Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Info
12.11.2019.
09:28 > 13:04
Vaspitni šamari i drugi oblici telesnog kažnjavanja dece i dalje su u našem društvu posmatrani kao vaspitne metode, iako je nauka dokazala da nemaju željeni efekat, a zakon svaki vid nasilja nad decom zabranio.
  • Bili Piton

    14.11.2019 15:34
    Par zapazanja
    Ali-Zoran i 140 strucnjaka: najveca budala moze reci da sunce sija i niko to nece osporiti, pa makar imao 5 doktorata iz astronomije. Milivojevic je rekao nesto, a 140 strucnjaka je skocilo na njega, umesto da ospori njegove tvrdnje. Mozda zato sto je rekao istinu?
    Najbolji interesi: sta je to? Moja deca su zdrava, sita, obucena, obuvena i imaju krov nad glavom. Dok god budem mogao da im obezbedim, imace to, a za vise ce morati sami da se snadju. Njihova majka i ja pokusavamo da im damo dobar primer u ovom drustvu gde su moralne vrednosti potonule. Ne zelimo da ih guramo na ono sto nece, drago nam je kad i ako poslusaju.
    O vaspitanju: Deca istrazuju, ali ih od malih nogu treba kanalisati, pricati im, davati primer i uciti ih. Decu ne treba tuci, ali to ne treba zabraniti, mora se ostaviti kao poslednje sredstvo, kad nista drugo ne pali. Svoju decu nikad nisam udario, ali to da li ce dete dobiti batine ili ne zavisi i od deteta, i od roditelja, i od situacije.
    Strucnjaci u tekstu nisu napravili kljucnu razliku izmedju vaspitanja decaka, koji vole fizicke aktivnosti i devojcica, koje vole socijalne interakcije. Decaci se radjaju bez socijalnih vestina, bez intuicije i smisla za lepo, za meru, bez stila; devojcice sve to imaju. Mozda je dobra ideja razdvojiti skole, jer devojcice u sadasnjem skolskom sistemu prosperiraju, a decaci stagniraju i padaju (imam i sina i cerku, znam kako je).
  • /

    13.11.2019 10:59
    /
    nema nista gore neko deci davati one stilizovane drvene igracke /sa kojima se jedino mogu mlatiti medju sobom/

    deca se razvijaju i uce svakoga momenta tako da moraju zapazati i upijati i detalje na igrackama.
    sa drvenom kockom cete dobiti drveno dete
  • Pera

    13.11.2019 07:01
    Zoran Milivojevic je psihoterapet. "Ovi drugi" su razvojni psiholozi. Svi su strucni u svom delu posla. Ne vodite dete kod kardiologa ako ima upalu sinusa. A lekari su i jwdni i drugi, ali specijalizovani za oblast kojom se bave. Kada ce ovo nase druatvo poceti da postuje nauku?
  • Za realno uredjenje

    13.11.2019 06:42
    Sve više verujem da je potrebno da se počne sa izdavanjem roditeljske dozvole za sve ljude koji imaju decu. Država izdaje vozačku dozvolu kao dokaz da je pojedinac prošao obuku i da je razumeo pravila učestvovanja u saobraćaju, a kada je u pitanju nešto mnogo bitnije kao što je roditeljstvo po meni, tu ne postoji nikakva obuka, što je suludo. Uvesti obaveznu psihološku obuku roditelja sa psiholozima o principima vaspitavanja dece. Ukoliko roditelj ne poštuje pravila, suspendovati mu privremeno dozvolu za roditelja, ponovo na razgovor sa psihologom. Ali, roditelj mora imati neki alat prinude nad detetom po zakonu! Kako očekujemo da dete prihvati, kada napuni 18 godina, da neko (država) IMA PRAVO da primeni silu prema njemu ako ne poštuje društvena pravila (policija), a do tog momenta mu roditelj nije smeo ništa?! Pojedinac mora da se boji nečega kako bi bio pod normalnim kontrolom. Zašto su kreirane religije nego da se narodi drže pod kontrolom, jer će ih u suprotnom stići strašni sud?!
  • Ja

    12.11.2019 23:22
    @Bulevar Evrope
    Jedina delima koju imam je da li je taj šamar bio toliko jak da je izazvao takav poremećaj u smislu za poeziju, ili je baš trebalo da te bije češće da ne pišeš tako glupe pesme?!
    P.S. Ne kaže se da nekoga biju SVOJI roditelji nego NJIHOVI roditelji.
  • BulevarEvrope

    12.11.2019 22:03
    Roditelji, o roditelji! vi koji bijete vasu decu,
    Vi velicate Arkana, vi slusate Cecu!

    Niz Dunav iz daleka stizu galije carske,
    iz njih horde divljih roditelja ce vlastitoj deci j. majke!

    na sred ulice jedan otac nad svojim sinom izvodi dzudo zahvat,
    krvnicki zavrce mu i ruku i nogu, govori mu da je glup i da je hrvat.

    Gde god da odes tu je lom, krv, urlici i svadja,
    jedna majka snajperom sa zgrade svoju decu gadja!

    Na internetu pise da ce lude roditelje da brani Toma Fila!
    Postoji mogucnost da ce svi zavrsiti u registru pedofila!


    Iskoristio bih ovu priliku da posvetim ovu prelepu pesmu deci koju tuku svoji roditelji. Prema nezvanicnim podacima, u Srbiji preko 200 000 dece godisnje bude izlozeno nasilju od strane svojih roditelja. Eto posto se blize novogodisnji praznici predlazem akciju da se toj napacenoj deci obezbede neki novogodisnji paketici i sl. A ja cu od sutra ujutru u centru prodavati razglednice za decu koju biju roditelji. I samo bih da naglasim da je meni je tata jednom opalio shamar jer sam ga nesto podjebavo, pre nekih 30 godina.

  • Apel

    12.11.2019 21:49
    @ Jasmina
    Psihologija i jeste "polu nauka" te je ne treba suvise ozbiljno shvatati. Gotovo dve trecine istrazivanja iz psihologije nije ponovljivo, tj. opisuje slucajeve, bez obzira sto ukljucuje vise hiljada ljudi. Kada nema ponovljivosti rezultata, nema ni opsteg zakljucivanja. To je najveci problem psihologije vec godinama.

    https://www.nature.com/news/over-half-of-psychology-studies-fail-reproducibility-test-1.18248

  • Sta ces?

    12.11.2019 21:44
    @NS
    Imam dete.
  • /

    12.11.2019 21:18
    /
    sve imate na primeru oko sebe
  • rada

    12.11.2019 21:02
    Kako ih vaspitaju tako ce im i vratiti.
    Deca se rode takva da ništa ne znaju.
  • Jasmina

    12.11.2019 20:23
    Pobrkali ste lončiće
    Toliko su mi žalosni komentari na ovaj tekst. Pitam se kad su to psiholozi i pedagozi postali "kvazi stručnjaci".

    Novotarije sa zapada?

    Bahata i neobrazovana omladina? Mislte da današnji agresivni klinci nisu dobijali batine? Odakle vam potkrepljenje da to tvrdite?

    Nama ništa ne fali?!

    U kakvoj zabludi živimo ako mislimo da svi problemi agresije i nasilja proizilaze od "novotarija" , psihologa, pedagoga i izbegavanja fizičke kazne. Pogotovo kada se svi stave u isti koš, a ne misle svi isto. Možemo da diskutujemo ali da srozavamo nauku dok istovremeno krunu stavljamo samoprozvanim "strucnjacima" koji od struke nemaju nista, mozda neki kurs i naravno svoj blog na svim drustvenim mrežama... da vaspitanje i odrastanje svedemo na to da ili ne fizicka kazna ili kazna uopšte?!

    O roditeljstvu je uvek najlakše pričati i svako misli da zna najbolje zakljucujući na osnovu "pouzdanog" istraživanja na uzorku - jedno ili dvoje svoje dece!
  • Primetih

    12.11.2019 20:10
    Nešto
    Na ovom sajtu puno ljudi agresivno ostavlja komentare, hejtuje, bije i ne vakciniše decu. Jadna deca.
  • Момир

    12.11.2019 20:03
    Учитељица
    Моја учитељица је ломила ленијаре (лењире) најгорим ђацима о главу, шутала их ногом док стоје за таблом, ми смо само немо гледали јер ко је смио тад и да помисли да о томе бекне и ријеч. Не кажем да је то нормално, из данашње перспективе, то јесте недопустиво насиље над дјецом и сигурно је оставило трауме појединим.

    Па ипак, паралелно с тим, углавном је била веома правична, научила нас је много чему, усадила нам у свест неке моралне кодексе који важе и данас и важиће док је света и века, имала је добар смисао за хумор, уградила нам основно знање из правописа и математике, лепо је цртала, певала, била је свестрана, водила нас на екскурзије...
    Сви смо је се бојали али смо је више од тога волели.

    Отприлике као кад Слободан Алигрудић у филму "Сјећаш ли се Доли Бел" ујутру шамара синове за породичним столом јер су то и заслужили а увече их води у биоском и дијели им бомбоне. И сви су из генерације постали људи, већина има здраве породице, нико није израстао у криминалца, наркомана или душевног болесника.
  • Петровград

    12.11.2019 19:55
    Natalija
    12.11.2019 • 18:32

    Мислим да ме нисте најбоље разумели.
  • Dekins

    12.11.2019 19:18
    Panta rei
    Šta ćeš, vaspitavaćemo po savetu "stručnjaka" a onda ćemo ih prepustiti državi i sudovima da ih vrate na pravi put gde će njima pretiti za to vreme a mi ćemo završiti kao kolateralna šteta.... I krivi za kućno vaspitanje istih
  • Dejan

    12.11.2019 19:06
    Stručnjaci
    Gospodo , ne priznajem nikakvu struku, niti diskusiju, ukoliko pomenuti nema minimum dva klinca i fakultet .
    Ajd zdravo
  • Baten

    12.11.2019 18:52
    Nebuloze dokonih
    Kako "stručnjaka" tako i komentatora!
    Ipak deca povlače gene svojih roditelja, te se ja držim onoga što je rekao Duško Radović: "Tucite decu kad počnu da liče na vas"(po ponašanju)
  • A

    12.11.2019 18:51
    Kada su meni pre tridesetak godina neki odrasli govorili da ne udaram loptom beton, ne vičem pred zgradom ili sllično, pokupio bih se i otišao. Kada ja danas nešto slično kažem danas nekim novim klincima, krenu da se raspravljaju, a ubrzo dolaze i roditelji.
  • Kaiš p

    12.11.2019 18:44
    Prvi put razgovor drugi put kazna a treći put KAIŠ PO DUPETU za istu grešku.To je g MILIVOJEVIĆ rekao i nije tačno da nije bilo istraživanja U SAD preko 100000 hiljada ispitani koji su PONEKAD bili kažnjavaju su mnogo sigurniji U sebe i odgovornija .Maltretirati nikad kažnjavati kad nema drugog načina DA
  • Natalija

    12.11.2019 18:32
    @Petrovgrad
    "Тако ће и он кад порасте решавати проблеме угризима и песницама. Када буде осакатио или убио неког, тај ''више то неће радити''.
    Pazi da te slučajno ne sretnem, gotov si!
    Tako bi bilo po tvom receptu, ali kod mog deteta se mozak razvija, a kod nekoga ostane na nivou 2'godišnjaka!
  • NS

    12.11.2019 18:26
    Sta ces?
    Poduci ga ti kvazi strucnjace novopecenim "metodama". Sva sranja sa zapada gutate kao curke kukuruz. Imate li mozak?
  • NS

    12.11.2019 18:17
    @Vladimir
    Neka ste se vi potrudili da pronadjete biografije tih "velikih strucnjaka". Jer Srbija je puna velikih strucnjaka. Zato nam ovako dobro ide. Vekovima se deca vaspitavaju uz primenu "vaspitnih mera" pa im nista ne fali. Sad su novopeceni strucnjaci otkrili "toplu vodu" pa nam svoju mudrost prosipaju svakodnevno. Zbog tih novih "metoda" vaspitanja, omladina nam je bezobrazna, bahata, neobrazovana, mlitava i nesposobna za bilo sta. Valjda je to i cilj ovih "novopecenih" zastitnika prava deteta
  • Sta ces?

    12.11.2019 17:00
    Udari ti dule slobodno, kao sto su i tebe kada si bio mali, jer ocigledno ne znas drugi nacin.
  • @Dule

    12.11.2019 16:55
    Ja znam gomilu dece koja kad im kazes da nesto ne rade i objasnis zasto, to ne rade dalje. Ako dete od 9 godina radi namerno to sto mu se kaze da ne radi onda postoji dublji problem, koji nije nastao tad, vec se pojavio mnogo ranije, samo sto se niko nije bavio njime. Sa 9 godina je teze promeniti ponasanje deteta nego sa 3, ali o tome treba na vreme da se misli, a ne kad dete vec ima 9, 10, 15 godina, pa radi stvari koje ne bi smeo.
  • vic milenijuma

    12.11.2019 16:49
    "Vekovima je funkcionisalo i imali smo uređeno društvo."
  • Gnjurac

    12.11.2019 16:36
    A gledanje tv, racunari i telefoni u uzrastu do tri godine nije zlostavljanje???? Udjite u bilo koji restoran i videcete kako roditelji sediraju decu uredjajima. To je kao OK???
  • Петровград

    12.11.2019 16:29
    Natalija
    12.11.2019 • 14:13
    Teorijske gluposti
    ''Objašnjavala sam detetu od 2 godine da nije lepo da ugrize drugu decu i da to boli!
    Shvatio je kad sam ja njega blago ugrizla! Više to nije radio!''

    Тако ће и он кад порасте решавати проблеме угризима и песницама. Када буде осакатио или убио неког, тај ''више то неће радити''.
  • Dule

    12.11.2019 16:18
    Kazes detetu od 9 godina da ne radi nesto i ono to radi nameeno.Sta ces??Uzme dete i poliva te vodom ti kazes nemoj ono poliva i dalje .Sta ces??Lomi stvari po kuci ti kazes nemoj ono nastavi da lomi.Sta ces??Idete po ulici ono hoce da trci na sred puta ti kazes nemoj ono hoce i nastavi da trci .Sta ces??Uzme upaljac i pali po stanu ti.kazes nemoj ono hoce.Sta ces??Na kraju uzme dete noz i krene da te ubode ti kazes nemoj molim te ono kaze bas me briga nisi mi kupio igracku uboscu te .Sta ces??Mislite da deca ako nemaju nikakvu kontrolu ne mogu da budu bezobrazna i surova??Mogu itekako.
  • Jelena

    12.11.2019 16:15
    Interesantno je
    da se Zoran Milivojević u tekstu pominje kao samoproklamovani, dok se iza termina "stručnjaci" ne spominju ikakva imena (ovo je inače česta pojava u svim medijima).
    Žalosno je to što je 140 neimenovanih stručnjaka stalo u odbranu političke korektnosti i svetskih trendova (što je žalosno česta pojava u društvu).
    Posebno je žalosno to što neimenovani stručnjaci kažu da deca koja su tučena kod kuće - tuku drugu decu na ulici. Nije tačno. Deca koja mlate drugu decu su ona koja GLEDAJU KAKO TATE TUKU MAME I OBRNUTO. Naučite roditelje da se pristojno ponašaju i imačete čitavu plejadu mentalno zdrave i vesele dece. Deca GLEDAJU NAS i zbog toga su, u nedostatku boljeg izraza, sjeb...na.
  • Vladimir

    12.11.2019 16:09
    @roditelj
    Da ste se makar malo potrudili da, makar, izguglate potpisnike, videli biste da su svi do jednog daleko veći stručnjaci za vaspitanje dece od lekara opšte prakse dr Mizoginovića Nasilnog. Isti je stručnjak sa lečenje gripe i, vrlo malim delom, za psihoterapiju. Nijedno od ovih znanja ga ne čini stručnjakom za vaspitanje dece, a mizogini stavovi i pravdanje nasilnika ga diskvalifikuje da o ovoj temi govori i kao laik.
  • Seba

    12.11.2019 16:00
    stop nasilju
    Osnovno kad udarite dete dokazujete mu da se problem moze resiti nasiljem, pa onda ono to primenjuje na drugoj deci...kasnije tinejdzerima.. ko ima mozga razumece..
  • Formula

    12.11.2019 15:22
    Vekovima je funkcionisalo i imali smo uređeno društvo.
    A sad, kad su odjednom postali pametni, vidi se kakvo društvo imamo.
    Empatija = 0, Danci je počinju predavati da bi uterali omladini empatiju.
    Egoizam = Max
    Agresija = MaxMax.
    Laž & Manipulacije = Beskonačno.
    Objasnite mački da ne treba da šamara mačiće, već da sedne i razgovara sa njima.
    A šta, kao, bolji smo od mačke?
    E, nismo. Gori smo.
  • Петровград

    12.11.2019 15:21
    У праву су 100%. Родитељство није једнако родити. Родитељство је одгајање и васпитавање сваког дана током целе године. Делује се превентивно, а ако се примети нешто лоше одмах и исправља. Овде се прескаче тих неколико најважнијих корака, па се ти недостаци надопуњују насиљем. Иначе, први сам који каже да деца поред права имају и обавезе.
  • Roditelj

    12.11.2019 15:21
    Samoproklamovani kolega...?
    Dr. Milivojević je sve, samo ne samoproklamovani stručnjak.
    http://milivojevic.info/biografija/
    Da vidimo vas 140 i vaše rezultate dame i gospodo, koji ste pisali peticiju.
  • Rambo

    12.11.2019 14:41
    Da je valjala - ostala bi u raju... Koji ne postoji...
    Nasilje radi samo kod nasilnika, a deca to nisu. Deca su samo deca...
  • Natalija

    12.11.2019 14:13
    Teorijske gluposti
    Objašnjavala sam detetu od 2 godine da nije lepo da ugrize drugu decu i da to boli!
    Shvatio je kad sam ja njega blago ugrizla! Više to nije radio!
  • Vladimir

    12.11.2019 13:53
    Ovo je sramota
    Predsednik lično krši nekolio od navedenih ovde, za potrebe promocije stranke i sebe lično, kad god mu se ukaže prilika. dakle, sram vas bilo!
  • Nišlija

    12.11.2019 13:37
    Ispravka
    Stručnjaci: Raj ne postoji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna