Autor: Novosti

Info
17.07.2019.
08:59 > 09:19
Dugo najavljivana ideja o podizanju spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću u Somboru, biće realizovana.
  • Marko

    18.12.2019 19:48
    Spomenik
    Već samim tim što su neposredni izvršioci ubistva kralja bili komuno-fašističkog i hrvatsko-ustaškog porekla, spomenik srušio mađarski okupator uz narodno veselje i pirovanje, a zadnji udarac mu zadala titova vlast, dovoljan je razlog da se spomenik vrati. Sad su se pojavili jugotitoisti da prebacuju kralju što je napravio Jugoslaviju!? Zašto su je onda ponovo pravili sa hrvatskim ustašom na čelu ako nije valjala? Naravno da njima odgovara sve što je na štetu Srba, pa su je gradili ponovo, na još veću štetu Srba. Ali koje mogao pretpostaviti 1918 sve to? Ta ideja je držala većinu intelektualaca oko Kralja. Takvo je raspoloženje vladalo. Nesumnivo da su neki tajni lobiji imali uticaja. Kralj je uvideo u šta se pretvara Jugoslavija i odučio da reši problem i napravio je plan za "amputaciju Hrvata iz Jugoslavije". Karte su napravljene i postoje i danas u arhivama. Njegovim ubistvom taj plan je propao. Kralj je sve Srbe stavio pod isti krov, i pripojio Srem, Banat, Bačku i Baranju matici Srbiji. Ono šta su satanisti radili sa Srbima u Jugoslaviji to kralj nije mogao da pretpostavi. Po meni je to dovoljno Srbi dignu spomenik Kralju. A oni su ga u stvari već digli i platili iz svog džepa i samo traže da im se dopusti da ga vrate.
  • purgerNS

    24.07.2019 19:12
    Lucija..
    Koje gluposti pisete govori samo to sto ste napisali da je Aleksandar napravio banovine...
    ne mogu vas ja uciti istoriji
  • Sremac

    18.07.2019 13:51
    "vecina starosedelaca Somboraca, Staparaca, Sivcana, Deronjcana, Tovarisevaca....su izraziti monarhisti"

    Ne znam odakle vama naveden podatak ali mislim da je u pitanju samo vasa iluzija.

    Kralj u Vojvodini nikad nije imao veliku podrsku ili obozavanje. Pogotovo ne posle krvavih nameta i pustosenja. Kao i u sadasnje vreme, podrsku vlasti su davali samo oni koji su od toga imali koristi ili oni koje je vlast dovela na celna mesta.
  • /

    18.07.2019 09:36
    /
    LUCIJA, opet
    aman, napravio je selo licana bas na severu vojvodine
    stariji sam pa sam imao prilike da mi pricaju kako se ophodio prema drugima, u makedoniji npr

    dovlacio je ljude i davao im radna mesta i protekcije -malo poznato zvuci


  • pantelija

    18.07.2019 08:11
    Pa i nije baš neki heroj za park heroja. Glupiranje tuđim novcima kao i obično.
  • Жареља

    17.07.2019 21:35
    Великан
    Сваки град у Србији, попут Сомбора, за пет година да обавезно има бар један споменик Краљу Петру, то је најмање што можемо да учинимо у спомен овом великану српске историје у најтежим тренуцима. Посебно Нови Сад му дугује вечно.
  • LUCIJA, opet

    17.07.2019 18:04
    @purger NS
    Koliko ja znam, purgera nema u Vojvodini, purgerima, u zargonu, zovu prave Zagrepcane. Necemo sada o tome, pitali ste za zasluge naseg KRALJA ALEKSANDRA II OSLOBODIOCA I UJEDINITELJA. Kao prvo, oslobodio nas je, zajedno sa mojim dedom, koji je bio Solunski dobrovoljac, i ujedinio prvi put sve Srbe u jednu drzavu. Prema svojim dojucerasnjim ratnim protivnicima, Hrvatima, Slovencima, Madjarima, Nemcima...ophodio se dobronamerno i svi su mogli da zive i rade u novoj drzavi. Cak ih je postavljao na visoke polozaje u prosveti, poreskim upravama, katastru...jer su bili mnogo obrazovaniji i uceniji od Srbijanaca. Svako je mogao da se skoluje, radi i napreduje, bez obzira na veru, naciju {Geca Kon, general Sturm, Mesa Selimovic, Ivo Andric.....} Pokusao je da utopi Srbe u novu naciju, formirajuci Jugoslaviju, da bi se dodvorio nesrpskim gradjanima. Cak je na kraju, tako reci, Hrvatskoj dao drzavu u drzavi, formirajuci Hrvatsku Banovinu. Zahvaljeno mu je tako sto su ga ubile ustase i VMRO, uz veliku pomoc nekih susednih zemalja. Moja baka je pricala da su svi Somborci, na vest o smrti Kralja, izasli na ulice i glasno naricali i lelekali. Zene su odmah obukle crninu i zalilo se dugo. Reci cete, mozda, zasto su Srbi iz Vojvodine tako jako voleli Kralja, kada ih je Austrougarska primila, kada su bezali iz ondasnje Turske. Nisu ih primili sto su ih voleli, vec sto su znali da niko nece tako cuvati juznu granicu od Turaka, kao Srbi. I CUVALI SU, ZA 200 GODINA SVAKU STOPU SU OKUPALI KRVLJU.
  • purgerNS

    17.07.2019 14:45
    LUCIJA
    ja bi vas zamolio da napišete barem jednu zaslugu Aleksandra Karađorđevića
    Hvala
  • Gustav

    17.07.2019 13:03
    @kralj
    Bez obzira šta je i kako radio, ali po onoj narodnoj:
    "naše go*no ne smrdi"
  • LUCIJA

    17.07.2019 11:37
    KRALJ
    Ja sam rodjena u Somboru, u starosedelackoj porodici, moji su pre 330 godina sa Patrijarhom Carnojevicem dosli sa Kosmeta, prezivajuci se Konstantinovic. Znaci, vec 33 generacije, 33 kolena, otprilike smo Somborci i verujte, vecina starosedelaca Somboraca, Staparaca, Sivcana, Deronjcana, Tovarisevaca....su izraziti monarhisti. Znate li gde je sadasnji Kralj Aleksandar II BIO UGOSCEN KADA JE PRVI PUT DOSAO U SRBIJU? U STAPARU. A SOMBORCI, STAROSEDEOCI, SU TOLIKO BOGATI DA SAMI MOGU PODICI NASEM KRALJU MUCENIKU SPOMENIK, ne treba im nicija pomoc. Ti koji pljuju po Kralju muceniku moraju znati da ni o stvaranju Jugoslavije, a ni o njenom rasturanju nismo odlucivali mi, nego svetske sile. Kralj je mogao da odbije stvaranje Jugoslavije, ali bi onda nekoliko miliona Srba ostalo van granica, prepusteni sami sebi. Ko je mogao da misli da ce Hrvati toliko mrzeti Jugoslaviju? Ko je mogao i da sanja da ce napraviti takav pokolj Srba u II Svetskom ratu? I mi smo im oprostili i nastavili sa njima zivot u novoj Jugoslaviji, da bi nam opet zarili noz u ledja. To je sada istorija, moramo gledati napred. Truditi se da sto vise mladih ostane u selu, JER SELO DRZAVU HRANI, SELO VOJSKU HRANI, SELO NAROD HRANI. Mladima dati povlastice, podsticaje, beskamatne kredite, bespovratna sredstva da unaprede i osavremene poljoprivredu. Otvarati fabrike, da mladi rade, da ne idu iz zemlje. Imamo mi u svetu prijatelje RUSIJA, KINA, INDIJA, GRCKA, SLOVACKA, SPANIJA, BRAZIL...MALO LI JE? RADUJE ME SPOMENIK.
  • Vojvodjanin

    17.07.2019 11:25
    Moj pas se raduje.
  • Марко

    17.07.2019 10:41
    Струја иде и кроз рђаву жицу
    Баш лепо! :)
    Нека пуууукнууууу сви наши душмаааани...
  • Dragan

    17.07.2019 10:21
    Zasto njemu?
    Pa taj covek je Srbiju najstrasnije unistio pravljenjem Jugoslavije. I Zivojin Misic mu je podneo izvestaj o hrvatima i hrvatskoj ali ne... Potonji se zainatio i stvorio Jugoslaviju, a Zivojina Misica ekspresno penzionisao da bi 1921. i umro.
  • Piško

    17.07.2019 10:19
    ...
    Još jedan omaž srpskoj porodici koja se dočepala vlasti i povela narod u samoubilački rat.
  • Poz

    17.07.2019 10:12
    Zasto ne bi bilo mesto Srpskim kraljevima i crkvama u Srbiji?
  • /

    17.07.2019 10:07
    /
    isto ovako je sirio i jugoslaviju
  • +384

    17.07.2019 09:35
    Zapisavanje teritorije se nastavlja. Zar ste toliko nesigurni u svoju nadmoc da morate svuda da turate svoje kraljeve i neovizantijske crkve, cak i tamo gde im nikako nije mesto?
  • purgerNS

    17.07.2019 09:27
    samo se pitam..
    za šta je to zaslužan ovaj potomak svinjarskog trgovca...
    1,što je srbija pod njim bila nerazvijena i korumpirana
    2,što nam je nametnuo komunu sa neprijateljima i uzrokovao jasenovac i ostala stratišta
    3 što mu je sin pobegao u London,što je bio marioneta i umro od alkohola
    4 što je rođenog brata držao u kućnom pritvoru
    5 što je ratnim invalidima dao dozvole da slobodno prose ulicama beograda
    molim vas ako neko od vas zna za neku njegovu zaslugu...hvala unapred

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna