Autor: Tanjug

Info
11.04.2019.
08:01
Najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona uvodi se potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja deteta.
  • N.Sad

    11.04.2019 12:23
    Videla zaba kako se konj potkiva pa i ona digla nogu. Ne smes detetu izvuci usi ali mu zato smes odseci deo tela tj. obrezati ga. Vera je postala primarna i ona je iznad svih drustvenih zakona. Nju ne zanimaju traume tog deteta posle toga bitno je da je verski obelezeno.
  • kure

    11.04.2019 11:57
    I onda kukate zbog negativnog prirastaja!
  • Zaista mučno

    11.04.2019 11:29
    Sve je ovo priprema za buduće oduzimanje dece, jer si ga popreko pogledao a videlo se na kameri.
    Pa će brižna država da ga smesti u svoje kampove, kako bi ga kasnije obučavala za apsolutnu odanost i spremnost da pogine.
    Kako bi ga kasnije trošila po potrebama.
    Jal za motanje kablova do besvesti, jal za čišćenje mina - hodanjem po minskom polju.
    Jal za potrebe svojih veeeelikih prijatelja.
  • Mama

    11.04.2019 10:51
    Hmm...
    Moje dete u zivotu nije dobilo batine, moj muz bi pre sebi ruke zavezao nego sto bi nase dete udario, da ja vidim da nju udari mislim da to ne bih podnela, dakle imamo dete koje niko ne tuce a opet je vaspitana i normalna. Sve je u kuci do roditelja. Sa druge strane iako je mala uci pored maternjeg jos dva jezika. Toliko od obaveza, ne treba ni preterivati ali da su se deca otela kontroli jesu. Neki dan na igralistu decaci od oko 8 ili 10 godina tapkaju loptu i psuju jedan drugog kao najgore pijandure ili kocijasi,kako se znalo reci nekad. Ja sam bila zgrozena. Sta nas tek ceka dok ti i takvi decaci porastu tek cemo da vidimo. Lepo covek nije pametan ali za batine i kaznjavanje te vrste nisam.
  • SatelitBoy

    11.04.2019 10:44
    Niko normalan ...
    ... neće udarati svoje dete tek tako. Svako se detetu raduje i čuva i voli ga više od sebe. Naravno da ne zagovaram da decu treba vaspitavati batinama, samo mislim da je društvo već mnogo uradilo u razbijanju porodice kao osnovne ćelije svakog društva (o ovoj temi bih mogao nadugačko i naširoko), da se previše umešalo u privatnost porodice i sve uništilo, a da će ovo doneti boljitak - neće. Nego da se nastavi sa ovim trendom - vojnicima da se skinu čizme i da nose suknjice i baletanke, a umesto pušaka da drže cvetiće u rukama, može poneki cvetić i za uvo. I samo da kažem, roditelj sam dvoje dece, sada su odrasli ljudi, jedno je bilo divno i poslušno dete, sada uspešni i priznati naučnik, drugo je prirodno nepopravljivo, sušta suprotnost prvom detetu, isti roditelji dakle, isto vaspitanje, isti uslovi, ali potpuno suprotni karakteri. I nikakve tu batine ne pomažu, ali mešanje društva u sistem funkcionisanja porodice, po meni je nedopustivo! Zašto se društvo ne umeša u život porodica povećanjem standarda, pobolšanjem uslova života, zdravstvenog sistema, stvaranjem bolje perspektive mladima, stvaranjem sigurnosti mladim osobama u budućnost egzistencije, omogućavanjem školovanja i onima koji nemaju sredstava za školovanje i tako u nedogled. A ne, to neće raditi. Ali će se baviti nebulozama radi zamagljivanja javnosti u stilu radimo, radimo.
  • Joca

    11.04.2019 10:38
    Hm...
    A ima li roditelj neka prava kad dete pocne da ga zlostavlja? Zar nije zlostavljanje roditelja kad njegovo dete pretuce neko drugo dete, ili krade ili sta vec? Sta u situaciji kad neki raspusteni klinac odalami majku (jer ona primenjuje neku od soft metoda zabrane), a otac to vidi? Treba da zove nekog iz socijalne sluzbe, gde obicno sede tipovi nesposobniji i polupaniji od njih samih?
    Vec sada se vidi da nam deca izlaze sve gora i gora, sta jos treba pa da se dogodi da se vidi da je strategija pogresna?

  • BulevarEvrope

    11.04.2019 10:27
    nije fer, a kada ce zabrana deci da tuku roditelje?
  • Gradjanin

    11.04.2019 10:12
    Sadasnjoj vlasti je ocigledan cilj da uniste porodicne i drustvene vrednosti, da iz kuce izlaze delikventi a ne mladi ljudi. Sramota je sto smo dopustili da nam prodane duse diktiraju kako cemo vaspitavati nasu decu. Ionako deca previse gledaju nasilje na internetu, tv-u, jos i ako adekvatne vaspitne mere ponekad izostanu pa mi cemo imati ogromnih problema u drustvu...
  • Pavle

    11.04.2019 09:50
    Disciplinovanje
    "Ko žali prut ne žali sina svog". Za one koje zanima biblijski stav.
  • Drum

    11.04.2019 09:42
    Čini mi se od kako roditelji manje dele vaspitno popravne ćuške, da su deca sve gora i gora.
    Sve više narkomana, problematičnog ponašanja i slično.
  • Genie

    11.04.2019 09:42
    Lepo. A batine između država ostaju? Možda je bole da se prvo one ukunu...
  • JovaNS

    11.04.2019 09:27
    Fizičko kažnjavanje dece je zabranjeno još 2001.-e godine (pravo deteta na telesni integritet), povelja o pravima deteta gde se zabranjuje fizičko kažnjavanje je ratifikovana još 1990.-e godine. Ovo nije ništa novo.
  • To polje je obavezno

    11.04.2019 09:07
    Zaista niko ne razmišlja
    Kao da smo dosad imali poslušne mlade...
    Nikad gori nisu bili.
    A biće još gori.
    Zapanjujuće je da neko u vlasti može da ima diplomu i fakultet, a da uopšte ne razmišlja.
    Samo izvršavaju naređenja svetske vhuške, koja treba da dovedu ljudsko društvo do haosa.
    A onda sledi stroga vlast, gora od fašizma.
    Ovakve naredbe su samo stvaranje preduslova za uvođenje diktature.

    Vekovima je fizičko kažnjavanje kreiralo ispravne mlade ljude koji znaju pojam autoriteta.

    Od kada su počeli švedski metodi, društvo nikada gore nije bilo.
  • Zla...

    11.04.2019 08:51
    Primer
    Imali smo skoro jednog takvog malog "dragog" gosta iz Amerike i njegovu baku. Baka cile - mile a on razbija po kuci.... Za dve nedelje njihovog gostovanja svi smo dobili nervne slomove. Jedva docekasmo da avion poleti.
    Deca u Srbiji polako pocinju da lici na gore opisano. Tako se unistava porodica... i drustvo.
  • Jaja

    11.04.2019 08:48
    Jel to znaci da nas vise ni policija nece tuci?

    Kako da covek objasni detetu da su batine lose kada ih dete gleda svuda oko sebe.... tuce se polusvet u rijaliti programu i narodnjackim emisijama, tuku se navijaci, tuce policija ljude po ulicama...
  • Светозар Милетић

    11.04.2019 08:18
    Није ми само јасно шт ахоће тим изменама да добију када са друге стране председници напастују секретарице, судови омаловажавају правду, председник лаже грађане, политичари силују народну интелигенцију итд итд ?!
  • Limanac

    11.04.2019 08:15

    Ako imate u blizini vaspitačicu ili učiteljicu, pitajte ih da li im dolaze bolje ili gore generacije.
    U vrtićima ne postoji grupa dece bez najmanje jednog RAZULARENOG, a zdravog deteta.
    Ranije (pre samo 10 godina) je na ceo vrtić dolazilo jedno takvo dete.
    Ako vaspitačica ne zna da izađe na kraj sa takvim detetom (inače vrlo čest slučaj) sa kojim mame i tate ne znaju da izađu na kraj, rezultat je poražavajući.
    Svi žele samo veća prava. A gde su obaveze?
  • Batine i botine

    11.04.2019 08:09
    Uh dobro je. Ja kontao botine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna