Info
19.03.2019.
10:00 > 08:51
Srpski uzgajivači malina i jabuka u grdnim su problemima, prvi se nisu prilagodili uvećanoj globalnoj proizvodnji i promenjenim navikama kupaca, drugi su zatečeni obilatim rodom širom Evrope, još više otežanim plasmanom na rusko tržište.
  • Radivoje Rokvić

    19.03.2019 12:08
    ...
    Stigla tržišna ekonomija i u Srbiju. Za 10-15 godina ćemo provaliti osnove kako funkcioniše. Može da se ljuti koliko ko hoće ali dok naši poljoprivrednici shvate zakon ponude i potražnje neće ih više biti. Država bi trebalo subvencijama da im olakša proizvodnju ali ne i da im obezbeđuje zaradu (tržište, plasman), kako oni to razumeju. Dečije bolesti i promašaji nakon kojih posle vremena obrnuto proporcionalnog pameću koju imate sledi udruživanje, ulaganje, praćenje tržišta, edukacija... Sve je to "zapad" prošao krajem prošlog, pardon, pretprošlog veka.
  • Tehnolog Djuka

    19.03.2019 10:49
    Kukanje
    @Anonymus
    Niko nije lud, trziste diktira cenu. Ako mozes da prodas za 150 dinara, zasto bi prodavao za 50.
    Proveravah stanje, jer sam mislio da je neki monopol u pitanju i da nije lako izvoziti robu preko granice bez nekih veza teskih i saznao da je to glupost, svako bukvalno moze da izveze voce.

    Koliku trgovac moze da napravi marzu je samo njegova sposobnost, to se vas ne tice. Rizikujte i vi pa smrznite voce i prodajte ga po 1000 dinara/kg ako uspete da ispregovarate.

    Brat to radi sa tresnjama, Rusija kao krajnja odrednica, cak nema mnogo, nekih 2 ha. Ali, udruzio se sa par proizvodjaca, zaposlili vrsnog trgovca koji ih predstavlja u Rusiji i to je to. Sire zasade i dalje. Ne prodaju samo tresnju kao sirovinu vec sad prave i sokove, dzemove, namaze, keks i slicno.

    Problem je upravo to sto pisac teksta navodi, neinformisanost i nepracenje trzista i potreba krajnjih korisnika.
  • Anonimus

    19.03.2019 09:55
    Zanimljiv i prilog koji dublje sagledava nevolje poljoprivednika.
  • Anonymous

    19.03.2019 09:35
    Ekonomski
    Mogli ste vi jos duzi tekst da napisete .... ali hajde objasnite ovo...
    Ako je :
    Otkup 1 KG maline u RS = 50 RSD
    Prodaja 1 KG maline zamrznute u RS = 300 RSD
    Podaja 1 KG maline sveze u EU = 10 EUR

    Ko je lud?
  • e

    19.03.2019 09:25
    Hvala na informativnom tekstu. Svaki put kad luduju po novinama i blokiraju puteve pomislim da je ovakvo nešto u pitanju, a ne neka nepravda koja im se načinjava. Posao je posao, ako ne znaš da ga vodiš onda ćeš propasti i za to nije niko drugi kriv.
  • Jox

    19.03.2019 09:13
    Propala poljoprivreda
    Bez obzira kakvo je stanje trzista u svetu, kod nas zaradu od poljoprivrednih proizvoda ostvaruju samo trgovci preprodavci, a sam proizvodjac ako pokrije troskove proizvodjne, i nesto mu ostane, bude srecan....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna