Autor: Blic

Info
07.09.2019.
12:37 > 12:37
Prosečna plata u javnom sektoru u Srbiji u junu je bila 59.389 dinara. Istovremeno, prema anketi Mreže za poslovnu podršku, zaposleni kod privatnika zarađivali su u proseku 322 evra, tj. oko 37.900 dinara.
  • Čuj ti

    10.09.2019 18:01
    @ Čujte Srbi
    Dok javni sektor jede meso,a privatni kupus, po tvom savetu svi treba da se pravimo da jedemo sarmu tj da ostanemo suzdržani , a privatnicima i njihovim radnicima da rastu magareče uši.
    Neće da može.
    Prvo da se otpusti višak zaposlenih u javnom sektoru i smanje nameti koji su veliki zbog njihovih plata, pa onda da pričamo o povećanju minimalca.
    I još nešto.Privatni sektor zapošljava bez diskriminacije, dok za posao u javnom sektoru treba debela veza. To govori da ne može svako da izabere da radi u javnom sektoru,a da može izabrao bi.
    Što bi iko dobrovoljno jeo kupus , kad može da jede meso?
  • Gospodja ministarka

    10.09.2019 17:43
    @ Sumnjivo lice
    Najviše su oštećene žene izmenom Zakona o PIO i njima je najviše zavučena ruka u džep,a ne kategorijama o kojima Vi pišete!
    Umesto sa 55 godina žene će ubuduće ići će u starosnu penziju sa 65 godina. To znači da će raditi i uplaćivati doprinose za PIO deset godina duže od starijih penzionerki.To takodje znači i da im je celih 120 penzija zakinuto,a neke zbog pomeranja starosne granice sopstvenu penziju neće ni dočekati ,već će njihove uplate biti podeljene ne njihovim naslednicima,već penzionerima koji su penzije dočekali. To nazivaju principom solidarnosti.
    Ako se pozivate na stečena prava, zar nije stečeno pravo i da sve žene idu u penziju sa 55 godina?

  • Cujte Srbi

    09.09.2019 14:10
    Devid et Impera
    Kao ishod ove vesti, u komentarima se vidi sledece: nastavak i produbljivanje jaza izmedju radnika javnog i privatnog sektora. Treba ostati suzdrzan, svako spram svojih mogucnosti treba da bira gde ce da radi i da zabode glavu u svoj tanjir, jer uvek ce komsijska jabuka biti zrelija. Ni jednima ni drugima nije lako, svuda ima pro i kontra, ali sve kritike treba da budu adresirane na pravo mesto a ne medjusobno da se prepucavamo, jer ako nas zavade ponovo, vladace ponovo.
  • Sumnjivo Lice

    09.09.2019 12:03
    KLASIČNI KRIMINAL VLADARA
    2014. godine, navijač je zavuko ruku u džep penzionera i smanjio im penzije za 22% a onda je navijač sa svojom grupacijom 'stručnjaka' doneo 'zakon' o nekakvim penalima za penzionisanje lica koja imaju 40 godina radnog staža ali nemaju 65 godina života i njima umanjio još za 23%, tako da je ovim potonjim zbirno UKRAO POLOVINU PENZIJE KOJA BI IM PRIPALA prema Ustavu i Zakonima koji su važili čitavog njihovog radnog veka, sve dok on nije došao na vlast!! Nećeš još dugo, idu izbori a ovaj narod NE ZABORAVLJA !
  • Privatnik

    09.09.2019 08:52
    @ Marija
    Vaš problem je lako rešiv.
    Draga Marija dajte otkaz u javnom sektoru i zaposlite se kod privatnika ili otvorite svoju privatnu firmu, ako mislite da je u privatnom sektoru bolje.
    Što to ne uradite?
    Privatni sektor sve zapošljava bez diskriminacije, ne treba veza, pridružite nam se. Biće bolje i Vama, a i državi da se reši viška zaposlenih. Pozdrav.
  • Lazo

    09.09.2019 08:49
    I dalje zivimo u socijalizmu, sta se cudite. Jedina razlika izmedju ovog i 1980-tih je sto tad nije bilo izbora. Sad ih ima, ali su sve relevantne partije u sustini ostatci komunisticke partije. One se zovu ovako ili onako, ali precednik i dalje otvara fabrike, obilazi gradilista i drzi mitinge. Osamdesetih je KPJ pricala o "demokratskom komunizmu", cak i izborima, ali izmedju frakcija komunisticke partije, pa da narod bira koju frakciju u okviru KPJ hoce. E to otprilike sad imamo. I tad se, osamdesetih, pricalo o "malim privrednicima" kao vaznom segmentu privrede i rasta. Dakle to sto imamo "male privrednike" nije nikakv dokaz da smo u "kapitalizmu".
  • Poštar

    08.09.2019 12:13
    Hahahah
    Pošta je npr državna.Dostavljači imaju platu sa sve putnim troškovima 41 hiljadu.A tu su na svim vremenskim uslovima,nema benificiranog staža!Partijski pacovi imaju duplo veće plate a ima ih više od nas terenaca. Ona je sledeća u procesu rasturanja zarad privatizacije!!!
  • Xyz

    08.09.2019 09:32
    Ha, ha, ha
    Evo sad ulazim u radnju i šta primetim??? Čim je država povećala minimalac, privatnici odma za taj isti procenat povećali cene. Znači na taj način radnici nemaju bukvalno nikakvo unapređenje životnog standarda. Privatnici su opet na istom, a jedino država profitira zbog povećane naplate poreza i doprinosa. Fuj. Prevara kao i sve u ovoj raspali državi u zadnjih 30 godina. Samo se gleda kako da od naroda uzmu još više. Ma i treba da odemo svi odavde, pa da znam da više nemam državu zbog vas političara, tajkuna, izdajica, privatnika, ulizica, poltrona,... i svog ostalog polu sveta.
  • Novica

    07.09.2019 19:18
    U ovoj nazovi drzavi, imamo partijsko-mafijaski reket firmi, i politicari su ti koji se petljaju u ekonomiju privatnog sektora. Tako da onaj ko zeli da bude privatnik, skoro je po pravilu mafijas. Druga je stvar sto treba razdvojiti sposobnost nekoga da zaradi na osnovu svoje organizacije, kontakata i kvaliteta, i onih koji POKUSAVAJU da zarade na malim platama. Ovi drugi obicno "ne zive" dugo i njihove firme se vrlo brzo gase.
  • BELENYI

    07.09.2019 19:16
    SSSSSSSSSSSSSSSSSSSS
    Salamander (a i mnogi drugi) je napisao izvanredne i rekao bih potpuno potpuno tačne konstatacije .

    ONI Privatnici ( koji nisu u sprezi sa vlašću !) jedini pune bužet.

    To su ljudi uglavnom koji imaju ili firmicu ili radnjicu u kojima su ili jedino oni sami zaposleni ili pak imaju nekolicinu radnika.Oni nemaju ničiju ZALEĐINU i moraju raditi pošteno.

    Tajkuni ili kako god hoćete da ih zovemo ( mislim ovde na privatnike koji su se žestoko UTALILI i SLIZALI sa vlašću ) , imaju naravno brojne privilegije , dakle to su oni koji rade NAMEŠTENE poslove (tenderi , krediti , lizinzi i sl , itd...) .Njima se mnogo toga ZLOG i LOŠEG progledava "kroz prste" i ne moraju da poštuju mnoga pravila i propise.

    A oni privatnici koji se zaista trude da rade POŠTENO tj PO ZAKONU - stradaju i na kraju nastradaju tj moraju posle mnogo godina rada i odricanja i da zatvaraju i gase svoje firme i radnje . DRŽAVA kako se odnosi prema pravim , čestitim privatnicima ne treba ni komentarisati .

    Današnja klima za započinjanje bezmalo bilo kog privatnog posla u Srbiji - KATASTROFALNA JE !!

    Koliko čujemo - nameti su OGROMNI , a neki se čak i moraju plaćati u dvostrukim iznosima u odnosu na građanstvo.


    DRŽAVA koja nema ili ima veoma slab privatni sektor - ne može ni očekivati ništa drugo sem lagane ali sigurne propasti !
  • bora

    07.09.2019 18:27
    nikako u privatnike
    Drzava ni jednom privatniku nije povezala staz,dala otpremninu dok u drzavnim
    preduzecima pojedinci uzimaju i po nekoliko puta otpremnine.Privatnicima ne
    daju da o svom trosku sami sebi povezu staz.Realno stanje u privatnom sektoru
    je zatvaranje firmi i otpustanje radnika.Komunalne usluga privatnici placaju duplo
    skuplje nego fizicka lica, da ne govorim o 68% uzimanje drzave na isplacene
    zarade i razne takse.
  • Мад Фок Ћ-2000

    07.09.2019 18:22
    Која плата?
    И "Пошта Србије" је ЈП, па поштари и курири имају плату од једва 35.000, али битно је да је просек 59.389. Само напред...
  • Valter

    07.09.2019 18:09
    povećati minimalnu!
    Povećati minimalnu zaradu, baš da bi ti privatnici platili porez, zdravstveno i socijalno, a život nakon penzije bio van kontejnera.
    Bolja platna moć omogućuje i razvoj privrede...zar ne?

    STOP iznajmljivanju građana Srbije stranim investitorima za šaku pirinča! Mogu oni to da plate....
  • Valter

    07.09.2019 17:02
    povećati minimalnu!
    Povećati minimalnu zaradu, baš da bi ti privatnici platili porez, zdravstveno i socijalno, a život nakon penzije bio van kontejnera.
    Bolja platna moć omogućuje i razvoj privrede...zar ne?

    STOP iznajmljivanju građana Srbije stranim investitorima za šaku pirinča! Mogu oni to da plate....
  • Mrvica

    07.09.2019 16:52
    Kako to?
    Nisam sigurna šta se podrazumeva pod javnim sektorom. Ja radim u jednom JP, gde plata nije povećavana bar 7-8 godina...
  • Ćofi

    07.09.2019 16:49
    /
    Eno u APR-u može da se otvori firma za soma dinara. Izvol'te svi vi kojima je mala plata i niste zadovoljni kod privatnika, pravite se pametni, jer eto VI smatrate da vredite mnogo vise, po nekom VAŠEM merilu. Možete sebi da date platu 100.000 rsd.

  • Dule

    07.09.2019 16:06
    Kako je lepo kada si javni sektor..Stavis velike plate ,placas na to sve doprinose,imas visak zaposlenih,postujes sve zakone u radnicka prava..Ali ima jedna zackoljica u tome javni sektor na kraju godine kada prijavi gubitak drzava mu pokrije taj minus..Eto prost je sistem dajte i nama privatnicima isti taj uslov i sve cemo mi raditi kao i javni sektor.
  • Nebojša

    07.09.2019 15:52
    bas ste slatki
    Baš ste slatki vi što lupetate komentare jer očigledno radite u državnom sektoru a ovde pametujete. NEMATE POJMA O PRIVATNOM SEKTORU. Nisu plate kod privatnika velike a na ruke daju samo oni skotovi koji dra ljude na minimalcu. Jedino LOL poznaje situaciju,
    Daleko veći problem je rad na crno i trgovina na crno polovnom i kojekakvom opremom u svim oblastima.
    U državnom sektoru plate se dobijaju od POREZA koje svi platimo i tamo su plate nerealno visoke u mnogim delovima a u nekima su mizerno male.
    Ali sam siguran kada bi Vučić ili bilo ko svakome od vas kada bi imao pare BilaGejtsa i Vorena Bafeta i sve to da unovči, dao po stan, kola i 10.000 EUR, svakom građaninu Srbije, vas 30% bi pljuvalo na sva usta. tako ste pljuvali po socijalizmu i Titu koji su vam dali fabrike na upravljanje a radnički saveti bili kao UO ili nadzorni odbori, pa onda po Miloševiću koji vam je svima POKLONIO stanove za 50 do 100 DEM, ni on nije valjao, a onda ste podržali one koji su vas izbacili sposla, fabrike rasprodali a državu prezadužili.
    Plate na minimalac bi morali da imaju sva preduzeća javna koja posluju s gubitkom.
    Medicinski radnici, policija, vojska, sudije, prosveta imaju male plate i to je nesporno, ali ODAKLE da im se da više, jer ovi po javnim preduzećima i džravnim institucijama i administracijama imaju ogromne palte spram rezultata rada.
    A NEĆETE DA MENJATE SISTEM; NEGO SAMO DA MENJATE ONE KOJI IZVLAČE, JER OVO JE LOTO SISTEM, zarad svojih jadnih malih i bednih materijalnih interesa.
  • Marija

    07.09.2019 15:10
    nije bas
    Radim u drzavnom sektoru imam manju platu nego mnogi kod privatnika. Naprotiv, plate u javnom sektoru su bas male. Uprave, carina... Proverite....
  • Дејан

    07.09.2019 14:55
    Не улазим уопште у катастрофалну економску политику ове државе, али јавни сектор је тај који нас лечи, образује, превози, гаси пожаре, хапси криминалце... Чак и доставља пошту. Природно је да су за такве послове плате веће. Е сад што нам се приватни сектор свео на мотање каблова, превртање пљескавица и куцање тикета, то је друга ствар. Наравно да у јавном сектору има и страначки запослених паразита који ништа не раде а примају високе плате, али то је тема за други чланак.
  • Salamander

    07.09.2019 14:47
    ko kosi ko vodu nosi?
    Privatnici ( koji nisu u sprezi sa vlašću !) jedini pune bužet.
    Budžet "puni" i vlast, kreditima, koje će neko morati da vraća.
    VLAST TROŠI NEZARADJENO !!!
    Uz kredite se vraćaju KAMATE .
    To znači da je vlast rastrošna i ne valja!
    To znači da ARČE bezdušno, jer su NEOBRAZOVANI i NEVASPITANI
    a pri tome i GRAMZIVI !!!



  • Boba

    07.09.2019 14:13
    Stylos group Novi Sad 25.meseci kasni plata a vi pričate o povećanjima,gospodo prvo pohapsite ove nazovi gazde i biće svima bolje!!!!!Zatvor za sve koji ne isplaćujub plate...
  • Ja

    07.09.2019 14:12
    Sta reci a ne zaplakati?Kod privatnika se izrabljuju ljudi jer je veliki broj radno sposobnih u inostranstvu.Tako da se kod privatnika obavljaju 2 ili 3 posla istovremeno.Radno vreme od jutra pa dok se ne zavrsi posao za taj dan.Uplata zarada na minimalac ostatak na ruke.Veliki broj ljudi napusta Srbiju i to ce se nastaviti jer privatnici ne zele da povecaju plate a mogu.Hrvatska ce biti mala maca za Srbiju sto se tice iseljavanja.Otici ce skoro svi.Jedna opsta katastrofa.
  • DERAN

    07.09.2019 14:10
    BUDI BOG S NAMA
    Neće biti bolje ovde nema šanse,ostaće da rade penzioneri.
    Tuga je to što se ništa ne menja,i sve je gore a oni ništa ne rade po tom pitanju.
    Razmišljaju da podignu minimalac za 2000-3000 hiljade,kao da su ga digli za 20.000, hiljada i pritom pričaju kako je sve dobro,super itd...
  • LoL

    07.09.2019 13:38
    Stagnirace dokle god drzava ne uvidi da su nameti previsoki. Trenutno stanje je takvo da mala preduzeca imaju promet koji jedva pokrije doprinose, plate i abnormalne racune. Nema uopste opravdanog razloga da se racuni za jedan lokal placaju duplo nego za stan. Ne znam da li su ljudi svesni da se sve pocev od cistoce , struje ,grejanja itd placa duplo skuplje. Radim u prodajnom prostoru za jednog zanatliju. Radnja je stvarno mala imamo jedan radijator a racun je preko 8000 za centralno, vodu trosimo samo za kafu, pice i da se ponekad prebrisu plocice racun oko 1000 din za ispod 1 kubika, cistoca 660 din za kanticu papirologije nedeljno. Sramota!
  • Pera

    07.09.2019 13:35
    Prosecna plata kod privatnika je neuporedivo vece za vecinu zaposlenih. Problem je sto privatnici i dalje uspevaju da plate isplacuju na crno i to veoma uspesno. Majstor na racun dobije minimalac i jos 300-400 eur-a na ruke a neki dobiji i hiljadarku. Retko koji programer je prijavljen na vise od 70-80 hiljada dinara a plata mu ide od 1000-1200 eur-a. Da ne nabrajam dalje.
    Jedino gde se minimalac kod privatnika poklapa sa platom su delom trgovina i poslovi gde ima viska radne snage i privatnici mogu da izrabljuju radnika za 20-25000 dinara mesecno.
  • DjakoN

    07.09.2019 13:32
    tuga...
    Sramotne cifre.... Za bolje nismo kad nam to odgovara. U vojvodini 28-35000 plata.
  • Vučko

    07.09.2019 13:06
    Prosek
    Prosek plata kod privatnika je sigurno veći, samo sto privatnici prijavljuju radnicima manja primanja, a resto im isplacuju na ruke, to ste trebali takodje da prokomentarisete, jer to svi znaju, pa i ptice na grani...
  • Petar

    07.09.2019 13:01
    A da...
    ...ostavimo tu matematiku za vreme kada ce privatnici budu prijavljivali prave zarade koje isplacuju radnicima
  • Utopija

    07.09.2019 12:54
    Rastu samo cene, zarade ne..
  • NN

    07.09.2019 12:51
    NN
    Zato što su zaposleni u javnom sektoru njihovo biračko telo i putem ucena ih vrbuju da glasaju za njih, tako da njih već decenijama interesuje samo javni sektor, za privatni ih baš briga. E zato i nestajemo kao narod, a kao država smo već nestali, jer nemamo ni jedan element državnosti, pošto su sve institucije urušene odavno. Zbogom pameti.
  • ...

    07.09.2019 12:51
    Jao jao, opet su zli privatnici krivi za siromastvo u drzavi, a ne korupcija i javasluk...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna