Autor: RTS, N1

Info
31.05.2019.
17:26 > 17:34
Svetski dan bez duvanskog dima u Srbiji se obeležava sa poražavajućom statistikom, puši trećina stanovništva, a od bolesti koje su posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre više od 15.000 ljudi.
  • piopi

    05.06.2019 17:49
    "Obavezno zabraniti pusenje" "Alternativa su lake i teske droge" Ako su vam pusaci toliki trn u oku, razmislite da jedan pusac posle cigarete odradi ono sto nepusac ne odradi za 9 sati radnog vremena. Toliko od mene, a sve provereno u praksi. Sto se zdravlja tice, ili ces umreti od raka (koji ne mora biti posledica pusenja, jer razmislite kakvu vodu pijemo i kakvu hranu jedemo) ili od alkohola (moje posmatranje okoline). A od tog divnog zapada smo uveli samo gluposti. Kako nismo uveli da se svaki prekovremeni minut na poslu plati. Da nam plate budu Evropske. Radimo vise nego u "Evropi" a placeni smo kao u Nikaragvi. Zato, manite se pusaca. Neka oni odluce hoce li pusiti ili ne. Ako LGB populacija ima neka prava na licni izbor pustite i pusace da imaju svoj izbor.
  • 58

    05.06.2019 09:13
    Ne lomite mi bagrenje
    Treba zabraniti i na otvorenom prostoru...ko hoce da pusi neka pusi u svom stanu i neka bacaju opuske po tepihu...jos bih zabranio i pis... i ka... pasa po ulici...bahato zauzimanje puta od strane parking servisa, urbanisticki haos, politicarima da primaju platu, neka brate rade iz ideala, domace zadatke deci, zaokruzivanje a,b,c, na testovima,zaglupljujemo decu, radno vreme duze od 6 sati, plate manje od 150000 dinara, secu suma, unistili se sve sto je zeleno a imali su problem sa zutima i crvenima...A koje boje su ovi sad?
  • Dragan

    04.06.2019 17:38
    Budalastina
    Daj oladite vise od pusaca !!!
  • Kaćka petlja

    04.06.2019 13:46
    Ja ću onda morati da otvorim prozor na kolima, da pušenje bude na otvorenom prostoru. Jel sam u pravu?
  • Viktor

    04.06.2019 05:29
    A PASIVNO PUŠENJE?
    Čitam komentare pušača koji zaboravljaju PASIVNO PUŠENJE:
    - da li vam je poznato da vaše "zadovoljstvo" šteti drugim nepušačima, posebno deci? Tri popušene cigarete u zatvorenom prostoru je kao jedna popušena nepušaču.
    - da li znate da s posla češće odsustvuju i idu na bolovanje pušači?
    - da li znate da pacijent pušač daleko više košta u bolnicama nego nepušač?
    - da li znate da je pušenje bolest zavisnosti i kao takvo je "predsoblje" za ostale bolesti: narkomanija, alkoholizam( nema nepušača narkomana i alkoholičara, pušenje je zaštitni znak bolesti zavisnosti!).
    - ŽALOSNO JE LICEMERJE DRŽAVE: S JEDNE STRANE SE "BORI" PROTIV PUŠENJA, A S DRUGE STRANE PODRŽAVA STRANE FABRIKE ZA PROIZVODNJU CIGARETA ( npr. U SENTI), A POTOM DAJE SILNE PARE ZA SKUPE APARATE ZA LEČENJE RAKA PLUĆA !
  • Trt

    03.06.2019 19:22
    @Wera

    Kutija cigareta je 2-3 evra. Ako si pre toga pušio toliko da si za 9 godina uštedeo za stan od 120 kvadrata, teško da ćeš živeti još dugo da u tom stanu uživaš. A mi ostali koji znamo da uživamo umereno ćemo da pušimo još duuugooo na javnim mestima, bez obzira koliko se ljudi ložili.
  • M

    03.06.2019 15:16
    Sta reci kad profesori na fakultetima puse, odes na konsultacije u kabinet, izadjes odimljen i smrdljiv, pa sve u ves masinu... Bedan narod, jedino resenje koje bi malo popravilo situaciju je potpuna zabrana pusenja i velike kazne. Na intervenciju bi mogla da ide komunalna policija, ionako nista ne rade. Konobari su u posebnom riziku, ni krivi ni duzni udisu dim po citav dan.
  • Voja

    03.06.2019 14:58
    +/-
    Gubi 2% BDP od posledica pušenja, a dobija 5% od akciza na duvan :-)Ko zna kako tu zaista stoji matematika...
  • NOvosađanka

    03.06.2019 12:45
    i treba
    nikotin je samo otrov koji izaziva ogromnu zavisnost, na kojoj duvanska industrija fenomenalno zarađuje a vi posle plaćate sebi troškove lečenja od raka, astme ili plućne bolesti, a usput i slične troškove lečenju svih bližnjih koji su bili podvrgnuti pasivnom dimu. Naravno da će se odmah naći masa onih koji će da brane svoju zavisnost tipa "a u čemu drugom da uživam" i "od nečeg se mora umreti" i slično. Pa ne moramo umreti od raka pluća ili od gušenja zbog hronične bolesti pluća, ili od moždanog udara, i svih slićnih stvari koje pušenje direktno izaziva i to čak više kod pasivnih nego aktivnih pušača. U čemu drugom da uživate? Koliko košta pakla cigareta? Koliko vas košta mesečno ta navika? Da li bi mogli da radite bilo šta pametno s tim novcem u čemu možete da uživate ili vam je baš jedino zadovoljstvo na svetu da gurate toksične trave u usta ceo dan?
    I još jedna stvar, za one koji nisu znali, u ovoj borbi da se spase planeta, filter cigarete je od plastike, ne razgrađuje se, suprotno mišljenju većine, koji bahato bacaju opuške po celom gradu a naročito po travi i zelenim površinama. Osim nerazgradivog filtera direktno u zemlju idu toksini iz filtera koji truju sve nas.
    Što se tiče nepušača, ne nismo razmažene dosade koje vas gnjave, zaista nam smeta duvanski dim i ne bismo da fasujemo rak ili sličnu boleštinu od udisanja dima niti da smrdimo ko pepeljare ceo dan. I ne nije isto kao neko ko smrdi i ne kupa se koliko god vi pravili paralelu.
  • .........

    03.06.2019 08:30
    @DISKRIMINACIJA
    @ DISKRIMINACIJA
    @ I svima ostalima koji slicno razmisljaju................................................
    Moram da kazem da........................
    Fabrike za proizvodnju otrova koji lagano ubija samo rade na tome da zarade a svi koji hoce da se lagano ubiju-izvolite.Ali NIKO ali BAS NIKO NIJE DUZAN DA UDISE TAJ OTROV niti da da trpi smrad na odelima ,rukama i zadahu koji proizvode pusaci.

    Imala sam momka koji je bio strastveni pusac.Kad god smo se poljubili imala sam osecaj kao da lizem pepeljaru.BLJAK
    Zaista ruzna zavisnost.Bas nikog ne cini ni lepsim ni mirnijim ni zdravijim.
    Tako da nema diskriminacije............sami ste odabrali ,sami se lagano ubijajte,sebe i svoje ukucane koji ,mozda, ne puse.
  • piksu

    01.06.2019 21:13
    Gde se to kao ne puši?
    U policijskim stanicama se bez sakrivanja puši
    U bolnicama i to u sobama gde su bolesnici na intenzivnoj nezi se puši
    U sudovima se puši....
    Jednom rečju, u praktično svim državnim ustanovama, taj zakon ne važi.
    Pitam se, kako se može primenjivati zakon i naplaćivati kazne privatnim firmama, dok ga,oni koji zakon donose i sprovode ne poštuju?
  • diskriminacija

    01.06.2019 11:55
    diskriminacija
    U potpunosti se slazem da su nepusaci ugrozeni, a sta je sa pusacima? Nisam cula da je ijedna fabrika cigareta zatvorena a nepusaca sve vise, zar nije paradoks. Naravno da treba striktno postovati zabranu u bolnicama, svuda gde su deca ( igraonice, deciji klubovi, obdanista, skole itd. ali kafici i kafane neka sami donesu odluku a vi birajte gde cete ici.
  • Wera

    01.06.2019 10:30
    Lepota i dobit
    Prestao pusit 2010. Od novca za cigare kupio stan od 120 m2 . Divno izgleda, mirise na cisto... Pokusajte i vi!@@
  • IZNOGUD

    01.06.2019 09:56
    Apsolutno "za"....Dosta i dima i smrada...
  • crvenkapa

    01.06.2019 09:30
    Tu zabranu sam ja odavno već uveo ne idem na mesta gde se puši. Svi koji puše ne moraju da brinu ovde im to nikada neće biti zabranjeno na javnom mestu. Akcize od prodaje duvana čine ogroman deo budžetskih prihoda što nadležne stimuliše da povećavaju broj pušača. O zdravlju i ljudima ovde sigurmo niko neče voditi računa.
  • Jedva čekam

    01.06.2019 09:30
    Popuno sam prestala da idem u kafiće i restorane osim leti. A kad vidim ljude ksko puše u igraonicama za decu, stvarno se zapitam koji je to suludi nivo sebičnosti u njims.
  • Pravi Opalim te g...

    01.06.2019 09:16
    Nepusac sam. Ali ipak mislim da ovde ima puno gorih problema. Zato vam je tako, nacija sminkeraja i lazi.
  • biciklista

    01.06.2019 08:42
    Da biram da li ću ući u zadimljenu prostoriju mogu, da idem u kafane ne moram, ali da izađem na ulicu i udišem azotne okside iz auspuha dizelaša i ugljen monoksid iz benzinaca, to moram. Licemerno je zabranjivati duvan dok se ne zabrani motorni saobraćaj. Pogledajte jednom iz svog automobila, sa Sremske strane u pravcu grada, predveče, leti, kad nema vetra. Vidi se neka žućkasto- zelenkasta izmaglica. Najgušća je na Bulevaru kod Futoške...Za to što, osim kad je kišovito i vetrovito, ne možemo da dišemo čist vazduh nisu krivi pušači tako da ako vozite automobil nemate pravo ništa da im prigovarate.
  • Мунгос

    01.06.2019 08:20
    Ко не пије и не пуши,
    умреће здрав.
  • Kelner

    01.06.2019 08:17
    Hvala Bogu!
    Na nas kelnere niko ne misli. Kažem gazdi da nije dobro rasporedio pušačke stolove (treba kraj vrata) pa se sve zadimi a on kaže da pušačima ne treba vazduh a ovako nepušači dišu kraj vrata. Ja mu kažem da bi imao veći promet i besplatnu reklamu kada bi bio prvi koji je pušenje zabranio a još je u centru... On se smeška i kaže da pušači više piju i alkohol koji je skuplji i sa kojim se lakše mulja na vrstu, kvalitet i količinu... Ništa dok se ne zabrani. A i mi kelneri ćemo prodisati
  • Dejan

    01.06.2019 07:30
    Srb
    U srbistanu se dnevno spali cigareta za vrednosti oko milion eura ! Ova tema bi bila kao kad udjes u drustvo od stotinu alkoholicara i kazes im nemojte piti, odmah postanes lud !
  • Nn

    01.06.2019 07:25
    Jedva cekam da krene sa primenom, odes u lokal, popijes pice i budes kao dimljena sunka.. najbolje bi bilo komplet u ves masinu.
  • Igor

    01.06.2019 06:59
    Hvala bogu vise, samo da vidimo da li ce se primenjivati
  • Petar

    01.06.2019 03:38
    K
    @JS
    Konačno će i nepušači izlaziti u kafanu? Da li će biti kafana? Pola će biti zatvoreno jer su nepušači provereno loše mušterije. Retko ko pije a da ne puši. Družite se po kućama i bibliotekama. Za restorane se slažem.
  • DonJuan

    01.06.2019 03:14
    Taj zakon idioti "pripremaju" vec 7 punih godina, otkako su zajasili vlast, ali naravno da nisu sposobni nista normalno i korisno da urade.
  • Drzavni sluzbenik

    01.06.2019 01:46
    Nadam se da ce se sprovoditi
    Radim u drzavnoj instituciji i pored zabrane pusenja kolege puse na svakom koraku osim u mojoj kancelariji jer to ne dozvoljavam...ni postojeci zakon se na moju veliku zalost uopste ne postuje..bojim se da ce tako biti i sa novonajavljenim zakonom...
  • kimi

    01.06.2019 01:41
    @teribl
    Gde ti zivis decko? .. pa od kada znam za sebe maloletnici su mogli uvek da kupe cigare .. pa ja sam sa 9-10 godina kupovao pivo i cigare za caleta .. danas na sred ulice mozes videti klince kako puse ko 2 i 2 ,cak se i ne plase da ih neko vidi pa da im kaze roditeljima (a cak i da kazu zar to ne bi bilo licemerno ,da roditelj pusi a deteu zabranjuje)

    Btw .. relano ima smisla za ovu zabranu u zatvorenim prostorijama, bas zbog toga sto strada i onaj koji ne pusi ,zbog dima.
    Pisao sam ovo bas kao primer, kako npr, klinci ne smeju da puse piju gledaju pornice, sexaju se, ali nije nikakav problem da im sve to roditelji rade u kuci ,das klincu pornic da gleda, odes u zatvor, pusis ko turcin u istoj sobi kao on, motrus pijan si, drogiras se, duvas , nikom nista,.. sve ok, to je privatna stvar ... licemerno.
    Da se razumemo, ja ovu zabrannu pre svega smatram za kucu, ne za kafice itd .. tamo je na vlasniku da odluci, kao sto je i na gostima da odluce dal ce ici na tavko mesto ili ne, neko ko zivi kuci ,star, ili od 3g, nema taj izbor.

  • ××

    01.06.2019 00:27
    Umrecete svakako.
  • Peca

    01.06.2019 00:18
    Mentalno nasilje
    Stvari su ustvari vrlo jednostavne. Pusacima treba obezbediti nikotin i ostale hemikalije na koje su navikli u dozama pogodnim za koriscenje preko sprica tj. igle. Tako ce do milje volje moci da se drogiraju istim, a da time ne ugrozavaju druge tj. primoravaju ih da ucestvuju u njihovom drogiranju i truju se hteli to ili ne. Neka se svako drogira cime hoce koliko hoce, ali da time ne ugrozava druge. Meni to zvuci posteno.
  • Ovdašnji

    01.06.2019 00:08
    Ovaj put
    Valjda neće opet subota pasti u sredu!
    Drugačije rečeno, valjda ga neće opet odložiti, kao što su se navuklu, pardon navikli da odlažu, kad god je tvrdo, a mogu!!!
  • Limanac

    31.05.2019 23:14
    Jedva čekam da ukinu pušenje u javnim prostorima. Truje pušače i one koji to nisu. Posebno je odvratno kada neko zapali u prostoriji u kojoj su deca ili u kojoj neko obeduje. To je odvratno, sebično, primitivno i nezdravo. I niko nije dužan da udiše tuđe otrove.
  • kiki

    31.05.2019 22:59
    pusaci kroz akcize ostave toliko novaca da tri drzave mogu da lece svoje bolesnike. Ogromne pare na dnevnom nivou. Stabi drzava I "nepusaci bez tih novaca". Da uplacuju u fond protiv pusenja? Ajde tako .... nadoknadite nepusaci te novce koje I vi debelo trosite I za lecenje vasih bolesti koje nisu "izazvane" duvanom. Drugo, trazite da se ventilacije u restoranima I kafeima UKLJUCUJU, a ne da postoje samo za tehnicki pregled. Odmah ce vam biti bolje. Dosta vise te histerije sa duvanom, truje vas farmaceutska industrija najvise I razni "sdravi" pokreti. Deca umiru od anoreksije ....zbog raznih sarlatana ...
  • teribl

    31.05.2019 22:45
    hahahahaha
    U Nišu se cigarete prodaju maloletnicima na komad, odmah ispred škole kod džamije, i to ispred oćiju dežurnog policajca koji često i sam sedi u trafici.
    Zabrana pušenja? Kerefeka za TV teletabise, hahahahaha.
  • 0.5 sec

    31.05.2019 22:40
    Odlicno
  • Donna

    31.05.2019 22:30
    Ako ćemo to da zabranimo,ajde da zabranimo i svima koji smrde na znoj i na luk da ulaze u javne ustanove zatvotenog tipa...to me boli mnogo vise od duvanskog dima..i nije tacno da se nigde u Evropi ne pusi po lokalima kako rece jedna gospoja..evo par primera u Pragu ,Budimpesti,Beču,Solunu...postoje isto kao i kod nas lokali gde je dozvoljeno pusenje i gde nije..slazem se da na mestima gde se sluzi hrana treba uvesti totalnu zabranu a ne "kao" odvojene prostorije jer je to glupost nevidjena ali kafici,pabovi,nocni klubovi treba sami da donesu odluku jesu pusacki ili nisu,najbolje znaju svoju klijentelu...ima hiljade kafica pa nepusaci lepo nek idu u nepusacke lokale a nas koji volemo da dzamimo nek zaobidju...stop pusackoj diskriminaciji...i da,ako je stvarno tako jaàko stetno zasto se jednostavno ne zatvore sve fabrike duvana i resen problem...
  • Мунгос

    31.05.2019 22:08
    “….. ako želimo u Evropsku uniju, moramo da donesemo zakon o…..”. Пушачима данас.
    Мантра.
  • Комша

    31.05.2019 21:55
    Забранити цигарете потпуно. Где год да одеш, прођеш улицом, чекаш бус неки никотински наркос вас трује својим смрдљивим димом. И на крају лепо баци пикавац где стигне или га лепо угаси ципелом на сред тротоара.
  • Veki

    31.05.2019 21:10
    Glupost
    Nepusac sam ali vise su svi dosadni sa tim zabranama i filozofiranjem o stetnosti od cigareta, pa mi smo odavno ozraceni i sva priroda oko nas. Bolje da se ne nerviramo oko svega, jer sve dolazi od stresa!!!!-
  • Salamander

    31.05.2019 20:59
    Alal vera za uredjenu državu
    Vladavina prava, poštenja, zakona, časti...
    Ostala je samo kruna da se stavi : da se ne puši.
    ( nepušač sam, ali je ovo najniže licemerje )


  • I Treba

    31.05.2019 20:55
    Treba i na otvorenom.
    Nista odvratnije nego kad prodjete na ulici kroz neciji dim cigarete.
  • uh

    31.05.2019 20:55
    Nemam dovoljno reci da opisem koliko bih se radovala da se ovo stvarno sprovede. Koliko se lepo osecam u svetskim gradovima gde ovo odavno postoji i gde nikad nisam prisiljena da udisem dim. Pre godinu dana sam promenila posao, moram reci dobrim delom i zato sto se na proslom nije moglo disati od dima, i preporodila se fizicki i psihicki. Ovo je jos jedan poslednji korak ka potpunom izlecenju (odavno se privatno ne druzim sa pusacima).
  • PedjaNS

    31.05.2019 20:36
    Kazna
    Samo kazna nas spasava, po novčaniku, za cigarete, za smeće, za psovke...
    Pozdrav iz Evrope!
  • Sonja

    31.05.2019 20:16
    Podrzavam
    Iako sam pusac, potpuno se slazem da bi trebalo zabraniti pusenje u svim zatvorenim prostorima. Zasto nepusaci moraju da udisu dim? I zasto odeca mora da nam smrdi? Kod nas u kuci se ne pusi, ko zeli, izadje na terasu. Nema smrada u kuci i niko se ne gusi u dimu. Naravno, trebalo bi i ostaviti cigarete, sto je svakako najpametnije.
  • Hm

    31.05.2019 20:09
    Puši narod naš
    A koliko godišnje umre i oboli mladih od uranijuma kojim su nas zaspali?To je jedino što država nudi po pitanju zdravlja svog naroda? Samo neka prestanu više da budu tako brižni za naše zdravlje, možda još malo i poživimo ovakvi kakvi smo. Ali ako im je usfalilo para, pa zbog kazni, e to je uredu. Treba dopuniti budžet.
  • Петровград

    31.05.2019 20:00
    Дуван доноси рак
    Подржавам.
  • Darko

    31.05.2019 19:59
    ...
    Hvala bogu!
  • kcv

    31.05.2019 19:28
    zdravstvo
    Na jednom decjem odelenju koje je fakticki spojeno sa drugim decjim odelenjem,deca od dvanaest , trinaest godina puse i to sve uz odobrenje sestara i tehnicara sa tog istog odelenja.Licno sam svojim usima cula da roditelji te dece traze od sestara sa odelenja da im daju po cigaretu na sat i po, dva. Sta onda reci? Dotakli smo dno davno.
  • negative liberty

    31.05.2019 19:08
    Na stranu EU, na stranu i nas BDP, ko hoce da se truje - neka truje SAMO sebe, i ako moze sto brze, da ne opterecuje dugo zdravstveni sistem koji treba i nama koji ne pusimo (bilo da smo prestali ili nismo ni pocinjali).
  • Grbavi domar

    31.05.2019 18:58
    Prekasno. Ja sam već umro.
  • JS

    31.05.2019 18:55
    Konacno cemo i mi nepusaci moci da izadjemo u kafanu!
    Sad pusaci malo da vide kako je nama sve ovo vreme kada bismo da uzivamo u druzenju ali nam nesto smeta.
  • NS

    31.05.2019 18:44
    Pozdravljam!
  • Sportista

    31.05.2019 18:33
    Zabranjeno Pusenje!
    Neka ljudi treniraju bave se sportom setaju a ne da puse i truju ne samo sebe nego Sve nas okolo. Nulta toleracija na cigare! Zabranjeno pusenje! Samo sport i kultura i umetnost!
  • dusko

    31.05.2019 18:31
    ugrozen
    dodje mi da osnujem drustvo za zastitu pusaca
  • Amon

    31.05.2019 18:07
    Pasionirani sam konzument duvanskih proizvoda, ali se u potpunosti slažem sa potpunom zabranom.
  • ns

    31.05.2019 18:03
    Zabranite napokon pusenje u zdravstvenim ustanovama, dom zdravlja, hitna pomoc, bolnice....Na svakom koraku se pusi u ponekoj prostoriji, a nepusaci nemaju nikakva prava.
  • pušač

    31.05.2019 18:02
    Bravo!
  • Oooooooo

    31.05.2019 18:00
    HVALIM TE BOZE!!!!!
  • Andrea

    31.05.2019 17:47
    Konacno
    Jedva cekam :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna