Autor: Danas

Info
19.03.2019.
08:36 > 10:08
Policija je jasno i sa planom ciljala da uhapsi organizatore protesta "Jedan od pet miliona" kako bi obezglavila demonstracije, a na njima je primenila član 308 Zakona o prekršajima, koji je uveden pre nekoliko godina zbog navijača, kaže za list "Danas" advokat Vladimir Gajić.
  • milicica

    19.03.2019 19:41
    mozete vi pricati
    Sta hocete a sta je huligan samo onaj koji pravi nered na ili posle utakmice tj. divlja pa to je radio i onaj sa testerom i treba ga osuditi ali i DJilas koji je gurao ljude i Obradovic koji je zaustavkljao ,pretio i vikao po hodnicima. Slazem se da je potrebno to uraditi i onima koji su vise puta osudjivani pa su jos na slobodi i oni koji im to omogucavaju.
  • PRO BONO

    19.03.2019 16:33
    @Jedan
    Mladi kolega, kada više ne budete student shvatićete da dvokat nije svaki put i plaćen.
    Ima postupaka koje advokati urade pro borno i ne plaća ih ni branjenik, ni država ,a ni NVO:
    Svaki advokat ima takve slučajeve, kada pomaže sasvim besplatno a na osnovu lične odluke onima koji ne mogu da plate.
  • DURA LEX SED LEX

    19.03.2019 15:52
    Pritisak na sud vrši svako ko se putem medija obraća sudu i spočitava mu kako treba zakone primenjivati. Da ste kolega,a ne student, znali bi da se sudije biraju na neodredjeno vreme, tj da reizbora nema ( osim za početnike) i da ni jedan jedini sudija nije razrešen u skorije vreme.. Poslednji reizborr i razrešenja bila su za vreme ministarke Malović . Oni koji su tada bili razrešeni vraćeni su na posao i debelo su naplatili naknadu štete od države u milionskim iznosima. Sudija nema opravdanih razloga da se plaši ni političara na vlasti ni političara u opoziciji, ali ima razloga da sudi po zakonu i svom slobodnom sudijskom uverenju.
    Pravna država treba da deluje jednako prema svima,a to znači da ko naruši javni red i mir treba da snosi zakonske posledice,. Ko je nezadovoljan sudskom odlukom ima pravo žalbe,a jedan od žalbenih razloga je i povreda materijalnog prava i o tome će odlučiti drugostepeni sud. Kada zakonodavac jednom kreira norme one se primenjuju jednako za sve ,a ne samo na pojedine kategorije i ne bi bilo u duhu pravne države da jedne odredbe važe za navijače kada narušavaju red i mir ,a druge za sve ostale. Ko ne želi da odgovara pred zakonom za narušavanje javnog reda i mira, neka ne ne narušava javni red i mir, a ne da putem medija i javnosti vrši pritisak na sud i ,traži za sebe lično ili za svoje političke istomišljenike da budu izuzeti od zakona..
  • Jedan

    19.03.2019 15:02
    @DURA LEX SED LEX
    Pritisak na sud može vršiti neko u poziciji moći, uslovno rečeno, u odnosu na taj sud. Ne može pritisak vršiti advokat kojem je posao da pred tim sudom zastupa, jer nema nikakvu moć, opet uslovno rečeno, u pitanjima recimo reizbora sudija, kao što tu moć predstavnik vlasti indirektno ima. Slažem se da se zakon treba primenjivati, ali se norme tumače i u duhu onog što je zakonodavac imao na umu kada ih je kreirao. Na stranu to, svakako je pogrešno primenjeno materijalno pravo s obzirom da se ne radi o težem prekršaju u konkretnom slučaju jednog od mladića. A postoji isto takp nešto što se zove pravičnost, pa kad je sudija upoznat sa činjenicom da je jedan Sale Prangija čekao GODINAMA odsluženje kazne za ozbiljna dela a ne prekršaj, nije u duhu pravičnosti da odredi upućivanje na izdržavanje kazne pre pravnosnažnosti presude, pozivajući se na normu koju je pogrešno primenio. I time pokazao da postoji pritisak vlasti na sud. Ili nepristrasnost. Student sam. Nisam kolega. Nekom ću ići po burek 2 godine, dok se neozbiljni ljudi bave ozbiljnim stvarima u sada već zatrovanom sistemu pravosuđa.
  • DURA LEX SED LEX

    19.03.2019 13:02
    @ Jedan
    Naravno da je svaki advokat plaćen to se podrazumeva i advokati brane sve kojima je pravna pomoć potrebna,,a ne poistovećuju se sa svojim branjenicima i strankama.
    Ovo što kolega Gajić govori je istina,o razlozima uvodjenja ovog člana zakona ,ali kad je zakon usvojen primenjuje se na sve koji narušavaju javni red i mir, a ne samo na navijače, jer bi se onda radilo o diskriminaciji.
    Odnosno, zakon je donet, valja ga primenjivati.
    Gajić je ovu izjavu dao kao političar,a ne kao advokat i bilo bi lepo da je to i pojasnio,. Svima je poznato da je V. Gajić istovremenio i advokat i opozicioni političar, a nije jedini advokat koji se bavi politikom, ima ih još i u poziciji i u opoziciciji.
    Da je govorio kao advokat rekao bi da je sud dužan da primeni pravo,, što je sud u konkretnom slučaju i učinio. Ovakve izjave kolege Gajića su pritisak na sud, što advokat koji se zalaže za nezavisnost sudstva ne bi činio. Sudstvo treba da je nezavisno od svih pritisaka, pa i od izjava političara-advokata Gajića.
  • cluffes

    19.03.2019 12:11
    On je bio usao kroz otvorena vrata!
  • atr

    19.03.2019 11:50
    Dok huligani sa 20 krivicnih, setaju se na slobodi...

    Zloupotreba dece?! .... Ko se slika nedeljom sa decom po skolama po Srbiji i u bolnickim sobama ?
  • Matija Kovacevic

    19.03.2019 11:40
    misljenje
    A sta su oni demonstranti ako ne huligani. Nemojmo huliganstvo poistovecivati samo sa navijacima. Divljacki potezi demonstranata su, po mom misljenju, isto to.
  • Pavle

    19.03.2019 11:22
    Hidra
    Spontano okupljanje, i nešto više, od strane naroda, ako tako nešto uopšte postoji, bilo bi bolje nego "sa glavama". Onda protivnik nema gde da udari.
  • Jedan

    19.03.2019 11:07
    @Advokat
    "plaćenih advokata" - e tu si otkrio da si bot a ne kolega. Svaki advokat je plaćen. To mu posao. Samo što to zvanje nosi određeno dostojanstvo, tebi kom gazda baca koske sa stola na pod, nepoznato.
  • Advokat

    19.03.2019 10:32

    Nadam se da je ostao trag nezavisnosti i samostalnosti u sudstvu i da neće dozvoliti i pristati da rade po nalozima ulice, placenih advokata i pod političkim pritiscima i ultimatumima opozicije
    Kako vam ovo zvuci kolega ?
    Bavite se pravo a ne politickim izjavama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna