Autor: Politika, 021

Info
30.05.2019.
09:07
Predlog za legalizaciju eutanazije u Srbiji naći će se u nacrtu Građanskog zakonika, piše "Politika".
  • Komifo

    31.05.2019 08:53
    Svi ovi što se boje da će najrođeniji da ih bocnu i uspavaju prvom prilikom kad malo zanemoćaju: to govori više o vama i vašoj familiji nego o ovom zakonu.
  • Kovačević-vinar

    30.05.2019 20:15
    i ugostitelj
    Ja sam ZA.
  • Kaćanka

    30.05.2019 19:16
    Kako da NE
    Ja nisam za... kakav je to nacin resavanja bola...i bolesti....ko odlucuje o meni ako sam ja pala u neku trenutnu agoniju....sto se ne napravi palijativni centar i zbrinjavanje tesko obolelih.....jel treba da pocnem da radim sa 20 god i da radim do 65, pri tome sam zdrava i jaka do 60, sa 64 vec matora, usput se svih 45 godina placa zdravstveno....nedo bog neke bolesti eto odma eutanazije...ma, kako da ne!! Ko zeli prvo na sebi i svojima nek isproba!!
  • BulevarEvrope

    30.05.2019 17:31
    Da li vi protivnici eutanazije znate kako izlgedaju zavrsne faze kancera i sta pojedine obolele osobe prezivljavaju, koja je to kolicina i intenzitet bola kod nekih? Kako je to kada ni jaki analgetici vise ne deluju. Bog te pita koliko ljudi se odluci na samoubistvo, i to na kakve sve nacine, upravo zbog tih nesnosnih muka.
    Srecnici sto nisu prosli kroz to neka se raspitaju kod porodica preminulih a ne prosipat tu neka pravnicka laprdanja i kvazieticke izjave o 'oduzimanju zivota'. i sl. te nekakve fobije da bas vas oce da likvidiraju zbog nasledstva, politicke pripadnosti, vasih retko superiornih organa ili kakve li vec budalastine...
    A ovi sa cipovima i zigovima zveri su najjaci ubedljivo, to neki novi vid internet religije ...
  • Nemanja

    30.05.2019 17:17
    @Ја, Неко i ostali nikovi poremećenog ludaka

    Svako od 'milion mesta sa dokazima o štetnosti vakcina' je još jedan copy paste poremećenog bulažnjenja. Ne postoji nijedna, ali APSOLUTNO nijedna validna studija koja kaže suprotno i nema te količine skičanja i lupetanja koja će to promeniti. Na svu sreću, i ovo društvo je već počelo da sanira vas ludake odgovarajućim zatvorskim i novčanim kaznama, a nadam se uskoro i oduzimanjem starateljstva. Što se tiče eutanazije, voleo bih da vam se vaši idiotluci i tu obiju o glavu, ali siguran sam da ćete prvi obrnuti ćurak i bataliti i 'Boga' i 'prirodnu smrt' kad vas stegnu nepodnošljivi bolovi i patnja, tako da će zbog toga nažalost propatiti samo oni dovoljno nesrećni da im vi kao najbliži rod eventualno o tome odlučujete.
  • Deks

    30.05.2019 16:33
    Nipošto! Prvo to je u suprotnosti sa osnovnim vrednosnim postulatima ljudskog društva po kojima je ljudski život nešto najvrednije a ukoliko se radi o osobi oboleloj od kakve neizlečive bolesti tada sve treba uraditi da se osobi pruži adekvatna nega i podrška do samog kraja koji mora biti prirodan. Treba ulagati više u otvaranje hospisa, specijalizovanih klinika gde će takvi bolesnici moći da dobiju adekvatnu negu a ukoliko oni odluče da ostanu u svojim domovima pomoći njihovoj porodici.
  • Неко

    30.05.2019 16:28
    види еу "логике"
    @ nemanja
    Немања лудаку један. Значи по теби ко не иде код лекара и/или не прими вакцину то не значи да је здрав него да је осуђен на смрт? Типично за психопате.
  • Ја

    30.05.2019 16:08
    неће моћи
    @ nemanja
    Кад год неко нормалан постави конкретно питање, онда агресивне психопате на то не дају одговор него баљезгају о тзв. имунитету крда. На милион места могу се наћи стручни докази о штетности вакцина као и лична искуства о томе, али то не вреди код психопата, јер они су као папагаји научили реч "крдо" и нема даље. То је догма која узурпира правни поредак и науку и тачка. Код лекара се иде да се тражи услуга по личној потреби за лично добро, а не зато што се без медицине не може и не зато да помогне смрт и искористи је. Не постојимо ми због медицине или било које струке и институције него оне постоје због нас. Психопате имају лудачки порив да друге присиљавају на лично покоравање не би ли тако сами излечили сопствене комплексе и маскирали мане. Ко има право да одлучи о "аутономним" функцијама фетуса, и ко одлучује да ли је фетус жив? Је л оне исте силеџије који отимају децу, органе, присилно вакцинишу и силом терају непокорне на послушност? Неће моћи!
  • Aleksandra

    30.05.2019 15:52
    @ejdžizam
    Vi ste u svom komentaru rekli suštinu. Nisam prorivnik eutanazije kada život postane užasna agonija iza koje svakako sleduje smrt, ali u zemlji gde se lekar u Hitnoj pomoći decenijama borio sa dokaže spregu lekara i pogrebnika, odnosno nesagledive posledice po pacijente zbog ovakvog "dilovanja", eutanazija bi za ovaj nemoralni narod (nezavisno od profesije) bio novi način enormnog bogaćenja. Prosto ih vidim...i lekare i sudije i pogrebnike i propagandu koja nas uverava da je sve ovo u našem interesu.
    P.S. Podsećanja radi, pomenuti lekar je ostvario presudu u svoju korist, ali prava nije. Takođe, niko zbog svega dokazanog nije ni smenjen.
  • Ја

    30.05.2019 15:35
    биће бизниса за аморалне
    Љубитељи еутаназије кога бисте ви најпре убили : себе, ближње, или друге? Ко није у стању да брине о вољенима када им је најтеже не заслужује ни право, ни достојанство, ни милост. Али наравно психопате ће убиство претворити у бизнис. Багра је то!
  • /

    30.05.2019 15:18
    /
    @Sekretar Dejan
    @novosadjanka
    izvolite prvi

    pa da ne bi sredili da u drzavi postoji palijativna nega nego odmah na eutanaziju
    postoji lapot na koji se gadite jer ste previse fini
  • Daja

    30.05.2019 15:12
    Odmah dižem ruku za ZA. Ljudsko biće dobija dijagnozu da je u terminalnom stanju bolesti, lekari kažu da su sve učinili što današnja medicina može i zna. Bolnica ga neće, palijativa ne postoji kod nas, ili je u povoju, pacijent je sam, puno ih ima, i šta sada!? Domovi su prepuni, patronaža dolazi jednom dnevno da da morfijum itd. Retki su oni koji mogu da plate za 24 h nege. Čemu onda to užasno mučenje? Ako bi se usvojio zakon možda bi moglo da se uradi tako kao sa donorskim karticama. Dok sam zdrava i prava i nisam pod uticajem morfijuma JA odlučijem o svom životu i smrti. Niko drugi.
  • Amon

    30.05.2019 15:09
    @Hm
    Niti si doktor, niti bi sve i da jesi koga ubijao. Za ovo će se posebno obučavati anestetiolozi. Puna podrška!
  • DragChe

    30.05.2019 15:05
    Па ово је
    ко у научнофантастичним филмовима, којих смо се као деца грозили, колико корака је од идеје и реализације дозволимо да болесни људи умру добровољно, до економски је неисплативо лечити их, па да их убијемо и непитајући их. На крају ће на ред доћи и стари и здрави, ал много дуго користе пензију. Много сте наивни, а ово омогућава страсне махинације, огромне, које су после не доказиве јер је сведок мртав, а и ако докажеш, која ће то бити сатисфакција за неког ко је усмрћен.
  • @Marin

    30.05.2019 14:56
    Nije ti sudjeno
    Sinko, molim te nemoj komentarisati tako iskljućivo, a pogotovo ako nisi lekar. Puno još treba da čitaš da bi razumeo, na primer, šta je to kolektivni imunitet... Eutanazija nije pitanje "dobra i zla", već pitanje biranja izmedju dve grupe vrednosti (života po svaku cenu i života dok on za nekog terminalno obolelog ima smisla).
  • ejdžizam

    30.05.2019 14:52
    U Srbiji ne treba ozakonitu eutanaziju. isuviše smo nemoralni i Moglo bi nam se dogoditi da napravimo pomor strarih ljudi, koji imaju imovinu za nasleđivanje.
  • Hodoje

    30.05.2019 14:45
    ZA
    Ovi koji se predstavljaju kao protivnici eutanazije očigledno pojma nemaju šta je to i kako izgleda agonija dugotrajnog umiranja u bolovima visokog intenziteta, u totalnoj bespomoćnosti. U tim situacijama ne postoje sredstva koja mogu da smanje intenzitet bola, bolesnik je osuđen na vrlo teške patnje. Svako razuman će radije izabrati eutanaziju nego dugotrajno mučenje, u stituaciji kada izlečenje više nije moguće.
  • Nemanja

    30.05.2019 14:43
    @Marin
    Na hiljadu mesta imaš objašnjeno šta je imunitet krda i zašto je važan, statistike smrtnosti pre i posle primene vakcina, da se fetus ne smatra ljudskim bićem jer ne poseduje nijednu autonomnu funkciju, kao i da za priče o nekakvoj užasnoj štetnosti vakcina ne postoji apsolutno nikakav osnov, ikada i igde. U jednom trenutku se likovima poput tebe moraju prestati objašnjavati stvari za koje ste dokazali da niste sposobni da razumete, i da jednostavno budete naterani da se ponašate kao normalni članovi društva novčanim kaznama, zatvorom i oduzimanjem starateljstva o bilo kome. A što se tiče 'nemešanja u prirodnu smrt', dobrodošao si da od ovog trenutka više ne kročiš u lekarsku ordinaciju ili apoteku, učinićeš svima veliku uslugu.
  • @Hm

    30.05.2019 14:33
    Ja kao lekar sam zivot posvetila pomaganju ljudima da zive svoj zivot sto bolje i zdravije i srecnije mogu, i potpuno sam spremna da nekom pomognem da svoj zivot zavrsi u slucajevima koji su predmet eutanazije. Nasi lekari se po pravilu izuzetno lose, paganski i primitivno nose sa sopstvenim strahom od smrti koji projektuju i u svom razmisljanju pa i radu.
  • Dr

    30.05.2019 13:58
    Nedoumica
    A zasto drzava ne ulozi novac u palijativnu negu bolesnika i olaksa im poslednje dane obezbedjujuci lekove koji olaksavaju bolove i svaku drugu negu koja ce odzati dostojanstvo i zivot toj napacenih ljudi? Kako neko moze biti “ciste svesti” i dati saglasnost za eutanaziju ako je u neizdrzivom telesnom bolu duze vreme?
  • Sekretar Dejan

    30.05.2019 13:43
    Ovi koji su protiv neka procitaju pricu dr David Goodall-a. Australijanca koji je u 104 godini otputovao u Svajcarsku na eutanaziju.
  • Komifo

    30.05.2019 13:24
    @Мајан
    Pa svaka reč koju si napisao i pokazuje da si ti u stvari totalno neki debil. Da 'živi dokle je suđeno'? Znači čovek pri zdravoj svesti nije merodavan da odluči da okonča svoj život, ali tvoja zatucana verovanja o sudbini jesu? Ironija je što bi bolesnik poput tebe robijao da ostavi psa da mu se muči u dvorištu, ali ti se dozvoljava da se tako glup i zaostao izjašnjavaš o drugim ljudima.
  • Marin

    30.05.2019 13:14
    принцип мора бити универзалан
    @ Nemanja
    Људско тело је његова лична ствар коју не дели са институцијама. Тај принцип је универзалан и не може бити изузетака. То важи и за присилну вакцинацију. Никакви изговори не могу бити оправдани. Како може здрава особа да угрожава а нарочито оне "заштићене" вакцином? И како је ризик од дечје заразне болести бољи од ризика који представља вакцинација? И зашто једни да прихвате ризик вакцинације уместо других? Исти принцип важи и за фетус јер фетус није део тела, већ ново људско биће. Ако је фетус жив тек онда када му закуца срце, зашто је онда донор (мождано) мртав иако му срце и даље куца? Поента је не допустити да се систем не меша у личне односе у које спада и природна смрт.
  • Hm

    30.05.2019 12:17
    Kao lekar i kao čovek ne želim nikada nikome da oduzmem život. Ako neko smatra da to treba dozvoliti neka izvoli i sam ordinira svojim najbližima smrtonosnu injekciju.
  • Sto da

    30.05.2019 12:10
    ne
    legalizujemo je poslednjih tridesetak godina na svakim izborima
  • Мајан

    30.05.2019 11:46
    идиократија на делу
    Главни "аргумент" психопата које заступају овај антиправни закон, је тај да смо сви ми, ваљда за разлику од њих, рођени јуче, или смо за разлику од њих сви ми други уствари неки дебили и стога ваљда никада нисмо видели ни схватили смрт и муке ближњих нити можемо да их предвидимо. Каква је то безобзирна ароганција код заступника легализације и институционализације убиства. Ни животињу не дам на "еутаназију" нека живи докле јој је суђено.
  • Nemanja

    30.05.2019 11:22
    @Marin

    Jedinio što si u pravu je da 'obaveza' doniranja organa ne dolazi u obzir i to neće proći ni zaživeti. Što se tiče ostalog, normalnom čoveku se razlika između odlučivanja u pitanjima koja se tiču sopstvene ličnosti (u šta spada eutanazija i abortus) i odluka kojima drastično ugrožavamo druge (odbijanje vakcinacije) objasni, jednom, dvaput, najviše triput. Ko do tada ne shvati, pokazuje da nije normalan, i dalje mu se objašnjava prinudnim merama, kao što se radi sa životinjama.
  • providni su

    30.05.2019 11:01
    samo posle smrtne kazne
  • Novosadjanka

    30.05.2019 10:55
    Podržavam
    U potpunosti podržavam ovaj zakon. I treba da se usvoji. Ljudi godinama žive u agoniji i bolovima. Mislim da im se treba dozvoliti da u svesnom stanju donesu ovakvu odluku za sebe. Ispada da smo humaniji prema životinjama koje možete dostojanstveno uspavati usled teške povrede ili neizlečive bolesti.
    A porodici može biti teško prihvatljiva ova opcija, ali je za onoga ko je bolestan mnogo bolji izbor. Ovako će porodici ostati u dobrom sećanju njihova voljena osoba.
  • pravi opalim te g...

    30.05.2019 10:18
    Ovo podseca na UCV i uzimanje otisaka od onemocalih lica kao odbijanje bolnickog lecenja (onemocalo lice odbija lecenja? To samo kod nasih prepodobnih ima). U ovom slucaju ce biti pristajanje na ovo.
  • Marin

    30.05.2019 10:13
    докле више
    Ово је монструозно. Како то да право "контроле" та иста физичка немају када су у питању обавезне вакцине и подразумевано "донирање" органа него само кад треба убити човека или дете у утроби? Варвари знају за "милосрђе" само ако оно служи убиству (и заради на органима) жртве.
  • Talas

    30.05.2019 09:54
    срамота и зло
    Морамо ли у сваком варварству да пратимо западне земље? Поента је у томе да не може једна апсолутно лична ствар као што је смрт да постане ствар државе, закона, институција, еснафа итд. То је узурпација и извртање правног поретка и креирање антиправних новокомпонованих "права" из не - права.
  • Penzioner

    30.05.2019 09:32
    PIOR oduševljen predlogom
    Valjalo bi. Prvo organi a zatim eutanazija. Pa spojiti korisno i lepo.
    Samo da se papiri pravilno ispotpisuju, kada stručno lice kaže - sbako će biti dobrovoljni donator i predmet eutanazije. A naročito politički neistomišljenici.
    Na kraju krajeva, zatvorenici na doživotnoj robiji mogu podneti zahtev za eutanazijom.
    Ali, prvo malo dobrovoljnog doniranja.

    Naravno da su sve ovo napredne ideje EU.
    Nemojte ni jednog trenutka da sumnjate da se ovo neće sprovesti kod njih.
    Samo se prvo siluju male zemlje,d a se izvrši pokazna vežba.
    Pa onda idu Grčka, Italija, Portugalija u sledećem krugu.

    Zaista vreme vladavine Zveri.
    Nedostaje nam žig, ali eto njega već iduće godine.
    Predlog čipovanja i objašnjenje Velikog Vođe koliko je to dobro za nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna