Autor: Tanjug

Info
18.05.2019.
17:57 > 17:59
Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede Hores, ponovo traži da se zakonski reguliše pitanje napojnice.
  • Restorater

    21.05.2019 12:56
    Odlicna ideja
    Digli se Srbi ko ce da ostavi veci baksis !
    Dragi sugradjani nemojte misliti da ste preterano darezljivi posto niste , cast izuzecima. U globalu mi Srbi smo stekare kad treba castiti konobara posle 20 godina u ovom poslu i stotine hiljada gostiju mogu to sa sigurnoscu da kazem. Setite se zadnje svadbe sa koliko ste zakitili pevacicu ili harmonikasa a konobar kog ste cimali svaki cas je radio za 20 taj dan 15 sati . Nacije koji daju napojnicu
    su Amerikanci ali zato se i zale cim im nesto nije bas po njihovom.
    Australijance ne zanima servis samo daj da se pije ali su isto tako i skrti.
    Britanci retko sta ostave a zale se i teski su ko crna zemlja.
    Filipinci daju veliku napojnicu ako osete da su tretirani kako treba.
    Jevreji su jedna od najtezih vrsta gostiju veoma zahtevni,umeju da ostave dobar tips ako te ne pojedu zivog .
    Rusi su teski hoce sve i odma na stolu ne ostavjaju tips.
    Kineze ne zanima nista samo sto vise hrane. Ne zna se ko sta iz cijeg tanjira jede. Umeju da ostave dobar tips.
    Kinezi iz Hong Konga uglavnom snobovi imaju para piju skupa vina .Mogu da ostave bas dobar tips.
    Japanci jednom recju kultura obavezno piju pivo ili vino imaju para ali ne ostavljaju napojnicu.
    I da rezimiram malom posalicom
    Dragi Srbi baksis nije grad u Turskoj.
  • Slom države

    19.05.2019 12:18
    Nije nemoguće
    Filozofijom bakšiša su mnoge gazde umanjile dnevnice i plaćanje konobara, u stilu - živite od bakšiša.

    Vodi li nas ova država ka tome da jednog dana penzionere prestane da finansira i izda im dozvole za prosjačenje - pa živite od donacija sa ulice?
    A to može da uradi sa svima koji su joj na budžetu, od ratnih invalida do ljudi kojima treba pomoć, socijalna ili nege trećeg lica.

    A svojim šalterskim službenicima propiše zakonom poklone - ne treba im plata od države - neka žive od donacija sa šaltera.
  • Uredan

    19.05.2019 08:56
    Neuredan
    Kakva tema... našao se gospodin Denov iz Horesa da pametuje o bakšišu, donosaurus ugostitelj koji je karijeru proveo radeći u vreme socijalizma po državnim restoranima i hotelima, kada je račune ispisivao mastiljavom olovkom na paragon blokovima, pred gostima, uz ono čuveno "Šta smo ovde imali?"... lik koji je u vreme uvodjenja fiskalizacije već bio u penziji, a sada predstavlja neko udruženje ugostitelja koje ni njegovi članovi ne shvataju ozbiljno.
    Što se bakšiša tiče, tu ništa ne treba dirati ni menjati. Ne može zakon da propisuje koliko će i da li će gost ostaviti napojnicu. Ja, kada nisam zadovoljan uslugom, ostavim napojnicu samo do prvog okruglog iznosa, i briga me što je to 7, 10 ili samo 12 dinara. Time dajem do znanja da nisam zadovoljan. Kada sam zadovoljan ili oduševljen uslugom, ne postoji taj zakonski akt koji će me sprečiti da ostavim bakšiš koliko ja hoću, a ne koliko mi "propisi nalažu". Ima loših konobara, i ima dobrih i odličnih konobara, i sada ovim predlogom neko hoće sve da ih stavi u isti koš.
    Gospodin Denov i njegovo udruženje da prestanu da se bave stvarima o kojima znaju samo iz priča... konobar će ionako da stavi napojnicu u svoj džep, a ne u službeni novčanik ili u kasu, tako da te gluposto oko viška u kasi ne piju vodu. Višak je naplata na crno, a nestećni konobari pred inspekcijom, da bi zaštitili alavog gazdu, pričaju priču da je taj višak bakšiš... napojnica je, u svakoj profesiji svetinja i ne dorajte to.
  • M

    19.05.2019 01:05
    bas zanimljivo
    video sam nekoga ko je konobar da je napisao komentar i moram da odgovorim, naime sve je to lepo ali mogu da pita sve konobare (inace sam i sam radio davno kao konobar) da li bi svako trebao da dobije napojnicu, ja kad sam zadovoljan uvek dam 10-15 posto baksis ali na primer pre 10 dana sam bio u novom sadu na tvrdjavi i dolazim sa porodicom u jednopm lokalu mi kazu da su svi stolovi zauzeti ok idem u drugi u drugom ista prica svi stolovi su zauzeti i rezervisani iako 4 stola stoji prazno, i onda mi kazu e mozete da sednete tamo u ono cose i naravno seli smo i u narednih sat vremena su stolovi ostali prazni, znaci mozes da sednes ali moras da platis mesto i da posle trebas da im das baksis, o brzini da ne pricam, e sad posto je to sve cesta pojava po srbiji generalno slazem se da treba davati baksis ali to moze i sa druge strane da se pogleda, koliki baksis se daje automehanicaru, serviseru za racunare, vozacu autobusa, mislim da i oni svi trebaju da imaju baksis. Generalno u ovoj prici najpostenije je da lepo vlasnik restorana da konobaru platu a ako mu neko ostavi to je to a ne da se vlasnik restorana bogati a musterije da njegovim zaposlenima daju plate.
  • milicica

    19.05.2019 00:20
    s kojim pravom
    Moram uopste dati baksis zato sto neko vecinom je tako otaljava svoj posao i sta me briga kako rece onaj konobar koliko je stresno za njega pa stresno je bogami i rudaru pod zemljom koji rmbaci i niko ga za to ne pita a da ne pricam kako mnogi i ne izdaju fiskalne racune, dopisuju nepojedeno i ne popijeno . Svako i,ma platu a ako misli da mu je malo neka trazi bolji posao, platu i bude normalniji i ljubazniji.Pre neki dan sam dala vrlo finom ljubaznom taksisti baksis i on me opomenuo da sam dala vise nego sto treba i samo sam rekla ok je. Moje pravo je da nekog castim ili ne i niko mi to nece naredjivati a ako bi i hteo samo bi dobio a sad adio.
  • Dejan

    18.05.2019 23:59
    Srb
    Hahaa,narod sirokog srca !!! Idi po srbiji,nahranice te al ni dinara neces dobiti ! Te koje si opisao su spanci,jug Italije, maltezani,srbi sigurno ne,prevrtljiv je to narod kojem se ne moze verovati (majke mi,platicu ti sutra,dolazim za 15 min,znajte da je srbin i da laze,!!!). Opisao sam tacno u procenat kako to funvionise u usa ! Vidim svi srbi hrle u taj deo Sveta gde preovladava takva ekonomija,nece gde su braca,turci-rusi... Cuti tu gde jesi u misijoj rupi,ok
  • Jugosloven

    18.05.2019 22:44
    @Dejan - Just for You
    Ako smatraš da Srbi imaju zmije po džepovima, raspitaj se malo po Evropi, jer ovim komentarom prezentuješ da nisi mnogo putovao.

    Pogledaj turističku Hravstku i izjave njihovih ugostitelja i radnika.
    Kao zaključak ćeš izvući da su najveće zmije u džepovima Francuza,
    koji smatraju da više od 2% računa ne treba da ostavljaju,
    a jednako s eponašaju i kod kuće, u Francuskoj.
    To je u njihovom svetu normalno.

    Samo se mi držimo Osmanlija, mita i bakšiša, pa ga i yakonom propisujemo.
    Ova dežela će propisati i deo za prosjake, da ne bi ona nešto dala iz budžeta, pa će im uvesti i prosjačke licence, sve sa PDV kasama.

    Nema potrebe vređati ovaj jadni i naivni narod, ali ipak širokog srca.
    Ja ih psujem više od svih, ali koga karaš toga i voliš i ostaću ove da poginem za ovaj narod.
    Jer je istina oduvek bila na njegovoj strani.
    Nema tih para ni tog marketinga kojim bombarderi mogu nešto ovde kupiti.
    Bar kod mene.
  • Лука Лабан

    18.05.2019 22:27
    Кад већ држава покушава да диригује како ће нам изгледати породица и васпитање у оквиру ње зашто и на ово не би покушала да стави шапу!
  • Marko

    18.05.2019 22:14
    Sad malo ozbiljno
    Ljudi, ajde sada bez zezanja. Baksis ne sme biti obavezan, naravno da za dobru uslugu treba ostaviti baksis. O tome treba da odluci gost. Sto se tice oporezivanja baksisa, taj porez treba da bude minimalan. Pitanje evidentiranja baksisa se moze vrlo lako resiti. Kada se placanje vrsi karticom problema nema, kada je u pitanju kes dovoljno je da na fiskalnom racunu ostane prazno polje u koje gost sam upise koliki baksis ostavlja i to je to. Dalje je sve stvar knjigovodstva. Ovaj sistem se koristio u Kanadi jos pre 10-ak godina (ne znam da li je i dalje aktuelan) i nije bilo nikakvih problema. Zaista mislim da samo treba da prestanemo da od svega pravimo fah i jednostavno resenje ce se naci.
  • Zašto

    18.05.2019 22:13
    Obavezno?
    Iskreno, ne razumem zašto se kao podrazumeva da se konobarima ostavlja bakšiš? Zašto onda ne propisati obavezu i za sve druge usluge? U čemu je razlika? Ja plaćam cenu npr. kafe koju je vlasnik kafića odredio, u koju je valjda uračunao sve troškove, uključujući i plate zaposlenih i svoju zaradu. Zašto se onda ja - korisnik usluge trebam osećati dužnom ostaviti još, ili me treba smatrati cicijom što ne ostavim nešto ekstra? I moj posao je pružanje usluga, moja zarada je cena te usluge. I niko sebi ne daje za pravo da smatra da mu je iko išta dužan, sem da plati cenu koju sam odredila. Konobari, mislim da je adresa kojoj se trebate obratiti za veću cenu vašeg rada onaj koji vas je zaposlio, a ne mušterija.
  • Dejan

    18.05.2019 20:54
    Srb
    17% koji je vec uracunat na racunu ! Praksa je da ne ide manje od 10% ! Nasli ste temu i srbe da pitate koji stalno imaju zmije po dzepovima
  • Konobar

    18.05.2019 20:23
    Druga strana
    Slazem se da baksis ne treba da bude obavezan ali ljudi vise nemaju kulturu ostavljanja baksisa. Generalno bilo kakve kulture... Kad mi neko kaze "Dobar dan, kako Ste?" hocu odmah da ga castim kafom, dezertima... Vecina na "Dobar dan" odgovara sa "Ja cu..." Konobar sam i trudim se da svakog maksimalno ispostujem ali vecina samo zaokruzi do sledece stotke ili pedesetice i to mnogo demolarise osoblje. Vlasnici objekata gledaju da sto manje plate daju, tako da nam je baksis ono za sta radimo. Za jedan radni dan konobar dodje u kontakt bar sa 60 70 ljudi. Treba ugoditi svima. A prohtevi su sve veci (sojino mleko, gluten free, najezda vegana...) Pravi konobar mora da ima veliko znanje pre svega i da bude delom i psiholog, a to jako utice na stres. Ako ljudi misle da 10 posto od racuna nije dovoljna naknada za sve to plus dobru uslugu onda su cicije. Takvi nisu dobrodosli nigde i pamte se. A i ako vec imas obicaj da rucas ili veceras u restoranu a ne ostavljas napojnicu onda i ne treba da jedes van kuce. Inace radio sam na mestima gde je moguce ostaviti baksis na kartici, to zavisi iskljucivo od knjigovodja!
  • Mile

    18.05.2019 19:38
    Zasto bih ja "subvencionisao" vlasnika restorana u placanju njegovih radnika ?
  • PoP

    18.05.2019 19:31
    A ja...
    Hoćemo i mi taksisti bakšiš, a ne da nam stranke stalno zaokruzuju cenu na niži iznos
  • Мунгос

    18.05.2019 18:47
    И треба санкционисати превелике бакшише. А ПДВ на бакшише?
    Сваки конобар да носи са собом фискалну касу, засебно за фискални исечак у коме се види висина напојнице бакшиша. Тако да увек постоји материјални доказ галантности односног госта и конзумента, можда ће о бакшишу и генерације да причају, као оно у роману Лајоша Зилахија.
    Неко поставља питање, одакле некоме толико пара, па да их разбацује на конобаре и конобарице, собаре и собарице.?
    Чудо да се о томе није позабавио неки Комитет Европске Уније, и то баш у мандату Жана Клода Јункера Као највећег европског стручњака у рангу руководиоца.
  • Milan

    18.05.2019 18:39
    Neka gazda onda sam bude i konobar i kuvar i sanker.
  • Može i ovako

    18.05.2019 18:37
    Šta da radim ja, cicija?
    Zakonom regulisan i propisan mito lekarima, zakonom regulisana i propisana napojnica kelnerima... šta je sledeće?
    Pretpostavljam, zakonom regulisani i propisani pokloni profesorima?
    Pa, uskoro će svako to zatražiti.
    Kao, fora, hajde da to mi lepo ubacimo u Zakon i Pravilnike o radu, pa naknadno ćemo lagano to i zahtevati od klijenata.

    Vidim ja u kom pravcu ova zemlja ide.
    Niko neće da radi, a svi bi da propišu neku vrstu reketa.

    A vlada to podržava, prosto, kao d aim je neko naručio da urede veoma lošu klimu za opstanak u zemlji za vredne i pametne ljude, kako bi stimulisao narod na iseljavanje.

    A Srbiju da prilagode za buduće smetlište Evrope.
    Uništi poljoprivredu, umesto uništenih vrednih fabrika u bombardovanju gradi strane fabrike sa stimulasnom 10K evra, a koje realno ništa ne vrede ekonomski,
    uvozi razne vrste opasnog otpada i zakopavaj, poharaj planinske rek, pravi nuklearke, a kasnije samo zvozi smeće i smeće i napravi kompletnu teritoriju i nazovi je Smetlište za reciklažu.
    Za to vreme, Albanci će nam na jugu poseći sve šume, je rministar odbrane izjavljuje da ne zna koje su granice Srbije.
  • limns

    18.05.2019 18:33
    mozda ovako
    Izracunaj tih 10% od racuna, evidentiraj odvojeno na racunu kao "uslugu", strogo zabrani uzimanje baksisa mimo racuna. Za one koji nece da daju basis da se mogucnost ali odstupanje ( korekciju racuna) ima pravo da radi npr menadzer, pa ce lepo znati koji konobar nije bio po meri gostiju. A?
  • Neprilagodjeni

    18.05.2019 18:30
    Postoji nacin
    U pojedinim zemljama je to jako lepo regulisano,trebalo bi samo da iskopiramo "obrazac",kao i sve ostalo i zadovoljan gost,zadovoljan konobar
  • ZILE

    18.05.2019 18:28
    Moj stav
    Baksis ne moze biti obavezan. Neki konobari su kulturni i lepo te usluze i ophode se ljubazno, dok neki ne zasluzuju ni da im se javis...tako da je sve stvar izbora.
  • Realnost

    18.05.2019 18:27
    Lekaru 10 %
    Konobaru 10%
    Realno... svakome po 10 % ... koje je inace uobicajeno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna