Autor: Novosti

Info
17.04.2019.
07:40
Plan da se uvede državna matura za dve godine neće se menjati, ali potrebno je napraviti dogovor da se, pored mature, uvede još neka provera znanja za upis na fakultete", rečeno je u utorak na sednici Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), kojoj su prisustvovali rektori državnih i privatnih univerziteta.
  • Vidoviti Limanac

    17.04.2019 22:35
    Ukinite prijemni slobodno....
    I sa prijemnim studenti znaju da izračunaju dužinu "objekta" 11000m a najveći taj isti objekat na svetu je napravljen dugačak 350 m i onda taj rezultat ostavi bez da uopšte pomisli da mu je rezultet netačan.
    Ko li će tek onda raditi zadatke na tim fakultetima?!
  • Marko

    17.04.2019 14:34
    @Ni po babu, ni ...
    Kako ne može? Zašto ne može?
  • Maturant, diplomac..

    17.04.2019 14:24
    ..mr sc i dr sc
    Šta fali da svi lepo odbrane maturski rad a onda urade prijemne na fakultetima? To već postoji i možda može taj maturski rad malo da se unapredi kroz ubapredjen sistem dodele tema, mentorisanja i provere tj. odbrane... Po meni, fakulteti treba da imaju autonomiju da sprovedu prijemne kako žele... Važnije je ujednačiti kriterijume ocenjivanja izmedju srednjih škola i gimnazija. Ovako će ispasti da će deca koja su završila srednje škole i gimnazije u manjim sredinama imati veće šanse za upis, jer im ni prijemni više neće biti prepreka. Treba li posebno da objašnjavam zašto?Iili jednostavno razmislite kakav je kriterijum ocenjivanja u Jovinoj gimnaziji a kakav npr. u Gimnaziji u Žablju ili e-gimnaziji... Sve su u našem okrugu.
  • Jaro-moderator

    17.04.2019 13:59
    U NS-u je najvise studenata iz Bosne. Takao da kritiku treba fokusirate na njihov srednjoskolski sistem.
  • Ni po babu, ni ...

    17.04.2019 12:56
    Ne moze fakultet i da priprema i da odabira. Kao sto vas instruktor voznje ne moze da vas "ispituje" na vozackom ispitu, naprimer. PS: Kako nisam polozio/la a vi ste me spremali, i to naplatili?
  • dule

    17.04.2019 12:38
    Ja sam za maturu, ali da bude mnogo ozbiljniji i kvalitetniji test nego što je sada. Da bude više predmeta, više testova, više pitanja a da fakulteti unapred daju formulu koji testovi se kako boduju - medicinski će dati više bodova na biologiju, tehnički na matematiku a društveni na društvene nauke.
  • Đoko

    17.04.2019 11:36
    U selima,manjim mestima,svi se poznaju.Otac nekog deteta ode kod direktora i odnese mu prase i dete prođe sa 5.0 Onda takva deca dođu na upis nekog fakulteta sa istim prosekom kao neko dete,koje je u npr.gimnaziji JJZ ili Isidora Sekulić i gde je učilo od jutra do sutra da bi postiglo takav uspeh i budu ravnopravni na upisu!!!
    U jednoj školi ima gomila dece upisanih preko veze,roditelju rade u izvršnom veću ili znaju nekoga na određenom mestu i onda tup,upisani bez problema gde god hoć.Neki nisu od početka godine došli ni na 2 časa ali bože moj,roditelji im rade kao profesori na fakultetu i sve pokrivaju po principu "dođeš mi-dođem ti !!!"Svako je svajkome dužan neku uslugu i to se maksimalno koristi prei upisu i školovanju ili su poznanici,drugovi,rođaci,kumovi...rođo,zemo,kumara,...ma užas.Tako dolaze i do diploma i do radnog mesta.Niko stručan za ono što treba da radi.Stručni su samo u ne radu i muljačinama.
    U drugoj školi dete policajca nijedne godine ne da nije zasluživao 2 nego ni 1,Ma za 0 ,ali bože moj,na kraju svake godine dođe tatica i sredi prosek 5.0.Dete svake godine završi kao skroz odličan.Vukovac bez pipanja knjige.Deca se i sama sprdaju sa tim u razredu.Pa svi znamo da će posle tako tata koristeći državnu funkciju detetu završiti i fakultet i ubaciti ga u policiju na neku rukovodeću funkciju i onda beneficiran radni staž i posle par godina srediće mu i odlazak u penziju,kao što je i sebi sredio i super .Svima je u Srbiji nagrađeno muljanje i kriminal,.Raj.
  • Marko

    17.04.2019 11:33
    Svrha
    Radim na državnom fakultetu i imam školsku decu, što može značiti da sam koliko-toliko upućen u sistem. Iz rada sa svojom decom zaključujem da aktuelna osnovna i srednja škola služe samo za ocenjivanje. Stariju decu sam nekako osamostalio do 6. razreda, a sa ovim najmlađim to ide vrlo teško. Dete iako hoće nešto da čuje u školi, to mu je onemogućeno jer se u svakom odeljenju "neguje" po nekoliko problemčića koji konstantno ometaju nastavu. Nastavnici nemaju mehanizme da kontrolišu situaciju (jedinice su kazna za nastavnika, a ne za neradno, a često i vaspitno zapuštano dete). Fakultet je posebna priča, ukoliko obarate studente bez elementarnog znanja (a sve ih je više) imate problem i može vam se desiti da vas izbrišu u narednoj akreditaciji. Dakle, pred izborom da li nekoga oboriti jer ne zna ili sačuvati posao i platu (kao sredstvo izdržavanja sopstvene dece), birate ovo drugo. Obrazovni sistem ove države je u potpunom rasulu i ja uopšte ne vidim rešenje.
  • xx

    17.04.2019 11:23
    U ovoj propaloj državi obrazovanje je među prvima stradalo-propalo.Deca moraju iz gomile predmeta na privatne časove,jer su nastavnici iz tih predmeta nesposobni da nekome predaju,nisu ni zainteresovani,a neki ni stručni,pošto svi znamo kako se danas dolazi do neke diplome i zaposlenja,pa onda deca kao da idu bezveze u školu,jer posle određenih časova opet ništa ne znaju kao i pre škole,pa onda roditelji plaćaju privatne časove,da bi deca dobila kolko tolko bar pozitivne ocene,tako da ne znam što onda ti nastavnici dobijaju plate???Pa ja bih gledao na prvom mestu ocenjivanje nastavnika,da vidimo kako su naučili decu,što se lako da proveriti,pa tek posle toga ako đaci imaju uspeha onda mogu da zaluže nastavnici platu,a ne ovako,oni znaju da su u državnoj firmi i da im niko ništa ne može i zato se i ne trude da zarade platu.Uglavnom ih baš briga za decu i nastavu.Naravno,svaka čast izuzecima,kojih je u mikronima.Užasna je ova teritorija za život.Sve je nakaradno.Bezakonje,javašluk,kriminal i korupcija na svim nivoima.
  • teletabis

    17.04.2019 11:13
    Opet gledaju kako i na koji način da se uzmu pare!!!
  • Pero

    17.04.2019 11:11
    "A đe sam tu ja ???"
  • Realista

    17.04.2019 10:38
    Realnost
    Nekada nije postojao prijemni na fakultetima, ali već posle prve godine, pa čak posle prvog semestra se prirodno pravila selekcija. Dobri su prolazili, a loši napuštali studije.
    Problem je bio u srednjim školama, padom kriterijuma, poklanjanjima ocena i velikom broju vukovaca pa se dešavalo da se prima 200 studenata, a da konkuriše 500 vukovaca. To je jedan od razloga uvođenja prijemnih.
    Da se u osnovnim i srednjim školama ocena dobija na osnovu znanja, sposobnostima, zalaganjima i vrlinama učenika, a ne na osnovu prve ocene dobijene u dnevniku (stare slave), ili toga ko su roditelji, ili raspoloženja nastavnika, ne bi bilo potrebe za prijemnim ispitima.
    Nažalost uvođenjem bolonje pao je kriterijum i na fakultetima, a da ne govorim o izmišljenim smerovima samo da bi neko imao katedru, ili što je gore još jednu katedru. Nekome je važnija katedra nego budućnost 1000 mladih, njihovo izgubljeno vreme, uzaludno potrošeni resursi roditelja,...
    Mogu da razumem nastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama, pa i slabo plaćene asistente na fakultetima. Neko ko brine o egzistenciji sopstvene dece ne može na pravi način da obučava drugu decu.
    Verovatno će me neki i negativno oceniti, ali smatram da svako ima pravo na svoje mišljene.
  • Crveni

    17.04.2019 10:19
    Ovaj sistem se uvodi kako bi poludebili iz privatnih škola, gde su ocenjivani kako su morali biti ocenjivani, bez ikakvih problema ulazili na državne fakultete. Ovo će dovesti do daljeg klasnog raslojavanja društva i onemogućavanja dece iz siromašnijih porodica, koja nisu pobednici na republičkim takmičenjima, u njihovom uspinjanju na društvenoj lestvici. Ovi što se brinu da im se deca ne stresiraju na prijemnim ispitima neka sutra tu istu decu teše kada se pokažu nesposobnim za izvršavanje bilo kakvog radnog zadatka. Ako zaista nećemo da stresiramo decu, a želimo dobro da ih obrazujemo, preslikajmo i minimalno modifikujmo finski model obrazovanja. Samo što u Finskoj nema privatnih škola, tj. preskupe su, besmislene i njihovi polaznici ravnopravno konkurišu deci iz javnih škola. Takođe, za tako nešto treba para i pameti, ali i onih uslova koji dejstvuju u finskoj porodici (solidna do jako dobra primanja, uzajamno uvažavanje, ...)
  • Bns

    17.04.2019 10:01
    Mobing nad decom
    Ideja sa maturom.kao prijemnim bi bila OK da je školstvo uređeno i normalno.
    Ali ako roditelj sa detetom trećeg-četvrtog razreda treba tri sata dnevno da uči, a u višim razredima i srednjim školama deca noraju na privatne časove -o kakvom prosvetnom sistemu govorimo?
  • Marko

    17.04.2019 09:19
    Ja sam diplomirao Elektrotehniku na FTN, pre 10tak godina. Jako puno dece je imalo max broj bodova iz škole a na prijemnom 0! Sreća moja da sam na prijemnom imao skoro max, jer sam u školi bio vrlo dobar. To pokazuje razliku između moje škole koja je ozbiljna i teža (Jovina Gimnazija) i pokazuje da je prijemni NEOPHODAN! Zapravo maturu treba ukinuti, samo prijemni i ćao
  • roditelj

    17.04.2019 08:46
    Novac
    Suština je u parama koje se daju za polaganje prijemnog ispita, FON prikupi novac od 2500 kandidata (oko 6000 po kandidatu), a prima 200 studenata na budžet, ostaje im čist profit.
  • Zoka

    17.04.2019 08:32
    U Australiji...
    U Australiji se, nakon zavrsene srednje skole, polaze test. U stvari, testiranje se vrsi nekoliko dana, svaki dan jedan predmet.
    Pitanja budu u koverti na kojoj je samo broj, tako da se nigde ne pise ime ucenika. Na ovaj nacin nema mogucnosti prepravljanja od strane komisije. Resultati su u procentima.

    I onda se upisuje:
    100 odsto medicina
    90 - 100 farmacija, stomatologija i ostale med struke

    90 ekonomija, prosveta
    80 pravo
    Uglavnom, da bi se ucenik upisao na neki fakultet, mora preci prag od 70 odsto.

    Ne zelim da pametujem, samo prenosim iskustva iz nekih zemalja u kojima sam zivila.


  • Nidžo

    17.04.2019 08:19
    Preterali ste sa vašim glupim maturama i prijemnima.Ostavite decu više na miru.Šta ih maltretirate.Ionako to ništa ne znači u životu,jer on pokazuje da je najbitnije kako se ko snađe u ovoj nedođiji.Tim vašim prijemnima vršite diskriminaciju dece,ali to radite da bi ste sebi obezbedili platu i da ste kao nešto bitni u životu.Svuda u svetu je lakše školovanje nego li ovde i opet su sve njihove diplome priznatije od naših.Zar vam to nije dovoljan pokazatelj da vam je sve pogrešno u vašem sistemu obrazovanja.Ja sam npr,imao kada sam studirao nekad davno na mašinskom fakultetu sociologiju sa knjigovom od 500 str,!?!?!? Debilizam!!! Pa koji će mi demagogija,kao što je sociologija na mašinstvu??? Bolje da sam to vreme imao neku stručnu obuku u vezi samog mašinstva,ali neeeee,treba ljudima ispirati mozak!!! I na kraju je taj predmet ukinut,a kada sam ja profesoru rekao da je to demagogija,on se naravno naljutio i zbog toga me obarao 5 puta.Iživljavao se na meni.
    Školujete studente za totalno ne upotrebljive smerove.Drugi opet posle studija odlaze u inostranstvo.Trećima roditelji sređuju diplomu kao i sve u ovoj nedođiji što se sređuje.Oni na privatnim fakultetima su tek smešni.Platiš i dobiješ diplomu.Javna tajna.I sad nam takvi vode državu.Pa zato i ne treba da se iko čudi što nam je ovakvo stanje u državi,koja uskoro neće ni postojati,jer je sve nakaradno.Zbog svega toga i nestajemo,jer nema veze ničija stručnost,nego čiji si i koga poznaješ i ko ti je šta dužan u životu.
  • škole u inostranstvu

    17.04.2019 08:17
    S obzirom da ne obezbedjuju ni upotrebljivo znanje ni posao u budućnosti fakulteti su debelo precenjeni. Osim nekoliko njih sa čijom diplomom imate neku perspektivu ostali su prevelik teret za nejaki budžet ove zemlje.
  • maltretiranja

    17.04.2019 08:10
    Bolje korupciju udarite iz sve snage ne maltretirajte i ne stresirajte ljude. Čemu ocene tokom skolovanj i matura . Ukinite onda to.Da nije sve zarad zarade ?Ili ugradite memorije ljudima.
  • Jaja

    17.04.2019 08:04
    Da da, i onda obesmislite maturu.

    Mozda je ideja da sami fakulteti biraju kandifate, znati i samo koliko kosta da se neko ubaci na fax, a ako fax ne kontrolise prijemni, onda je to dosta teze...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna