Autor: RTS

Info
06.07.2019.
21:29
Nedavno je Odbor za standardizaciju srpskog jezika na adresu Konferencije univerziteta Srbije uputio predlog da se srpski jezik uvede na sve fakultete jer je, tvrde, inače niska jezička kultura prisutna i kod fakultetski obrazovanih.
  • Marko

    07.07.2019 09:01
    Srpski se uči u školama
    Podrška prof dr Branimiru Stankoviću, koji je slikovito objasnio problem ili je bolje reći da je objasnio da problema nema na fakultetu.

    Problemi su u osnovnoj i srednjoj školi gde mora da se nauči srpski jezik. Ovo važi i za sve manjinske zajednice, koje pored maternjeg jezika moraju da nauče i srpski jezik. To je osnov da može da se studira na fakultetima, ukoliko nije u pitanju program studija na engleskom jeziku. Dakle, fakultet nije obavezan, ali je obavezno znanje srpskog jezika, koje se dokazuje diplomom iz srednje škole ili nekim ispitom za strance.

    Na fakultetu je potrebno da se izučavaju programi za koje se student opredeli, a ne da se gubi vreme na nešto što je moralo da se uradi u prethodnom periodu obrazovanja.
    Treba podići plate u osnovnom i srednjem obrazovanju za 50% što pre, jer je situacija prilično loša, a to je najvažniji sektor svake države.
  • /

    07.07.2019 07:12
    /
    Ja samo gledam dokle ce ovo da ide. Konacno, glas razuma. Podrska za profesora iz Nisa.
  • JustinaNS

    07.07.2019 06:31
    AEIOU i ponekad R
    Davno naučih - 5 vokala i slogotvorno R (drvo, prst). Gospodin Tanasković je pogrešio adresu - Odbor bi trebalo Ministarstvu prosvete da uputi zahtev da se gramatici srpskog jezika i pismenosti đaka posveti maksimalna pažnja. Ne formalna nastava, već posle svake nastavne jedinice đaci pišu eseje o različitim temama. Nije potrebno proveravati da li svaki đak zna četiri akcenta, padeže, vremena, lica... Sve se to može videti u esejima. Našim akademcima, kao i đacima uopšte, nedostaju širina izražavanja, kultura govora. Malo ili nimalo ne čitaju kvalitetnu literaturu. Uvesti predmet srpski jezik na fakultet znači priznati poraz svih 12 godina zaludnog "učenja". U srednjoj školi insistirati na veštini kreativnog pisanja - učiti kako se sastavljaju prijave, "molbe", kako se obraćamo ustanovama/firmama, kako pojedincima.. Da se imenica BOG ne piše uvek velikim slovom, da u Ljigu ne žive Ljigavci, već Ljižani...
  • Ns

    07.07.2019 02:43
    Ggg
    Da se pita vecina citalaca na 021 trebalo bi uvesti vojvodjanski
  • Ime*

    07.07.2019 00:34
    Nije njih briga za jezik i kulturu, nego za svoj esnaf i uhlebljenje na svim fakultetima.
    Jako važno lekaru ili programeru da analizira Andrića. Neka svako radi svoj posao najbolje što može. Ni srbistima niko ne nameće matematiku.
  • socijaldemokrata

    07.07.2019 00:17
    @komunista
    pa ni engleski jezik nije obavezan
  • Strahinja

    06.07.2019 23:15
    obavezno
    Da se uvede srpski a i Sprska istorija na svim fakultetima, jer naša omladina ne zna ništa o 500 godina pod turcima i kasnije genocidu koji je izvršen nad našim narodom u XX veku
  • Komunista

    06.07.2019 22:09
    Hajde, na primer, da ostavimo baš sve isto.

    Samo da reč srpski zamenimo sa rečju engleski.

    Da vidimo kakve bi onda reakcije bile, i šta bi fakulteti rekli?
  • Ana

    06.07.2019 21:58
    Hvalim te Bože, ostalo je u ovoj zemlji i pokoje zrnce razuma.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna