Autor: Nova Ekonomija

Info
22.06.2019.
11:32 > 09:34
Više od 160 javnih ličnosti podržalo je zahtev teatrologa Mirjane Miočinović, supruge pokojonog pisca Danila Kiša, da vlasti u Subotici povuku odluku kojom se Kišu posthumno dodeljuje zvanje počasnog građanina tog grada.
  • Inspektor Višekruna

    24.06.2019 18:16
    @Anakonda
    Jevrejin je neko kome je majka Jevrejka ili neko ko je zvanično prihvatio judaizam kao svoju veru. Prema tome ono "saplemenik" uopšte ne stoji.
    Osim ako svi pravoslavci nisu saplemenici Filipa Davida.
    Inače što se mene tiče jedino Mirjana Miočinović ima pravo da govori u ime pokojnog Kiša, njen zahtev je potpuno legitiman, bar koliko ja znam o Kišovom testamentu.
  • Anakonda

    24.06.2019 15:40
    Malo jača ekipa
    A, potpisnici dobro poznati drugosrbijanci - Đuričko, Prpa, itd... Najjači utisak ostavljaju "mladići" poput Koraksića i Davida. Prvi tvrdi da Broz nije bio diktator (uprkos tome što je u svakoj republici i pokrajini nekadašnje SFRJ po jedan grad morao biti Titov, i uprkos poltronskoj štafeti mladosti), ali da je Vučić najcrnji od svih diktatora. A, šta tek reći za Filipa Davida, Kišovog saplemenika, koji neprekidno mantra da moramo (zbog "mira u regionu") da priznamo Kosovo?! Gospon Davide, o tome ćemo razgovarati onda kada Izrael (zbog mira na Bliskom Istoku) pola Jerusalima preda Palestincima...
  • Nemanja

    24.06.2019 09:28
    @@

    Izraz 'autošovinista' automatski pretpostavlja da njegov korisniik shvata naciju kao nekakvo pleme, koje treba da se drži zajedno. Gde je tu 'auto', kad nam je jedino zajedničko sposobnost korišćenja tastature? ? Gde je tu 'šovinizam', ako vi i jeste govna?
  • Inspektor Višekruna

    23.06.2019 19:31
    Koliko znam
    Danilo Kiš. Dok je živeo u mađarskoj, vodio se kao Daniel. A ako misliš na jevrejsko prezime Kon, njega je otac promenio daleko pre nego što je dobio decu.
  • @Scotch Bonnet

    23.06.2019 19:21
    Ali, tu je skotchko za poneti, naš branilac. Redovni psihopata, ksenofob, auto(?)šovinista.
  • .

    23.06.2019 13:32
    /
    Jel zna iko od vas kako mu je bilo pravo ime?
  • Scotch Bonnet

    23.06.2019 11:08
    Laban, Kondor, Mungos .... to je ona patriJoCka ispodprosečnost koja vlada na ovim prostorima od 89-e.
  • /

    23.06.2019 10:44
    /
    pa da li sta za priznanje ili ne?
    pazi, vi koji ste protiv kisa ga proglasavate za pocasnog gradjanina

  • Nedopustivo

    23.06.2019 10:38
    Jednostavno, fašisti bi da se pokriju Kišovim imenom. E, to ne možw! Srbski radikali i orbanovi podrepaši uvek zajedno, pa i na izborima za mesne zajednice. Spaja ih način vladavine, dučeovski.
  • Inspektor Višekruna

    23.06.2019 10:37
    @Kondor
    Bez zezanja, znaš li kako je Kiš dobio inspiraciju za "Grobnicu za Borisa Davidoviča"? Ako neko voli nekog umetnika, ne znači da se slaže sa njegovim političkim stavovima.
  • Nemanja

    23.06.2019 10:36
    @Kondor

    Slažem se da je čudno da Tolstoj nije dobio Nobela; kad pogledaš laureate, uglavnom su to bili pisci napornih, sumornih knjiga, koje retko ko voli da čita, a prepotentni majmuni se pretvaraju da su ih čitali u srednjoj i kupuju ih na metar da ukrase police. Sa druge strane, zbog toga i nije uopšte čudno da ga ti potežeš kao argument.
  • Kondor

    23.06.2019 08:47
    Na žalost...
    ... imali smo komunjaru u gimnaziji koji nas je terao da čitamo Kiša. Njegova "dela" su kazna za mozak. Pričalo se tada da će Kiš dobiti Nobelovu nagradu. Kancer je onemogućio da se to desi. Ali, i sama Nobelova nagrada je nula, s obzirom na to da je NIJE dobio veliki Tolstoj, ali da je JESTE dobio stihoklepac Bob Dilan.
  • Inspektor Višekruna

    22.06.2019 22:36
    @
    @Nemanja
    Ne zezam se! Danilo Kiš je ovde napadnut kao pisac koga cene jedino "drugosrbijanski šugonostalgičari". Razmišljao sam ko bi od poštovalaca dela DK-a bio najdalje od pomenute etikete! Zar ima boljeg izbora od Amfilohija?
    @Kondor
    I mislio sam na opus. Danilo Kiš nema veliki opus ni u broju dela pogotovo u kilaži. Najdeblja knjiga je, čini mi se "Skladište" posthumno objavljena zaostavština. Nakon toga "Enciklopedija Mrtvih", ako se dobro sećam,ali ni ona nije nešto jako obimna. Najverovatnije da nisi ni čitao Kiša.
  • Nemanja

    22.06.2019 20:24
    @Inspektor Višekruna

    Pa ovo je urnebesno: od svih Kišovih dometa, ti ga braniš zato što je (verovatno) jedina normalna osoba koja je nekom suludom greškom zalutala u paletu likova koje zatucana, neokupana i isfrustrirana budaletina od Amfilohija ceni?

    Iskreno se nadam da se samo dobro zezaš.
  • Kondor

    22.06.2019 20:23
    @Inspektorčić Višekrunica
    Ako me pamćenje ne vara, pomenuo sam kilažu KNJIŽEVNOG OPUSA tvog omiljenog pisca (čije početno slovo prezimena si napisao malim slovom), a ne o TELESNOJ kilaži dotičnog. Tvoja pogubljenost nije baš spojiva sa čistom savešću. A, na Amfilohija ne bih više traćio vreme...
  • Inspektor Višekruna

    22.06.2019 19:23
    @pile moje
    Moralan / nemoralan? Da li je to isto što i poznavalac / nepoznavalac književnosti?
    Amfilohije je, voleo ga ili ne, izuzetno obrazovan čovek. I očigledno je bolje poznavao kišov opus od tebe. Ne znam odakle ti ideja da ima impozantnu kilažu?
  • Trt

    22.06.2019 19:21
    Kondor: 'Danilo Kiš je sranje.'

    Isto Kondor: 'Saću da pokažem ovim liberašima ubacivanjem dodatnih slova 'lj' u komentar'.

    Ljudi, mislim da smo otkrili tajni identitet Miše Vacića.
  • Mastodont

    22.06.2019 19:16
    @Kondor

    Koliki napaćeni i isfrustrirani klošar treba da budeš pa da ti neka uteha u životu bude uopšte postojanje idiota kratkog daha kao što su Tramp ili Orban. Jel stvarno misliš da će to na barem pet minuta tvog jadnog postojanja da te poštedi pakovanja bureka, ili menjanja štekera, ili šta god već radiš da ti nos ostane iznad govana?
  • Kondor

    22.06.2019 18:30
    @Insektorčić Višekrunica
    Pomenuti Amfilohije je pokazao ko je i šta je svojim sramotnim govorom na Đinđićevoj sahrani. Moralna "horizontala" i "vertikala", kao i Danilo Kiš...
  • Cobra

    22.06.2019 18:03
    Ko si ti Mungose..bre?
    Ko su tvoji preci i uzori brate jadni?
    Gde ces ti sa tim zatucanim idejama u toj napacenoj glavi, sta ces ti sa zivotom da radis?
    Uzivaj dok te neko ne bude tuzio za stvari koje govoris.
    Verujem da si spremio pare kako bi odbranio svoje prividno srpstvo.
    Do tada zevaj ovde koliko hoces, samo budi jos ostriji cisto da vidim tvoj pun potencijal.
  • Inspektor Višekruna

    22.06.2019 17:54
    @Kondorčina
    A što reče poznati "ljiberal"Mitropolit Amfilohije o Kišu kao "rijetkom tragatelju znamenja duše i života našeg doba". Vidiš Amfilohije se sigurno ne bi u mnogome složio sa Kišom, ali izvrsno poznaje književnost i zna šta je književna veličina.
  • Peka

    22.06.2019 17:50
    Strašno
    Vidi se da je ovaj mungos samo još jedan izvučen iz naprednjsčke septičke jame
    Tako da je normalno da takav mozak koji je pun fekalija ne može da proceni ni jednu vrlinu Danila Kiša kao i dobar deo drugih naprednih mozgova.
  • /

    22.06.2019 17:42
    /
    zena je bas lepo objasnila zbog cega je protiv te odluke
    vidi se da ne mozete dokazati da je pogresila

    tipicna udbasko seseljovska demagogija
  • Branko

    22.06.2019 15:36
    Laban je moron, ali zašto u Kišovo ime govori žena od koje se razveo 8 godina pred smrt? S kojim pravom?
  • BranislavKostić

    22.06.2019 15:22
    Sve znamo
    Ako su potpisnici ti koji se spiminju...vlast u Subotici je u pravu...Nesrećnicu se velikog Kiša nikada nisu setili kao ni Pekića ,reç je o spomeniku. Zato neka se stide sve znamo...
  • BranislavKostić

    22.06.2019 15:22
    Sve znamo
    Ako su potpisnici ti koji se spiminju...vlast u Subotici je u pravu...Nesrećnicu se velikog Kiša nikada nisu setili kao ni Pekića ,reç je o spomeniku. Zato neka se stide sve znamo...
  • Kondor

    22.06.2019 14:51
    @Inspektorčić Višekrunica
    To što se tebi sviđa dotična ljiteratura samo govori da si zaražen ljiberaljnim muljtikuljturaljističkim virusom, koji je harao nekoliko decenija, ali se sada uspešno leči lekovima kao što su Orbanol, Trampilin i Salvinin.
  • John

    22.06.2019 14:39
    Kradonacelnik Laban
    Sta reci,,,,a ne zaplakati!
  • Inspektor Višekruna

    22.06.2019 14:14
    Otkud to?
    Pa u Subotici su pre par godina ugasili Fondaciju za omladinsku kulturu „Danilo Kiš“ i osnovali Kulturni centar „Brana Crnčević“.
    A ti ptičice jesi li čitao neku knjigu od dotičnog? Da ti ne objašnjavam, ali po tebi i je i Amfilohije drugosrbijanski šugonostalgičar?
  • Мунгос

    22.06.2019 14:04
    @ Krompjuter,
    Грешиш, идеш из грешке у грешку.
    Назив „druga Srbija“ је већ патентиран, описан и заузет је појам. Тако да Другосрбијанци нису ови из „paralelnog univerzuma“ са почасним покојним грађанином. Другосрбијанци су баш ови потписници, Филип Давид, Васил Хаџиманов, Предраг Кораксић…..
    Сви су комплет познати српској јавности, нема ништа спорног у томе, само ми је мало криво што се овај одличан певач северномакедонац упустио у авантуру па себе стално ставља на неке антисрпске ранг листе потписника свачега.
    Уопште се не осећам нечега ускраћен што нисам чуо ни за овог из Браће Рибникар десно, а ни за овог антисрпског комуњару антинационалисту, коме се не свиђа почаст да буде „Pocasni pokojni gradjanin“ Суботице. Који је имао толику несрећу да ожени неку која одлучује после његове смрти da se "bespogovorno povuče odluka" kojom se piscu posthumno dodeljuje zvanje počasnog građanina tog grada. (Суботице).
    Можда је Суботица Кишу својевремено учинила неку неправду, ево сада је била прилика да се да једно право извињење проглашењем за почасног грађанина. Али не, Другосрбијанци то не дозвољавају. Претпостављам да би им се и Војвођанери радо прикључили.
  • Vlada

    22.06.2019 14:04
    @Мунгос

    Da je slučajno Kiš meni nepoznat i kao autor i kao čovek, pa i da ne znam ko su ljudi koji su podržali zahtev njegove bivše žene, ma sve i da nemam predstavu ko je i šta je naprednjački talog koji bi ime da mu svojata, opet je dovoljno pogledati koga podržava bedan izgovor za bubuljicu na zadnjici ljudskog društva kao što je ovaj 'Мунгос', pa da se opredelim na čijoj sam strani.
  • Mladen

    22.06.2019 13:51
    @Mungos
    Gradonacelnik Subotice, koji je pre svega specijalista za cupanje grkljana, ne moze biti predlagac bilo cega sto je vezano za Danila Kisa ,coveka visokoh moralnih vrednosti i jednog od nasih najvecih knjizevnih imena. Da se ovde postuju moralni principi ljudi poput Labana ne bi mogli obavljati nikakvu javnu funkciju.
    Ps .Nisam siguran da ovaj Mungos uopste zna ko je bio Danilo Kis.
  • Kondor

    22.06.2019 13:27
    Jako važno
    Dotični je otputovao pre 30 godina, o njemu pričaju još samo drugosrbijanski šugonostalgičari. Impozantan mu opus jedino ako se književna "veličina" meri kilažom nažvrljanih "dela"...
  • VladaN

    22.06.2019 13:20
    @Mungos
    Dakle, vi i tzv. gradonačelnik delite ista moralna ubedjenja i kriterijume. Za svaku pohvalu je što javno obznanjujete vašu pripadnost toj devijantnoj pojavi koja se odaziva na ime SNS.
  • Krompjuter

    22.06.2019 13:13
    Pokojnik
    Pocasni pokojni gradjanin, e pa ovo je još jedno dostignuce paralelnog univerzuma koji nam je uvela ova druga Srbija.

    A vide tek opet ovog @mungos o čemu čovek piše, to je jedan reprezentativni primerak.
    Vidimo zna da piše, ali kanda da nije baš mnogo čitao. Za Danila Kisa je čuo 100%, to je tamo iz Brace Ribnikar pa desno ☺️
    (a ko su sad pa ova dvojica, ili kolko ih je)
  • Мунгос

    22.06.2019 11:52
    Кад видимо који су ови потписници, све неодољиво води ка закључку да је и Данило Киш био такав као они. И таква врста људи има неки понос, зато би требало да им градоначелник Суботице удовољи и одустане од овог давања достојанства Данилу Кишу. Нарочито због моралних квалитета и Киша и потписника.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna