Autor: Novosti, Fonet, N1

Info
01.04.2019.
21:28 > 21:37
Konačno rešenje za zadužene u švajcarskim francima je sve izvesnije. Danas su se prvi put, preko svog udruženja, oglasile i same banke, navodeći da su, svesne problema s kojima se građani suočavaju, spremne da se uključe u pronalaženje optimalnog rešenja.
  • Petar

    02.04.2019 11:49
    @sveti Petar
    Vidim znas da citas ali imas problem sa razumevanjem procitanog, zasto bi neko nesto zabranjivao ako te je lepo upozorio.
    Nije znao sta se sprema pretpostavljao je a ti je velika razlika.
    Da je zabranio kredite u CHF razvlacili bi ga do neba.
    Ne kazas nista o godinama kada su rate bile manje nego kod kredita u €.
    Da je neko uzeo kredit u USD najbolje bi prosao ali jbg ko je mogao znati.......osim bankara koji ga nisu ni nudili.
    Najvise para se zaradjuje na ljudskoj gluposti i pohlepi, ovi su bili pohlepni a mislili su da su pametni, stigao racun, jbg....
  • dule

    02.04.2019 09:33
    @petar 02.04.2019 • 04:01
    koji si ti bezobraznik
    Banke da li su se zaduživale u francima uošte nije bitno to je njihov rizik, ali ovde je bitno narušen ZOO uzajamnost davanja, a i ti krediti su ukinuti znači da su TRENUTNO van zakona. I rest my case. Bankoboti koprcajte se ali nećete još dugo ovo mora pasti kao i u 14 država + na Evropskom sudu što je palo dosad.
    Ima i ona klauzula o opštem interesu eto tu padate, a i na svemu ne sviraj više molim te i Bjaži!!




    Druže, shvatam ja da je tvoja muka ogromna ali nemoj pljuvati čoveka što ti je napisao istinu. A on je napisao istinu - banka daje kredit u valuti u kojoj se zadužuje a ima zaradu od razlike u kamatnim stopama. I tako banke funkcionišu već stotinama godina. OK, reći ćete da vi nikad niste primili CHF nego dinare, ali to je zbog poludebilnih propisa u ovoj državi gde kredit može biti samo indeksiran u stranoj valuti a sve isplate se vrše u dinarima. Pri tom, ti isti stanovi zbog kojih su dizani ti krediti se najnormalnije prodaju u stranoj valuti (EUR) ali to nikom ne smeta.

    E sad, što se tiče ovoga što si napisao da je narušen ZOO uzajamnost davanja stvarno ne znam o čemu se tu radi i bilo bi korisno da daš neke dodatne informacije. Jedino što mogu da ti kažem jeste da ne vidim ni jedan razlog da to što želite za kredite ne može da se primeni i za depozite, što bi značilo da ako je neko u banku stavio 2000 CHF 2007 godine, vi smatrate da je jedino pošteno da mu banka sad isplati 1000 CHF + kamate. Jel to pošteno?
  • Seka

    02.04.2019 09:27
    Pih!
    Nije mi što me lažu, nego što misle da im verujem! Pih!
  • llc

    02.04.2019 08:35
    Hoće li i oni koji su štedeli u CHF morati da vrate "ekstraprofit" koji su ostvarili?! Ovde se radi o finansijskoj inteligenciji/gluposti!

    Znači ko god je halavi degen u ovoj državi, već tradicionalno, država njemu pomaže, a vi ostali, što ste doobro razmislili kad ste uzeli nepovoljnije kredite indeksirane u eur, vas ko j.be!!! Naravno i očigledno se primećuje (isto tako debilno kao rivalitet partizan/zvezda) kako chf dužnici posmatraju eur dužnike kao debile! :))
  • Gladius et anus

    02.04.2019 07:33
    Maximus
    Већина кредита је узета од стране оних који су по сваку цену хтели да побегну из села. Никаквих проблема не би било да сте наставили да музете краве, прете њиве и радите послове којима се вековима баве ваши преци. Али не, ви сте желели лагодан живот у стану, ауто, летовања/зимовања, блејање уз кафицу, швалерацију са колегом/колегиницом са посла... Све то има своју цену. Део те цене јесте и дужничко ропство...
  • Bivsi CHF duznik

    02.04.2019 06:58
    Ma tako je Petre, ovi sa kreditima u CHF nista drugo nisu radili u zivot, nego su po ulicama zaustavljali ljude, pitali ih da li imaju kredit u evrima, i onda im se rugali.
    Bože, kakvih ljudi ima...
  • @petar

    02.04.2019 04:01
    koji si ti bezobraznik
    Banke da li su se zaduživale u francima uošte nije bitno to je njihov rizik, ali ovde je bitno narušen ZOO uzajamnost davanja, a i ti krediti su ukinuti znači da su TRENUTNO van zakona. I rest my case. Bankoboti koprcajte se ali nećete još dugo ovo mora pasti kao i u 14 država + na Evropskom sudu što je palo dosad.
    Ima i ona klauzula o opštem interesu eto tu padate, a i na svemu ne sviraj više molim te i Bjaži!!
  • Hećim Bulat

    02.04.2019 03:56
    Debela laž
    Debela laž. Ja sam 2013 hteo da konvertujem u EVRO, ali kod druge banke jer banka nije nudila ništa, ALI JE GLAVNICA PREOSTALOG DUGA, iako delimično otplaćeno 5000 CHF plus rate i na kratak rok kredita bila podvlačim veća od 80 posto vrednosti stana, trebalo je doplatiti 1500 evra uz maksimalnu procenu da procenitelj nam "učini".
    Nemojte više kenjati, jer dosad je išlo mirnodopski.
    O rešenjima neću ni da komentarišem, većina je čak bila na štetu korisnika, kao i ono famozno ukidanje 2011. godine
  • AleksandarVojvođanin

    02.04.2019 01:23
    Schweiz
    Švajcarska je divna zemlja. Nadaleko čuvena po skupocenim satovima i nakitu i čokoladi, a takođe i čuvena po veoma zanimljivom bankarskom sistemu. Sve banke su privatne sa trezorima punih zlata, obveznica i drugih dragocenosti(jednim delom od stradalih jevreja u holokaustu). Vlasnik Centralne banke Švajcarske(CBŠ) nije država već akcionari. Kolaps cene zlata tokom 2013-te od skoro 30%, je doveo do toga da Švajcarska Centralna banka nije mogla, po njihovom Zakonu, da isplaćuje dividende akcionarima jer je bila u debelom minusu i zbog pariteta prema evru 1 euro=1,85 chd! Sve se više stranog novca slivalo, a zaduženja akcionara povećavala(nedostatkom novca iz CBŠ). Početkom 2015-te, da bi CBŠ ostala likvidna i da bi mogla da isplati dividende, oslobađa dotadašnji fiksni kurs prema evru i prepušta ga tržištu(berzi) da ga formira. Sve ostalo je istorija.
  • Guverner

    02.04.2019 01:22
    Kredit
    Uzmes kredit onda kukas na sav glas kako ne mozes da vratis i drzava vrati kredit odnosno vrate ga oni koji kredit nisu ni uzeli a ovi koji su uzeli kredit i nisu mogli da ga vrate ostvarili su EXTRA PROFIT!
  • Sveti Petar

    01.04.2019 23:38
    @Petar
    Petre, ime dedino, nemoj pričati koješta. Ako se ne razumeš u materiju, nemoj prepričavati iz žute štampe. Jelašić jednom rekao da to nije dobro, a država subvencionisala te kredite. Dinkić I Parivodić (dva ministra u Vladi) ohrabrivali gradjane. Nego Petre, da te priupitam nesto? Ako je Jelašić rekao da CHF krediti nisu dobri, zasto ih kao guverner nije ukinuo I zastitio gradjane? Valjda je to uloga NBS, da štiti gradjane od loših kreditnih linija.
  • Jaja

    01.04.2019 23:06
    Evo ga, krenuo je u kampanju...
  • Anonimus

    01.04.2019 22:44
    Jedna ruska poslovica kaže da " niko ne priznaje da je lopov dok mu ne stisneš jajca". Tako i banke ne priznaju da snose odgovrnost sve dok ih država ne pritisne...
  • Petar

    01.04.2019 22:16
    Ne razumem, čega banka da se odrekne?
    Banka je pozajmila Franke od neke druge banke i mora da ih vrati, ne Evre - Franke.
    Kako banka da kupi Franke po staroj ceni kad ih po toj ceni nema više nigde?
    Zarada banke je i dalje samo kamata, nikako kursna razlika koja se pojavila naknadno.
    Gospoda zadužena u Francima neka pošteno priznaju kako su se godinama rugali zaduženim u Evrima jer su im kamate bile niže za kredite u CHF te su plaćali manje rate.
    Sami pali sami se udarili, žao mi je ali je tako.
    BTW, Jelašić vas je upozoravao da ne uzimate te kredite ali ste Vi bili pametniji.....jbg.
  • Misa

    01.04.2019 22:09
    Banke nisu isreno pomogle
    Jos jedna obmana u nizu, naime 2015 jesu ponudile cetiri resenja ( ne zna se koji je gori po klijenta ali ni u jednom se nisu odrekla svog ekstra profita , konverzijom u evre rata bi se udvostrucila pa su klijenti uglavnom prihvatali produzenje agonije ( kredita ) kako bi im se rata na mesecnom nivou smanjila i tako u nedogled....
    Da su stvarno banke htele da izadju u susret klijentima ne bi ponudile ovakva cetiri sumanuta modela
    Ono sto je frapantno je stav NBS koja insistira na pojedinacnim ugovorima a problem je sistemske prirode
    Dobijes kredit u dinarima a vracas po kursu svajcarca, rodilo
    Valjda smo jedini u regionu koji su tako resili problem kredita u svajcarcima
    A o dinarizaciji kredita ni pomena u dogogovornim kreditima kao solucija razresenja
    Strasno
  • kiki

    01.04.2019 22:06
    predizborna kampanja. Nista od toga nece biti. Mozda za kratko, a onda ce nadoknaditi sve. Ova vlast nista ne resava, samo nakratko nesto, kao VEEEELIKE FABRIKE OD TRI DANA, i onda jos gore.
  • Aleksandar Kurjacki

    01.04.2019 21:58
    Kazite hvala. Osim ako niste zadovoljni, onda mozete opet da protestvujete na stiroporu
  • White

    01.04.2019 21:50
    Koliko je uzeto zaduzenicima tokom vladavine bivseg,a posbno sadasnjeg rezima? Koliko su banke uzele,uz dozvolu vlasti? Rekao bih da je sadasnji aparat sa (zapadnim) bankama dovrsio posao...Ko jos slusa coveka na lekovima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna