Autor: N1

Info
02.11.2019.
19:21 > 23:22
Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je kurs dinara prema evru i drugim valutama nerealan i da ne pogoduje izvoznicima iz Srbije.
  • Branislav

    04.11.2019 17:06
    Znači imamo gomilu evra u ponudi o onda je normalno da pada cena robi koje ima u izobilju. Ne vidim kojim tržišnim mehanizmom treba da oborimo cenu dinara. A zalažemo se za tržišnu privredu. Jedino da NBS pokupuje sve evre u ponudi. Onda će rast rezervi opet da podigne cenu dinaru. Ne znam, jedino da uvedemo sankcije sami sebi.
  • Limanac

    04.11.2019 12:59
    Meni više odgovara jak dinar.
    Meni je plata u dinarima, a svaki stambeni kredit je indeksiran u stranoj valuti.
    U prevodu: da bi nekolicini poslodavaca bilo lakše da isplaćuju bedu od 300 evra zaposlenima, milionima građana Srbije treba da bude teže jer će im skočiti rate kredita.
    A domaćim poslodavcima daleko lepa kuća.
    Svi smo videli kako se velika većina njih ponašala prema zaposlenima u zadnjih 30 godina.
    Nije mi ih nimalo žao.
  • Gradjanin pokorni.

    03.11.2019 11:18
    Samo vestacki odrzavan kurs moze pomoci da predsednik odrzi obecanje i prosecna plata na kraju godine bude perko 500 eura.
    To sto realno vrednost domace valute na mesecnom nivou gubi vrednost od 1 do 2 procenta nema veze.Ko odlazi na primer u Nemacku moze da se uveri da je vecina proizvoda od hemije , prehrane i tehnike jeftinije ili bar ista cena kao kod nas.
  • Dinaroid

    03.11.2019 11:06
    A da malo vidimo ko ima koristi od slabljenja dinara? Obican narod? Tesko. Kako moze biti bolje sa platom od 200 evra umesto 300 evra? A zagovornici slabljenja dinara nas uporno pokusavaju vratiti u inflatornu spiralu sa kojom smo ziveli poslednjih 60 godina, sa kratkim, mikro pauzama. Privreda kojoj je jedini izvozni adut slaba sopstvena valuta je jadna privreda ali to vec znamo. Uostalom i ta prica je suplja jer u cenu svakog proizvoda ulaze barem energenti (ako vec imamo takvu privredu u kojoj je stavka uvoznog repromaterijala minorna). I sta dobijamo slabljenjem dinara? Skacu cene svega i kupovna moc opada. Inflacija. I bogate se privilegovani koji imaju pristup devizama po povlascenom kursu. To smo vec toliko puta gledali. Je l to cilj?
  • Kakvo lupetanje

    03.11.2019 10:33
    Kada izvoznik nije konkurentan iako je i sa ovakvim kursom minimalna odnosno prosečna cena rada u Srbiji bedna u poređenju sa zemljama Evrope, to je pokazatelj da takav izvoznik nema šta da traži na tržištu a ne da je valuta precenjena. Uzgred potpuno je tačno da smo u vreme najnestabilnijeg kursa bili i najbogatiji odnosno milijarderi, ali je problem što je to tako bilo samo na papiru dok u realnom svetu za te milijarde nismo mogli pazariti ni veknu hleba.
  • Иван Грозни

    03.11.2019 09:43
    Шта је боље, десет пута скочити са првог спрата или једном са десетог? Тако се може описати монетарна политика презадужених земаља које више увозе него што извозе, а у које спада и Србија. Још од азијске финансијске кризе 1998., оваква комбинација показала се као фатална. Вештачким одржавањем курса динара ствара се илузија о расту плата и стандарда и подстиче задуживање. До прилагођавања ће свакако доћи, само је питање колико ће бити болно. Није исто када динар слаби 1% или 2% годишње или 15% преко ноћи. Главни циљ економске политике не може бити стабилност курса, већ раст привреде.
  • Petar

    03.11.2019 07:47
    .....
    Taj film smo gledali '80-ih godina prošlog veka, skoči DM i odmah poskupi gorivo a za njim par dana i struja a potom i svi (domaći i strani) proizvodi. Ko je imao platu, recimo, 500DM tj 50.000. dinara (1DM=100din) odjednom, ako depresijacija obori vrednost na 150din/DM, ima platu 333 DM a sve je skuplje nego pre poskupljenja. Preko noći ti neko ukrade 1/3 zarade. Isti je slučaj sa ljudima koji imaju kredite, ko je imao ratu od 400 DM, tj 40000 dinara je posle ove čuvene mere jmorao da plaća 60.000 dinara. U prvo vreme plate su tada ostajale iste u dinarima, vremenom su se povećavale a pošto se gubio smisao depresijacije vrednost DM se opet obarala i tako u krug. To smo još zvali i inflacija.
  • Živković

    03.11.2019 07:35
    Hahaha pa poenta je da bude takav kurs jer novopečena politička mafija može jeftinije da uvozi robu i preprodaje skuplje.
  • Lazo

    03.11.2019 01:33
    Hehe, pa profesor se zalaze za valutu cija cena nije trzisna. To smo imali sve godine komunizma i to nikako nije valjalo. Razlog zasto dinar raste je sto Srbija ima veliki priliv stranih investicija (FDI) i sto Evropa stampa pare. Istovremeno, srpski dug se smanjuje.

    Tacno je da jaka valuta ne pogoduje izvoznicima, ali ima nekih drugih prednosti. Jaka valuta je dobra za neke losa za druge. Slaba valuta isto tako. Bolje je prepustiti trzistu da odredi realnu cenu nego da recimo profesor odredjuje kurs. To smo kao sto rekoh imali i to ne valja za nikog.
  • Predragg

    02.11.2019 23:43
    Nasa cuvena snaga-Konvertibilni Dinar (jer,mnogo smo jaki).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna