Autor: Tanjug

Info
15.06.2019.
12:21 > 12:24
Odbor za standardizaciju srpskog jezika uputio je Konferenciji univerziteta Srbije (Konus) predlog da se na fakultete uvede srpski jezik kao obavezan predmet, pišu "Večernje novosti".
  • Alex v

    15.06.2019 23:08
    Za Novosađanin
    Nikakve frustracije ja nemam. Izgleda da je problem u tvojoj sposobnosti da shvatiš temu i ono što sam napisao. Spomenuo sam je u vezi izražavanja, slabog "baratanja" terminima i izrazima, gramatikom i još koje čime a što je vezano za delatnost firme u kojoj radimo. "Svema ljudima", "problem će da Vi bude što će platite prevoz malo više", "ja ne bi mogla u blakoderu da živim"... Ne znam da li si i sada shvatio, ali za mene je ovo nedospustivo. Namerno nisam naveo iz struke jer tu bi tek obnovio rane.
  • Stručnjaci

    15.06.2019 18:15
    Ljudi, nemojte se nervirati! Ne interesuje njih opismenjavanje mladih. Potrebno je dokonim stručnjacima iz Odbora za standardizaciju i pojedinim njihovim, takođe dokonim, kolegama sa fakulteta da opravdaju pozicije na kojima su, pa ne znaju šta dalje da smisle. Nemaju oni nikakve veze ni sa jezikom ni sa lingvistikom. Samo se tako predstavljaju. A to što propagiraju, davno je svuda prevaziđeno.
  • major hercegovina

    15.06.2019 17:28
    Nejasno mi je kakve se uciteljice spominju i opismenjavanje. Nisam pratio razvoj reformi skolstva u poslednje vreme, ali koliko se secam uciteljice su se bavile opismenjavanjem u prva 4 osnovne skole... u narednih 8 razreda osnovne i srednje time se bave profesori... ili se na fakultet u skladu sa trendovima ide posle pola osnovne skole?
  • Lemur+Licna=Licimur

    15.06.2019 16:31
    Ovo je licemerno i kretenski. Za 12 godina osnovne i srednje škole se ne postigne ništa, osim što deca uče arhaični jezik iz omražene lektire, a svakodnevno izražavanje, pisanje sastava, izveštaja, korespodencije, to ništa. Normalno onda da se ne zna na fakultetu, kada se nije nikada ni učilo. Umesto da namećete još nepotrebnog sranja studentima, bolje se potrudite da srpski jezik u osnovnoj i srednjoj školi bude nešto lepo, lako i funkcionalno. Jel mislite da se današnjim načinom nešto postiže? Samo otiđite u prvu kladionicu ili kafanu, pa ćete se uveriti da ne.
  • Novosadjanin

    15.06.2019 15:57
    Za Alex v
    Kakve ti frustracije imas? Tvoja koleginica ima hvanja,a ti ne? Sta si hteo da kazes,da zeni treba zabraniti da govori? Poenta ovog teksta i jeste da se uvede srpski jezik i knjizevnost na fakultete ,a i pozeljno bi bilo da nasi ljudi govore malo vise od jednog do dva jezika.U Srbiji se nazalost hvale samo oni koji poznaju i engleski,a u civilizovanom svetu je sramota da znas svega dva jezika.Nije sramota pitati, sramota je osudjivati,a greske su u korenu.Moja uciteljica je oduvek govorila da nam srpski jezik i knjizevnost nece doneti materijalnu sigurnost i bila je u pravu.Zato, molim smirite frustracije.Ali uciteljica uci azbuku i to je sve,ako mislite da Vam je to dovoljno,ok.
  • /

    15.06.2019 15:19
    /
    na cirlici ili latinici
    prijem jos talibana univerzitet
  • Sreten

    15.06.2019 15:16
    Koga briga
    Koga briga. Poslodavca sigurno ne. Onog iz inostranstva sigurno ne. Neka se uvede obavezni srpski jezik na one sa RTV.
  • Drum

    15.06.2019 15:08
    Još samo to treba, dosta je što sam imao na tone nepotrebne matematike.

    Ne kažem da pismenost nije bitna, trudim se da u pisanju i govoru budem što pismeniji.
    Ali ja sam pismenost naučio u osnovnoj i srednjoj školi, a tvrdim i svako ko nije postao pismen do fakulteta, neće ni na fakultetu.
  • Student književnosti

    15.06.2019 15:05
    Niska jezička kultura ima veze sa sistematskim urušavanjem moralnih i kulturnih vrednosti u društvu, a nešto ne vidim da gospoda uopšte to spominje. Ranije se znalo ko može da bude spiker, u novinarstvu su se znale i poštovale norme, a mi dobijali smanjene ocene i grdnje učitelja i nastavnika ukoliko se ne izražavamo ili ne pišemo na pravi način. Ovom zamenom teza, gde se nigde ne govori o prekopotrebnoj reformi školstva i ukidanja nakaradnog pseudobolonjskog sistema posledice će trpeti samo studenti polažući gomilu nepotrebnih ispita, dok će nepismenost i nekultura i dalje vladati.
  • Posmatrač

    15.06.2019 14:54
    Jeftinije i racionalnije je da budući studenti šalju SMSove i tako doniraju socijalnu pomoć nezaposlenim profesorima srpskog jezika, koji su pogrešno izabrali studije.

    Pa deca su nam nepismena, jer nastavne programe za predmet "Srppski jezik" u osnovnoj i srednjoj školi pišu nadobudni profesori srpskog jezika. Zašto bismo im dali još jednu priliku?
  • Vladan

    15.06.2019 14:48
    Gušenje
    Tako je, ugušimo ljude koji stvarno mogu da postignu dosta u svojoj struci učeći ono što vole razumeju i u čemu će briljirati još jednim nepotrebnim kursom koji je tu čisto formalno. Pravi razlog...ne postoji. Ovi koji podržavaju to ne kontaju suštinu života, nisu nikad bili na fakultetu ili ... su profesori srpskog jezika :)
  • bivsi student ftn-a

    15.06.2019 14:37
    Moze, al prvo da profesori nauce osnove srpskog jezika, jer neki student ako je i znao pravopis, nakon citanja skripti bez ijedne jedine zapete, gde su reci nabacane jedna na drugu, ispretumbane, lose prevedene s engleskog, sa progutanim slovima, ima da se odmah otpismeni.
  • Alex v

    15.06.2019 14:30
    Na žalost...
    Imam koleginicu koja je dobila razno razna formalna zvanja...a ne daj Bože da progovori! Užas, sve me bude sramota kad odemo na neki seminar i tome slično, kad uzme mikrofon da nešto pita. Sramota me bude da me povežu na bilo kakav način sa njom. I što je najgore, ona ne želi da vidi i da shvati svoj problem. Prema tome, ima logike u vezi ovog...
  • Bora

    15.06.2019 14:20
    obavezan prijemni
    Uvesti obavezan prijemni iz srpskog jezika, i to test iz gramatike i literarni sastav. Nepismeni ne mogu na studije.
  • m

    15.06.2019 14:16
    Istoriju uvesti kao obavezan predmet na fakultete.
  • pera

    15.06.2019 14:03
    ..
    Zasto samo na Univezitetu? Uvedite da je obavezan jedan cas srpskog kad odete u bioskop.
  • major hercegovina

    15.06.2019 13:41
    Logicno. Malo je 12 godina ucenja Srpskog jezika pre fakulteta. Sjajno resenje. A zasto ne bi uveli i prirodu i drustvo? Veronauku? Svet oko nas?
  • Mile Prcikoza

    15.06.2019 13:33
    Nemacki jezik treba da bude obavezan na svim fakultetima. Madjarski moze biti izborni predmet,za one koji imaju pravo na drzavljanstvo.
  • Paja

    15.06.2019 13:26
    Ma da
    A sta te opismeni uciteljica sem sto te nauci da pises svoje ime i azbuku.Pismenost se stice godinama, a najvise uz profesore srpskog jezika,a ne od uciteljice.Suvise dajete na znacaju uciteljicama.Slazem se da treba u svaki fakultet da ima predmeg srpskog jezika.
  • Rade

    15.06.2019 13:20
    Ko se nije opismenio u osnovnoj skoli i jos malo u srednjoj tom srprki jezik na fakultetu nece pomoci .
  • Cici

    15.06.2019 13:11
    To je propust osnovnog obrazovanja. Deca u osnovnoj treba da nauce maternji jezik ili jezik drzave u kojoj zive i da budu u potpunosti pismena i tacka. Sve dalje je usavrsavanje u zavisnosti od potrebe profesije. Pa ne moze se maternji jezik ucuti dvadeset dodina po raznim skolama.. To je gubljenje vremena a i govori o nama da smo idioti... Osnovna skola nije dovoljno efikasna u opismenjavanju. Ako je neko dosao do fakulteta nepismen znaci da su mu u osnovnoj i srednjoj poklanjali ocene
  • Pera

    15.06.2019 13:09
    Srpski jezik se uci u osnovnoj i srednjoj skolu. Tokom osnovne i srednje skole postize se poznavanje sprskog jezika u dovoljnoj meri.
    Zbog losih djaka ne treba urusavati sistem visokog obrazovanja.
  • Ana

    15.06.2019 12:39
    Da, zašto bi se opismenili kod učiteljice, kada možemo da to razvlačimo do fakulteta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna