Autor: Snežana Miletić

Info
29.07.2019.
09:00 > 10:19
Šta se krije iza odluke subotičkih vlasti da Danila Kiša pošto-poto postuhumno proglase počasnim građaninom Subotice, a potom i prkosnog odbijanja da od te odluke odustanu što je u otvorenom pismu zatražila Kišova nekadašnja supruga, teatrolog i prevodilac Mirjana Miočinović? Zašto se najviše bune oni koji su to isto mogli da urade - a nisu - u vreme kada su i sami bili na vlasti ili bili deo vodeće (kulturne) nomenklature, te zašto bi elementarna pristojnost nalagala da se u tuđu kuću ne dolazi nepozvan, posebno ne prljavih cipela...
  • Мунгос

    30.07.2019 10:06
    Много се прашине диже ни око чега. Ово са Данилом Кишем је само опробавање једне нове методе уздизања и рекламирања некога ко толико није ни животом ни писањем заслужио.
    Али грешка је у томе што акцију покреће и носи бивша супруга. Као, мало је Данило Киш глорификован у комуњарском миљеу, сада га треба употребити против осталих који нам сметају. Јадан Киш, ко се све заузима за њега.
  • Skeptik

    29.07.2019 18:47
    @decent
    Hajde, drugosrbijanac, smorio si. Ima nas koji mnogo više cenimo Crnjanskog, Kapora i Pavića. To što sorosoidna NVO "elita" misli da su Kiš i Pekić nezaobilazni, uzimamo u obzir tako što prvoga proglašavamo za počasnog građanina rodne mu Szabadke, a drugom smo već podigli spomen-obeležje u BG. Zadovoljni?!
  • Kisolog

    29.07.2019 16:28
    Hrabrost je retka osobina,svaka čast sagovornicima,citajmo Kisa,možda nesto i naucimo
  • ološka vlast

    29.07.2019 15:18
    Ova vlast je nasilnička i prostačka. Rešio gradonačelnik da se okiti Kišom , nije pročitao ni jednu njegovu knjigu, pa ne popušta.
    Malo se iznenadio kad je supruga Danila Kiša napisala pismo u kojem se protivi i iznosi jasne razloge ali kao svaki nasilnik ništa ne razume i pošto je jači nastavio da pesniči.
    Nije pitanje zašto predhodna vlast nije predložila isto, i to je spin.
    Ova vlast nema saglasnost supruge i to je kraj ove priče.
    Opskurni predlagač može da spremi drugog počasnog građsnina Subotice, naprimer njega. Niko neće imati ništa protiv.
  • Fcv NN

    29.07.2019 15:15
    Mislim da nema bednijeg epitafa od navedenog dotične "pesnikinje".
    Gđa Mirjana je ex wife, usput.
    Ostavite Danilušku na miru, i jedni i drugi i treći...
  • stevan

    29.07.2019 13:50
    Pitanje je da li je iko od njih procitao neku knjigu Danila KIsa
  • Miloš

    29.07.2019 11:12
    realan i dobronameran
    Mi smo lakrdija. Razni picopevci su se obukli u japi odela i glumili kao nivo i za sebe prisvojili i rezervisali da su demokrate i intelektualci. Svi drugi poo njima nisu. Oni su ekskluzivni nosioci demokratije. Upravo ta naša površna elita je zaboravila da Kiša i neke druge dostojno postavi na pravo mesto, mada su se oni kod onih kod kojih treba, pravih intelektualaca, postavili njihovim delima, kojima ne treba nikakakvo tuđe priznanje i forma. Dakle, oni su imali priliku, ali su je propustili, jureći svoje interese. E, sada kada se to setio neko drugi, koji je seljački namazan, ali se setio, njima je krivo. On je imao njuha da učini ono što su drugi propustili, čuo je od nekog, setio se, a sada je on u prilici da to realizuje. Postavlja se pitanje da li je sad bino ko te odlikuje-konkretno ime-persona ili institucija koju predstavlja?! Po meni, bitna je institucija koja te postavlja jer promeniće se mnogi, a ta titula i zvanje će ostati.
  • decent

    29.07.2019 10:24
    Ideolozi i kulturni obrasci današnjeg vremena su Vojislav Šešelj i Vjerica Radeta. Nedopustivo je kroz njihovo blato provlačiti imena poput Danila Kiša ili Borislava Pekića. To su dijametralni svetovi izmedju kojih se mora postaviti čvrsta granica da bi se žito jasno razlikovalo od kukolja.
  • Član biblioteke

    29.07.2019 09:36
    Sramota da vas bude
    Danilo, ne daj se nepismenima !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna