Autor: Tanjug

Info
31.05.2019.
11:08
Sindikat pravosuđa Srbije organizovaće i danas jednočasovne štrajkove upozorenja u sudovima i tužilaštvima, započete pre četiri dana, a razmatra i početak generalnog štrajka, izjavila je danas FoNetu predsednica tog sindikata Slađanka Milošević.
  • /

    02.06.2019 21:49
    /
    tako su i u katastru strajkovali dok nisu ukebali da vodja strajka zadrzava predmete
    i ovde nesto nije u redu
  • piksu

    02.06.2019 13:04
    Nagomilavanje predmeta
    2.089.237 predmeta rešeno od 2008, tj za 11godina, što iznosi 70 predmeta godišnje po svakom od 2700sudija? Da rešavaju samo 5 predmeta dnevno, sudije bi rešavale preko 1000 predmeta godišnje....
    Da sudije ne odlažu u nedogled brakorazvodne, ostavinske, imovinske....i druge parnice koje pune sudske kase desetinama i stotinama miliona evra i da se predmeti rešavaju u rokovima predviđenim zakonom, do ovoga ne bi došlo.
    Da svaki državni službenik ima normu za koju dobija osnovnu platu i da mu se dodaju ili oduzimaju bonusi za prekoračen broj odrađenih predmeta ili neispunjenje norme, ne bismo imali ovu situaciju.
    Da se za predmete manje vrednosti donose brze presude koje bi se donosile na osnovu dokaza dostavljenih sudu od strane tužioca, a koje sud prosledi tuženom da se izjasni...sudovi bi se raskrčili.
    Nažalost, pravosuđe je brzo prihvatilo reformu sudskih izvršitelja koji su postali rupa u zakonu i njihove aktivnosti su izmakle svakoj kontroli. Narod se u većini slučajeva, nekažnjeno pljačka, a da to sudstvo ne zabrinjava?
    Ako nemaju petlju da donose pravične odluke, ne bi trebalo ni da rade.
    Zašto državne firme poput EPS-a, Gas-a....imaju presude u njihovu korist u ogromnoj većini parnica? Kako to da predsednik opštine sebi dozvoljava da savetuje sudstvo da parnice budu presuđene u korist državnih ustanova? Gde to još postoji?
    Za ono što rade svi su preplaćeni i bilo bi pametnije da rade i čute, umesto što opet ostavljaju predmete da se nagomilavaju.
  • Profesionalizam

    01.06.2019 09:54
    Etički kodeks u svakoj struci je namenjen da služi tome da se brani profesionalizam struke. Kada se on ne koristi dolazi do degradacije struke i počinje da se kalja profesija lekara, advokata, sudije, profesora, itd.
    Zbog toga je nedopustva nezainteresovanost za etički kodeks disciplinskih organa. To je dovelo do problema u pravosuđu. Samo struka može da se bori za njega u okviru sebe - a ona to ne radi dovoljno. Sudije same priznaju da nisu svi jednako profesionalni.
  • Zabranjeno projektov

    31.05.2019 23:41
    Pravičnost znači da bi sudija trebao da bude otvoren za informacije specifične za slučaj, a ne da projektuje neka svoja iskustva iz prošlosti, ili da preko jednog predmeta prečicom rešava učestale državne probleme, a posebno ne bez uzimanja u obzir svih faktora.
    Neke sudije ne shvataju da nisu građani krivi za probleme u sudstvu, državi, itd.
    Pa ne bi smeli da se na njima "svete" za takve stvari kroz svoje odluke.
  • @He he he

    31.05.2019 22:58
    Tradicija izokretanja zakona
    Upravo smo čitajući zakone i došli do zaķljučka da se oni tumače na pogrešan način, i od stranemnogih advokata, i od strane nekih sudija, verovatno jer je takva tradicija.
    Mi vama savetujemo da ih pročitate detaljno, od početka, i sa zdravim razumom, naročito one na koje se zakoni oslanjaju - kako bi prepoznali razlike u praksi.
  • Pobarac

    31.05.2019 22:52
    Cemu sudovi
    Sudije rade pod presijom raspustite sudove jer unpred se zna ko dobija spor
  • @He he he

    31.05.2019 22:41
    Nebitno je šta piše
    O tome se i radi. U Srbiji postoje mnoga nepisana pravila, a među njima su i ta ko treba da dobije na sudu.
    To nije krivica samo sudija.
  • @@đavolovi advokati

    31.05.2019 22:37
    Kako ne bi imali veze !?
    Mnogi advokati iznose neprovere tj netačne podatke sudu a koje sud apriori smatra tačnim jer podrazumeva da o etičkom kodeksu brine komora, koja ne brine o tome, i nisu upoznati dovoljno sa predmetima, što kasnije stvara ogroman zastoj , troškove, i užasne probleme.
  • Plate

    31.05.2019 22:31
    Nije samo u platama problem
    Pravosuđe koje ne sme ili nema kapacitete objektivno,smisleno i pravovremeno da sudi - ne treba ni da sudi.
  • Etički kodeks

    31.05.2019 22:20
    Niko ne traži
    Advokati se ne pridržavaju advokatskog etičkog kodeksa, jer se to od njih ne traži.
    A zakoni ne previđaju nemoralne advokate.
    To stvara najveće probleme pravosuđa.
  • svedočenja

    31.05.2019 21:59
    Da li znate da se očinstvo u Srbiji dokazuje svedocima da je par bio u vezi, iako je "otac" na koga se sumnja da je napravio dete, živ i dostupan za laboratorijsku analizu?
    Tako rade sudije ovde , ocenjuju uverljivost advokata, i ništa više.
  • He he he

    31.05.2019 21:56
    @Tuga 2
    Nigde u zakonu ne piše da državna služba /banka mora da dobije na sudu.
    Pročitajte zakone pa komentarišite.
    Da se sudija ne drži zakona kao pijan plota, to stara priča ,sada se to zove slobodno sudijsko uverenje.
  • @Smešno

    31.05.2019 21:50
    Sudija ne bi smeo da čeka da mu advokat sve servira, jer bi njegov cilj trebao biti težnja pravičnosti, a ne ocena rada advokata.
    Bitne bi trebale biti neuke stranke a ne njihovi advokati. Sud bi trebao da na razumljiv način deluje edukativno i vaspitno i na advokate i sve.
    Na fakultetu je studentima toliko ispran mozak da ne shvataju poentu pravosuđa.
    Vi ne shvatate poentu.
    Sudija treba da bude pravičan pre svega a potrebna količina pameti da razlikuje crno, belo, i sivo, i osnovne stvari, bi trebala da se podrazumeva.
  • Promašena adresa

    31.05.2019 21:48
    @ đavolovi advokati
    Kakve veze imaju advokati sa ovim štrajkom zaposlenih u pravosudju?
    To što sudije nisu dovoljno stručne ,možda je problem u tome što se ne biraju iz reda advokata Tako je u mnogim zemljama, samo ne u Srbiji.
    Advokati su stručni i svojim stručnim tužbama, podnescima i žalbama traže poštovanje zakona, bez obzira što je za vas to besmisleno. Za gradjane i advokate nije.
  • Hehe

    31.05.2019 18:45
    Pa tesko vam je jako,pravi ste robovi,radite efektivno dva sata dnevno pa kad se malo nagomilaju nereseni predmeti moze strajk. A i to sto radite,zali boze..
  • Losmi

    31.05.2019 18:36
    Da...
    Istina je da su i neke sudije i saradnici izasli u veliki hol suda i pruzili podrsku strajkacima! Inace, plata obicnih radnika u sudu je 32.000 din.
  • đavolovi advokati

    31.05.2019 18:08
    Advokati bi trebali da budu manje bitni.
    Sudije bi trebalo da budu dovoljno stručne da same procene koji zakoni su prekršeni kada građani iznesu problem.
    Advokati su ti koji su doveli pravosuđe do besmisla.
  • Šta reći

    31.05.2019 17:55
    Šta reći kad sudije svih nivoa pravosudne probleme decenijama guraju pod tepih i ne bune se?
  • Tuga2

    31.05.2019 17:49
    Sudije i same izjavljuju "Mi znamo da nije uredu tako da sudimo, ali loš zakon nas na to primorava".
    "Ja znam da oni nisu upravu, ali državna služba/banka mora da dobije na sudu."
    Sudije se ponašaju kao da nemaju pravo zdravog razuma, iako u svakom zakonu na početku stoje odredbe da zakon ne sme biti zloupotrebljen - tim odredbama se svi smeju. Ko nema dobrog advokata iako je potpuno pošten građanin, ni bog mu neće biti u pomoći .
  • Zbrlj

    31.05.2019 17:38
    Pa kad pravnici sede u skupstini umesto u sudovima, a u skupstine staviti naucnike. Sve bi radilo
  • Milo

    31.05.2019 17:15
    Da
    Tako je kad se promeni vlast Svakog sudiju pojedinacno proveriti Od koga je primao Pare i sve ostalo ,tu je 2% postenih ostalima otkaz,ali prvo posteno da ih se proveri Svu njihovu imovinu i njihovih porodica!
  • Smešno

    31.05.2019 16:38
    @ Tuga
    Što bi se sudija mučio, ako advokat ne servira na tacni sve što treba? Pa čak i kada advokat servira, sudija nije u obavezi da prihvati ono što mu je advokat servirao.
    Ima sudija slobodno sudijsko uverenje po kojem presudjuje kako je njemu oportuno i lakše.
    Sudija je pametan, samo Vi ne razumete poentu.
  • JJ

    31.05.2019 16:36
    @Srećno Kako to mislite da nisu podržavali advokate kad su uvođeni "pisari i lešinari"? To jednostavno nije tačno. Ljudi u pravosuđu, uključujući i sudije, podržavali su advokate tokom štrajka, sem naravno, retkih izuzetaka, tako da stranke koje su imale advokate koji nisu pristupali na ročišta, nisu trpele štetne posledice. Znači, ili niste sa tim dovoljno upoznati ili ste jednostavno, maliciozni. Štrajk koji se trenutno održava je radi poboljšanja položaja onih koji su najlošije plaćeni u pravosuđu, a među štrajkačima su i oni koji za tim nemaju potrebe, ali im je poznata solidarnost, koji i pokazuju. Mogli biste i Vi da je pokažete, pretpostavljam da ste kolega advokat.
  • Tuga

    31.05.2019 16:15
    Nase pravosuđe potpuno pogrešno funkcioniše. Bez ikakvog smisla. Čini se da polazi od predpostavke da je život večan, a sudija idiot koji se ni u šta ne razume ili treba da oceni samo preciznost advokata, pa advokat mora da bude ubedljiv u tome šta pokušava da dokaže.
    To nema smisla.
    Npr. ako postoje dve slične odredbe koje imaju sličan ishod, a za koje ranije nije bilo odluka, tipa raskid ugovora ili ništavost ugovora, umesto da sudija sam odredi koji zakon je prekršen, on zahteva da advokat "precizno nabode" koji je zakon prekrsen inače gubi spor.
    To je besmisleno jer je predmet potpuno pomeren sa građana na zakonske zakulisne igrarije i peripetije i gluposti...
    Zakoni naši su lavirint u kome su se svi izgubili osim onih koji vitlaju po rupama u zakonu koje im rade bez greške.. Ko je bio u sudu i video kakva je to modna promenada , nema više šta da se čudi.
  • Večni život

    31.05.2019 15:59
    Ništa im nije sveto
    Mnoge sudije se plaše da sude pa radije čekaju da stranke umru.
    Primer - 22000 porodica prevarenih od bankara sa kreditom u chf i tek posle 11 g oni sada vraćaju postupke na početak i to pojedinačne.
    Mnogi advokati i studenti prava imaju stav da se samo budale sude.
    Tako ih valjda uče na fakultetu.
  • I advokati problem

    31.05.2019 15:50
    I advokatska komora je leglo p
    Kada advokati ne bi zloupotrenljavali pravosudje, bilo bi manje predmeta.
    Kada bi sudovi vrsili provere predmeta koje zaprimaju, bilo bi manje predmeta.
    Kada bi se savesnije, pravicnije i detaljnije sudilo, bilo bi manje predmeta.
    Kada bi advokatska komora savesno kaznjavala advokate koji zloupotrebljavaju polozaj - bilo bi manje predmeta.
    Kada bi se vratile grupne tuzbe po istom osnovu - bilo bi manje predmeta.
    Kada bi sudije bile svesne stetnog uticaja odugovlacenja, a ono zabranjeno - bilo bi manje predmeta.
    Kada bi se sudilo nezavisno od ocekivanja birokratije - bilo bi manje predmeta.
    Ne bi se zaprimale gluposti i prevare suda od strane advokata, vracali na pocetak, odlagali, slali na pogresne adrese.
    Neki advokati ulaze- podmecu sudiji lazne informacije jer zna da ce se one proveravati tek u zalbama, a nista ga ne kosta da pokusa i da povuce postupak.
    Neki advokati koriste sud kada ne postoji spor - da bi uznemiravali nekoga i/ili uzimali novac na prevaru.
    Naravno, u ovoj drzavi to nikoga ne dotice.
  • Pera Pisar

    31.05.2019 15:26
    @ Sun
    Čim im se ozbiljno zapreti otkazom ili poveća plata za po jednu crvenu, nazovi štrajk je gotov.


  • Srećno

    31.05.2019 14:43
    Kada su uvodili pisare i lešinare, niste se bunili. Bili ste u fazonu, advokatima crkava krava, baš nas briga. E pa sad su došli po vas.
  • Sima

    31.05.2019 14:43
    Sjajno
    Poručuje da ne mogu usvojeni zakoni bez obzira na kvalitet papira i font slova, kakav lik je ova žena. Sve je rekla u jednoj rečenici.
  • Moki

    31.05.2019 13:46
    Da
    Nad pravosudjem KOMPLETNIM IZVRSITI LUSTRACIJU CIM SE PROMENI VLAST,BEZ IZUZETAKA,Vi ste ti od kojih Sve pocinje! Vasa dupeta su vama vazna pa taman Peron vladao! Lustracija
  • Gradjanin

    31.05.2019 13:38
    Vrcava predsednica
    Ova predsednica sindikata je baš duhovita i vrcava i baš to je dobar način da se ukaže na probleme u sudovima. Bravo i podrška.
  • /

    31.05.2019 13:34
    /
    cim se javljate vi sa '@' nesto tu nije kako treba
  • Mita Bekrija

    31.05.2019 13:07
    Smederevac
    Danas su na zadatku bili i Smederevo, Kovin i Pančevo.
  • Mara

    31.05.2019 13:03
    mara90beograd@hotmail.com
    Stajali je danas cela Srbije. Podrška malim i hrabrim zaposlenima. Da li su im se sudije pridružile? Tužioci? Nisu, njima je važan broj rešenih predmeta a ne broj rešenih sporova izmedju stranaka. Kvalitet je nula a greške su stalne zbog količine koja pritiska i velikih očekivanja građana jer ih truju kako se unapređuje pravosuđe.
  • /

    31.05.2019 12:38
    /
    pre neki dan je opet poginuo radnik na gradilistu

    u to sta je gradio ce se useliti neki pravosudni organ, lekar i advokat

    a strajkuju pravosudni organi, lekari i advokati

    bukvalno oni koji bi ga sutra izbacili iz krova nad glavom ili eutanazirati
  • konj

    31.05.2019 12:05
    pišanje po narodu
    Podrška vrednim radnicima, gde god da su, dole Vlada!!!
  • Tek sada?

    31.05.2019 11:53
    Samo gledaju broj resenih predmeta.
    Premeti su lose ili nedovoljno dobro reseni, u velikom broju slucajeva pa taj broj "resenih" nije za hvalu.
    Sudski spor je slican nogometu advokata. Ko nema iskusnog skupog advokata gubi. Kao da sudija ni ne postoji vec ocenjuje koji je advokat mocniji a ne gde je pravicnost.
    Nedovoljno veze sa smislom zakonodavstva.
  • Advokat

    31.05.2019 11:45
    Tako treba
    U Osnivnom sudu u Vrbasu i u sudskoj jedninci u Kuli zaposleni štrajkuju od 11 do 12 casova u holu zgrade.
  • misa avokado

    31.05.2019 11:33
    Слађанку Милошевић за министра правде!
  • Sun

    31.05.2019 11:23
    Ako ako
    Počinju polako da se bune i državni službenici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna