Autor: Tanjug

Info
30.10.2019.
14:34
Tehnologija 5G biće infrastruktura za novu generaciju tehnoloških inovacija koje će oblikovati svet u narednoj deceniji, omogućiti još brži prenos podataka, ali i otvoriti nove poslove i stvoriti potrebu za zapošljavanjem najboljih inženjera, izjavio je danas ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.
  • Srdjan

    02.11.2019 15:42
    nema shanse
    zbog novog zakona o pausalcima u IT, prihod od IT u fiskalnoj 2020 za izvoz IT usluga i proizvoda ce biti do 100 miliona evra, koliko je ukupan izvoz svih "drzavnih" firmi. Kako ce barem domacih 80% informaticara koji inache rade za strane klijente otici u Nemachku i EU, 5G u Srbiji nece imati ko da koristi, 3G i 4G su dovoljni.
    A za milijardu evra zhivih para godishnje, koji nece uci u Srbiju 2020, sami ste krivi ministre.
  • BS 30/300GHz

    31.10.2019 00:37
    dobro drvo
    Pardon, nama treba zapravo samo fXg kojom se neki za svagda odavde teleportuju u neku vanzemaljsku civilaciju bez mogućnosti svakog daljeg direktnog kontakta sa Zemljom, a naročito Srbijom i onima koji su tu zapali rođenjem ili voljno, ni u nekoj bližoj budućnosti, jer se oni istoj ni sa 3 i 4 g više ne mogu nadati. Što ne nacrta narodu malo infrastrukturu 5g, šta ona podrazumeva i šta košta, zbog čega je 5g frka i ko to profitira iz olako obećane 10x veće brzine, kad sve tako lepo zna, i ko će to da je stavi u zakone i koje, Pametnjaković IT Izvoznik Demagog kao što lepo zna da se dodvori i nahvali? Hoćemo li se o infrastrukturu tu saplitati, sudarati se sa njom na svakih 5 koraka, hoće li nam padati na glavu, blejati nam u sobe? Hoćemo li 365 dana u godini samo svrdlati grad, pleviti naokolo ono malo gradskog zelenila pa u žbunje i cveće sakrivati sad 5g mrežne ćelije, preusmeravati saobraćaj da bi bežičnu 5g vešali na gradsku rasvetu, ili ćemo sad i na svakoj trafici imati jednu mini baznu stanicu, a dvonošce držati in&out zakucane na smartfone i ajpede isto toliko i u nedogled ili sve do 6 g ako iko ostane normalan do tada, a i živ, jer zdrav neće biti? Šta košta ta 5g sitnica? Kako ona izgleda realno, brža li je od pruge St. Pazova-Kelebija, ili je jeftinija, prolazi li kroz Čortanovce?
    https://www.youtube.com/watch?v=Tc0FEKmf1iM
    Još nešto, direktno... da li nama zapravo drvoredi gradski nestaju zbog mreža i slabljenja signala koje drveće izaziva? Ko to odobrava?
  • Tesla

    30.10.2019 20:02
    5G
    5G tehnologija je kontraverzna tehnologija jer su zracenja na tim frekvencijama vema stetna po bioloske organizme u polju delovanja. Do sada su se koristila u vojne svrhe kao oruzje.

    5G ce u teoriji doneti mnoga poboljsanja u brzini i kvalitetu komunikacija, ali je u sustini veoma stetno. Najveca primena ce biti za samovodjene automobile, i u to je ulozeno previse para da bi se sada odustalo.

    U Srbiji nece zaziveti u toj primeni sigurno, vec verovatno samo za bezicne komunikacije u mobilnoj telefoniji. Medjutim, pravice veliku stetu po zdravlje stanovnistva sto ce se uociti tek posle nekoliko godina, verovatno kad investitori u 5G projekat povrate svoj novac.

    Na vama je da odlucite sta vam je vaznije.


  • aca

    30.10.2019 16:38
    zato su se gospoda iz vlade potrudila da to ove godine ne bude tako, donosenjem novog zakona a it pausalce koji stupa na snagu 01.01.2021.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna