Autor: 021

Info
18.01.2020.
18:20 > 18:35
Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) saopštio je da će predložiti parlamentu izmene Zakona o radu, kojima će poslodavcima biti omogućeno da radnicima koji ne puše odobre više dana godišnjeg odmora od propisanog, po uzoru na kompanije u Ujedinjenom Kraljevstvu i Japanu.
  • Irena

    19.01.2020 01:27
    Ironija
    Naravno da od toga nema nista. Zakon o radu uredjuje rad i radne odnose.
    Kada zaposleni nepusac prva dva radna sata ponedeljkom provede pricajuci sta je radio za vikend, onda je to produktivnost valjda na najvisem nivou.
    Pusacki ili nepusacki status ne treba da bude predmet razgovora na poslu. Pusac svakako ima pauzu koju moze da koristi od 30 minuta i jednu od 15.
    Mozda treba ukinuti pusacima pravo na pauze u toku rada. Tako ce se pomoci da se oslobode losih navika. Brilijantna ideja nema sta. Bez toga nam nema poboljsanja.
    Ne pita se niko sto nemaju smestaj svi oni silni beskucnici koji spavaju po prolazima po Beogradu. I da smo humano drustvo kako kazemo. Pita li se neko kako je ziveti tako i da li treba odvojiti deo novca za te namene?
    Ne, predlaze se da se placa dodatni godisnji odmor nepusacima. Strasno!
    Dokle smo mi dosli? Do kraja...Tuzno...
  • Istina...

    19.01.2020 01:11
    ...
    Ljude konstantno zamajavati, praviti budalama, deliti, svadjati... pa i po osnovu godisnjeg odmora. Mir nije opcija.
  • Trazite za penziju

    19.01.2020 00:03
    Penzije za zene sa 60 godina
    Bolje da su predlozili da zene idu u penziju sa 58-60. Ovde skoro svaka zena radi dva posla i to samo da bi hranila decu a ne da ide i na letovanje, gaji decu, neguje stare roditelje i svoje i suprugove. Sa 65 moze samo u grob da ide.

    Predlozi su samo mamac. Kad ostvarite onda cemo i glasati.
  • petra

    18.01.2020 23:46
    pusac!
    Kao dugogodisnji pusac, mislim da je u redu da se usvoji ovaj zakon. Ne mora da znaci da je bolji radnik samo zato sto je neko nepusac ali mi pusaci imamo te nikotinske krize kad, ili moramo zapaliti cigaretu ili nemamo koncentraciju za rad.
  • Cirkus

    18.01.2020 22:56
    Jelic mi je bas merodavan da ista trazi
    Sns i kombi stranke
  • Лука Лабан

    18.01.2020 22:47
    Уместо пљувања између пушача и непушача треба да оплетете по покс-у. Тој интересној групи популиста која ће све урадити за новац! Сад кад им је господар спустио цензус на 3% постаће још гори.
  • Zoolok

    18.01.2020 22:24
    Pusaci koje ovde pricaju o nekoj "diskriminaciji": niste se rodili takvi, pusenje je svestan izbor koji pravite i koji ima posledice, tako da nema govora o bilo kakvoj "diskriminaciji". Takodje, ako ovo nekim cudom i prodje, vama ni iz dzepa ni u dzep, samo ce vasim kolegama nepusacima biti bolje, pa opet ne vidim zasto se bunite? Zasto vam smeta da nekome bude bolje u zivotu?
  • Biljana

    18.01.2020 21:46
    Odlicno
    POKS je inicirao i da se radi šest sati msm ili cetiri radna dana , molim vas prvo to da se resi.... po ugledu na zemlje koje prednjace... Preterano je raditi 8 sati, covek nema vremena za odmor, porodicu. Zaposleni na pozicijama imaju flexibilno radno vreme i ne saosecaju se sa radnicima. Narusava se pre svega zdravlje a onda i sve ostalo. :(((
  • Mirjana

    18.01.2020 21:34
    Pusac
    Ima li kraja ovim glupostima ? Najbolje da nas lincuju. Neka im rade ovi drogirani, oni su produktivniji.
  • Vera

    18.01.2020 21:29
    Tu smo
    Videla žaba da se konj potkiva pa digla i ona nogu. Poks kopira druge,što nisu izmislili sami nešto.
  • B

    18.01.2020 21:19
    Godišnji
    Većina zaposlenih u srbiji ni sada nema redovan godišnji tj onoliko koliko im po zakonu pripada (sem na papiru). Tako da i ova mera će da se odnosi na javna preduzeća, državne službe itd koji i ovako imaju mnogo više od zakonskog minimuma.
  • Nepusac

    18.01.2020 20:59
    Ok predlog
    Konacno nesto pametno, pa makar i da je od POKS-a. Pusaci bar 5 puta po 10 i vise minuta u toku radnog vremena izlaze na pus-pauzu. To veoma iritira i destimulise ostale koji rade. Tvrdim da u javnim preduzecima pusaci provedu minimalno 1 sat na pus-pauzi, a to je mnogo vise od 5 radnih dana na godisnjem nivou. Ili zabraniti konzumiranje cigareta u toku radnog vremena ili nagraditi nepusace. Upravo se vrsi diskriminacija prema nepusacima, a ne obrnuto kako se tvrdi u komentarima, koje pisu ocigledno okoreli pusaci.
  • V

    18.01.2020 20:48
    @Tea
    s jedne strane, nepušači zaista zaslužuju nagradu, a pušači, naročito takvi kao vi, zaslužuju dodatnu motivaciju da prestanu sa tom odvratnom, opasnom, skupom i nepotrebnom navikom.
    No, sve na dobrovoljnoj bazi - ko zaista hoće da puši, nek puši, samo sa manje godišnjeg.

    Problem koji ste izneli, međutim, stoji. Možda bi rešenje moglo biti: neprekidnih 1/2 sata redovne pauze zaposleni koristi kako god hoće, makar i za pušenje. Ali ako pravi puš-pauze mimo toga, a velika većina pušača to radi - bez dodatnog godišnjeg.

    Vaš neproduktivni kolega je problem vašeg šefa i vaše firme, a ne nas nepušača.

    Suviše se uzbuđujemo oko ovog predloga. Neće od toga ništa biti.

    Ali bar bi oni koji ne slave verske praznike trebali dobiti 1 slobodan dan jer ovako su diskriminisani u odnosu na mali broj iskrenih vernika i ogroman broj kvazi-vernika koji lenčare, napijaju se i prejedaju 1 dan dok ovi prvi rade. Diskriminacija u sekularnoj državi.
  • комша

    18.01.2020 20:45
    Сад ће да се побуне надимљени тровачи што су им угрожена права, а кад пуше и трују друге онда је то њихово право на избор. Море, увео бих ја вама дупло скупље здравствено осигурање!
  • D.

    18.01.2020 20:37
    U sve tri firme u kojima sam radila, bio pušač ili ne, imaš svoju regularnu pauzu, od volje ti šta ćeš da radiš u to vreme, jedeš, pušiš, piješ kafu, skačeš na glavu. Kad se ista završi, svako je na svom radnom mestu i to je to.
    Mrzitelji cigareta, suzdržite se i gledajte svoja posla, nemojte da vam najveći životni problem budu naše cigare, imate ih za vratom bar 3 gora od toga.
    Srdačan pozdrav!
  • w/e

    18.01.2020 20:33
    Zablude
    Dakle, prvo necemo zene zaposljavati, a sada necemo vise ni nepusace zaposljavati, posto su pusaci isplatljiviji kao radnici.
  • Tea

    18.01.2020 20:09
    ?
    A sta onaj koji zapali 2 cigate i onaj koji zapali 10?
    Ili sta ako onaj radnik koji pusi uradi vise nego radnik koji je nepusac? Ja izadjem ujutru popijem kafu zapalim i to je to, retko kad izadjem posle na jos 1,2 i radim ostalih 7h, ne dizem glavu.. a kolega koji je nepusac od 8h radnih, produktivan je 3h.. ostalih 5h vata zjale po ostalim kancelarijama ili dole, bas sa tim pusacima.. da li on treba da ima vise godisnjeg od mene?
    Ne.. tako da je ovo jedna velika glupost
  • Samo evropski

    18.01.2020 19:57
    Poglavlje "no smoking"
    Treba striktno primenjivat postojeći zakon o zabrani pušenja i proširiti zabranu pušenja na sve zatvorene prostore, javne otvoreneprostore i na ulicu!

    Osim toga pušači treba da plaćaju uvećane doprinose za zdravstveno osuguranje.
  • V

    18.01.2020 19:51
    jeftin trik
    jeftin trik marginalne grupice.
    Ako već ovo predlažu, nadam se da se zalažu i za to da oni koji ne slave verske praznike, tipa slava, dobiju 1 dan slobodan, jer što bi bili uskraćeni? Što bi vernici bili privilegovani? A mnogi od njih i nisu pravi vernici. E to je diskriminacija.

    Ova nagrada za nepušače i motivacija za pušače nije diskriminatorska, nego odlična, problem je njen tzv. inicijator doduše.

    Neko je pitao: како би послодавац утврдио да ли је неко пушач или не?
    Lako - da li izlazi na puš-pauze ili ne? Ko ide na puš-pauze, kao što tekst kaže, radi nekoliko dana manje u godini. U čemu je problem?
  • Laki

    18.01.2020 19:44
    Grg
    Imam predlog ko vise podriguje da dobije koji dan godisnjeg
  • Hokus Pokus

    18.01.2020 19:43
    POKS
    Oni za naše pare smišljaju sa kojim "predlogom" da nas umile da ih glasamo kako bi nas i dalje krali i pljačkali, još brže, bolje, naprednije. E, ko ne zna Žiku, Jelića, Popića, Zelenovića...
  • Budalaština, jašta!

    18.01.2020 19:37
    Sviđa se to nama nepušačima - ali je potpuno pravno neutemeljeno i NEMOGUĆE!
    Ne znam ko su ti u POKS-u, ali i ja koji nisam pravnik znam koliko se to kosi sa svim načelima.

    To znači, da bi neko mogao da predloži da u Zakonu o Radu postoji odredba da plavokosi ljudi plavih očiju imaju duži godišnji odmor - a i veće plate, što da ne!

    Lepo bi mi to onda društvo sačinili....
  • Lule

    18.01.2020 19:27
    POKS koalicioni partnet LSV u Novom Sadu. Mogli bi Čankovi ligaši da podrže predlog.
  • Реља

    18.01.2020 19:20
    Будалаштина
    Прво: Таква законска била би дискриминаторна за једну категорију становништва, а самим тим и противуставна.
    Друго: Чак и да се тако нешто усвоји како би послодавац утврдио да ли је неко пушач или не? Статус пушача нема везе са радном способношћу, а послодавац има право сано на ту информацију када је здравствени статус заполеног у питању
    Треће: Каки би се пратило,рецимо, ако неко у трајању радног односа престао или почео да пуши?
    Наглашавам да сам непушач!
  • Radnik

    18.01.2020 19:08
    Bravo!
    Glasaću za vas ako to uspe!
  • PoP

    18.01.2020 19:07
    Kakva glupost
    Pa nepušači prvi trče na pauzu sa pušačima, uglavnom uz izgovor da popiju kafu.
    Hajde da uvedemo da svako ko dođe na posao pod dejstvom alkohola da mu se oduzmu dani od godišnjeg odmora.
  • pavle

    18.01.2020 19:07
    Po rezultatima ankete se vidi koliko smo spremni jedni druge da bacimo pod voz samo da bi "mi" ostvarili neki imaginarno duzi godisnji odmor.
    Ne gospodo. Necete dobiti duzi godisnji ako niste pusac. Jer bi to bilo ravno dobijanju duzeg godisnjeg ako niste Cigan, Madjar, Hrvat... tj. cista diskriminacija.
  • (ne)pusac

    18.01.2020 19:03
    dakle NE
    A sta ako neko pusi s vremena na vreme? Je l' u tom slucaju treba da postoji kategorizacija pusaca na vikend pusace, ''kupim paklu jednom u dva meseca'' pusace, hardcore pusace, itd? I ko bi bio odgovoran da to odredjuje?
    U nasoj drzavi treba pre svega da se zabrani pusenje na javnim mestima, u kaficima i restoranima, da se uvedu one odvratne fotke na kutijama cigareta, jer, da ne kazem ceo svet je to ucinio pre deset godina i vise. A o godisnjim odmorima, duzim i kracim, mozemo kad se mozda resi problem nezaposlenosti, ili kad poslodavci budu prijavljvali zapravo svoje zaposlene...
  • pusac

    18.01.2020 18:48
    Nece me niko..
    Pusac sam, ali ne i na radnom mestu, tamo ne mogu ni glavu da dignem od posla, ne znam za pauzu, toalet,,,o obroku ne smem ni da pomislim,, necu da me iko ucenjuje,,, odradim i slus.
    Nisam usamljen slucaj, ima mnogo radnika, pusaca poput mene.
    E, aj sad da vidim botoveeee!!!
  • Milos_021

    18.01.2020 18:46
    Dobar predlog!
    Dobar predlog, Jedan razlog vise da neko ostavi cigarete, koje i stete zdravlju i finansiski dosta novca ode. Eto more lagano da se uplati. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna