spomenuste: to što vi prodajete neverovatnih 95% mesta u vrtićima je vaša sramota, a ne moja. Ne bih nikada platila tako nešto niti molila da upadnem u vrtić na štetu nekog drugog deteta. Drago mi je da ste se prepoznale i ovoliko silno uvredile jer to znači da sam u pravu. Počnite da radite svoj posao odgovorno i niko vam neće prigovarati, a deca i roditelji poštovati. I naučite makar slova jer treba da učite predškolce.
  • Bora

    18.02.2019 20:34
    Tanji i ostalima
    O čemu Vi pričate? O tome kako su vaspitači divni, a roditelji ne valjaju? I to sve zato što biste mini-raspust, jer škole ne rade, pa bi i vi? Pa da proglasimo pandemiju i da svi prestanu da rade. Ne očekujem od vaspitača servis, dete smo poslali kod babe i dede, mistifikujete svoj rad, a znate i sami kako to izgleda u praksi. Meni smeta ta vaša želja za neradom i poređenje sa školama. Niste vi škole i to što pravite raspuste je nezakonito, nemate vi pravo na tolike odmore i pola radnog vremena svaki dan. I u tih pola radnog vremena znate da držite samo jedan čas. Ne mrzim vas, samo vam kažem istinu u oči, a to vas sve jako nervira. Kakve ubice, prostitutke, alkoholičari, kakvi tableti i slično, radite, drage moje gospođe svoj posao malo više. A vi nastavite da pljujete po meni, neću se više javljati, rekao sam šta sam hteo, ali se manite moje porodice jer ne znate ništa o njoj.
  • Bora

    18.02.2019 20:06
    Neko se par puta potpisao sa mojim imenom, pa da pojasnim. Ne mrzim nikog, najmanje vaspitače, imali smo sreću da dobijemo vrlo pristojne. Nisam nikad tražio vezu, a koliko smo sa decom vi ne znate, pa možete samo da vređate. Samo sam napisao šta vidim i šta mi deca kažu, a to je jedan obavezni čas dnevno neke aktivnosti, ostalo vreme igračke, crtanje i slično. I JEDNA vaspitačica od dve, svaka po oko 4 sata u vrtiću. I obavezni raspusti. Nema tu mržnje ni prema kome, to je istina, svi to znaju. Kao što je jasna i ova farsa sa gripom: ako nema škole zašto vrtići da rade, mogli bismo i mi malo... Uvek je tako, to znaju svi roditelji. A mržnju sejete vi i odmah etiketirate.
  • Tanja

    18.02.2019 19:22
    Vaspitač sam. Deca su divna bića koja treba prepoznati, voleti, primećivati. Kao vaspitač ne radim samo sa decom. Radim i sa porodicom. Preračunajte koliko je to ljudi, otac,majka,bake,deke... Posle 30 godina radnog staža merodavna sam da kažem da su deca divna.A porodica? E to je problem. Radila sam sa alkoholičarima, narkomanima, prostitutkama, striptizetama, ubicama, lopovima, mentalno bolesnim ljudima, zdravim, kulturnim, obrazovanim,neobrazovanim... Trpela sam mnoge loše stvari, radovala se mnogim srećnim i divnim trenucima. Ono što mi je stalno prolazilo kroz glavu je kako je tom detetu koje živi sa takvom porodicom. Verujte mi , uvek sam znala zašto se neko dete ne ponaša onako kako od njega svi očekujemo. Dragi moji, ja kao vaspitač sam prolazna osoba u životu Vašeg deteta, a Vi roditelji ste ključ njegove sreće. Dakle, Vaše dete ne vaspitavam ja već Vi. Ja sam tu da potpomognem i uradim ono što je najbolje za Vaše dete.To mogu da uradim samo onda ako Vi postanete moj partner, čovek koji me donekle ceni i ima poverenje u mene kao vaspitača. Pljuvanjem po vaspitačima niste ništa postigli, jedino ste prikazali samog sebe, a ujedno ste postali loš model za svoje dete. Hvala Vam.
  • Igor

    18.02.2019 18:50
    Ocena
    Ljudi koji mnogo govore o ljudima loše, ostare i razbole se od svoje zlobe, jer čovek, kuvajući otrov, uvek otruje najpre sebe samog.
    Dobro je govoriti, a još bolje ćutati: treba samo znati kad je čemu vreme.

    Zato Boro i Sandra, sedite dole - JEDINICA!
  • Ns

    18.02.2019 18:44
    @Bora @Elena
    Ko je vas dvoje toliko iznervirao? Kad ste možda vi ili mnogi drugi plaćali da vam prime decu u taj vrtić, nije vam smetalo ništa. I mnogo je ružno vređati vaspitačice! Ja mogu da kažem da ste vi nepismeni, ali neću. Pitate što je vaspitačica primila dete preko norme? Pa zato što na žalost ne sme protiv iskvarenog sistema, u kome bahati bizMismeni upisuju svoju decu preko veze, a možda ste čuli za takve slučajeve i vas dvoje? Ako želite da vašu decu neko drži kao malo vode na dlanu, postoji nešto što se zove dadilja, a to bi vas koštalo mnogo više od vrtića u kojem rade nepismene vaspitačice. Ne dam da se pljuje na vaspitačice i dosta mi je da razni likovi koji nemaju prava saznanja komentarišu ovde. Ili ih ipak imaju, ali je sendvič još uvek svež.
  • Sanja

    18.02.2019 18:42
    Za Boru i Sandru
    Nikad se ne čudim što vidim zle ljude , ali se često čudim što ih ne vidim da se stide.
  • Elema

    18.02.2019 18:15
    Elena
    A bili su pismeni kada si trazila vezu i molila da upises dete....onda ti nije smetalo sto je nepismeni vaspitac pustio da dodjes preko broja
  • Elema

    18.02.2019 18:04
    Elema
    E moja nevaspitana Elena
  • Sale

    18.02.2019 17:38
    Elena i Bora su definitivno od onih roditelja čija deca ne izbijaju iz vrtića,a kod kuće im uvale tablet i crtaće po ceo dan...pa im krive vaspitačice.Brižni roditelji...
  • Elena

    18.02.2019 17:04
    E moji nepismeni vaspitači...
  • Dušan Savić

    18.02.2019 17:01
    Podrška i Caca i svim vaspitačicama.
    Vodio sam fabriku koja po smeni ima 90 ljudi i nije lak posao ali mi je bilo teže mnogo više da čuvam od komšije 5 dece. Te jedno levo drugo desno. Volim i obožavam decu ali nije lako sa njima.
    Sada zamislite Vas dvoje ste vaspitačice pa celu grupu čuvaj pa spajanje pa ima duplo više dece nego što treba. Plus nedao Bog nešto bude detetu udari se razboli, pa to odmah pretnje tužbom i drugim. Nije lako ni sa velikim ljudima a kamoli dečicom objasniš nešto 100 puta i ono opet.
    Pa radi i ubija se od posla pa posle opet na 2 privatna posla jer od plate se ne živi. Preživljava se. Kako onda te osobe da imaju privatan život?
    Izuzetno težak posao ima i težih ali Vam je neko lepo rekao da oni mogu malo da utiču na vaspitanje slika su i prilika roditelja. Koleginica opušteno šalje bolesno dete u vrtić uz objašnjene baš me briga nek zarazi???
    Nisu Vam vaspitačice krive one se maksimalno trude da odrade svoj veoma bitan posao s to samo ime kaže VASPITANJE.
    Veliki pozdrav za dve najbolje vaspitačice na svetu Renatu i Jelenu
  • Elena

    18.02.2019 17:00
    Bora je rekao istinu i to vidi svaki roditelj koji dovede dete u vrtić. Meni je jasno zašto vi vaspitačice ne volite da se o tome otvoreno govori. Deca se često ostavljaju i sama bez nadzora pod nekakvim izgovorima 'ne mogu ja jadna sama sa njih 30', izvini pa što si sama? Što si potpisala da primaš decu preko brojčane norme u svoju grupu?
  • Alo

    18.02.2019 16:59
    Alo
    Dosta naklapanja....ili je epidemija ili nije...koja kategorija stanovnistva je po ministarstvu zdravlja imuna na viruse?kada drzavu bude vodila struka a ne politika svi ovi komentari nece biti potrebni...do tada...zavadi pa vladaj
  • Bora

    18.02.2019 16:51
    Ekipi vaspitaca
    Pa vi ste sretan otac...ako su se vasom decom vaspitaci bavili po sat vremena dnevno onda su oni jos iz pelena samostalni pa vam vrtic nije ni trebao....ili su se mozda cuvali sami van tih sat
  • Elema

    18.02.2019 16:48
    Elena
    Ne apeluju vaspitaci da se ne dovode deca nego je to naredjenje sa vrha gospodjo nepbavestena a savesna i vredna mama....niko vaspitace nista ne pita...a vi slobodno opletite i zesce ako moze
  • Bora

    18.02.2019 16:44
    Bora
    Ako sa vasim detetom jedna vaspitacica provede sat vremena i druga isto toliko onda je vase dete samostalno i moze da ostane samo kod kuce...ko pazi na njega ostatK dana u vrticu? Pazi se ocito samo
  • Elena

    18.02.2019 16:32
    Hajde da vaspitači rade svoj posao časno i pošteno, da ne spajaju grupe kada je epidemija i kada to ne bi ni smele i da ne apeluju na roditelje da ne dovode zdravu decu. Moram i ja da radim da bi u budžetu bilo novca za njihove plate. Nikako da ukapiraju.
  • Bora

    18.02.2019 16:26
    Ekipi vaspitačica
    Posao vaspitača je ozbiljan, ali u praksi nije tako. Nisam se u životu istresao ni na jednog, a troje dece mi je prošlo kroz vrtiće. I ne idem u kafiće, već oboje radimo, vrlo ozbiljno i mnogo vremena. Nikada nisam video oba vaspitača zajedno osim na proslavama i priredbama. Možemo se lagati da nije tako, ali oni svoju obavezu svode na 1 (jedan) čas dnevno, jedna od njih dve. Nećete mi vi govoriti u koji vrtić da vodim dete. I znate svi da sa letnjim raspustom dobijemo dežurni vrtić, jer ostali prestaju sa radom. A ovaj grip pokušavaju da iskoriste za još par dana nerada, a sve kao zbog brige o deci. Leglo nerada, manje rade od profesora univerziteta, a i to im je teško.
  • m

    18.02.2019 16:19
    Za Boru, znas kako najlakse je iskaljivati bes na vaspitace,nastavnike i doktore. Do te mere praviti neke "konstrukcije" u glavi je van svake pameti. Nije tim vaspitacicama lako. A roditelji ocekuju da su im vaspitacice od deteta naprave cudo. To je samo ustanova koja sluzi da vam neko pricuva dete dok radite. Nemojte ocekivati da vam vrtici ili skolske ustanove prave matematicare i odgovorne ljude. Za to sluze roditelji. Jeste vaspitno-obrazovna ustanova ali za podmirivanje najosnovnijih potreba. Vidim sad imaju program i za bebe od sest meseci. Pa sta radjate decu ako s njima nista ne radite? Idete na posao gde vas ponizavaju kako biate imali za kola,novu markiranu odecu (ne daj Boze nesto da kupite u secondhandu) dok vam deca propadaju,gledaju crtace i bulje u tablet. A onda ocekujete da vam dete lepo uci a niti radite slova ni brojanje a njim niti ste mu pomogli da stekne radne navike. Prestanite da ponizavate vaspitacice, nastavnike, doktore i stavljate svakog u isti kos. Ima ih i dobrih i losih. Videla bih ja vas da li biste pijuckali kafu zamislite za tih osam sati napetosti da vam se neko dete ne povredi, vaspitacica popije kafu u pauzi, zamisli strasno! Ma zasto da ide i u wc? One su ionako roboti koji ce od vase dece napraviti cudo! I to sve rade za 30.000 din mesecno sa fakultetskim diplomama! Za mene je to zabrinjavajuce. Sramota za svakog ko ih napada i stavlja ih u isti kos!
  • Novosađanka

    18.02.2019 15:56
    Rešenje
    Roditelji koji nemate pravo na bolovanje a koje treba da je zagarantovano - menjajte sistem i vlast. Vaspitačice koje svi odreda jašu za sitne pare- menjajte i vi.
    Svađati se međusobno nema smisla, treba jednostavno napraviti bolji sistem. A evo to se sad pokušava. Ako i ne uspe, može vam samo biti isto. A šta ako ipak uspe?
  • Elema

    18.02.2019 15:29
    Predlog
    A zasto ih ne bi spojili ako ste ih doveli zdrave...zar je normalno da cela ustanova pravi troskove u ishrani,prevozu,struji,grejanju,...kao da su svi tu...sta to briga roditelje...oni iglavnom i ne placaju vrtic ili ga placaju kao dve kutije cigara
  • Ja

    18.02.2019 15:28
    @Bora
    E moj Boro, vaspitačice nemaju raspust kao učitelji i nastavnici. Nema podele smene... Prvo se raspitajte pa pišite. Radi se dosta, ali to niko ne želi da vidi! Dosta mi je više nipodaštavanja vaspitačica! Kažete za privatne vratiće. Tamo se radi više? Pa nije baš tako. Samo je cena za roditelje dosta, dosta veća. Vi koji želite da sedite u kafiću, a da vam je dete u vrtiću o po cenu zdravlja, svaka vam čast. Nije ni samo zdravlje dece u pitanju, tu je i zdravlje vaspitačica. Dakle, zamolio bih vas da ne pričate neistine samo zato što ste maliciozni.
  • Lezi lebu da te jede

    18.02.2019 15:24
    Sramota
    Zasto vase dete ne odvedete u privatni vrtic kad je ovaj drzavni ovako grozan?
    Zato sto tamo ne mozete za dzabe da se istresate i ponizavate zaposlene...sram vas bilo
  • Sramota

    18.02.2019 15:15
    Sramota
    Zalosno je sto pored svih udruzenja med sestara i vaspitaca nema ko da se oglasi po pitanju ove diskriminacije u prosveti osim sindikata...ko cuva skolsku decu kod kuce i ko je uopste rekao da su vrtici cuvalista...predskolske ustanove su vaspitno obrazovne...roditelji jos samo veliki ves da donesu na pranje petkom i da su mirni...nisu vaspitacice domele od kuce viruse nego su ih dobile od vase bolesne dece koju uredno dovodite bez milosti a epidemija proglasena i naznaceno da je najrizicnija predskolska populacija i ljudi stariji od 65 god
  • Caca

    18.02.2019 14:41
    Kad procitam komentare tipa Elena i Bora prvo sto mi padne na pamet je-deca su divna kakvi su roditelji. Ljudi se bave poslom vaspitaca i organizacije rada a po svoj prilici ne znaju gde se nalaze. Tema je suzbijanje epidemije! A ako vas zanima kako izgleda dan u vrticu slobodni ste da odete, to je dozvoljeno, cak preporucljivo, samo sto ni jednom roditelju ne pada na pamet da provede 6-8h sa 25-30 dece. A garantujem da bi pobegli glavom bez obzira vec nakon 1h. A obaska sto bi se sutra, prekosutra probudili sa stomacnom ili respiratornom infekcijom. Ne brinite, necemo vam prevaspitati decu, za tako nesto je potrebna saradnja sa roditeljima, bice takvi kakvi ste i vi. Dosta mi je vise pljuvanja po vaspitacima!
  • Мунгос

    18.02.2019 13:17
    Нисам знао да постоји „Синдикат предшколског васпитања“.
    Ако је то већ тако, онда су вероватно поред васпитачица, учлањени у синдикат и наши предшколски малишани. Па онда када овај синдикат пружи пуну подршку протестима, да све то добије на тежини.
  • Maja

    18.02.2019 13:08
    ko će čuvati decu
    Predlog je da decu ne vodimo u vrtić... a ko će ih kući čuvati... da li će poslodavac tolerisati bolovanje roditelja da bi ti isti roditelji čuvali dete kojem curi nos... Boli koga uvo za to!!!
  • Bora

    18.02.2019 13:05
    Lezi lebu da te jedem
    Vaspitačicama, koje podele smenu na pola, pa jedna dođe od 7h, adruga od 11h, se ne radi ni toliko. Sada bi još jedan mali godišnji odmor, a koriste sve raspuste kao i škole, mada za to nemaju ni razloga ni zakonska prava. Nerad je od njih napravio razmažene lenštine. A pogledajte samo privtne vrtiće i sve će vam biti jasno.
  • Joca

    18.02.2019 12:56
    majka ili maceha
    Ne pokazuje drzava brigu za malu decu sem kad je u pitanju otimanje novca roditeljima. Morace Grip da ide na javne nabavke, ako se niko od njihovih ne zali on ce u to vreme i prestati. Kako stvari stoje to su guzonje, koje samo na sebe misle.
  • Raspust

    18.02.2019 12:27
    U nekim opštinama ni vrtići ne rade...
  • Elena

    18.02.2019 11:47
    Predlog
    Evo predloga. Da vaspitači ne spajaju nepotrebno grupe dece. Jutros, bez obzira što je dece malo i što bi ona morala biti u svojim sobama posle 7h, vidim da su i dalje spojeni kako bi vaspitačice ćaskale. Dokle više da se toleriše to što se baš namerno trude da se sve dečije bolesti što više rašire, kako bi dece u vrtiću bilo manje, a njihov posao opušteniji (telefon, kafica, televizor, internet, pa kući posle 3h 'posla').
  • Dusan Savic

    18.02.2019 11:14
    NIsta nece biti
    bas njih briga sta se desava.
    Da ih briga vaspitacice bi imale mnogo bolje i uslove i plate i manje grupe. A ne ovako da se razapinju za crkavicu.
    Tuzno je ostaviti bolesno dete u vrtic ali mnogi ni ne znaju sta znaci biti roditelj. Lako je napraviti decu dete treba vaspitati.
    Od toga da cujem bas me briga vodim ga u vrtic iako je bolesno briga me za drugu decu a to redovno cujem. Sta ocekivati
  • Novosadista

    18.02.2019 11:14
    Pa mere
    Dodatne mere koje ce biti preduzete su u stvari te predlozene dodatne mere!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna