Autor: Tanjug

Info
10.09.2019.
05:24 > 06:34
Srbiji u zamenu za deo Kosova treba ponuditi Trumanov predlog - izlaz na more, izjavio je direktor Instituta za strateške studije u Vašingtonu Gregori Kopli.
  • Johny

    13.09.2019 11:09
    Saglasan
    Ako se predlozi glasanje za ovu opciju...ja sam ZA
  • BB

    11.09.2019 01:48
    Wilson
    Nečija je, verovatno prevodioca, bila greska. 1919 je američki predsednik bio Vudrou Vilson. I on je napisao svoj čuveni govor, januara 1918. g., pred kongresom objavio. Zvao se četrnaest tacaka, Fourteen Points. Ko zna engleski, neka ukuca na www i neka ih pročita. U tački broj 11 kaže da Srbiji treba dati izlaz na more. Za zasluge u ratu. Isto tako je nama zanimljiva tačka broj 10, gde se pominje da treba dati pravo slovenskim narodima iz austrougarske na samoopredeljenje. Tu su jedi od, medjunarodne podrske Jugoslaviji. Englezi su, naravno, bili protiv te ideje, ali nisu smeli da se suprotstave Vilsonu. Itd, itd. Učite istoriju, da je ne biste ponavljali. Pozz.
  • Zdravko

    10.09.2019 22:52
    Sobzirom da se Srbi sele po svetu trbuhom za kruvom pa nas ima 400000 u Ameriku i još mnogo više toliko u Nemačku, a vidim sele se i svi u Beogradu koji mogu. Zašto za početak jedna selidba nebi donela izlaz na more, koji bi to prihod od turizma?
  • +384

    10.09.2019 21:38
    @kosovo i metohija
    Kakav Boldrikovski plan. Bravo. Uspeva 1/1. Samo sto ce pre toga i Srbija sama od sebe da se isprazni. Sto emigracijom, sto samourusavanjem svega u ovoj truloj zemlji.
  • KOSOVO I METOHIJA

    10.09.2019 17:26
    DRUGI DEO
    Pokojni Patrijarh Pavle je u jednoj svojoj viziji izjavio da ce se skoro svi Siptari iseliti sa Kosmeta, jednog dana, i da ce Kosavo i Metohija opet biti nasi. A Patrijarh je dugo godina bio Raskoprizrenski vladika, ziveo je dugo u Prizrenu i znao je o cemu prica. Siptari, trenutno ne priznaju nase pasose i vec godinama putuju sa pasosima tzv "njihove drzave". A njihovi prijatelji u svetu, bez obzira koliko ih "vole" i podrzavaju, uveli su im vize za skoro sve zemlje. Cak mnogi Siptari krisom dolaze u Srbiju i vade nase pasose, da bi mogli da putuju po svetu, jer su njihovi "na velikoj ceni". Zato predlazem nasoj drzavi da se svim silama bori da se dozvoli bezvizni rezim za sve Siptare i njihove "pasose". Verujte mi, nastao bi stampedo, jer svi oni sanjaju da odu u Evropu. I TAKO U CELOM SVETU ZIVI MNOGO VISE SIPTARA, NEGO STO IH IMA U ALBANIJI I NA KOSMETU. Kada je pre desetak godina, nicim izazvano, a ko zna sa kojim ciljem organizovano, krenulo iseljavanje Siptara preko Beograda i Madjarske, a u zapadnu Evropu, iselile su se citave porodice. U tih mesec dana, koliko je trajao taj eksperiment, ljudi su ispisivali decu iz skole, davali otkaze na poslu, prodavali stanove i odlazili u Evropu. Cak su svi autobusi, koji saobracaju za Beograd, sa Kosmeta, bili nedelju dana unapred rezervisani. I ONDA JE TA POMETNJA, KAKO JE POCELA, TAKO I PRESTALA. ETO IDEJE: BORIMO SE ZA BEZVIZNI REZIM ZA SVE SIPTARE. Na Kosovu i Metohiji ce ostati samo starci i starice.
  • Observer

    10.09.2019 16:11
    @KOSOVO I METOHIJA
    Jedino rešenje je saradnja sa Svetom, ekonomski i politički, ali bez bilo kakvog priznanja Kosova.

    Potrebno je biti strpljiv i čekati.
    Što se kaže:”Strpljen - spašen!”

  • Crveni Korov

    10.09.2019 15:37
    @ni levo ni desno
    Ono sto je zaista tuzno je da je u jednoj zemlji na Balkanu, u to vreme (pre 30 godina), dakle tada na domak 21. veka, pobedila retrogradna ideologija, nakaradna svest i naopako razmisljanje. Da - cetnistvo. 30 godina zivimo u cetnickom paklu od zemlje, u svemu po vasem retrogradnom ukusu. A bili smo deo sveta.
  • hleba i igara...

    10.09.2019 15:31
    ... za glup narod
    Kakvo loženje... Da se ne sprema opet neka veća privatizacija? PTT, Telekom, Komercijalna banka?
  • KOSOVO I METOHIJA

    10.09.2019 14:57
    @realnost, @Zdravko
    U moru lupetanja, izdvojila bih dva komentara. ZDRAVKO, zar vi mislite da su Srbi 1690. dosli u Austrougarsku iz hira? Austrija i Turska su zaratile, Bec osvojio sve do Peci, a Srbi pomogli hriscanima. Kada je sklopljen mir, Austrija se povukla na Savu i Dunav, a Srbi ostali da docekaju Turke, koji ce ih na kolac nabijati, pobiti. Da bi se deo naroda sacuvao, patrijarh Carnojevic ih je poveo u Austrougarsku, danasnju Vojvodinu. Djoka Balasevic je to lepo opisao u svom romanu. Dva brata su ispekla pogacu, prelomila je i jedan brat je sa pogacom, ikonom i porodicom krenuo, prateci Patrijarha i zvezde, a drugi ostaje da doceka Turke. Turski teror bio je strasan, mnogi Srbi su morali da predju na islam, da bi zive glave sacuvali. Vremenom su poarbanizovani. @REALNOST pametan pogled na nasu tuznu stvarnost. ALBANIJU JE ZAISTA napravila najvise Ausrtrougarska, da Srbija ne dobije izlaz na more. More je u celoj prici nebitno, sarena laza. Problem je sto smo mi izgubili kolevku nasu, prvu otadzbinu nasu, a BEZ NJE NISTA NIJE ISTO. Ja govorim grcki i uvek Grcima pricam kako nam je "svet" oteo najvazniji deo nase drzave. Jos nas bombardovali uranijumom. I NE VERUJTE DANAJCIMA NI KADA DAROVE DONOSE. Ja se uzdam u Boga, ne potpisivati nista, ne davati nista, ne menjati Kosmet za sipak. Jevreji posle 2000 godina imaju Jerusalim. I mi cemo cekati, dace Gospod. AKO DOZIVIM DA KOSMET OPET BUDE NAS, PESKE CU OTICI DO PECKE PATRIJARSIJE, A PATRIJARSIJSKU CU PORTU NA KOLENIMA PRECI. AMIN.
  • :/

    10.09.2019 12:19
    -
    Moze.
    Taman da ne moramo vise da letujemo u Sopotu.
  • :/

    10.09.2019 12:17
    -
    Moze.
    Taman da ne moramo vise da letujemo u Sopotu.
  • zekan

    10.09.2019 11:14
    .
    Super ideja. Moze jedno havajsko ostrvo, neko veće, u zamenu za priznanje? Kad smo kao nacija ispali tako glupi da posle oba svetska rata i pobede u istima ne otkinemo sebi ni jednu uvalicu, i ne treba nam. Što reče onaj u knjizi o Milutinu: mi smo narod suvozeman.
  • B

    10.09.2019 11:11
    Sve, sve samo Englezi -NE!
    Kad sam ja ucio istoriju, predsednik SAD 1919 je bio Vudro Vilson.
    Interesantan predlog, samo jedna stvar ne dolazi u obzir - okretanje Englezima. Bolje da se okrenemo crnom djavolu, nego njima. Recicu samo: Majski prevrat, Balkanski ratovi, Sarajevski atentat, I sv. rat, stvaranje Kraljevine SHS, Banovina Hrvatska, 27. mart (i slovima: dvadeset sedmi mart), podrska Titu i bombardovanje Srbije 1944, komadanje Jugoslavije, bombardovanje 1999, rezolucija o genocidu. O svakoj od ovih stavki bi se mogla napisati bar po tri kometara od po 1500 karaktera.
    Ima toga jos, ali to su samo "najlepsi" momenti nasih odnosa sa Englezima.
  • prora

    10.09.2019 11:09
    da nam daju proru. to je za nas jedan kroz jedan
  • mrva

    10.09.2019 10:58
    odlican predlog obzirom da kosovo svakako nemamo a za uzvrat necemo dobiti nista
  • Dragi Bulativic

    10.09.2019 10:56
    Vojvodina
    Samostalna Vojvodina to je resenje
  • Ni levo ni desno

    10.09.2019 10:44
    Korov crveni
    Zalosno je da u 21.veku jos ima Srba koji kazu "sta ti meni vredjas komunizam a tvoji četnici su na vlasti"......... A mi zivimo u republici
  • .

    10.09.2019 10:35
    /
    Cak ni da se Amerikanci odreknu parceta svoje obale zarad ovoga, ovakve izjave opet nebi imale smisla.
  • purgerNS

    10.09.2019 10:27
    sve sami strucnjaci..
    ovi ameri su najstarija civilizacija...no necu o njima...
    rečenica da se okrenemo britancima mi nešto zazvonila...
    kad se srbija zadnji put okrenula englezima i njihovim obećanjima srbija je bombardovana od hitlera...pa onda jos malo od tih istih engleza 1945
    ko ne zna o čemu pišem -bolje rat nego pakt
    a u vezi mora....stvarno nebi
  • Ra1n

    10.09.2019 10:20
    Ostali smo bez Kosmeta,ostaćete i bez Voše. Novi Beograd će biti novi administrativni prelaz. :)
  • ironija

    10.09.2019 10:17
    Da Britanija menja teritiriju sa Srbijom i da se Srbi okrenu sebi? Da li je to mislio?
  • Realista

    10.09.2019 10:12
    Realnost
    Možda je Truman to i predlagao, ali verovatno nije imao neki uticaj jer je bio mlad i te 1919 imao samo 35 godina. Te 1919 predsednik je bio Vudro Vilson kao demokrata, ali je odrastao u robovlasničkoj porodici. Te 1919 je dobio i Nobelovu nagradu za mir zato što je osnovao Ligu naroda te 1919. Znači politički, a ne za neke zasluge.
    Inače, nije učestvovao u Londonskom sporazumu koji je prekršila Bugarska 1913. i započela drugi Balkanski rat i po kome je cela Makedonija od Jadrana do Egeja bila Srpska. Albanija je bila samo u manjem južnom delu sadašnje teritorije. Interes Engleske i Austrougarske je bio da Srbija ne sme da ima izlaz na more i podržala je Bugarsku i Grčku protiv Srbije. Čak su i Francuzi i Nemci to podržali, a Rusi se nisu baš nešto bunili, zbog svojih problema.
    Znači sadašnja Albanija je veštačka tvorevina koju su stvorili Englezi, Austrougari, Nemci i Francuzi otimajući srpsku zemlju.
    Srbija nije pobedila u drugom balkanskom ratu već je izgubila ogromnu teritoriju, a srpsko (makedonsko) stanovništvo u proširenoj Grčkoj proterano, ili asimilirano, a u veštačkoj i proširenoj Albaniji pobijeno ili asimilirano.
  • Cvele

    10.09.2019 09:56
    Ovog "amerikanca" su podmazali nasi za ovu pricu, samo sto je smesna i albanci je nece prihvatiti.
  • Marko

    10.09.2019 09:46
    Pa to je fantastično. Bilo bi super da nam daju izlaz na more. Najbolje bi bilo na Karipsko more, mnogo je lepo. Takođe, ja baš volim Baltik, ne znam zašto, ali dopada mi se, mogli bi i tamo da nam odvoje jedan deo od Nemačke recimo (deo ok grada Lübeck je predivan) i da nam se obezbedi koridor do tamo. Ja bih im to odmah predložio pa kud puklo da puklo.
  • Dejan

    10.09.2019 09:31
    servusi
    Dzaba sve ove ponude kad ce nagovoriti ovaj izrazito glup narod da uradi nesto kontra i za inat svima ! Evo zive istorijske situacije, II. Sv. Rat, srbi izasli na ulice i vikali ono sto su vikali, rumuni skinuli gace, ni jedan rumun nije poginuo niti im je bomba pala na glavu, srbi dobili lepo rasturanje, rumuna posle rata bilo oko 20 miliona sad ih ima preko 40 miliona, srba danas ima jedva 7 miliona i to sa tendencijom smanjenja broja ! Trosimo snagu da objasnimo hrvatima da su nastali od srba, gulimo prazne price o kosovu, kako se za vreme tita dobro zivelo, dok sve to radimo prosto nestajemo, u proseku svaki dan 155 osoba ode odavde dobrovoljno !!!!
  • Kokakole

    10.09.2019 09:31
    Da nam daju deo Marsa. Kaže se za pojedine da su pali sa istog...
  • BlasteR

    10.09.2019 09:30
    Schizophrenia
    Prva recenica iz citata: "Pravo je vreme za Srbiju da se okrene Britaniji".
    Druga recenica: "Srbi jednostavno moraju da se okrenu sami sebi".
    Ovo meni zvuci sizofrenicno.
  • Martinbeztopova

    10.09.2019 09:05
    @ Nesa
    Ti si malo prespavao 30 godina ili se nisi ni rodio najverovatnije?
    Kakve komunjare? Evo sad su ovi tvoji četnici na vlasti, vidi kako je super, ha ha....
    Ko god je mogao je pobegao odavde ...
  • /

    10.09.2019 09:03
    /
    @ex chapman
    nemoj izostaviti da je pupin iz sve snage lobirao da se napravi jugoslavija sa svim srbima u jednoj drzavi
  • /

    10.09.2019 09:00
    /
    a u pcku
    onda ce za odlazak na more deliti vaucere
  • Nemanja

    10.09.2019 08:54
    malo smo pobrkali stvari..
    Koliko ja znam, 1919.godine predsednik Amerike bi je Vudro Vilson...
  • Jaksa

    10.09.2019 08:53
    Odkud Truman predsednik 1919?
  • Aleksandar

    10.09.2019 08:50
    Mi vec imamo izlaz na more.Palmosandrija u Grckoj.Nama bi mozda mogli dati deo Antarktika.Kad do sada kroz istoriju nismo shvatili koliko puta smo se okliznuli,tamo na tom ledu hocemo.Al dal cemo shvatiti da smo se okliznuli??Teško!
    Sve boli al opet u iste greske srljamo,kroz vekove.Nikada se mi necemo opametiti.Mi za koji se ponosimo inatom.To nema veze sa zdravom pamecu,a tek koliko je daleko od politike...
  • ex chapman

    10.09.2019 08:49
    stručnjak?
    stručnjak iz SAD koji tvrdi da je precednik SAD 1919 bio Truman? isti stručnjak kao Trifunović sa Megadensa :) 1919 precednik SAD je bio jedan drugi čovek, koji je iz sve snage lobirao za nezavisnu Albaniju koja bi okupila sve zemlje gde žive Albanci
    kakav izlaz Srbiji na more? ko da ga da? kuda? gde? preko Albanije? Srbija da Albaniji deo Kosova gde žive Albanci, a onda Albanija da Srbiji deo Albanije - gde isto žive Albanci? ili možda da Srbija dobije izlaz na more preko Crne Gore, a Srbija Crnoj Gori da da Vrbas :) a možda braća Rusi da vam daju izlaz na Krim? mada bih ja lično najviše voleo Maldive. evo ako Vučić i Dačić to izboksuju, ja se odmah vraćam da živim u SAO Maldivska Krajina :)
  • Zdravko

    10.09.2019 08:48
    Sobzirom da su Srbi mrtvi ladni napustili svoja ognjišta pod Čarnojevićem i doselili ovamo gde su sada, mogu i još jednom da se presele pa da imamo srpsko more.
  • Nesa

    10.09.2019 08:44
    Ah
    Ostace Srbija i bez tog dela Kosmeta i bez "Izlaza na more". Pod komunjarama ce zavrsiti pod onm Sljivom. A i nju ce upropastiti.
  • Dejan

    10.09.2019 08:36
    Dil
    Da smo pametni prihvatili bi sve sto se nudi,posto nismo pametni krenucemo sa dokazivanjem sta je srbsko i bla bla, albanci su puno milijardi ulozili u njihov projekat velike albanije,ameri samo odradjuju placen posao, The End
  • Pong

    10.09.2019 08:36
    XXX
    Već 30 godina slušamo gluposti i tome se kraj ne nazire.
  • Ilija Ikic

    10.09.2019 08:35
    Cene
    U pravu je Mile. Ceo problem je u niskim cenama opijata na američkom tržištu, sa jedne strane, i prezasićenosti tržišta "ideja", sa druge strane. Da bi privukao medije, onaj kome je do toga stalo, mora da odvali što veću glupost i da sutra ponosno vidi svoje ime u novinama. Razgraničenje jeste predmet razmatranja, ali sa ovakvim somnabulnim idejama samo može biti kontaminirano.
  • Kokša iz Karlovaca

    10.09.2019 08:17
    KAZNA BOŽJA
    Za 50 god. Srbija i Srbi neće postojati.
  • Lačoš

    10.09.2019 08:16
    @Mile
    Koga nema bez njega se može..... Eto na jugu Srbije su već kupili 11.000 nekretnina, oni misle bar 50 do 100 godina unapred.
  • Teodora Sr. Kamenica

    10.09.2019 07:57
    Bra'o!
    Može! Ako su nase babe i dede mogle Trumanova jaja, možemo i mi Trumanov predlog!
  • Станко Србин

    10.09.2019 07:36
    Фуј
    Ништа лепше него окренути се Британији. После се је....и, свакако ћеш бити је...н.
  • Dejan

    10.09.2019 07:34
    Kakva glupost
    Ma najbolje da se srbiji vrati Dušanovo catstvo i svi mirni i ovce na broju
  • Novosađanka

    10.09.2019 07:31
    "Svaki dan bi bio na more!"
  • Ataševac

    10.09.2019 07:21
    Srbija na more
    Do tokija.najaci smo vucko car
  • Mile

    10.09.2019 07:15
    Srbenda
    Previše je jeftina droga! Gospodin ju je očigledno konzumirao u većim količinama...

    Problem sa Srbijom i Kosovom jeste bela kuga...

    Živi bili pa videli šta će biti sa Srbijom i ko će biti "Srbi" za 50 godina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna