Autor: RTS

Info
07.11.2019.
21:59 > 22:01
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković navodi da će u narednom periodu u pronatalitetnu politiku biti uloženo preko 200 miliona evra, pre svega kako bi se omogućila vantelesna oplodnja za sve zainteresovane parove.
  • Vera

    23.11.2019 09:00
    021
    Prvo dete kad sam rodila,dinara nisam dobila,trojke kad sam rodila dinara nisam dobila,samo materijalno godinu dana,skoro sam rodila devojcicu,na nju isto nema nikakvu novcanu pomoc,kazu rizik za drzavu svako 5 dete. Sramota,za druge stvari ima pravno,vrtic,prevoz,uzinu,udzbenike i sve sem novca. Zalosno,nisam njih rodila zbog novca,vec sto volim decu,bilo bi reda pomoci porodice sa vise dece.
  • Mm

    13.11.2019 12:47
    Razum
    Pa ako vi imate bolji predlog kazite ili ste nauceni (neuceni) samo na kritiku lil bas vas da srbi izumru bas ste glupi vucic sve radi po planu taj pametan covek voli srbiju i svoj narod
  • MM

    11.11.2019 12:28
    @ Sreto
    Tema je vec zastarela ali posto se ovo ocigledno odnosi na mene, da Vam odgovorim. Kao prvo, nemojte menjati teze i brkati stvari. Putevi su strateski interes i jedan od glavnih infrasktrukturnih mreza u drzavi. I da, koristimo ih svi, manje-vise. Sad cete reci i deca su interes drzave. Da, ali ja lepo napisah da se natalitet resava stvaranjem uslova za zivot a ne zavlacenjem ruke u tudj dzep. Roditelji cesto miale da samim rodjenjem deteda sticu pravo da se nakace drzavi na jasle. Ali posto smo drzava svi mi, ispada da smo tim socijalnim davanjima svi mi kao gradjani nepitani uvuceni u finansiranje tudje dece. Dakle potpuno je razlicito ako se od nasih zajednickih para finansira nesto od opsteg znacaja poput eto puteva, i kad se od tog zajednickog novca nekom uplati na racun zato sti je rodio dete. Koliko god da se prica o deci predstavlja kao opsta briga, ipak je to prvenstveno briga onih koji su ih rodili i to roditelji treba konacno da shvate. Mene licno njihova deca zanimaju koliko i jucerasnja kisa.
  • Sreto

    11.11.2019 08:09
    Logika
    Po nekima, ovo je novac svih poreskih obveznika i ne treba ga tako trositi.Pa ako je tako ne treba ni auto puteve praviti.Ne putuju svi poreski obveznici njima.
  • Goran

    09.11.2019 09:51
    Javite se za dve godine kad budete davali pare a do tad ćutite! Žovi!
  • Dr

    09.11.2019 00:39
    a 9.11.
    A 9.11. o fabrici čokolade u Novom Sadu i platom za radnike od 300 eura.Toliko o NATALITETU.
  • Петровград

    08.11.2019 16:20
    MM

    Делимично сте у праву, то ''дељење'' је својствено социјалистичком менталитету и државама. Тамо где социјализам пусти корење, нема наталитета. Једини изузетак том правилу је период опоравка након рата. Посао државе је да тамо где је могуће што више олакша и упрости живот грађанима, а не да ''бесплатно'' дели туђе. Потребна су системска, а не ad hoc решења.
  • MM

    08.11.2019 14:49
    Molim neka mi neko objasni ovu populacionu "lpolitiku".. Bez obzira da li je ovo predizborna prica, taj novac ide iz nekog budzeta. Buzet punimo svi mi, porezima, doprinosima, itd... E sad po kojoj uvrnutojj logici se moj (vas, tudj, bilo ciji) novac uzima iz kase da bi se neko castio sto je dobio dete?! Ja licno dece nemam, prosto ih ne zelim, i ne vidim zasto bih placala za tudju decu sa kojom tek nemam nista. A ako je drzavi bas do nataliteta nek gleda da poveca standard i popravi uslove zivota pa ce valjda biti i vise dece. A kladim se da ovi sto imaju decu nisu to radili misleci na natalitet vec zbog sebe. Nataliteta se obicno opsete onda kad na na konto te price treba da kapne koji dinar...
  • Mmmmm

    08.11.2019 12:16
    Da,da,da pred izbore i pticijeg mleka ce biti!!!
  • Da

    08.11.2019 11:28
    I narednom periodu ona neće biti faktor. Laži i obmane.
  • Dr

    08.11.2019 10:52
    @Dark Confidant
    Tebi nemam nameru da objašnjavam moju stručnost jer si izgleda BOT i ne možeš da razumeš suštinu kratkog,relativno jednostavnog komentara.Ili pročitaj još jednom pažljivo ili neka ti neko pomogne.Nadam se da ti domaći zadatak neće teško pasti.
  • Biljana

    08.11.2019 10:41
    Kasno
    Postali smo zemlja starih automobila i ljudi.Uskoro ce uvesti obaveznu skolu za babe i dede posto dece vise nema.
  • Slavisa

    08.11.2019 09:39
    U zemlji lopova je sve moguce
    To sve roditelji popiju i pojedu 99,99% dece nakon bilo kakve pomoci nema sta da jede putovanja,telefoni,krpice,automobili od strane roditelja po rodjenju.

    Mi kao narod koristimo decu za sticanje materijalnog bogatstva i brzog provoda.

    To moze ali u normalnoj drzavi gde zivi normalan narod ne nenormalan.
  • Boba

    08.11.2019 09:22
    Sistemske mere
    Povećanjem novčane pomoći nećete rešiti suštinske probleme, samo ćete stimulisati određene socijalne grupe (među svim narodima u ovoj zemlji, ne izdvajam nikoga) da inkasiraju socijalnu i svaku drugu pomoć na konto rađanja dece. Neka ostane na 100.000 ali preduzmite mere i na drugim poljima: obezbedite dovoljan broj pedijatara i ginekologa po domovima zdravlja, dogradite/rekonstruišite dečiju bolnicu, sprečite nestašice lekova i suplemenata (večiti problem sa npr. Vigantolom), izgradite vrtiće, zaštitite žene od diskriminacije pri zapošljavanju, zaštitite ih od otkaza i samovolje poslodavca pri povratku sa porodiljskog, obezbedite besplatne vanškolske aktivnosti - sport, radionice, strani jezici... Obezbedite besplatne ili makar značajno jeftinije udžbenike za školu. Rešite još gomilu problema.
  • Donator

    08.11.2019 09:19
    @Nebojsa
    ti slobodno daj iz svog dzepa kome kod zelis 10000e.... mislim kad se vec gadjamo svotama I novcem kog nema…
  • b

    08.11.2019 09:12
    Dajte vi svim porodicama sa decom neke poreske olakšice isl, pomoć bilo kakvu što ste godinama obećavali a nikada niste ispunili...
    SVI VI!! Samo pred izbore se setite pa "zaboravite" i opet prisetite po potrebi...sramota!!
    Zašto se samo računa treće dete od kada ste vi došli na vlast?
    Zar nisu sve porodice sa 3 dece jednake ?!

    U čemu je problem to već jednom regulisati trajno?!!
  • Dark Confidant

    08.11.2019 09:09
    @dr
    Čega li si ti dr da mi je znati??? Natalitet i standard su obrnuto proporcionalni. Ako nisi primetio države sa najvećim standardom imaju jako veliki problem sa natalitetom koji rešavaju imigracijom dok sa druge strane države sa najnižim standardom imaju najveći natalitet.
  • Kliksejver

    08.11.2019 08:31
    Ne lozite se, to je Maja
    Predizborna kampanja je uveliko u toku, svaki dan ce biti sve neverovatnijih izjava i obecanja. Bojkot bre - da cestitaju jedni drugima na pobedi u utakmici bez ucesca suparnickog tima.
  • srđan

    08.11.2019 08:17
    xx
    Dobra fotografija :)
  • HebojIIIa

    08.11.2019 07:48
    Nebojsa ti si ,verujem, iskusan roditelj?
    Kako ces ti nesreco da vaspitavas tu decu, pa procitaj sta si napisao?
    I tvoja majka sigurno misli za tebe da si "ko nijedan", to tako ide.
    Nebitan.
    Ne doprinosis.
  • Uciteljica

    08.11.2019 00:08
    Na svu srecu nebojsa, tebe niko nece nista pitati.
  • Dr

    08.11.2019 00:05
    Prolupala
    Problem sa NATALITETOM imaju Srbi jer zbg siromaštva i neizvesnosti i ako stupe u brak jedva se odluče i na jedno dete.Maja je ili PROLUPALA ili je ova izjava PREDIZBORNA KAMPANJA.Kako je predsednica Skupštine zamislila da samo Srbi primaju pomoć što ne bi bilo po Ustavu jer sve ostalo bi ispalo da Država Srbija sama plaća da joj nacija-Srbi postanu manjina u svojoj sopstvenoj zemlji.Ima mnogo nacija koje su takođe građani Srbije i ovo bi ih veoma obradovalo.Povećajte Vi STANDARD Srbi će sami dobiti želju za porodiciom a ne da se potucaju po belom svetu jer važimo za vredan i radan narod.Ako budu mogli da žive od svoga rada i uređenim sredinama i sela naće biti napuštena.
  • Тодор

    07.11.2019 23:25
    Јесу, лопови су и бахати су, али да ли све треба критиковати?
    Људи попут Вас ће увек наћи неки замерку.
    У ДЕСЕТ МЕСЕЦИ ове године рођено је 612 беба више него у истом периоду прошле године.
    То је огроман податак. На морталитет не може да се утиче.
    У Федерацији БиХ муслимани имају већ другу годину заредом пад од око 800-1000 рођених ГОДИШЊЕ, а роди их се око 14.000 (сама Србија без Срба са Косова има 64.000 рођених)!!!
  • Za svaki minimalac

    07.11.2019 22:59
    Više nam(vam) neće ni milioni pomoći.

    Naša deca će se rađati po tuđim državama.

    A vama, gospodo na vlasti... Bog će vas dostojno nagraditi.

    Za sva vaša putovanja.
    Za sve vaše džipove.
    Za sve vaše kilometre lažnog asfalta.
    Za svaki prodati hektar yemlje, svaku banju, poljoprivredno dobro, aerodrom...
    Za naš pamćeni helikopter i njegove žrtve.
    Za ubijenu ženu kod naplatne rampe.
    Za sve vaše podignute spomenike i fontane, umesto pomoći narodu.
    Za sve iseljene ljude.
    Za sve uhapšene pištaljke.
    Za sve prebijene ljude.
    Za sve spaljene kuće.
    Za svaki oduzeti komad oružja.
    Za svaki prodati, a prethodno oduzeti komad oružja.

    Šteta, nema mnogo mesta da navedem sve.
    Mada, može neko i da nastavi?
  • Novosadska

    07.11.2019 22:29
    Nek plate...
    ... prvo ovo što duguju!
  • Nebojša

    07.11.2019 22:24
    Hmmmmmm
    Da se pitam za prvo dete ne bih dao NIŠTA jer jedno kao ni jedno. Ali ako dobije drugo onda bi tek mogli da dobiju i dodatak za drugo.
    A delio bih tako sto bi prvo dete bila pomoc ako se sobije i drugo i onda za dva deteta 7.000 eur a ko dobije TRECE koje i predtavlja povecanje nataliteta dao bih 10.000 eur.
    I to bih odredio u kojim sredinama to važi da bi oziveli zapustene i slabije krajeve.
    U Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu NULA.
    Nula bi bila za Preševo i Bujanovac, Šabac, ... i za sve nacije sa smanjenm natalitetom sto znaci da pomoc ne bi bila.moguca za Rome i Albance.
    Pomoc bi mogli da dobiju od nacionalnih manjina svi ostali.
    Jer ako se bude davalo svima onda cemo vrlo brzo za 15 godina imati veliki problem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna