Autor: Dnevnik

Info
21.01.2020.
08:43
Vlada Srbije donela je Uredbu o uvozu pšenice bez carine do 30. aprila na zahtev mlinara i konditora, koji su potrebu za kupovinom pšenice s inostranog tržišta obrazložili tvrdnjom da domaća nije dovoljno kvalitetna za njihove potrebe.
  • Sve stručnjaci

    28.01.2020 06:54
    @angry nerd
    Tako je to kad neko ko umisli da je "stručnjak" za ekonomiju umesto stvaranjem vrednosti i modernizacijom privrede gradi ekonomiju uništavanjem valute. Postavlja se pitanje zašto su tom imaginarnom izvozniku troškovi toliki da mu je potom proizvod nekonkurentan kada i sa ovakvim kursom kakav je opet isplaćuje najbednije plate u Evropi svojim radnicima i ima višestruko niže troškove od evropske konkurencije? Možda ipak nije problem nešto drugo već upravo on, što pokušava da se u 2020. godini bavi proizvodnjom kao da je 1920., odnosno nesposoban je da bude izvoznik u 21. veku? Možda zato što male porodične firme više ne mogu biti konkurentne na današnjem globalnom tržištu, a taj naš izvoznik iz sentimentalnih razloga tvrdoglavo nastavlja da radi pogrešno pa su mu onda svi drugi krivi?
    Šta će se desiti sa i sada bednim platama radnika u Srbiji i sa već stvorenom vrednosti ako evro postane 150 dinara kako vi "stručno" tvrdite da "realno" vredi? Kakav će to efekat imati na ekonomiju kada i ovako bedna platežna moć građana postane još bednija, osim naravno što će potom svako iz te iste Evrope moći doći sa šakom deviza i kupiti šta želi za tepsiju ribe jer smo zahvaljujući takvim "stručnjacima" postali još bedniji i jeftiniji? Zastrašujuće je koliko samouvereno govorite o nečemu o čemu očigledno nemate ni najmanjeg pojma, iako ne i iznenađujuće - vi ste, lično vi, slika i prilika mentaliteta i "stručnosti" građana ove zemlje zbog kojih je ona danas tu gde jeste.
  • JADRANKA

    26.01.2020 10:02
    ne treba
    njima naša pšenica jer je kvalitetnija nego njihova. ,šta će njima naša pšenica,oni seju pšenicu i prodaju za sve nas.
    Naši preci nisu znali da seju i uzgajaju pšenicu kukuruz itd i mi ništa nismo naučili od njih.
    Robovi njima trebaju.Treba njima stanovništvo koje će samo ko muve bez glave da rade za njih.I oni da upravljaju.hrane nas otrovima raznim itd.oni da se bogate.
    Naša vlast za sve pare trči u tom pravcu.
  • mik

    25.01.2020 13:32
    Vojvodina
    Vojvodina bi hranila pola Europe , da u srbiji nema toliko "gladnih"
  • angry nerd

    25.01.2020 12:30
    @sremac
    Mislim da je nesto drugo u pitanju, komplikovana metoda otimanja para gradjanima preko uvoza , Vrednost evra u Srbiji ispod realne vrednosti. Recimo da je realna vrednost evra 150 din. Uvoznik koji uveze nesto po ceni od 1e umesto da to naplacuje 150 din, on to naplacuje 118 din. I izuzetno je konkurentan. Sa druge strane izvoznik kome je proizvodna vrednost 150din, umesto da to naplati 1e, mora da naplati 1,3e pa je napilju nekonkurentan, Da bi se odrzavao evro, narodna banka radi intervencije na trzistu deviza a za to trosi pare gradjana iz budzeta. Prakticno stimulises uvoznike i destimulises proizvodnju, a to pokrivas parama gradjana. I onda nasadis s voju firmu da radi uvoz, i opa, presipas pare iz drzavne kase u svoju uvoznicku firmu.
  • Сремац

    25.01.2020 11:21
    ПОЛИТИЧАРИ
    Зашто Србија увози жито,јунетину,пилеће месо,кромпир,лук,јабуке,,?Зато што се сви баве политиком и нема ко земљу да обрађује.
  • через чега

    25.01.2020 11:20
    !!!!!!!!!!!!!?????????????
    Оче наш који си на небесима,не силази ако Бога знаш,
  • Загуљени Сремац

    23.01.2020 12:22
    еее...
    ... лебе мекани...
  • Lala

    22.01.2020 13:35
    Sns
    E ovi vicicevi faksifikatori diploma su unistili i vojvodinu cuj u vojvodini nekvalitetna psenica i sad ce vodja da je uvozi od kostica iz rusije i ukrajine i albanije nema dalje kakva olos
  • I eto, opet ja

    22.01.2020 13:04
    Koliko vidim...
    ...najbolje bi bilo da naši paori lepo prodaju tu "nevaljalu" pšenicu mađarima po 22 din, oni će je ondak prodati našima za 23 din i svi zadovoljni...
    ;-))
  • Mošorinac

    21.01.2020 17:53
    @@ArturDent
    Pšenica ove godine kod nas jeste zaraženija Donom ali isto takva je i kod komšija, zapravo mislim da je kod Hrvata još gora situacija.... Ali bez obzira na sve ona se izvozi... Albanija, Makedonija, Bosna....pšenice ima... Kruzi...i ne kaže se miKRotoksin prijatelju već mikotoksin!
  • Salamander

    21.01.2020 16:00
    a gde su rezerve?
    Kojim prugama uvoze, kada pruga nema?
    Gde ga skladište, kada su silosi prazni?
    Hoćemo to na javni uvid !
    Na sajt!
    Da svi vidimo gde je NAŠE žito !
  • Istina...

    21.01.2020 14:48
    ...
    Vidim uvređenost tzv. velikih Vojvođana na moj komentar koji glasi "Eto vam vaše 'sjajne' Vojvodine". Od patriotizma se ne živi. Treba da znate da su vas preveslali za tu vašu Vojvodinu pa još "nezavisnu". Inače i sam sam rođen, živeo, radio i stvarao u njoj pa zamalo glavu izgubio zbog toga da nisam otišao iz "države". Cela teritorija "eks" Jugoslavije, Regiona, Zapadnog Balkana... - zovite je kako hoćete - je ništa do kolonija koja nema pravo na ništa svoje; znanje, ideje, rad i sticanje imovine od njih. Danas, eto, nema više ni žita dovoljno. Sutra će to biti voda. Prekosutra nešto treće. Zdravog vazduha već nema. Ničega zdravog nema.
  • Mile

    21.01.2020 14:42
    Covek
    Vam lepo napiše - ArthurDent i dobije gomilu minusa. Pitanje je zašto ne izađu zvanični organi, a ne mlinari sa podacima oko ne-kvaliteta pšenice. Opet teorije zavere a ne briga oko kvaliteta proizvoda. Strašno
  • simonida

    21.01.2020 14:26
    Daleko od toga da mi ne možemo da proizvedemo kvalitetnu pšenicu. Problem je u tome što domaći otkupljivači ne plaćaju pšenicu u otkupu prema procentu proteina već po kilogramu. Sorte sa manjim sadržajem proteina daju veći rod i zato svi seju samo njih. Uvoznici u inostranstvu kvalitetnu pšenicu plaćaju veoma skupo. Kada bi toliko hteli da plate našim poljoprivrednicima nikada ne bi morali da je uvoze. Očigledno je plan da budemo tudje tržište i puki potrošač čak i za robu koju možemo efikasno da proizvedemo. Rešenje je da se našim poljoprivrednicima pšenica plaća korektno i da se vrati carina. Brzo bi smo postali jedan od vodećih izvoznika ali za to nema iskrene volje.
  • Tvrdim

    21.01.2020 14:19
    Svinje poleteše
    Da se ne zavaravamo, prekomerni izvoz pšenice je bio unapred dogovoren, kako bi se dovelo do ovog stanja da se na brzinu, bez kontrole na granici, uvoze GMO žitarice.
    Treba poći samo tragom izvoznika pšenice i ko mu to otkupljuje, pa ćemo doći i do uvoznika GMO pšenice za narodni hleb i kifle.
    Neka svinja je to isplanirala, ućarila i sad se smeje.
    Svinje su zaista dobile krila.
  • dragan perković

    21.01.2020 14:06
    Ah
    Nova vest iz poljoprivrede.Upravo je hrvatska policija otkrila da je nekoliko tona pilećeg mesa uvezenog iz Mađarske je zaraženo.
  • Mi

    21.01.2020 13:52
    @...
    "...
    Eto vam vase "sjajne" Vojvodine.
    Istina... • 21.01.2020 • 10:30"

    Idi jedi, ali ne lebac...
  • Branislav

    21.01.2020 13:52
    dodolska, opet
    Nisam u materiji osim uloge potrošača, iskustvo govori da pod žitom ima malo korisnosti i od kukolja tojestr ima i pridodatosti a zove se rado a što i nebi, Integralno pecivo. Neka uvozno bude sa imenom i poreklom i cenom do ukusa prepoznavanja. Vratiće s i naše, ova, godina beše idealna, laički posmatrano i kiše više bi i
    nebi škodilo...
  • Slavija

    21.01.2020 13:49
    Marš!
  • Srbija

    21.01.2020 13:33
    Ne uništavajte Srbiju
    Lopovi, uvozno je sve lošije od našeg. Uništavaju nam zemlju i naš narod prodane duše.

    Svi da mesimo sami hleb i kolače, a ne da jedemo strani gmo. I prodane duše koji uništavaju srpsku proizvodnju.


    Na sceni je nacizam u svetu. Ovo su samo su radili nacisti da se obogate. Ubijali ljude zbog para. Najgori ljudi. Nije sve u parama. Vi bi da uništite srpskog seljaka i srpski narod,.

    Ne prodaje se vera za večeru, jadni ste plaćeni izdajnici i belosvetski lopovi.
  • bora

    21.01.2020 13:05
    @paor Budisava
    Slazem se s vama ali izjave mistra poljoprivrede pred zetvu da ce godina biti
    rekordna vredja svakog koji barem nesto zna o poljoprivredi.Sto se tice psenice
    nje ima dovoljno sa zalihama iz prethodnih godina samo sto je hektolitar manji
    izmedju 60 i 65.
  • Kaja

    21.01.2020 13:02
    @Filip
    Uništena je poljoprivreda u našoj Vojvodini. Ne postoji plan kako da se unapredi sortiment pšenice, da dobijemo kvalitetniju pšenicu, a samim tim i bolje brašno, i tako već decenijama u nazad. U svetu paori dobijaju ozbiljne subvencije, koje se kreću od 400 evra po hektaru pa na više, a kod nas je subvencija od 34 evra po hektaru. Institu za strna žita vode političari, a ne poljoprivredni inženjeri, a svi znamo da tamo gde političari umešaju svoje prste trava ne raste.
  • @ArthurDent

    21.01.2020 12:58
    Kemtrejl avioni zorom lete - a žitarice zaražene mikrotoksinom.

    Gle čuda, demokratskog.

    Znamo ko ima interes za tim.

    Nego, mi kao imamo neke čuvare neba, dobro plaćene, a?
  • Vojislav

    21.01.2020 12:12
    Bolest i destrukcija
    Drzava, narod, koji potrose milion evra na novogodisnju rasvetu (primer Leskovca, koji je potrosio toliki novac), a nemaju zito, i uvoze tako osnovne stvari, iako moze i treba da ih sama proizvede, ce da propadne samo tako, zato sto je apsolutno NENORMALNO i BOLESNO da se daje na rasvetu, a da se ne brine o selu i seljaku, koji je KATASTROFALNOM politikom ove drzave doveden do toga, da ne moze da proizvede zito u kolicinama i kvalitetu koji je potreban.
  • Ja

    21.01.2020 12:04
    Dokle smo stigli
    Najveca zitnica,hranila je sve u okolini..davnih dana izvozila je sirovine,a onda uvozila gotov proizvod,umesto da je izvozila gotov proizvod od tih sirovina..danas,uvozi sirovinu,jer je nekvalitetna..ko je to rekao da je nekvalitetna i po kojim kriterijumima i ako je tako,zasto se to ne popravi?Pametnjakovici,zar bas sve morate da unistite???Ta iz inostranstva ce biti bolja..i sta,jescemo kvalitetnija peciva i hleb i bicemo zdravi..stvarno nas vredjate!
  • Nesh

    21.01.2020 11:29
    Nenad Manić
    Nenad Manić se doznaje u poljoprivredu isto kolko i u neurohirgiju. Prijatelju molim te nemoj se blamirati po medijima, zbog tebe ti kažem. Da imaš bar u saksiji pšenice znao bi da je kiša u žetvi izazvala pad hektolira bez obzira na sortu. I objasni mi zašto bi neko sejao kvalitetniju od rodne, kad mu je cena po kilogramu.
  • ArthurDent

    21.01.2020 11:29
    Nije nikakva zavera
    Ove godine je najveći deo žitarica u Vojvodini zaražen mikotoksinom / vomitoksinom DON (Deoxynivalenol) kao posledica infekcije Fusariumom.
  • bora

    21.01.2020 11:26
    zalosno
    Manic je kazao da proizvodjaci seju deklarisano seme psenice.Deklarisano
    seme je i sem stocne psenice.Zasto preradjivaci ne placaju kvalitetnu merkantilnu
    psenicu proizvodjacima vec ih ucenjuju i otkupljuju kao stocnu.
    Ovo je jos jedan udarac na seljaka i selo bez obzira na trenutnu berzansku cenu
    psenice.Zasto preradjivacka industrija ne zatvori fabrike i saceka novu zetvu nego
    spusta cenu domacoj psenici.
  • Станко Србин

    21.01.2020 11:20
    Ха ха коментар
    Чиста логика. Извозити пшеницу по динар, увозити по два.
  • Paor Budisava

    21.01.2020 11:19
    Psenice jednostavno nema. Malo smo poznjeli 2019, a za 2020 smo je izbacili iz setve. Placali su nam 13 dinara 2019. Psenica nije nekvalitetna nego je nema.
  • Pionir

    21.01.2020 11:05
    Propast
    Od jedne lepe i plodne zemlje za 30 god smrdija, neplodnost, boleštine.
    Prodavaće vam vazduh u bocama i bio hranu iz kontejnera.Bitno da ima kablovska pa da se gleda Farma.
    Porodično veče:
    TV na kredu od 48 meseci, Farma, senvus sa podrigačom, keksoovi što nije ni za pomije.
  • Istina...

    21.01.2020 10:30
    ...
    Eto vam vase "sjajne" Vojvodine.
  • Simple

    21.01.2020 10:28
    GMO dogovor pao.

    Neka svinja će da kupi jahtu.

    Tako mu Bog pomogao, kako radi.
  • Stanija

    21.01.2020 10:22
    Da li je neko poverovao...
    ...u ovo?
    U Srbiji nema kvalitetne psenice ili nema GMO (otrova) psenice?
    Ovo je klasicna lobotomija gradjana Srbije.
  • Sremac

    21.01.2020 10:19
    @Filip

    Mogla bi Filipe da poslednjih 30 godina nije predmet nevidjene pljacke i unistavanja.
  • Joka

    21.01.2020 10:15
    Bravo, svaka čast. Kako drugačije nego upropastiti srpskog zamljoradnika.
  • ex chapman

    21.01.2020 10:10
    ?
    this is the end...
  • Realista

    21.01.2020 10:09
    Realnost
    Sa uvoznim žitom neće hleb (lebac) biti bolji. Hleb je loš ne toliko zbog pšenice ili brašna, već zbog žurbe pekara da ispeku više nego što mogu. Zbog brzine žrtvuju kvalitet.
    Postoji sveto trojstvo i u proizvodnji. Ono se sastoji od tri stvari: kvalitet, cena i brzina. Uvek možeš zadovoljiti sam dve stvari, ali treću ne. Na primer ono što je napravljeno brzo i jeftino nije kvalitetno.
    To isto brašno od iste pšenice kupujemo po radnjama i domaći hleb, kolači, kore i ostali proizvodi u kućnoj radinosti nam budu uvek dobri i bez neke tehnike sa prastarom tehnologijom.
  • Mile

    21.01.2020 09:48
    @Filip pa mora jos nesto para da se opere
  • ...

    21.01.2020 09:39
    A kada je Jesic skrenuo paznju na aflatoksin baron Minhauzen je rekao kako je ovaj "razorio/unistio srpskog seljaka"
  • Nomad

    21.01.2020 09:24
    Živan Lazić je još pre dve godine napisao tekst kako je domaća pšenica niskog kvaliteta, i kako nam leđa okreću čak i tradicionalna tržišta poput BiH, Albanije, CG, Makedonije...

    Razloga ima više, a samo neki od njih su:
    - setva najjeftinije sorte, koja doduše daje dobar prinos, ali je niskog kvaliteta
    - "ispošćena" zemlja - bez stočnog fonda nema ni kvalitetnog đubrenja zemljišta
    - tretiranje useva hemikalijama i pesticidima do iznemoglosti

    Neko će sada planski da počne uvoz, naći će se izgovor da hleb poskupi 5 dinara, svi će reći "ma šta je 5 dinara" i svi zadovoljni.

    Od nekadašnje "Žitnice Evrop" nije ostala ni senka.
  • /

    21.01.2020 09:05
    /
    jos jedan dokaz da su desnicari najvece izdajice
  • Brka

    21.01.2020 08:57
    Sta reci a ne zaplakati, sve sto moze unisteno je pa od najvece zitnice stare jugoslavije, srbije mi sada proizvodim samo skarta.... vidim ja lebac nesto los a sada znam i zasto !!! Ali uskoro kada nam stigne to uvozno zito aaa to ce biti lebac... lebac vam .....m mafijaski
  • Filip

    21.01.2020 08:52
    ?
    Sta bi sa "Vojvodina zitnica-hrani pola Evrope?"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna