Autor: Novosti

Info
15.09.2019.
08:04
Ćirilično pismo se u Srbiji koristi pet puta manje u odnosu na latinicu, rečeno je na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je održan okrugli sto na temu upotrebi ćirilice u javnom prostoru.
  • Filip Jovanović

    09.01.2020 15:45
    Latinica je neuporedivo bolja od ćirilice. Ja bih da se u Srbiji koristi samo latinica. Decu namerno uče prvo ćirilicu da bi je zavolela. Kada bi učili prvo latinicu, mogu da se kladim da bi apsolutna većina pisala latinicom.
  • ljuba

    15.09.2019 23:33
    svasta
    Deca u osnovnoj skoli treba da nauce oba pisma. Kasnije ce sami odluciti kad ce koje koristiti. U drzavnim ustanovama gde je vecinski narod cirilicnog pisma treba ga koristiti. Vidite u USA se zna koje je pismo glavno.
  • Jogi Letač

    15.09.2019 18:12
    @О Боже
    O Čoveče, Vi savetujete da se neko opismeni, a vaš komentar vrvi od nepismenosti! Brkaju se padeži, iza znaka interpunkcije se ne ostavljaju prazna mesta, da ne nabrajam dalje. Da li ste bar pročitali to što ste napisali pre nego što ste poslali komentar? Verovatno ste ubeđeni da nema nikakve greške u tome što ste napisali. Ма нема везе, ако је на ћирилици, онда је све у реду.
  • Kaćanka

    15.09.2019 12:59
    @ Raka, Pera
    Bas dvojica ste nepismeni i na latinici i na ćirilici!!
  • Preambula

    15.09.2019 10:17
    Forsirano cuvanje cirilice ima smisla samo u velikim drzavama poput Rusije i Ukraine . Ostali ,mali,cirilicni narodi,koji i ovako tesko drugima mogu pribliziti svoju nacionalnu kulturu, tek kroz latinicu mogu komunicirati sa ostalima. U istoriji,postoje prelomne i prelazne tacke,kada zbog razvoja drustva nestaju klinasto pismo,hijeroglifi,rimski brojevi,glagoljica. Tako ce u buducnosti nestati grcko ,hebrejsko i mnoga druga. Latinica i arapski brojevi su svetska cinjenica i buducnost. Cuvati i negovati,prisecati se -da, ali naturati na silu-ne. Jednostavno,nece uspeti.Licno,onog casa kada su mi rekli (oni najgori iz mog naroda)-moras,rekao sam sebi-e bas necu.Pre sam sa voljom i zeljom citao i pisao na cirilici,sada necu,sve dok me teraju i naredjuju da moram.
  • pera

    15.09.2019 10:13
    otkad je došao "sns" na vlast nameću ćirilicu na silu svuda
    50 godina je bila dobra na busevima GSP ,sad nevalja
    zato je iz inata ne koristim i pravim se da je neznam
    SILOM NEIDE
  • Novo naselje fcv

    15.09.2019 10:04
    .
    A da malo više brinemo o ljudima, perspektivi mladih, da se zabrinemo za divljačko trošenje budžetskih sredstava...
  • О Боже

    15.09.2019 09:28
    Новосађанка
    ННовосађанко,запитају се за своје интелектуалне и друге способности.Српко писмо је ћирилица,ни једно друго,ако је не знаш,описмени се,срамотан ти је коментар и оправдање,Војвођанера не постоје,информиши се,тек онда коментариши.Јадно
  • Raka

    15.09.2019 09:20
    To je to
    Ako živiš u Vojvodini i služiš se jednim pismom onda si polu pismen
  • Novosađanka

    15.09.2019 08:56
    Malo razumevanja
    Pismo je sredstvo komunikacije i zato treba i da služi.
    Ćirilica je lepa ali je ne treba forsirati jer se time komunikacija ograničava.
    Po mom mišljenju, decu treba edukovati i dozvoliti im da odaberu pismo izražavanja posle četvrog razreda osnovne.
    Ima dosta dece za koje se ni ne zna da imaju probleme poput disgrafije i koja imaju problema da nauče jedno pismo a kamoli dva i još uspešno da barataju sa oba na pismenim zadacima.
  • Mislilac

    15.09.2019 08:34
    Moje pismo
    Pisaću onim pismom koje mi odgovara i na koje sam navikao!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna