Autor: Blic

Info
21.09.2019.
17:37
Švajcarska kompanija "Krio sejv", kojoj je na hiljade roditelja iz Srbije poverilo na čuvanje matične ćelije, izgubila je licencu za rad, pozatvarala većinu evropskih centara, a svoje klijente ostavila uplašene i zabrinute.
  • Kaćanka

    21.09.2019 20:54
    Koliko se roditelja iz Srbije za to opredelilo?
  • Realista

    21.09.2019 18:43
    Realnost
    Matične čelije gradjana nisu imovina Krio Sejva da bi ih on mogao dati ili prodati nekoj drugoj kompaniji, naročito ne u nekoj drugoj državi. To je imovina gradjana koja je data na čuvanje 20 do 25 godina KrioSejvu, za to čuvanje je plaćena nadoknada.
    Poljska kompanija je to morala znati i pre nego što je preuzela matične čelije morala je dobiti saglasnost od tih gradjana. Ako je poljska kompanija i kupila KrioSejv kupila je ugovorne obaveze KrioSejva tako da ne može da govori o nekom eventualnom dodatnom plaćanju ili slično., Ako ne želi da nastavi ugovor mora da prebaci na čuvanje neoštećene i kompletne (bez uzimanja uzoraka) matične čelije nekoj organizaciji za koju se gradjanin opredeli i kao neko ko raskida ugovor da podmiri troškove transporta i plati razliku za period koji nije iskorišćen.
    Pored ovoga postavlja se jedno veoma veliko pitanje a to su desetine hiljada uzoraka koji čine genetski materijal gradjana Srbije koji može i da se koristi za razna ispitivanja. Smatram da bi što se toga tiče Srbija morala da interveniše, kako bi se taj genetski materijal sa kompletnom pratećom dokumentacijom neoštećen i kompletan vratio i čuvao u Srbiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna