Autor: Novosti

Info
25.12.2019.
20:17 > 22:25
Slovenačka NLB banka za kupovinu 83,23 odsto Komercijalne banke ponudila je 450 miliona evra, nezvanično saznaju Novosti.
  • Pera

    27.12.2019 13:55
    Naravno da ne treba. To vodi u lose upravljanje i lose plasiranja sredstava a radi neke sitne licne koristi a na stetu banke i drzave.
  • Seljak

    26.12.2019 15:08
    Samo budala prodaje banku
    Zasto se ne kaze u koliko banaka u Sloveniji je drzava većinski vlasnik?
  • MK

    26.12.2019 14:54
    Komercijalna
    Komercijalna banka u rukama države znači "loše finansiranje" državnih preduzeća i partijskih prijatelja, pa onda imate nenaplative kredite koji se otpisuju, pa gubitke...pred prodaju Komercijalna banka ostvaruje dobitke ali je prodaja nameštena jer se Komercijalna banka prodaje za 450 miliona dinara a imovina, nekretnine, hartije joj vrede barem 1 milijardu dinara i kada se oduzme 260 miliona dinara koliko je Srbija platila EBRD i IFC fondu da otkupi njihove akcije, koliko je Srbija dokapitalizovala banku , ispadne da će je neko naokolo dobiti za dzabe.
  • Realista

    26.12.2019 12:32
    Realnost
    Ako je u rukama Srbije banka može praktično da diktira uslove kreditiranja u Srbiji, znači da može donekle da spusti kamatne stope.
    Ako ubaci pravu kontrolu davanja investicionih kredita može da postane i prava investiciona banka, pa i kaskodi banka gde bi penzioni fondovi držali veliki deo svojih sredstava,
    Tih 450 miliona evra je nije prihod Komercijalne banke nego ostvarena čista dobit banke za 6 do 8 godina. Znači da bi slovenci isplatili ulaganje za nekih 6 godina i svakih 6 godina mogli da kupe neku banku kao što je Komercijalna.
    Ima naša stara poslovica: Krava koja daje mleko se ne prodaje.
    Istorija nas uči da je slovenačka Ljubljanska banka otišla u stečaj iako je imala milijarde dolara. Ne bih želeo da nam se to ponovi.
    Tih 450 miliona je samo za fizičku imovinu banke, tj. knjigovodstvena vrednost, a pitanje je da li je ukalkulisana moguća dobit u narednim godinama, tj potencijal banke.
  • svoj na tuđem

    26.12.2019 12:19
    Sve prodaj!
    Sve prodati! Msm, lakše je prodati, nego uvesti red u državu.
    Da sam ja vlast, prodao bih sve! Vrtiće, škole, bolnice, mostove...ma, sve!
    I "veru za večeru", naravno, bitne su šuške, moj bato.
  • Acko

    26.12.2019 10:04
    Prodati je
    Zasto sad ne valjaju kupci kada smo imali Nimuru za privatizacionog savetnika i oni su ih odbacili i uzeli Lazard. Banka je imala ogromne gubitke ova trenutna dobit na ovakav način neće dugo da potraje. Ne znam stvarno sta će drzavi Komercijalna kao da na trzistu gradjanima daju neke bolje uslove za bilo sta.
  • Ex bankar

    26.12.2019 09:05
    Sumljivi @"Bankar"
    "Partijski menadžeri bi pre ili kasnije dodeljivali kredite prijateljskim firmama, koje te kredite ne bi vratile" To je tačno, ali nije "lek" u tome prodati banku i kapital građana, nego izabrati prave i odgovorne menadžere.
    U "zapadnim" bankama menadžer mora da dostavi plan rada i razvoja, te da za to obezbedi garanciju hipotekom na svoju imovinu ili osigiranjem na milionske vrednosti. Pa ako ne ostvariš, izgubiš sve, i još te prati karakteristika "uspešnosti" u poslovnoj biografiji.


  • +384

    26.12.2019 09:02
    rusofilija je boles'
    Heheh, a da je neka ruska banka dala ponudu, pristali bi i na nižu cenu...
  • Djole

    26.12.2019 07:10
    Slovencima niposto!
    Slovenci rade sta hoce po Srbiji, a kada neka nasa firma hoce da nastupi na njihovom trzistu - ne moze.
  • Bankar

    26.12.2019 01:09
    Gluposti
    Država Srbija je već dugo pokušavala da se igra bankara, i navukla je veliku bedu na leđa poreskih obveznika. (Skoro) Svaka drzavna banka je koštala poreske obveznike u ukupnom iznosu koji se meri stotinama miliona ako ne i milijardi eura.
    Partijski menadžeri bi pre ili kasnije dodeljivali kredite prijateljskim firmama, koje te kredite ne bi vratile i onda bi država pokrivala gubitke na ime garancije depozita.
    Posle svakog problema svi bi još jednom ponovili kako ce biti profesionalna uprava, i onda bi sve nastavili po starom.
    Svaku državnu banku treba prodati i to sto pre.

    Država svoje ciljeve može da ostvaruje na jeftiniji način.
  • NS

    25.12.2019 23:52
    Ne treba!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna