Autor: RTS

Info
21.09.2019.
17:15
U 540 registrovanih destilerija proizvede se petina srpske rakije, ostalo je iz sivih tokova, kažu veliki proizvođači, koji su se udružili u Nacionalni savet.
  • Realista

    23.09.2019 10:57
    Realnost
    Prema statistici više se gine od greške lekara nego od saobraćajnih udesa u koje neki procenat otpada na one izazvane pod dejstvom alkohola.
    Možda su te greške lekara i one kada preporučuju korišćenje alkohola: jednu čašicu rakije dnevno za cirkulaciju, jednu čašu vina zbog njegovog blagotvornog dejstva na crce, imunitet,...
    U Evropi najmanje srčanih bolesti imaju Francuzi, a oni piju najviše vina. Možda je i greška lekara što ne preporučuju pivo jer je kabasto i unosimo veliku količinu tečnosti čime se diže pritisak, a i unosimo veću količinu ugljenih hidrata čime dobijamo pivski stomak.
    Što se tiče rakije od voća odgovor je jednostavan. Englezi bi pravili rakiju od voća da ga imaju u dovoljnoj količini, to važi i za Nemce, Poljake, Ruse,.. Oni prave rakiju od onoga čega imaju najviše, kukuruza, krompira,...
    Rakija od voća je na primer u Nemačkoj daleko skuplja od viskija koji ukus dobija od bureta.
    Pravi konjak je rakija od grožđa (lozovača) koja je odležala u hrastovom drvetu koje je paljeno sa unutrašnje strane. Kada se ta rakija istoči to bure se baca jer ako bi se stavila nova rakija konjak ne bi bio istog kvaliteta. Od vrste hrasta, kao i paljenja dobija se određena boja i šmek lozovači koja tako postaje konjak.
    Može se reći da je viski votka koja je odležala u buretu
    Želim da kažem da je rakija od voća posebna, ukusnija ima svoj šmek i samim tim treba da ima cenu u odnosu na viski koji se dobija iz kukuruza. Kako rakije od voća ima manje ona treba da je skuplja.
  • Pavle

    22.09.2019 11:59
    Neuporedivo više štete
    Ne sviđa mi se što ne sme ni list marihuane da se zalije u celoj državi, a proizvodnja ove opasnije supstance se pohvaljuje. Od onih dvoje dnevno što ginu bar jedan je od nečije alkoholisanosti.
  • Yip Man

    22.09.2019 10:07
    Može li srpska rakija da parira viskiju, votki i džinu?

    Moze kako da ne ali bez zute ose, guslara i vinjaka kojeg nevolim ni na cipeli a kamo li u svom telu.
  • /

    22.09.2019 08:58
    /
    palinka, schnapps, tuica, uzo

    tema nas vraca na sve ovo zbog cega su nam se desile zadnjih 20g
  • Stojnic Nebojsa

    22.09.2019 08:24
    Zašto ne piši o izvoznicima ma
    Nije moguće izvesti rakiju bez ," braćele".Ukinite njih i imate izvioz
  • /

    22.09.2019 01:20
    /
    Nije tacno. srednjeevropske zemlje imaju neku svoju rakiju. Bili smo u istom carstvu
    Grci takodje
  • Laloš

    22.09.2019 00:04
    Dal mogu da pariraju? Voćna rakija je potpuno druga kategorija.....Ona pa deset praznih mesta pa konjak pa još pet praznih pa viski, votka, džin.... Ječam, kukuruz ili krompir da pariraju kajsiji, kruški, dunji, šljivi, malini, jabuci, višnji?
  • JS

    21.09.2019 21:18
    Greska
    Hteli ste da napisete mogu li viski, votka i dzin da pariraju rakiji?

    Sve moje kolege iz inostranstva su lude za rakijom samo ih malo muci sto to tesko moze da se kupi van Srbije..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna