Autor: Politika

Info
10.06.2019.
08:23
Radni vek u Srbiji mogao bi biti produžen do navršenih 70 godina života, za one koji to žele, ako se usvoji inicijativa za izmenu Zakona o radu.
  • Mladjan Lapadatovic

    25.06.2019 08:58
    Komentar
    Sa budalama ne treba ulaziti u raspravu..
  • Pan5er

    12.06.2019 15:51
    Radiš 40 godina, uplaćuješ sve dažbine, odeš u penziju i uživaš. Posle 2-3 godine umreš. Gde završe tvoje pare? To je vrednost dva manja stana.
  • /

    12.06.2019 09:06
    /
    Los predlog. Treba ukinuti penzionisanje.
  • Brus Vilis

    11.06.2019 21:00
    Zapravo, u Srbiji ti sa 60 i kusur godina treba toliko lekova da jednostavno moraš raditi. Penzija je tek za stanarinu i komunalce, ako ti Džeki slučajno zalaje glasnije od 14 do 17h.
  • jedva čekam penziju

    11.06.2019 18:08
    Pa zbog ovog "pametnog" predloga baš nisu morali da idu čak u Budvu! Kakvih 70 godina pa i 60 je previše za rad.
  • U 70. ?

    10.06.2019 16:52
    Samo neradnici ne budu bolesni
    Ti koji vuku velike plate sigurno žele da "rade" do 70. Savetnici, direktori i pomoćnici direktora i slični svakako uživaju ali zahvaljujući članskim kartama. Oni znanja nemaju tako da je besmisleno očekivati da će znanje preneti mlađim kolegama.
  • Laprdanje

    10.06.2019 16:51
    Naravno da ovde ne mogu napisati šta se može očekivati od ljudi kojima ne dozvole odlazak u penziju, i kao ekspreiment na nebitnoj državici, pokušaju da nateraju starce
    da rade koliko je sistemu volja.

    Korist za vlast je dvostruka:
    - Proteruje sve mlade odavde, jer je to jedan od ciljeva koji su im strani šefovi zadali.
    - Iskorištava ljude kojima bi država trebala da uzvraća uplaćene doprinose,a istovremeno umesto minusa u budžetu oni prave plus.
    No, ponavljam, nije to ideja ove dokazano glupe vlasti. To je zabava bogatih staraca kojekakve grupe koja im je naredila sve ovo. Da ne pominjem prezimena, zaštićena su.
    No, vratimo se starcima.

    Kažem, eksperiment na nebitnoj državici.
    - Šta se sve može dogoditi kada pritisneš neki narod u svetsku klopku, takozvanog Novog Svetskog Poretka, gde je čovek nebitan a vrh piramide jedino bitan?
    - Da li će se takvi ljudi, koji nemaju šta da izgube, okrenuti terorizmu i na kakav način?
    - Na koji način će vlast moći da se zaštiti, da kontroliše narod i obezbedi regularan neometan život? U doba kada se ne zna, šta od kog čoveka na ulici možeš da očekuješ?

    Malobrojni će razumeti. Brojni će se trsiti svojim poznavanjem psihologije, iz komentara.
    Ali, eksperiment jeste.
    Prvenstveno psihološki, kao i većina stvari koje nam programski arde, ne bi li nas sve oterali sa ovog prostora.
    Prostor je njima bitan.

    Manje od godinu dana smo udaljeni od uvođenja čipovanja naroda.
    Još jedan eksperiment, ostane li ova, njihova vlast.
  • opalim te golim

    10.06.2019 16:24
    Ja bas znam hirurge da su oterani u penziju. I jos uvek rade privatno.
  • Biki

    10.06.2019 15:58
    To je to. Samo o tome se i radi. Zatvoriti ovu kavez "drzavu" jer su nam svi navodno neprijatelji, vezati ljude da rade za 200e do kraja zivotnog veka, trcati kod tih istih "neprijatelja" po kredite, napuniti svoje dzepove sto vise i ostati "glavni" zauvek. Prosto. Niti cete imati para za zivota, niti cete doziveti penziju.
  • loše rešenje

    10.06.2019 15:14
    Predlog da mogu da rade do 70. godine potegao je n još pre par godina od sudija Vrhovnog kasacionog suda, univerzitetskih profesora ....
    Ovaj predlog je ustupak ovim profesijama, tu su i direktori svega i svačega, Poverenici ... a to znači da mladi , školovani, docenti, sudije nižih sudova, stručni saradnici potpuno spremni da preuzmu sudijsku funkciju i ostali neće moći na njihova radna mesta dok ne napune 50, 60 godina života ako nisu zapalili preko granice.
  • nostradamus

    10.06.2019 14:45
    @Обсервер
    Nisi ti observer, ti si nostradamus. To sto ti iznosis nije observacija vec nagadjanje. Sta bi bilo kad bi bilo. Mani se gluposti. Ja znam sta bi bilo sa mojom familijom, ali mi na pamet ne pada da preslikavam tu sliku na citavu domacu populaciju jer je to jako neozbiljno.
  • Može to i sada

    10.06.2019 14:10
    @ Nana
    Šta očekivati od lekara nakon 65 godine? Ne vidi dobro, ne čuje dobro, drhte ruke,nazive novih lekova ne memoriše, napredak medicine ne prati.Haos.
    Ako je dobrog zdravlja, neka uzme starosnu penziju i nastavi da radi u privatnoj praksi.
  • IZNOGUD

    10.06.2019 13:18
    Treba da ostane da sa 65 navrsenih godina mora da se ide u penziju po sili zakona...trebalo bi i manje ...Kada će mladi da se zaposle, sa 40 godina ? Gluplji predlog teško da se može.čuti...
  • Novosađanka

    10.06.2019 13:13
    Namerno
    Neko smišlja nebuloze i propast,kako bi iščezli sa ovih prostora. Bićemo jedina država u Evropi koja će firme pretvoriti u staračke domove.
    Bilo bi me sramota da radim posle 65.god.
  • gle

    10.06.2019 13:11
    Spojiti lepo s korisnim. Evo npr u mnogim granama medicine specijalista za zaposlenje prosto nema, a s druge strane je potencijalna penzionerka koja ima 65 godina, zaradjuje kao platu 80000 dinara, ako ode u penziju, primanja joj padaju na 40000 dinara u vidu penzije, kao da se nikad nije školovala i radila visokospecijalizovani i odgovorni posao. Produžiće zbog muke i do groba, da bi imala od čega da živi...
  • nana

    10.06.2019 12:25
    eto...
    Ja radim od svoje 22, sada imam 60 i, zbog nekih neprijavljenih godina i zbog stalnog pomeranja starosne granice, još 3 godine i 4 meseca ne mogu do penzije. I evo jasno i glasno objavljujem pun mi je "kufer"!!! Išla bih u penziju još juče. Ovi što se otimaju da ostanu još malo, iz mog ličnog iskustva, imaju velike plate i ne rade ništa! Šetaju se do posla, ostaju koliko hoće, na radnom mestu se druže i sklapaju posliće, odlaze kad hoće. Kad ste čuli da neki ćata, zatrpan papirima želi još da radi? Kad ste čuli da radnik pored mašine želi još? Rudar?
    NIKAD!!!
  • Nana

    10.06.2019 11:41
    @hirurg
    Iskreno, ne znam koji je izbor gori.
    Nemam poverenja u ove nove generacije, što zbog sve goreg školstva, a što zbog generacija kojima su pare glavni motiv za sve. Čast izuzecima, njih je malo. Moja lekarka je otišla u penziju, nisam ni znqala pošto godinam nisam išla. Dopala sam nekoj mladoj, toliku nezainteresovanost za pacijenta još nisam doživela. A ja sam neko ko retko ide, znači nisam zalužila ni to malo. Šta očekivati od takvog lekara?!
  • Nataša

    10.06.2019 11:39
    Može, ali...
    Ne može za zaposlene u državnim i javnim preduzećima i ustanovama!
    Takođe, tamo gde je država poslodavac ograničiti zasnivanje radnog odnosa na 5 godina sa mogućnošću produženja, uvek uz isti rok! Nema doživotnog zaposlenja, osim kod privatnika!
  • Обсервер

    10.06.2019 11:35
    Радници
    Миличице, лепо име, али би сви остали гладни ослањајући се на вредну и школовану омладину. Пр. месецима стоје огласи по разним локалима у граду, плата 40.000, неће нико да заврне рукаве. Можда им је мало. Иначе успешни студенти су већ врбовани за рад у иностранству. Родитељи у својој љубави подмећу леђа за своју лењу децу. Социолошких феномена је прегршт. Што се тиче рада до 70, није лоше, нарочито за оне здраве и који су дуго учили, па им фали радног стажа. АЛИ, у овом случају, то нема ко да прати. Службеници РЗЗСО, су неспособни, ухлеби, нерадници, нестручни.....Не могу да прате ни постојеће стање. Мој пријатељ је пре 4 год. отишао у пензију, још није добио трајно решење. Други, званично ради у пензији, неколико год. не може да добије ревизију пензије и ако прави годишње прекиде, баш ради тога. Једино РЗЗСО и ПИО фонд, немају ресор за жалбе, они знају зашто то немају.
  • Kostunica

    10.06.2019 11:23
    Mnogi profesori univerziteta (pomocu instaliranih mladih poltrona) vec zloupotrebljavaju odredbu koja vec neko vreme vazi za njih. Slatko je primiti 1000+ EUR a ne raditi nista!
    Time je zakucan poslednji ekser (bar se nadam da je poslednji) u mrtvackom sanduku visokog obrazovanja u Srbiji.


  • Sana

    10.06.2019 11:16
    Uciteljice i njima slični
    Zmislite učiteljicu ili učitelja sa 70 godina.Đaci će ih voditi na posao i sa posla.Ovo je izmislio i predložio neko ko ima ozbiljnih psihičkih problema i ko je neprijateljski nastrojen prema građanima Srbije,prema porodici,prema mladoj populaciji.Kako ja mogu sa 65 godina biti bistrija,kreativnija,produktivnija od mladog čoveka sa 25,27 ili 30 godina?Pa ne mogu nikako kad već sad ne znam kad ustanem ujutro da se spremim za posao da li sam živa ili umrla.Za sve starije od 57godina je selo,da se tamo presele,odmaraju,ako mogu čuvaju unučad nešto po malo rade u bašti,eto to nama treba.Hoće li ovi predlagači,ministri već jednom pitati šta ovaj napaćeni narod želi.I mi smo pametni,školovani,odradili smo svoje i u miru i u ratu,dug domivini vratili na mnogo načina,bar većina,neko je izgubio zdravlje,neko sinove u ratovima,muževe.I šta vi više izmišljate,mi građani Srbije nismo produktivni ni sa57,60,65 a kamoli sa 70godina.Ja ne znam nikog ko je skroz bistar,produktivan, oštrouman sa 70godina,ni sa 65 ne znam takve.Muškarci sa 65 godina ne znaju u svojoj kući naći gde im stoje gaće i čarape iako stoje na istom mestu i 20 godina.Žene u Srbiji su od silnih briga,strahova,strepnji skroz izlapile što one i ne kriju,a šta kriti kad se to da primetiti.Blago onima koji imaju dobru decu,pa deca vode računa o nama starijima,opominju nas da trebamo nešto uraditi kad zaboravimo,otići lekaru i sl.Zakone treba da donose mladi ljudi,sveže pameti,a ne metuzalemi koji su izludeli.
  • Iskusan

    10.06.2019 11:06
    Svi su isti
    Ne vidim zašto bi ograničavali?
    Lepo staviti u zakon - do 300-te godine.
    Nauka i medecina napreduju, biće duži život, pa ko voli može i sa 1000 godina da radi.
    Što bi deset puta menjali zakone? Odmah 300!
    Daj 300!
    Ili nijednu ili 300!
    I lepo potpuno ukinuti bilo kakav minuli rad i priznavanje iskustva, sadašnji zakon je ionako samo jabuka razdora među ljudima.
    Kvalitetni ljudi bivaju potcenjeni sa po nekoliko hiljada dinara mesečno, gledaju se sa kolegama kojima je to priznato.
    Ukinuti svima, pa ste onda lepo poslodavcima omogućili da maksimalno uštede - a svi su jednaki.
    Lepo, dajte uravnilovku, nisu ni Rusi bili blesavi.
    Čemu lojalnost poslodavcu, ako on ne priznaje tvoje iskustvo?
    Maksimalna ušteda na platama, pa da i mi radnici znamo da štedimo na pružanju rada i usluga.
  • .

    10.06.2019 10:52
    @Pravopis
    Tako je, kreni fokus koliko god mozes na stvar koja nema veze sa ovim clankom. Ti si gori od SNS botva jer verovatno to sto radis, radis free of charge
  • /

    10.06.2019 10:49
    .
    Vrlo jasna poruka za mlade, posebno za mlade strucnjake. Jasno sta nam je ciniti.
  • /

    10.06.2019 10:36
    /
    uhvatite se malo onih u belim mantilima koji su zeljni da rade u 70-oj tj da im tece radni staz
  • Ena

    10.06.2019 10:36
    U zdravlje!
    Sutra diploma, prekosutra ovih mojih 25 godina nosim izvan Srbije.
  • milicica

    10.06.2019 10:35
    koji strucnjaci
    To su idioti koji ceo radni vek smisljaju kako bi kobajagi radili i do smrti jer su im plate pgromne a penzija limitirana. Halo lude na mladima svet ostaje a nasa mladost ili bezi napolje ili su nezaposleni i na grbaci roditelja. Dosta vise Krkobabica i dinastija, zaposljavajte mlade neka se sami kao i mi nauce poslu. Ko ce od 70 uciti nekoga a jos malo pa ce pitati koja je godina jer nece znati.Dosta vise javasluka,otimacina skinite nam se sa grbace bagro neradnicka.
  • Defender

    10.06.2019 10:31
    Ovo je za državne organe
    Praktično, ovim izmenama zakona o radu su se obezbedili za dobijanje para iz budžeta na ime članstva u raznim upravnim odborima za dodatnih 5 godina, ili za dobijanje plate dodatnih 5 godina na osnovu toga što su na platnom spisku nekog javnog preduzeća, a niko od onih koji stvarno rade ne zna ko su ti ljudi, jer ih nisu nikad ni videli na radnom mestu.
  • Aaa

    10.06.2019 10:08
    Pravopis
    Max021, nestručnih i nesposobnih se piše spojeno.
  • Miki

    10.06.2019 10:01
    Razlog više da omladina ode iz Srbije!!!!!
  • Prsan

    10.06.2019 09:37
    Bez
    Ako od njega ima vajde i koristi narod i drzava...to je u redu u treba...ali ako je tu zarad da skuplja prasinu il da bude fikus.Aut bre...
    Idi kuci pa tamo budi na trosku.
  • Janoš

    10.06.2019 09:36
    Na vreme sam otišao odatle
    Pa i treba tako jer penzioneri su uvek i sigurni glasači.
    Za ovaj narod pastir sa planine koji čuva ovce i frula.Umesto vunenog jeleka dati mu odelo i kravata a umesto frule dati mu mikrofon za monolog u udarnom tv terminu kada ide priča o ekonomiji.

    Svako ko ima šest grama mozga ne bih mu preporučio i cveće da sadi u Srbiji ne da radi bilo šta.I cvet da zasadiš u Srbiji pa će uginuti od javašluka,nepotizma,totalne korupcije i privrednog i političkog kriminala ne čovek i pošten radnik koji će da radi pošteno za afičke plate 50 i kusur godina.

    Komšija iz Apatina gde sam živeo sa porodicom se preselio za Slovačku mlate njih cetvoro 2500 eura čisto stan i hrana obezbedjeni i radni staž ide kao u Srbiji.

    U Apatinu su radili za 25 hiljada dinara samo muž 200 eura žena nije mogla naći posao.

    Toliko od mene što se tiče Srbije i rada u Srbiji i radnika u Srbiji.Umesto da drastično povećaju plate na minimalac od 500 eura i da podignu neoporezivi deo plate na barem 50 hiljada dinara poslodavac i u 2019 oj u Srbiji na prvih 25 hiljada dinara plate-200 eura PLAĆA POREZ 63% što je najveći porez na plate u Evropi a pri tome 99% ljudi i radnika u Srbiji nije svesno niti će ikada biti svesno.

    Pozdrav za sve normalne ljude u Srbiji iz Budimpeste.
  • 60

    10.06.2019 09:24
    Vlasti nam dale izbor
    Ko želi može da radi do 70-te, ko želi može da da organe, a ko želi može dobiti eutanaziju.

    Jedino što ne može, to je da dobije pristojnu penziju.
  • pravi opalim te g...

    10.06.2019 09:14
    Znam medicinare koje je trebalo terati u penziju. Da su se naradili trcali bi.
  • Novosadista

    10.06.2019 09:11
    hirurg
    Dođeš kod lekara, mlađi lekari pobegli u Nemačku, a tebe na stolu, drhtavim rukama, operiše deka...
  • Max021

    10.06.2019 09:09
    Ludilo!!!
    Stvarno smo skrenuli sa puta kao društvo!!! Ovo nije normalno šta mi dozvoljavamo i doživljavamo od strane ne stručnih i ne sposobnih ljudi. Sve više razmišljam da sam pogrešio što sam još ovde i što sam mišljenja da za ovaj narod još ima neke nade. Ko zadnji izadje neka ugasi svetlo "kadrovima" jer njima svetlo ni ne treba!!!
  • Jovan

    10.06.2019 09:05
    Ja mislim da je besmisleno ovo ograničavanje ljudi. Trebala bi vlast da donese zakon po kojem svi mogu da rade do smrti, i mislim da bi to skroz bilo korektno. U stvari, ne da mogu, nego da moraju da rade do smrti. Onda ne moraš da isplaćuješ penzije, a zakonski možeš da uzimaš poreze za penziju, šta ćeš lepše. Šta kažete? Mladi neće imati posao? Pfff, pa neka se učlane u str.... mislim, neka se potrude malo više, ima posla, nego neće ljudi da rade!
  • Sugradjanka

    10.06.2019 08:59
    Ideja
    Odlicna ideja!
    Mogu da rade oni sto nista ne rade u dr.sluzbama,ja im ne bih ni dozvolila da idu u penziju.
    Nije isto ceo radni vek ne raditi i primati dobru platu,i ceo radni vek raditi i primati minimalac.
    Hajde da zamenimo uloge sa nama sto radimo kod privatnika,mislim da bi oni svi posle mesec dana rada otisli na biro i primali materijalno.
    Predlozite takvu jednu ideju,da bi svi gradjani ove drzave bili jednaki.
    A dok se to ne usvoji nek nama AV otvara samo fabrike za robove i minimalce.Zivelo zlatno doba
  • Država

    10.06.2019 08:56
    Penzionera
    To je trend koji će iz godine u godinu da eskalira. Mlađi ljudi napuštaju zemlju i nema ko da radi. Ista priča je u Hrvatskoj, tamo penzioneri uveliko rade pošto nema više ko!
    Država će nestati ubrzo, ionako je sve ruinirano i pokradeno, a oporavak nije na vidiku! Bežite glavom bez obzira, život je jedan!
  • Tetka

    10.06.2019 08:53
    Svasta
    Misli li iko gde ce raditi mladi koja zavrsavaju skole?
    U Srbiji ce da rade trecepozivci, a mlade cemo po dobijanju diplome da saljemo u inostranstva.
    Ako si dobro povukao do 55. godine zivota (a danasnji robovlasnistvo malo koga ostavlja neizraubovanim), ne pada ti na pamet ni da cekas 65, bez obzira na umanjenja, trcis u penziju po ispunjavvanju prvog uslova.
    A ovaj argument o prenosu znanja - da nije zalosno bilo bi smesno. Ako vrednica koja je radila do 65. godine nije prenela svoja znanja na mladje, sigurno ista nece preneti ni narednih 5 godina.
    Ovo je opcija za 5 godina dodatnog nerada na teret drugih.
  • Osoba M

    10.06.2019 08:53
    Kakva smo beda, penzioneri svejedno cesto moraju da rade posle odlaska u penziju, ovako makar nece morati da traze novi posao (sarkazam)...
  • Milos

    10.06.2019 08:52
    sta reci
    Najbolje dok ne crknu, i da plata bude 200 eur ili pro bono jer poslodavcu je potreban jos jedan dzip ili omanji brod..
  • Djoka

    10.06.2019 08:51
    Ko moze, pa posle pod obavezno
    To uvek ide kao satro "ko moze", a onda na mala vrata izmena zakona i pljus - "moraju svi"
  • Tasić 1951

    10.06.2019 08:49
    Samo bežanija odavde deco
    Pa u Beogradu svaki drugi vozac autobusa GSP-a ima i preko 75 godina tako da ovo i nije novina.Dekica vozac Beogradskog gradskog autobusa na okretnici autobusa 50-ce na Banovom brdu juce sedi pitam koliko godina imas kaze "77" i dekica vozi autobus.

    Ovaj narod samo lagati i varati.Da zeli bolje dobio bi bolje.Ne bi cutao i trpeo.
    Ostace neko ovde i sa 40 godina da radi za 300 eura plate da vozi autobus i da radi na kiosku za 200 eura kako da ne osim onaj koji nema gde.

  • Marko

    10.06.2019 08:47
    a mi se svi kopčamo na leđa
    Pa tako je i sada, a i uvek je bilo. Radna sposobnost se ne gubi sa 65 godina - jasno je da ako poslodavac i zaposleni imaju interes i mogućnosti, radni odnos mogu nastavili koliko im je volja. Po svoj prilici, ovde se nešto drugo protura na mala vrata (na primer: da rukovodioci i poslušnici po kojekakvim ministarstvima, javnim preduzećima i sl. mogu da sisaju sredstva i prebacuju deo strankama ili onima koji ih drže u radnom odnosu), a ovo društvo sa kojekakvih savetovanja i iz tzv. udruženja pravnika su tu da javnost lakše popije tu pilulu.
  • Pantelijalend

    10.06.2019 08:45
    Za mlade ljude ovde definitivno nema mesta kao u filmu Maratonci trče počasni krug. Fosili će raditi do smrti mladima preostaje samo da beže u emigraciju. Poludim kada sam prinudjen da obavim posao sa ljudima u godinama koje više nisu za posao. Sporo, pogrešno i vremenski prezahtevno. Mladi ljudi ne mogu nigde da rade a penzioneri na radnim mestima pola sata traže enter na tastaturi.
  • Perica

    10.06.2019 08:43
    Ovo je samo probni balon, da se poveća starosna granica za odlazak u penziju, da ne kažem da idu ka ukidanju penzija.
  • Bacvanin

    10.06.2019 08:42
    Ns
    Dobra odluka , ne treba nikog silom terati u penziju.
  • patak

    10.06.2019 08:39
    radni vej
    Tako je do 80bi trebalo.stari kadrovi su zakon
  • 58

    10.06.2019 08:38
    Cirkus
    Moze to i od 55 za zene a 58 muskarce pa ako hoce neka rade do 60 pa prenose svoje znanje..leba ti sta ce da prenese 70-godisnjak,
  • РАД

    10.06.2019 08:37
    рад
    Па када ће млади онда почети са радом?
  • zbogom pameti

    10.06.2019 08:36
    alo ljudi..sa 65 godina čovek više nije za rad..
    kakvi stručnjaci takav je i predlog...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna